OPINIONS

Ο Λεμπρόν, οι Χιτ και η λιποταξία

Ο Λεμπρόν, οι Χιτ και η λιποταξία

Θα σας γυρίσω δύο χρόνια πίσω: κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (2008), το σενάριο συνωμοσίας που εξυφαινόταν μπορούσε να συναγωνιστεί την ευρηματικότητα και τη φαντασία ενός μάστερ των «sci-fi» όπως ο Τέρι Γκίλιαμ.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα είχε γράψει τότε το ESPN επικαλούμενο φήμες κι όχι επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι διεθνείς με τις ΗΠΑ Ντουέιν Γουέιντ, Κρις Μπος και Λεμπρόν Τζέιμς σχεδίαζαν τον τρόπο με τον οποίο θα συνέχισαν παρέα την μπασκετική περιπέτειά τους.

Όλοι τους γνώριζαν τότε ότι θα καλοκαίρι του 2010 θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά ως free-agent, οπότε το μόνο που απέμενε ήταν να αποφασίσουν για την κοινή μπασκετική στέγη τους.

Το ίδιο σενάριο ενέπλεκε και τον (πόιντ γκαρντ των Νιου Ορλίν Χόρνετς) Κρις Πολ με τη διαφορά ότι εκείνος θα μπορούσε να πλαισιώσει τη νέα «Big Three» του ΝΒΑ ύστερα από δύο έτη, το καλοκαίρι του 2012, επίσης ως free-agent. Σας μοιάζει ακόμα για σενάριο;

Το πρώτο (και πιο βασικό) μέρος του σχεδίου ολοκληρώθηκε. Ο αυτοαποκαλούμενος «Βασιλιάς» (δίχως όμως έστω ένα δαχτυλίδι μετά από επτά χρόνια στο ΝΒΑ) Λεμπρόν Τζέιμς αυτομόλησε από το Κλίβελαντ επιλέγοντας την πολιτεία με τις πιο διάσημες ημι-κουβανές μοντέλες στον κόσμο. Αυτό λένε οι κακές γλώσσες.

Όσοι τάσσονται υπέρ της απόφασης του επιμένουν ότι το έκανε διότι θέλει να γίνει μέλος της επόμενης μπασκετικής δυναστείας. Δίκιο πρέπει να έχουν αμφότεροι…

Προδοσία ή δίψα για τίτλο;

Στην μπασκετούπολη του Κλίβελαντ, οι κάτοικοι της περιοχής _ στην συντριπτική πλειοψηφία τους όχι απλοί θεατές αλλά εραστές του μπάσκετ και της ομάδας _ βίωσαν έναν εφιάλτη τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο «King James» ήταν το «role model» της πολιτείας, ήταν το καμάρι και ο λόγος να ασχολείται όλο το αθλητικό σύμπαν με τη λέξη…. Κάβαλιερς.

Αντιπροσώπευε για εκείνους ότι ο Μάικλ Τζόρνταν στην πόλη των ανέμων. Ουδείς γονέας στο Σικάγο μπορούσε να διανοηθεί ότι μια ημέρα θα σταματούσε να λέει στο παιδί του το περίφημο «be like Mike», το σύνθημα που για περίπου 15 χρόνια αποτελούσε το σήμα κατατεθέν του Σικάγου, επειδή ο Μάικ θα τους είχε γυρίσει την πλάτη του.

Στο Κλίβελαντ το «be like Lebron» είναι πλέον έκφραση απαγορευμένη. Συνιστά προδοσία, λιποταξία, πράξη ανίερη, αρκεί κανείς να διαβάσει όσα είπε ο ιδιοκτήτης της ομάδας (και λόγω της ιδιότητάς του αυτής, εν δυνάμει spokesman ολόκληρου του Κλίβελαντ) για τον αυτοαποκαλούμενο Βασιλιά:

«Πρόκειται για δειλή προδοσία. Εγώ προσωπικά εγγυώμαι ότι οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θα κερδίσουν το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ πριν ο αυτοαποκαλούμενος τέως Βασιλιάς κερδίσει ένα. H απόφασή του ανακοινώθηκε με πολυήμερη ναρκισσιστική καθυστέρηση σε ειδική εκπομπή σ’ εθνικό δίκτυο, κάτι στο οποίο δεν έχουμε ξαναϋπάρξει μάρτυρες στην ιστορία του αθλητισμού και ίσως στην ιστορία της διασκέδαση».

Στο Μαϊάμι πάντως ζουν το όνειρο!

Το μαρτύριο της σταγόνας στο οποίο ο άτιτλος Τζέιμς υπέβαλε τους Κάβαλιερς για τρεις εβδομάδες (λέγοντας μάλιστα ψέματα στο ξεκίνημα της ιστορίας, όταν ισχυρίστηκε ότι ο Μαϊάμι δεν αποτελεί μια από τις περιπτώσεις που τον ενδιαφέρουν) δεν πολυσκοτίζει το Μαϊάμι.

Με τους Γουέιντ και Λεμπρόν στην περιφέρεια και τον Μπος κοντά στο καλάθι έχουν τη σιγουριά ότι για την επόμενη εξαετία μπορούν απλώς να αλλάζουν τις προσθήκες γύρω τους και να ενώνουν τα απαραίτητα κομμάτια ενός παζλ που εφόσον βρει σωστές εφαρμογές, μπορεί να εξελιχθεί στη νέα δυναστεία του ΝΒΑ.

Από τη στιγμή μάλιστα που η Βοστώνη διατήρησε τη δική της «Big Three» (Γκαρνέτ, Άλεν, Πιρς) και σκοπεύει να την αναβαθμίσει αποκτώντας τον 31χρονο (έξι φορές All Star) σέντερ Τζερμέιν Ο’Νίλ, το Σικάγο βρήκε σπουδαίο στήριγμα για τον Ντέρικ Ρόουζ στο πρόσωπο του Κάρλος Μπούζερ και ο Αμάρε Στάνταμαϊρ άφησε τη δυτική περιφέρεια για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη (ίσως δε τον ακολουθήσει εκεί ο Μπράντον Ρόι) αντιλαμβάνεται κανείς ότι μεγάλο ενδιαφέρον για την επόμενη σεζόν μεταφέρεται και επικεντρώνεται στην Ανατολή.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτές οι (ανατολικές) ομάδες είναι ότι θέση στους τελικούς του ΝΒΑ υπάρχει μόνο για μία! Κι εκεί δυστυχώς για εκείνη δεν θα περιμένει ο «fake Βασιλιάς», αλλά ο εν δυνάμει: ο Κόμπι Μπράιαντ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ