ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

Ελλάδα – Σερβία: Έτοιμοι να δώσουν την ψυχή τους για την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο οι Έλληνες παιχταράδες του Βλάχου

Ο Ντίνος Γενηδουνιάς
Ο Ντίνος Γενηδουνιάς © 2021 MARK HUMPHREY/AP IMAGES

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Σερβία την Κυριακή (8/8) στις 10.30 π.μ. στον τελικό της υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι διψασμένοι Έλληνες θέλουν το χρυσό, όπως και οι χρυσοί Ολυμπιονίκες το back to back.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην Ιστορία της, μέχρι την επόμενη. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί σωστά η παρουσία της διψαλέας Εθνικής ομάδας στον τελικό της υδατοσφαίρισης των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η προσδοκία για την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου.

Οι εκπτώσεις στα όνειρα είναι απαγορευτικές, πολύ περισσότερο όταν απέχεις ελάχιστα από την πραγματοποίησή τους. Οι απόλυτα επιτυχημένοι παίχτες του Θοδωρή Βλάχου θέλουν να σταθούν στη θυμέλη της “ορχήστρας” της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης σε αυτή την τελευταία τους παράσταση στο Τόκιο.

Έδωσαν όρκο τιμής να κοιτάξουν στα μάτια τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο, Σερβία την Κυριακή (8/8, 10.30, ΕΡΤ3 και Live SPORT24) με ένα και μοναδικό στόχο, να την εκθρονίσουν.

Τους “έφτιαχνε” εγκεφαλικά περισσότερο η Σερβία ως αντίπαλος, παρά η Ισπανία που τελικά έχασε στον ημιτελικό. Ήθελαν το δύσβατο μονοπάτι προς την κορυφή, αλλά και το πιο εντυπωσιακό. Το χρυσό με νίκη απέναντι στην ομάδα του Ντέιαν Σάβιτς, είναι πολλών ανεκτίμητων καρατίων.

Οι Σέρβοι ξέρουν ότι στον τελικό θα αντιμετωπίσουν τους αήττητους Έλληνες, που θα παλέψουν λυσσασμένα για το χρυσό και που δεν παραιτήθηκαν μετά την επίτευξη της μεγαλύτερης επιτυχίας της ελληνικής υδατοσφαίρισης.

Η Ελλάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις σε ένα ματς, για ένα ημίχρονο. Στο παιχνίδι με τους Ούγγρους στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων. Ξεχειλίζει από ενθουσιασμό και πλέον δεν έχει να αποδείξει σε κάποιον κάτι. Αντιθέτως, οι παίχτες της Σερβίας είναι οι υπερασπιστές του τίτλου.

Γνώρισαν δύο ήττες στη φάση των ομίλων, μία στην πρεμιέρα από την Ισπανία και άλλη μία από τους Κροάτες. Αλλά, έτσι κι αλλιώς στα γκρουπ δεν συνηθίζουν να παίζουν τα ρέστα τους. Κατά σύμπτωση οι ομάδες του τελικού στην πρεμιέρα των ομίλων αντιμετώπισαν τις αντιπάλους στα ημιτελικά.

Οι Σέρβοι υποκλίνονται στους Έλληνες που έχουν τη φλόγα του πολεμιστή στο βλέμμα

Ο Σέρβος αμυντικός Στέφαν Μίτροβιτς, που αγωνίστηκε με το σκουφάκι του Ολυμπιακού τη σεζόν 2019 – 2020, είναι “ψυλλιασμένος”.

Ξέρει πολύ καλά ποιους έχει απέναντί του και παίχτες και προπονητή και γνωρίζει ότι φίλοι του δεν πρόκειται να επαναπαυθούν στις δάφνες τους. “Ο τελικός είναι ανοιχτός. Η Ελλάδα είναι δυνατή και πολύ καλή στην άμυνα, όπως και ο Μάνος Ζερδεβάς κάτω από το τέρμα. Είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στο Τόκιο.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους σκόρερ της Ελλάδας, τον Γενηδουνιά, τον Αργυρόπουλο και τον Φουντούλη. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον Παπαναστασίου, τον Βλαχόπουλο και τον Μουρίκη που είναι πολύ πολύ καλοί παίκτες, επίσης. Αυτό το παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολο για μας”.

Τον επιβεβαίωσε ο Άγγελος Βλαχόπουλος όταν μίλησε στο SPORT24 live από το Τόκιο: “Προκριθήκαμε στον τελικό και το μόνο που μπορούμε να έχουμε στη σκέψη μας είναι το χρυσό μετάλλιο. Δεν γίνεται να σκεπτόμαστε ότι θα παίξουμε στον τελικό και ότι υπάρχει πιθανότητα να χάσουμε.

Δεν είναι σωστό”. Δεν υπάρχει Έλληνας παίχτης που να μην αναφέρεται στο χρυσό μετάλλιο. “Δεν κοιτάμε κάτι άλλο πέρα από το χρυσό μετάλλιο, αυτός είναι ο στόχος μας. Πάμε να τα δώσουμε όλα και να αφήσουμε και την ψυχή μας μέσα στην πισίνα για να τον πετύχουμε".

ιστορία στους μεταξύ μας αγώνες δεν νομίζω ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε έναν τελικό. Το δείξαμε και με τους Ούγγρους. Δεν τους είχαμε κερδίσει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τους νικήσαμε δύο φορές. Η Σερβία είναι πάρα πολύ δυνατή ομάδα. Ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών. Είναι ένας τελικός και μόνος στόχος μας είναι η νίκη”, υποστήριξε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Ο 24χρονος αμυντικός των Σέρβων, Νίκολα Γιάκσιτς, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου με τους “πλάβι” και ένα χρόνο αργότερα έγινε χρυσός Ολυμπιονίκης, στο Ρίο εκθείασε την παρουσία της “γαλανόλευκης” στο Τόκιο:

Η Ελλάδα έχει κάνει εκπληκτικά παιχνίδια. Μαζί με την Ισπανία είναι οι δύο καλύτερες ομάδες, μέχρι τώρα. Όμως, εμείς θα παίξουμε για να νικήσουμε και όχι απλά για να αγωνιστούμε στον τελικό. Ξέρουμε πολύ καλά την ελληνική ομάδα. Άξιζε να βρίσκεται στον τελικό. Είμαι σίγουρος ότι θα δούμε ένα σπουδαίο παιχνίδι, έναν πραγματικό τελικό και θα τον απολαύσουμε”.

Τα λόγια των Σέρβων παιχτών για την Ελλάδα και ο σεβασμός που επιδεικνύουν απέναντι στους παίχτες του Θοδωρή Βλάχου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, αυτή τη στιγμή.

Εν ολιγοίς σκιαγραφούν τον τρόπο με τον οποίο θα αγωνιστούν. Οι Σέρβοι έχουν σκίσει τα χαρτιά με τα στατιστικά και τους αριθμούς. Δεν τους απασχολεί ότι έχουν νικήσει την Ελλάδα 21 φορές, στις 30 μεταξύ τους αναμετρήσεις. Αναγνωρίζουν τη δίψα των Ελλήνων παιχτών και τη φλόγα του πολεμιστή στα μάτια τους.

Ο αριστερόχειρας Φίλιπ Φιλίποβιτς, ο οποίος θα αγωνίζεται στον Ολυμπιακό την επόμενη σεζόν, θέλει το back to back στον τελευταίο χορό του με την Εθνική Σερβίας, αλλά παραδέχθηκε ότι οι Ισπανοί ταλαιπώρησαν πολύ τον ίδιο και τους συμπαίχτες του στον ημιτελικό: “Η Ελλάδα έχει σπουδαία ομάδα. Μία από τις καλύτερες στο Τόκιο. Είμαι χαρούμενος που θα παίξουμε στον τελικό με τους φίλους μου, αλλά αυτός είναι ο αγώνας που μας κρατάει ένα βήμα μακριά από το χρυσό. Είμαστε κουρασμένοι μετά τον ημιτελικό με την Ισπανία, όμως είμαι σίγουρος ότι θα εμφανιστούμε έτοιμοι στον τελικό”.

Πολλοί Σέρβοι νιώθουν όπως ο Φιλίποβιτς, καθώς η Εθνική Σερβίας αναμένεται να ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό μετά το Τόκιο. Oι χρυσοί Ολυμπιονίκες του Ρίο έχουν να επιδείξουν τρεις πρωτιές σε παγκόσμια πρωταθλήματα και επτά σε ευρωπαϊκά. Ενώ η “γαλανόλευκη” έχει κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα του Μόντρεαλ (2005) και του Καζάν (2015).

Το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας σε ομαδικό αγώνισμα (η εθνική πόλο γυναικών είναι αργυρή Ολυμπιονίκης του 2004) θα χρωματιστεί σε λίγες ώρες από τώρα. Χρυσό ή αργυρό; Πάντως, ο maestro Θοδωρής Βλάχος κοίταξε την ορχήστρα του με τα σκουφάκια και ζήτησε να παιανίσει ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και όχι να παίξουν το αγαπημένο του “Μy way”. Αυτό, θα ακουστεί με το πούρο της νίκης.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΚΙΟ 2020 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ