STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Ο νέος Ιωαννίδης και η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ

Ο νέος Ιωαννίδης και η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ
EUROKINISSI

Ο τέταρτος τελικός πήγε… αδιάβαστος, ο Ολυμπιακός στέφθηκε δικαίως πρωταθλητής και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στο χρονικό των κατ' ευφημισμόν ημιτελών συμφωνιών στο γαϊτανάκι των αιωνίων.

Ορόσημο να σού πετύχει!

Χθες το βράδυ το ΟΑΚΑ φιλοξένησε το 300ό ντέρμπι αιωνίων που είχε την ίδια τύχη με το πρώτο!

Τη λες και τρομακτική σύμπτωση αυτή: για κάποιον λόγο που δεν τον ξέρω και δεν τον έψαξα ποτέ, το πρώτο από αυτά τα 300 ανταμώματα το οποίο ήταν, λέει, προγραμματισμένο να συντελεσθεί στις 22 Απριλίου του 1946, δεν έγινε…

Και μετά από 77 χρόνια, το 300ό ήταν σαν να μην έγινε!

Δεν ξέρω τι θα καταγράψει ο ιστοριοδίφης του μέλλοντος όταν η αρίθμηση θα φτάσει στα 600 ντέρμπι αιωνίων, αλλά με το βιολί που βαράμε ως ελληνικό μπάσκετ, μέχρι τότε (πολύ φοβάμαι πως) σε αυτή τη συναυλία θα ξεμείνουν και άλλες ημιτελείς και φάλτσες συμφωνίες.

Προς το παρόν έφτασαν τις επτά και η καταμέτρησις συνεχίζεται…

Τα 49 χρόνια και η ανακαίνιση!

Την ώρα που το ΟΑΚΑ έμοιαζε με «α λα Βαγδάτη» (όπως λέγαμε παλιά) βομβαρδισμένο τοπίο, κάποιος φίλαθλος του Παναθηναϊκού γύρισε και δίκην blackhumor μού είπε κάτι το οποίο εντέλει δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

«Αφού πήραμε το ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια, είπαμε ν αρχίσουμε από σήμερα την ανακαίνιση του»!

Σωστό κι αυτό, διότι όντως με τόσα καθίσματα που ξηλώθηκαν χώρια οι υπόλοιπες ζημιές, δόθηκε η εντύπωση ότι τα συνεργεία βιάστηκαν να μπουν και να πιάσουν δουλειά!

Αυτή είναι η ευτράπελη πλευρά της υπόθεσης στην οποία εστιάζω, διότι τρία τινά μπορούν να συμβούν σε όποιον επιχειρήσει να την αντιμετωπίσει στη σοβαρή διάσταση της.

Είτε θα συνειδητοποιήσει αμέσως ότι ματαιοπονεί, είτε θα καταντήσει γραφικός, είτε θα του συμβούν και τα δυο!

Τα λέιζερ, ο Γκριγκόνις, η φανέλα και τα μπου@@@λα

Όσο παιζόταν το ματς που πολύ γρήγορα (δικαίως για την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Ολυμπιακού και αδόξως για τις φρούδες προσδοκίες του Παναθηναϊκού) εξελίχθηκε σε μια άνιση αναμέτρηση αποτυπώθηκαν διάφορα ενσταντανέ.

Εντέλει με τους οικοδεσπότες να παθαίνουν από τα πρώτα μέτρα λάστιχο και να ντεραπάρουν από την πορεία τους, το μοναδικό πράσινο στοιχείο που παρέμεινε ενεργό ως το τέλος ήταν τα ομόχρωμα λέιζερ!

Προϊούσης κιόλας της βραδιάς οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έκαναν ένα διάλειμμα ανάμεσα στη ρίψη των καπνογόνων και στο σημάδεμα με τα λέιζερ για να βρίσουν τους παίκτες, σε ένα τετράστιχο στο οποίο η φανέλα έκανε ρίμα με τα…μπουρδέλα!

Μάλιστα τρία λεπτά πριν από τη διακοπή, που ενδεχομένως υπήρξε λυτρωτική για την ανεκδιήγητη απόδοση των Πράσινων, οι αποδοκιμασίες στράφηκαν επί προσωπικού προς τον Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος με τόση γιούχα μάλλον σήμερα το πρωί θα χρειάσθηκε μια επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο!

Το καθαριστήριο, ο Μπαρτζώκας κι ο Ρωμαίος... Ιωαννίδης!

Εάν ο Γκριγκόνις χρειάσθηκε επίσκεψη στον ωτορινολαρυγγολόγο, είμαι βέβαιος πως από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαρτζώκας σήμερα το πρωί θα πήρε υπό μάλης το γκρι κοστούμι του και θα το πήγε για στεγνό καθάρισμα!

Συνεχίζω να αστειεύομαι, αλλά το ξεκαθάρισα από πριν: αυτή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να μη σηκώνει αυτοσαρκασμό και σάτιρα!

Μιας και το ‘φερε η κουβέντα στον Μπαρτζώκα, νομίζω (και τον ρώτησα κιόλας επ’ αυτού χθες το βράδυ) ότι αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή και τη διάδοχη κατάσταση του Γιάννη Ιωαννίδη!

Το εννοώ αυτό διότι πριν και μετά τον «Ξανθό» ουδείς άλλος προπονητής του Ολυμπιακού μπήκε τόσο πολύ στο μάτι, στο στόμα και στο χέρι της πράσινης εξέδρας.

Σε σύγκριση, πάντως, με τον Ιωαννίδη ο Μπαρτζώκας έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα.

Το πλεονέκτημα του είναι ότι αποτελεί κλασικό βιωματικό αντίπαλο του Παναθηναϊκού, καθόσον είναι γάβρος από τα γεννοφάσκια του, μέχρι και στην υποδοχή του Λάγιος Ντέταρι είχε δώσει παρών!

Το μειονέκτημα του είναι ότι δεν έφυγε ποτέ από το ΟΑΚΑ (μετά από νίκη) με τα χέρια ψηλά, δίνοντας έναν τόνο ρωμαϊκού θριάμβου στην υπόθεση, όπως το είχε διαπράξει ο Ιωαννίδης στις 12 Δεκεμβρίου του 1999 (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 68-69), στην παρθενική αναμέτρηση του με τον Ζέικο Ομπράντοβιτς στο ελληνικό πρωτάθλημα, με κερασάκι στην τούρτα εκείνης της βραδιάς το εκκωφαντικό κάρφωμα του Μπλου Εντουαρντς απέναντι στον Ζέλικο Ρέμπρατσα.

Δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά, αλλά χθες, ενώ αποχωρούσε, έστειλε ένα… αδέσποτο φιλί προς την εξέδρα...

Το χρονικό των 3+1 διακοπών

Μ' αυτά και μ’ εκείνα λοιπόν, το 300ό ματς στο γαϊτανάκι των αιωνίων (σε όλη τη γκάμα των διοργανώσεων) επέφερε την 140ή νίκη του Ολυμπιακού, ενώ ο Παναθηναϊκός αντιπαραβάλλει 160 από δαύτες.

Επέφερε επίσης, δυο λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε της τρίτης περιόδου την τρίτη διακοπή (σε αυτό το νταλαβέρι) λόγω επεισοδίων και την έβδομη περίπτωση αγώνα που είτε δεν άρχισε, είτε δεν τελείωσε!

Τα προηγούμενα δυο ντέρμπι είχαν διακοπεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εις βάρος του Ολυμπιακού και επρόκειτο πάλι για τελικούς των playoffs.

Στις 7 Ιουνίου του 2010, ο τρίτος τελικός διεκόπη ένα λεπτό και τρία δευτερόλεπτα πριν από την ολοκλήρωση του με το σκορ στο 69-76.

Στις 12 Ιουνίου του 2013 πάλι ο τρίτος τελικός διεκόπη ένα λεπτό και 27 δευτερόλεπτα προτού λήξει με το σκορ στο 72-76.

Το κακό τρίτωσε χθες, 16 Ιουνίου του 2023, δύο λεπτά και 46 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου, με το σκορ στο 35-63.

Το «Μέχρι τέλους» και οι αστερίσκοι

Το χρονικό των ντέρμπι περιλαμβάνει άλλα τέσσερα ματς με... αστερίσκο!

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2019, ο ημιτελικός Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ διεκόπη στην ανάπαυλα με το σκορ στο 40-25, λόγω της αποχώρησης του Ολυμπιακού, ο οποίος εκείνο το βράδυ σήκωσε κιόλας το... λάβαρο του «Μέχρι τέλους».

Απότοκο αυτήςτης αποχώρησης και της παρελκόμενης «ευθανασίας» υπήρξε η μη κάθοδος και ο μηδενισμός των Πειραιωτών στους επόμενους δυο αγώνες με τους Πράσινους, στις 17 Μαρτίου του 2019 στο ΣΕΦ (Β’ γύρος κανονικής περιόδου) και στις 20 Μαΐου του 2019 στο ΟΑΚΑ (πρώτος προημιτελικός playoffs).

Οι περούκες, οι ζαρτιέρες και οι κότες!

Το πρώτο επεισόδιο στο δελτίο συμβάντων των ντέρμπι κατεγράφη στις 11 Μαΐου του 1993, όταν ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε να παίξει στον τέταρτο τελικό των playoffs, σε μια απόφαση για την οποία εκ των ύστερων δήλωσε ατονημένος ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος.

Τότε οι Πράσινοι δεν είχαν χωνέψει και θεωρούσαν δόλια την αντικατάσταση του Νίκου Παπαδημητρίου (ο οποίος δήλωσε αδυναμία να σφυρίξει λόγω επιπεφυκίτιδας στο μάτι) από τον παρόντα χθες στο ΟΑΚΑ με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔ, Στέλιο Κουκουλεκίδη, στον τέταρτο τελικό στη Γλυφάδα, όπου ο Ολυμπιακός είχε επιβληθεί με 77-72.

Στο τέλος της βραδιάς, ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ενώ απόντος του Παναθηναϊκού, ο Ιωαννίδης χώρισε τους παίκτες του σε Κόκκινους και Άσπρους και τους έβαλε να παίξουν ένα scrimmage game.

Την ίδια στιγμή στο παρκέ του ΣΕΦ εμφανίζονταν χορεύτριες από το κέντρο «Διογένης» φορώντας περούκες και ζαρτιέρες και καμιά δεκαριά… κότες που είχε αμολήσει ο «Ροδέλας»!

TAGS STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ