NBA FINALS

"Έτερος εγώ", ο Γιάννης

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην αναμέτρηση των Μπακς με τους Χοκς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην αναμέτρηση των Μπακς με τους Χοκς © 2021 MORRY GASH/ASSOCIATED PRESS

Οι Μπακς μείωσαν σε 2-1 και ο Βασίλης Σκουντής χωροθετεί τα επιτεύγματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μέσα στο περιβάλλον του Τζόρνταν, του Τζαμπάρ, του Σακίλ και του Μπέιλορ...

"Ι am not Michael Jordan" είπε χθες το βράδυ ο Γιάννης...

Ασφαλώς και δεν είναι...

Αλλά ούτε ο Τζόρνταν ήταν ο Γιάννης!

Κανονικά βεβαίως τον μορφονιό μας θα έπρεπε να τον ρωτήσουν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι, μπας και είναι ο Σακίλ Ο’ Νιλ...

Πάλι το ίδιο θα τους απαντούσε...

Ούτε ο Σακίλ είναι...

Αλλά-συμπληρώνω εγώ- ούτε ο Σακίλ ήταν ο Γιάννης!

Προς τι τέτοια κουβέντα;

Την προκάλεσε ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο με τα απανωτά ανδραγαθήματα του στη σειρά των τελικών και μένει να φανεί εάν προϊόντος του χρόνου και μέχρι ν’ ανέβει στο θρόνο, θα πάρει προαγωγή σε Σακίλ και σε Τζόρνταν ή θα μείνει... Γιάννης!

Το εννοώ αυτό διότι όταν ο "Shaq" και ο "Air" οργίαζαν στους τελικούς με επιδόσεις που κοπιάρει τώρα, κατά το μάλλον ή ήττον ο Γιάννης, το πέσιμο της αυλαίας τους βρήκε λουσμένους στα κομφετί, στις σαμπάνιες και στους καπνούς από τα πούρα!

Στους τελικούς της σεζόν 1999-2000, όταν οι Λέικερς επιβλήθηκαν των Πέισερς με 4-2 και θεμελίωσαν το three-peat τους, ο "Μεγάλος Αριστοτέλης" σάρωνε τα πάντα στο διάβα του...

Η μπετονιέρα του Σακίλ

Το λένε και τα χαρτιά μου: κατά σειρά στα έξι ματς πέτυχε ιλιγγιώδεις επιδόσεις σε πόντους και ριμπάουντ με 43-19, 40-24, 33-13, 36-21, 35-11 και 41-12!

Σέντερ-μπετονιέρα, όπως έλεγε και ο συχωρεμένος ο Φίλιππος Συρίγος το 2006 για τον "Βaby Shaq"…

Τον Σοφοκλή μας, τον Σχορτσανίτη ντε!

Τώρα ο Γιάννης παρουσιάζει τη δική του βερσιόν με 20-17 (στην επιστροφή του μετά την απουσία από τους τελευταίους δυο τελικούς της Ανατολής με τους Χοκς), 42-12, 41-13 και επιφυλάσσεται δια τα περαιτέρω...

Μέχρι στιγμής στους πρώτους τρεις τελικούς ο Γιάννης έχει κάνει σούμα 103 πόντους (με 33/47 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 31/47 βολές), 42 ριμπάουντ, 14 ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και τέσσερις τάπες.

Pas mal, που λένε και οι Γάλλοι...

Ο... ακατονόμαστος των Μπουλς

Είκοσι οκτώ χρόνια, πριν, τον Ιούνιο του 1993 οι Σανς διεκδικούσαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους τον τίτλο, αλλά έπεσαν πάνω στον... ακατονόμαστο!

Οι Μπουλς επικράτησαν με 4-2 και πέτυχαν το πρώτο three-peat με τον Μάικλ Τζόρνταν να τους αλλάζει τον αδόξαστο!

Σε εκείνη τη σειρά των τελικών ο "Air" σκόραρε διαδοχικά 31+42+44+55+41+ 33 πόντους!

Τώρα ο Γιάννης αντιπαραβάλλει 20-42-41 και όταν οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν την παλιά Νέμεση των Σανς, είπε ότι δεν είναι ο Τζόρνταν...

Είναι όμως ο Λου Αλσιντορ και στο επόμενο κλικ μπορεί να γίνει Σακίλ και Μπέιλορ μαζί!

Χθες λοιπόν ο Greek Freak "έγραψε" την 11η επίδοση άνω των 30 πόντων και των 10 ριμπάουντ σε μια post season και άφησε πίσω του τον πρόγονο του ο οποίος είχε οδηγήσει τους Μπακς στο θρόνο το 1971 και στους τελικούς του ’74.

Πίσω και σας έφαγα!

Εάν ο Γιάννης συνεχίσει τον ίδιο χαβά στους επόμενους τελικούς, τότε θα ξεπεράσει πρώτα τον συχωρεμένο (από τις 22 του περασμένου Μαρτίου) φόργουορντ των Λέικερς, Ελτζιν Μπέιλορ που πέτυχε 12 τέτοιες επιδόσεις στους τελικούς του 1962 και τον Σακίλ Ο Νιλ, ο οποίος άφησε αμανάτι τις 13, τη σεζόν 1999-2000.

Καιρός κι οδηγός που λένε...

Γι’ αυτό λοιπόν αποσύρθηκε νωρίς νωρίς στον χθεσινό αγώνα ο Γιάννης: για να πάρει τις ανάσες του και να πετσοκόψει τους Σανς!

Το 0-5 και οι 36.6 πόντοι

Οι παρτίδες του Γιάννη με την ομάδα της Αριζόνα είναι ... περίεργες: πριν από το Game 3 των τελικών, οι Σανς έτρεχαν ένα σερί 5-0 απέναντι στους Μπακς, αλλά όποτε βρίσκεται απέναντι τους, ο Αντετοκούνμπο μοιάζει εξωγήινος και πάντως είναι ασύλληπτος.

Απέναντι τους σκοράρει κατά μέσο πόρο 36.6 πόντους ο μπαγάσας!

O Έλληνας σούπερ σταρ δεν είχε αγωνισθεί στις 8 Μαρτίου του 2020 στο Φοίνιξ, όπου οι οικοδεσπότες επιβλήθηκαν με 140-131.

Στις 10 Φεβρουαρίου στο Φοίνιξ οι οικοδεσπότες έριξαν στο κανναβάτσο τους Μπακς με 125-124, σε ένα ματς στο οποίο πήγαν στράφι οι 47 πόντοι (15/19 δίποντα, 0/4τρίποντα, 17/21 βολές) του πρώην παίκτη του Φιλαθλητικού που είχε επίσης 11 ριμπάουντ και πέντε ασίστ.

Στον δεύτερο αγώνα της κανονικής περιόδου, στις 19 Απριλίου, οι Σανς άλωσαν το Μιλγουόκι νικώντας τους Μπακς με 128-127 (116-116) με τον Γιάννη να παράγει 33 πόντους, οκτώ ριμπάουντ, δυο ασίστ, ένα κλέψιμο και μια τάπα.

Ακολούθησαν οι τρεις τελικοί και οψόμεθα εάν και κατά πόσον θα συνεχισθεί αυτό το κρεσέντο του...

Οι πόντοι δεύτερης ευκαιρίας

Χθες οι Μπακς οικοδόμησαν τον θρίαμβο τους στη δεύτερη περίοδο, στην οποία επικράτησαν με 35-17 και από εκεί και πέρα τα πράγματα απλοποιήθηκαν, με σημείο αιχμής τα επτά περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ (13 έναντι 6) που τους προσπόρισαν ένα σκορ 20-2 σε πόντους δεύτερης ευκαιρίας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά τα "Ελάφια" έσωσαν όχι μονάχα τα... κέρατα τους, αλλά και την ψυχή τους, μείωσαν τη σειρά σε 2-1 και αύριο το βράδυ εποφθαλμιούν την ισοφάριση και το déjà vu από τη σειρά των ημιτελικών της Ανατολής με τους Νετς.

Το σίγουρο είναι ότι έμειναν ζωντανοί, απέφυγαν το 0-3 (της περυσινής σειράς με τους Χιτ) και δείχνουν αποφασισμένοι να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους.

Α, και κάτι ακόμα: κράτησαν αναμμένη τη φλόγα των παραληρούντων φιλάθλων τους που χθες μέσα στο Fiserv Forum και στον περιβάλλοντα χώρο της Deer District ήταν, λέει, πάνω από 41.000!

Εμβολιασμένοι άραγε ή ανεμβολίαστοι;

TAGS NBA FINALS NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ