ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα είχε στο μυαλό του τον ρόλο του Φαν Βερτ πριν ακόμα τον αποκτήσει η Ένωση

Ο Τομ φαν Βερτ της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λαμία για τη Super League 2022-2023 στην "OPAP Arena" | Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2022
Ο Τομ φαν Βερτ της ΑΕΚ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Λαμία για τη Super League 2022-2023 στην "OPAP Arena" | Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2022 ΝΙΚΟΣ ΒΗΧΟΣ/INTIME SPORTS

Από τότε που ο Ματίας Αλμέιδα είχε αποφασίσει ότι θα θα μετατοπίσει τον Λιβάι Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης, είχε κατά νου έναν δεύτερο φορ σαν τον Τομ φαν Βερτ.

Σπουδαίο πράγμα ο τακτικός προσανατολισμός σε μία ομάδα. Ακόμα σπουδαιότερο το να επιμένεις στις αρχές του, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Αυτό είναι και το πιο βασικό ατού της φετινής ΑΕΚ. Να είναι πράγματι σε εγρήγορση άπαντες, με έργα και όχι στα λόγια ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στην τήρηση του αρχικού πλάνου. Προφανώς, επειδή αυτή είναι και η αδιαπραγμάτευτη κατεύθυνση από τον προπονητή.

Αναλύοντας με πιο ψύχραιμη ματιά όσα συνέβησαν στον αγώνα με τη Λαμία, κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί γιατί να μην είναι ο Τομ φαν Βερτ από την αρχή στο παιχνίδι με την ταυτόχρονη τοποθέτηση του Λιβάι Γκαρσία στο δεξί άκρο της επίθεσης και την παροχή περισσότερων ελευθεριών στον Ορμπελίν Πινέδα με τη χρησιμοποίησή του εκεί που του αρέσει περισσότερο, δηλαδή στον άξονα. Μα, η ΑΕΚ κάθε άλλο παρά κακή ήταν στο πρώτο ημίχρονο, δημιούργησε φάσεις για γκολ κι έχασε κλασικές ευκαιρίες. Ναι, σίγουρα της έλειψε η αποτελεσματικότητα του Ολλανδού.

Ο Ματίας Αλμέιδα ωστόσο έπρεπε να σκεφτεί ως γήινος κόουτς κι όχι ως μάντης που θα ήταν σε θέση να ξέρει πώς θα έχουν πάει τα πράγματα μέχρι το ημίχρονο. Διότι αν για παράδειγμα γνώριζε ότι ο Πινέδα και ο Γκαρσία θα αστοχούσαν σε τόσο κραυγαλέες ευκαιρίες, ίσως και να έπραττε διαφορετικά. Όμως πριν από τον αγώνα όφειλε να μετρήσει εξίσου και τις λύσεις που θα μπορούσε να έχει από τον πάγκο. Βάζοντας κάτω λοιπόν όλες τις επιλογές που ήταν διαθέσιμες, αλλαγή για να του κάνει (επιθετική) διαφορά αν το χρειαζόταν ήταν μόνο ο Φαν Βερτ. Έπρεπε να έχει ένα πολύ καλό και φρέσκο όπλο στον πάγκο.

Ο ρόλος και η νοοτροπία

Όταν ο Ολλανδός μπήκε στο παιχνίδι, το έχει διαβάσει ήδη πολύ καλά, όμως πρωτίστως -κι αυτό είναι που μετράει περισσότερο- εμφανίστηκε στο γήπεδο με τη νοοτροπία ποδοσφαιριστή που έχει καταλάβει και αποδεχτεί το ρόλο του. Δεν μπήκε ανόρεκτος και υπεράνω, δεν εμφανίστηκε εκεί έχοντας στο μυαλό του σκέψεις που θα μπορούσαν να τον επηρεάσουν, αν για παράδειγμα θεωρούσε ότι είναι αδικημένος.

Αντιθέτως πάτησε το χορτάρι με το ένστικτό του killer, με τη σιγουριά του εκτελεστή. Πήρε τη θέση του στην κορυφή της επίθεσης για να κάνει αυτό που ξέρει γνωρίζοντας ότι εφόσον του δίνονταν οι σωστές πάσες, θα καθάριζε το ματς.

Είναι μία πολύ μεγάλη υπόθεση να ξέρει ο προπονητής ότι διαθέτει στον πάγκο παίκτες με την κατάλληλη ψυχολογία και νοοτροπία για να υπηρετήσουν το εναλλακτικό πλάνο. Ίσως στο επόμενο παιχνίδι με τον Βόλο, εκτός έδρας, να επιλέξει τη χρησιμοποίηση του πρώτου σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος από την αρχή της αναμέτρησης.

Αν δεν το κάνει, θα το έχει αποφασίσει μετά από εξηγήσιμη σκέψη και με τη σιγουριά ότι ο Ολλανδός στράικερ θα ανταποκριθεί όπως το έκανε και απέναντι στη Λαμία, για να δώσει τη λύση. Ήξερε πολύ καλά ο Αλμέιδα τι παίκτη έπαιρνε το περασμένο καλοκαίρι η ΑΕΚ και γνώριζε επίσης πολύ καλά πώς θα τον αξιοποιήσει.

Όταν τότε ο Αργεντινός επέμενε ότι χρειάζεται έναν φορ που να είναι εξοικειωμένος με τον πάγκο σε περίπτωση που θα πρέπει να βοηθάει (και) από κει, είχε ξεκάθαρο το σχέδιο στο μυαλό του. Ο Γκαρσία θα είναι ο βασικός και ο Φαν Βερτ θα μπαίνει στα ματς άλλοτε για να παίζει μαζί του κι άλλοτε για να τον αντικαθιστά ή να τον ξεκουράζει στο αρχικό σχήμα.

Είναι ο τύπος του παίκτη που ήθελε ο προπονητής και -το κυριότερο- δείχνει πως θα είναι πάντα οπλισμένος. Μεγάλο το ατού για την ΑΕΚ να έχει έναν τέτοιο εξαιρετικό επιθετικό που αρκετά συχνά θα έρχεται από τον πάγκο.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ