ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Πρίφτης στο ρόλο του μάντη Κάλχα

Ο Δημήτρης Πρίφτης
Ο Δημήτρης Πρίφτης EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός έφυγε με άδεια χέρια από τη Βιτόρια και ο Βασίλης Σκουντής ανακατεύει τον Σεντεκέρσκις με τον Ελύτη και τον Όμηρο…

Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε την ποιητική συλλογή «Τα ρω του Ερωτα» και θέλοντας και μη ο Δημήτρης Πρίφτης σε μια φάση αντιποίησης (στην κυριολεξία και μεταφορικά) μπορεί να παρουσιάσει το δικό του πόνημα…

Τα ρω των… ριμπάουντ!

Η λέξη πόνημα έχει ετυμολογική συγγένεια με τον πόνο και προφανώς τα χαμένα ριμπάουντ πόνεσαν τον Παναθηναϊκό: ειπώθηκε, γράφτηκε, σχολιάσθηκε και επισημάνθηκε κατά κόρον αυτό από χθες το βράδυ που ο Παναθηναϊκός έφυγε με άδεια χέρια από τη Fernando Buesa Arena γνωρίζοντας την ήττα από την Μπασκόνια (81-79) και πλέον, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, πάει γι’ άλλα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτά τα άλλα θα τα συναντήσει και θα τον συναντήσουν μεθαύριο (15/10) στη Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ (22:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24)., σε αυτή την… ισπανοβδομάδα που προφανώς είναι μανίκι.

Απλώς σε τέτοιες περιπτώσεις καμιά ομάδα δεν πρέπει να κοιτάζει πίσω, αλλά τα βλέμματα της πρέπει να στρέφονται προς τα εμπρός…

Ο γέγονεν γέγονεν και ο απωλέσθη, απωλέσθη!

Στο τμήμα απολεσθέντων

Το κακό βεβαίως είναι ότι σήμερα που φεύγει από τη Βιτόρια, όσο παρακλητικά κι αν απευθυνθεί στο Τμήμα Απολεσθέντων του αεροδρομίου, δεν πρόκειται να βρει τα χαμένα ριμπάουντ και δη εκείνα τα οποία τον χαντάκωσαν στα τελευταία λεπτά και του κόστισαν την ήττα.

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι αυτό ακριβώς το ζήτημα το είχε ψυλλιαστεί και το μαρτύρησε κιόλας ο Δημήτρης Πρίφτης που άθελα του ο δόλιος, υποδύθηκε τον Κάλχα!

Έγινε κι ελόγου του μάντης κακών!

Το εννοώ αυτό διότι την παραμονή του αγώνα ο προπονητής του Παναθηναϊκού έθεσε τρία «πρέπει» προσδιορίζοντας τα ως τις εκ των ων ουκ άνευ συνθήκες για να μείνει όρθιος στη Βιτόρια…

Ενας από δαύτους όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, αλλά απέβη κιόλας μοιραίος...

Αυτά τα... άτιμα τα αμυντικά ριμπάουντ!

Ενώ λοιπόν οι Πράσινοι έβαλαν 11/23 τρίποντα (αλλά στον αντίποδα έφαγαν κιόλας 13/30, ενώ στα πρώτα δυο ματς η Μπασκόνια σούταρε 8/50) και υπέπεσαν μόλις σε πέντε λάθη, στο τέλος της βραδιάς που εξελίχθηκε σαν το μαρτύριο της... σταγόνας συνειδητοποίησαν με πόνο πόσο ακριβά του στοίχισε η αβελτηρία στα ριμπάουντ!

Το είχε πει ο Πρίφτης

«Να μην παρατήσουμε τα αμυντικά ριμπάουντ» είχε διακηρύξει ο Πρίφτης και συνέβη ακριβώς το αντίθετο που μάλιστα εξελίχθηκε σε αγιάτρευτή πληγή καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Οι οικοδεσπότες επικράτησαν κατά κράτος κάτω από τα δυο καλάθια, μάζεψαν 12 παραπάνω ριμπάουντ (38-26) και χάρη σε αυτή την υπεροχή τους ανανέωσαν 12 επί πλέον κατοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Τι συνεπάγεται; Την ήττα στον πόντο, λες και η μοίρα θέλησε να δείξει στους Πράσινους το άλλο πρόσωπο της μετά την in extremis νίκη του επί της Φενέρμπαχτσε την προηγούμενη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ.

Κορώνα ή γράμματα

Ο Παναθηναϊκός το πάλεψε για τα καλά, υπήρξε ανταγωνιστικός και όχι μονάχα δεν κατέρρευσε όταν βρέθηκε πίσω με έντεκα πόντους, αλλά ανέκαμψε, πέρασε μπροστά και έπαιξε τα ρέστα του έως την ύστατη στιγμή: ο Ντάριλ Μέικον έβαλε δυο κολλητά τρίποντα, ο Tζέισον Γκρέιντζερ έβαλε 2/2 βολές και εντέλει το ματς παίχθηκε με τη λογική του «κορώνα ή γράμματα» στο σουτ του Παπαπέτρου στην εκπνοή.

Εβαλε ένα buzzer beater ο Ιωάννης κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, αυτή τη φορά δεν του έκατσε!

Όταν ένα ματς κρίνεται από μια φάση, από μια λεπτομέρεια στο τέλος και από το ακροτελεύτιο σουτ, ουαί τοις ηττημένοις!

Αυτό στον αθλητισμό είναι νόμος…

Το λάθος στην τελευταία κατοχή

Εδώ βεβαίως υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη, αυτή που κωδικοποιείται με το όνομα «special situations» και αφορά την προσέγγιση των ομάδων σε τέτοιες περιπτώσεις: στέκομαι σε αυτή την υπόθεση με αφορμή το σχόλιο του Πρίφτη ότι «διαχειρισθήκαμε λανθασμένα την τελευταία κατοχή».

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού εξήγησε τι είχε σχεδιάσει και τι και από ποιους παίκτες το ζήτησε, αλλά δεν το είδε να συμβαίνει, παρ’ όλα αυτά και σε πείσμα του αποτελέσματος, οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης αποκόμισαν κάποια οφέλη πάνω στα οποία μπορούν να επενδύσουν.

Πέρυσι είχαν παραδοθεί αμαχητί στην Μπασκόνια από την οποία έφαγαν συνολικά 36 πόντους και ούτως ή άλλως για τη Βιτόρια ισχύει ότι έλεγε ο Στράβων για την Κόρινθο…

Ου παντός πλειν εκεί!

Βρε τον Σεντεκέρσκις!

Βεβαίως όπως αποδείχθηκε στη διάρκεια του ματς -και παρά την τρικυμία που επέφερε το 49-38- ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να πλεύσει σώος και αβλαβής…

Ας όψονται όμως τα ριμπάουντ τα οποία γράπωσαν στις καθοριστικές στιγμές ο Tάντας Σεντεκέρσκις, ο Σιμόνε Φοντέκιο και ο Τζέισον Γκρέιντζερ και τον καταδίκασαν σε μια πικρή ήττα, που πάντως την έχει υποστεί και στο παρελθόν στο ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο τρόπο.

Άλλο πάλι και τούτο με τον Σεντεκέρσκις: στα προηγούμενα δυο ματς της Ευρωλίγκας, με τον Ολυμπιακό και την Αρμάνι Μιλάνο ο Λιθουανός φόργουορντ είχε κάνει σούμα οκτώ (4+4) πόντους με 0/4 τρίποντα, αλλά χθες έβαλε μονομιάς 15 με 3/3 ευθύβολα κτυπήματα από τα 6μ.75 και έγινε ο ενδεχομένως απροσδόκητος x-factor της αναμέτρησης.

Δεν είναι βεβαίως όλα μαύρα κι άραχλα για τον Παναθηναϊκό: προφανώς έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να αλώσει τη Βιτόρια και να βρεθεί στο 2-1, αλλά μέσα στην πίκρα, στη ζοχάδα και στο σιχτίρισμα του, μπορεί να βρίσκει και κάποια παρηγορητικά επιχειρήματα…

Ο χαρακτήρας και ο Φερέλ

Το βασικότερο από αυτά είναι ο χαρακτήρας που έδειξε όταν βρέθηκε στο -11 και δεν τον πήρε η κατηφόρα, αλλά αντέδρασε και βρέθηκε στη θέση του οδηγού, έστω κι αν η ανάκαμψη του πήγε στράφι.

Δεν είχε βεβαίως υψηλό δείκτη δημιουργίας (13-19 ασίστ) και προσδοκά ότι ο Γιόγκι Φερέλ θα τον ανεβάσει και συνάμα θα αποτελέσει και μια επί πλέον πηγή σκοραρίσματος από την περιφέρεια.

Έβγαλε αντίδραση, έπαιξε κάμποσες καλές άμυνες, βελτίωσε την ευστοχία του στα τρίποντα, υπέπεσε μόλις σε πέντε λάθη, είδε να αποφέρει καρπούς το small ball (με το κόστος που έχει στα ριμπάουντ, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις σε κάτι ωφελείσαι και σε κάτι ζημιώνεσαι) και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω…

Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι μακρύς και τίποτε δεν κρίνεται από τις πρώτες τρεις αγωνιστικές. Προφανώς τα χαμένα ματς είναι σαν τις σφαίρες που ρίχτηκαν και τα λόγια που ειπώθηκαν…

Πάει να πει, δεν γυρίζουν πίσω!

Η Ευρωλίγκα είναι μια μακρά, ζόρικη και απρόβλεπτη διοργάνωση, σκέτο μανίκι.

Πόσο;

Τόσο ώστε η Βιλερμπάν να βρίσκεται στο 3-0 και η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές στο 0-3!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ