NBA

Νικς, το θησαυροφυλάκιο του ΝΒΑ

Ο Τζέιλεν Μπράνσον με την φανέλα των Νικς
Ο Τζέιλεν Μπράνσον με την φανέλα των Νικς Ⓒ 2023 FRANK FRANKLIN II/ ASSOCIATED PRESS

Οι Νικς λαχταρούν έναν τίτλο εδώ και μισό αιώνα, αλλά ο Βασίλης Σκουντής ανακαλύπτει ένα κομμάτι της ανεκτίμητης περιουσίας τους.

Πριν από καμιά δεκαριά ημέρες πήρε το μάτι μου μια έρευνα που κατέτασσε τη χρηματιστηριακή αξία όλων των ομάδων του ΝΒΑ και ομολογώ πως δεν μού προξένησε καμιά έκπληξη...

Στο Νο 1 θρονιάζονται οι Γουόριορς με 7.7 δισεκατομμύρια δολάρια, στο Νο 2 ακολουθούν οι Νικς με 6.6 δισ., στο Νο 3 οι Λέικερς με 6.4 δισ., στο Νο 4 οι Σέλτικς με 4.7 δισ., στο Νο 5 οι Κλίπερς με 4.6 δισ. και πάει λέγοντας...

Κάποτε-και αυτό δεν συνέβαινε στην... παλαιολιθική εποχή- στην πρώτη θέση βρίσκονταν οι Νικς, οι οποίοι, ό,τι και να τους συμβαίνει, είναι απλά οι Νικς!

Η λαχτάρα του μισού αιώνα

Μπορεί να πέρασε κιόλας μισός αιώνας από τότε που κατέκτησαν τον δεύτερο και τελευταίο τίτλο τους (1973), μπορεί να μην έχουν εμφανισθεί σε τελικούς του ΝΒΑ μετά το 1999, μπορεί από τότε να βουρλίζονται, αλλά είναι οι Νικς.

Απλά οι Νικς!

Είναι η ομάδα της Νέας Υόρκης που αποτελεί το κέντρο του κόσμου, κουβαλάνε τα σέα τους και τα μέα τους, οπότε κάθε άλλη κουβέντα είναι περιττή...

Χθες (8/11) ενώ έριχνα το καθιερωμένο διάβασμα μου ενόψει της τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα των λεγάμενων με τους Σπερς, ανακάλυψα ότι εκτός όλων των άλλων ο λεγάμενοι μπορούν να λογίζονται και ως το Fort Knox του ΝΒΑ!

Το θησαυροφυλάκιο του ΝΒΑ

Το θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ είναι εγκατεστημένο στο Κεντάκι, αλλά το δικό τους βρίσκεται στα έγκατα του Madison Square Garden και παρουσιάζει έναν μεγάλο, ποικίλο και ιδιότυπο πλούτο...

Τι εννοώ;

Οι παίκτες των Νικς έχουν στο παλμαρέ τους 10 τίτλους από τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις και 17 μετάλλια με τις εθνικές ομάδες σε διεθνείς διοργανώσεις της FIBA, χώρια τα εξ αίματος κληροδοτήματα!

Δεν έψαξα τα περιουσιακά στοιχεία των παικτών των υπολοίπων 29 ομάδων, αλλά όντως το «πόθεν έσχες» των Νικς είναι εντυπωσιακό.

Ο ΝτιΒιντσέτζο και ο κολεγιακός πλούτος

Έχουμε και λέμε λοιπόν...

  • Χρυσό δακτυλίδι πρωταθλητή του ΝΒΑ φορά ο Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο, έστω και με... πατερίτσες λόγω του τραυματισμού του (με αποτέλεσμα να μείνει στα πιτς μετά το Game 3 της σειράς με τους Χιτ στον πρώτο γύρο) το 2021 με τους Μπακς.

  • Τέσσερις παίκτες μοστράρουν έξι τίτλους του NCAA και μάλιστα με την ίδια ομάδα (Βιλανόβα): από δυο ο Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο (2016, 2018) και ο Τζέιλεν Μπράνσον (2016, 2018) και από ένα ο Τζος Χαρτ (2016) και ο Ράιαν Αρτσιντιάκονο (2016). Μιλάμε για κανονικό reunion σχολικής τάξης!

  • OAϊζάια Χαρτενστάιν κατέκτησε τον τίτλο στη G-League το 2019 με τους Ριο Γκράντε Βάλεϊ Βάιπερς και ο Τσάρλι Μπράουν εκείνον του 2023 με τους Γουέστσεστερ Νικς.

  • Ο Τζέρικο Σιμς αναδείχθηκε πρωταθλητής του ΝΙΤ, το 2019 με το Τέξας.

Τα 17 εθνικά μετάλλια

  • Επτά παίκτες έχουν κατακτήσει 17 μετάλλια (επτά χρυσά, τέσσερα ασημένια, έξι χάλκινα) με τις εθνικές ομάδες τριών διαφορετικών χωρών: προηγείται σε σούμα ο Γάλλος Εβάν Φουρνιέ με 0-3-4, ακολουθεί ο Καναδός Αρ Τζέι Μπάρετ 1-1-1 και ύστερα παίρνουν σειρά οι Αμερικανοί Τζέιλεν Μπράνσον με 2-0-0, Eμάνιουελ Κουίκλι με 1-0-1, Κουέντιν Γκράιμς με 1-0-0, Τζούλιους Ραντλ με 1-0-0 και Τσάρλι Μπράουν με 1-0-0.

  • Τι εννοώ όταν μιλούσα για κληροδοτήματα εξ αίματος; Το γεγονός ότι ο πατέρας του Ντουέιν Ουάσινγκτον, oNτουέιν Ουάσινγκτον Σίνιορ αναδείχθηκε πρωταθλητής του CBA το 1989 με τους Τούλσα Φαστ Μπρέικερς, ενώ ο θείος του, Ντέρεκ Φίσερ μοστράρει πέντε δαχτυλίδια του ΝΒΑ με τους Λέικερς (2000, 2001, 2002, 2009, 2010).

Κατόπιν όλων αυτών το συμπέρασμα είναι απλώς ένα επιφώνημα...

Wow!

TAGS NBA ΗΠΑ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ