ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έβγαλε γλώσσα ο Σλούκας που έγινε Σπανούλης και Τζόρνταν μαζί

Έβγαλε γλώσσα ο Σλούκας που έγινε Σπανούλης και Τζόρνταν μαζί
INTIME

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μια σημαδιακή νίκη στο Κάουνας και ο Βασίλης Σκουντής ξεψαχνίζει τα πεπραγμένα του Κώστα Σλούκα.

Έχω ξαναγράψει ότι είμαι λάτρης της σημειολογίας και μου αρέσει να παρατηρώ τις κινήσεις, τις χειρονομίες, ακόμη και τους μορφασμούς των παικτών και των προπονητών στη διάρκεια ενός αγώνα. Το βράδυ της Τρίτης λοιπόν, μου έκατσε ένα μπίνγκο!

Απέμεναν έξι λεπτά για να λήξει ο αγώνας στο Κάουνας, το σκορ ήταν 64-69 και ο Κώστας Σλούκας αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια του! Μέχρι τότε ως επί το πλείστον πάσαρε και η αλήθεια είναι ότι πάσαρε καλά και μάλιστα είχε δημιουργήσει έναν γερό άξονα με τον Χασάν Μάρτιν, που υπήρξε κιόλας η αποκάλυψη του ματς!

Το γράφω μετ' επιφυλάξεως αυτό, διότι εν συνεχεία άκουσα τον Κώστα Παπανικολάου να παραπονιέται με κομψότητα ότι "έχω ακούσει πολλά εφέτος, αλλά κάνω τη δουλειά μου", και αν συνεχίσω την κουβέντα για τον Μάρτιν, φοβάμαι πώς θα μου κακιώσει!

Η... αχαριστία του Μπαρτζώκα

Αστειεύομαι και στο κάτω κάτω εάν αυτό δεν είναι ευλογία για έναν προπονητή, τότε ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να κατηγορηθεί για το έγκλημα της εσχάτης... αχαριστίας!

Αποτελεί όντως ευλογία για έναν προπονητή και μια ομάδα να πλακώνεται η πιάτσα για το ποιος αξίζει περισσότερο τον τίτλο του MVP σε ένα ματς που προσπόρισε κιόλας μια νίκη, πολύ σπουδαία και εξόχως σημαδιακή στην οικονομία του έπους, όπως έλεγε κι ένας καθηγητής μου στα αρχαία!

Κλείνω εδώ την παρένθεση και επιστρέφω στον μορφονιό από τη Θεσσαλονίκη. Μπουμπούνισε λοιπόν το τρίποντο ο Σλούκας, έδωσε στον Ολυμπιακό αέρα οκτώ πόντων (64-72) και πάνω στον ενθουσιασμό του έγινε Τζόρνταν, Πέτροβιτς και Σπανούλης μαζί. Τέσσερις σε συσκευασία ενός, μαθές!

Η γλώσσα και το "shrug" του Σλούκα

Για ποιο λόγο το γράφω αυτό; Διότι μόλις ο Σλούκας είδε την μπάλα να αναπαύεται στο διχτάκι, έβγαλε τη γλώσσα του!

Αυτή ήταν μια signature move και του συχωρεμένου του "Μότσαρτ" και του "Air" και του πρώην αρχηγού του Ολυμπιακού, οπότε μπήκε κι ελόγου του στην εξίσωση.

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά θα περιμένω να δω εάν ο διεθνής γκαρντ υιοθετήσει και χρησιμοποιήσει μελλοντικά άλλες δυο χαρακτηριστικές κινήσεις του Τζόρνταν, του Κόμπε Μπράιαντ και του Σπανούλη. Εάν δηλαδή θα βάλει τα χέρια του στα αυτιά υποδηλώνοντας το "δεν σας ακούω" και εάν θα κάνει κι ελόγου του το "shrug" που λάνσαρε ο "His Airness" στις 3 Ιουνίου του 1992, στη διάρκεια του πρώτου τελικού ανάμεσα στους Μπουλς και στους Μπλέιζερς.

Εννοώ την κίνηση (στον πειρασμό της οποίας υπέκυψε αργότερα και ο "Black Mamba") να ανασηκώνει τα χέρια του του, σαν να διερωτάται "Τι να κάνω; Εγώ φταίω που όλα πάνε μέσα;"

Και του Σλούκα όλα του πήγαν μέσα στον επίλογο του ματς: και το τρίποντο στη φάση που έβγαλε τη γλώσσα έξω και το κατοπινό με το οποίο "έγραψε" το 73-82 και καθάρισε εντελώς την μπουγάδα.

Η προβοκάτσια στον... Γουόκαπ

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, γνωρίζοντας το ποιόν του ανδρός, ούτε που πέρασε από το μυαλό μου ότι η αντίδραση του ενείχε την παραμικρή πρόθεση να ειρωνευθεί, να κοροϊδέψει ή να προβοκάρει οποιονδήποτε.

Εάν πάντως ήθελε να προβοκάρει κάποιον, αυτός είναι ένας συμπαίκτης του: ο Τόμας Γουόκαπ ο οποίος στις 22 Ιανουαρίου 2021 έκλεψε την μπάλα από τον Σλούκα, σκόραρε στην εκπνοή με λέι απ για το 81-79 και αυτή η ήττα υπήρξε η απαρχή των δεινών που κόστισαν στον Ολυμπιακό τον αποκλεισμό από τα play offs.

Την Τρίτη Πειραιώτες πήραν το αίμα τους πίσω, όχι μονάχα γι αυτή τη μοιραία ήττα, αλλά για έξι μαζεμένες που είχαν υποστεί εκεί, μετά τις 15 Δεκεμβρίου του 2016, όταν εκπόρθησαν το λιθουανικό κάστρο προτού συνειδητοποιήσουν με σκληρό τρόπο το ρηθέν υπό του Στράβωνος για την Κόρινθο..

Ου παντός πλειν ες Κάουνας

Την Τρίτη λοιπόν ο Ολυμπιακός έπλευσε, επέζησε και απέπλευσε με ασφάλεια από τη γενέτειρα του Άρβιντας Σαπόνις και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω στο σιρκουί της Euroleague και δη στο ετάπ με τον Παναθηναϊκό.

Έχω όμως κι άλλα ράμματα για τη γούνα του Σλούκα!

Ο ηγέτης που κοιμήθηκε σαν πουλάκι

Στ' αστεία το γράφω αυτό, απλώς φαίνεται πως την Τρίτη το βράδυ κοιμήθηκε σαν πουλάκι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει η αποστολή του Ολυμπιακού. Ούτως ειπείν, δεν έκανε το χατίρι του Γιούρι Ζντοβτς, ο οποίος την παραμονή του αγώνα είχε πει ότι "ο Σλούκας είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού και ελπίζω να κοιμηθεί άσχημα πριν από το ματς και να βρεθεί σε κακή μέρα"!

Πριτς, μια χαρά τον πήρε στην αγκαλιά του Μορφέας!

Όσο για τον χαρακτηρισμό του ως "ηγέτη", άστο ρε Γιούρι να μείνουμε φίλοι! Όπως έχει πει ο Μπαρτζώκας, απαντώντας σε ερώτηση για τον Σλούκα, "ηγέτης ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου".

Η μεγάλη των σερβιτόρων σχολή

Την Πέμπτη ο Σλούκας μοίρασε έξι ασίστ, αλλά η δεύτερη υπήρξε ιστορική, διότι με δαύτη προσπέρασε τον Δημήτρη Διαμαντίδη και αναρριχήθηκε στην πέμπτη θέση των κορυφαίων πασέρ της διοργάνωσης, από τη σεζόν 2000-2001 και εντεύθεν.

Σπολλάτη του και σπολλάτη του ελληνικού μπάσκετ καθόσον ο "Σλούκι Λουκ", όπως τον βάφτισε ο Βαγγέλης Ιωάννου, βαδίζει φουριόζος στα χνάρια του Νικ Καλάθη, του Βασίλη Σπανούλη, του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Θοδωρή Παπαλουκά και του Νίκου Ζήση.

Από σερβιτόρους, να φαν' κι οι κότες!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ