ΑΕΚ

Ο Οταμέντι, ο Βίντα της αριστερής πλευράς και το ηλικιακό ζήτημα της ΑΕΚ

Ο Νικολάς Οταμέντι πανηγυρίζει το γκολ του με τη φανέλα της Μπενφίκα
Ο Νικολάς Οταμέντι πανηγυρίζει το γκολ του με τη φανέλα της Μπενφίκα © 2022 ARMANDO FRANCA / AP IMAGES

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την αναζήτηση του κεντρικού αμυντικού που θα δώσει την απαραίτητη ισχύ στην ΑΕΚ, την τρελή φήμη για τον Οταμέντι και τη γηραιά βάση της ομάδας.

Σωρηδόν έρχονται τα μηνύματα από φίλους, γνωστούς και -κυρίως αναγνώστες- γι' αυτή την την τρελή φήμη που κατακλύζει το διαδίκτυο εδώ και κάμποσες ημέρες.

Για να τη σχολιάσω, προφανώς έφτασε και στα δικά μου αυτιά αυτή η παλαβομάρα που σχετίζει την ΑΕΚ με τον Νικολάς Οταμέντι. Έφτασε σε τέτοια βαθμό που με έβαλε στη διαδικασία να ψάξω διότι ''ποτέ δεν ξέρεις στη ζωή''.

Η απάντηση που σήμερα έχω να δώσω είναι η εξής: ξέρω ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να καμφθούν κάμποσοι νόμοι της ποδοσφαιρικής και μεταγραφικής λογικής.

Στα 35 του, ο παγκόσμιος πρωταθλητής -ως βασικός και αναντικατάστατος στο Μουντιάλ του Κατάρ- με την Αργεντινή, Οταμέντι, φεύγει από την Μπενφίκα από την οποία για να συνεχίσει ζήτησε ετήσιες απολαβές 2,5 εκατ. ευρώ! Δεν του τα έδωσαν εκεί, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα βρει κιόλας.

Μπορεί και ακόμα περισσότερα αν ξανοιχτεί στην Αραβία ή στις ΗΠΑ, χώρια που τον θέλουν καμιά 10αριά ευρωπαϊκές ομάδες, κάμποσες εκ των οποίων θα παίξουν στην Ευρώπη, ναι και στα προκριματικά του Champions League, ίσως και στους ομίλους. Αυτό για εκείνους που θα ισχυριστούν ότι η ΑΕΚ έχει να προσφέρει το συγκεκριμένο δέλεαρ.

Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τα χρήματα. Πέρυσι, μαζί με τα μπόνους, οι αμοιβές του έφτασαν τα 4 εκατ. ευρώ. Ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα λοιπόν.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον θέλει η Γιουβέντους, ότι επίσης υπάρχει ομάδα από το MLS που του δίνει 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καθαρά.

Πάμε λοιπόν, στις λογικές και γήινες αναζητήσεις για την ΑΕΚ, αυτές που μπορεί να είναι εφικτές. Ούτε, ασφαλώς, η περυσινή υπόθεση του Ντομαγκόι Βίντα, μπορεί να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για τον Αργεντινό.

Όντως, έμοιαζε κι εκείνη ανέφικτη...

Πράγματι, το περασμένο καλοκαίρι, τέτοια περίοδο πάλι δηλαδή αρχές του καλοκαιριού, είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο το όνομα του Βίντα.

Θυμάμαι αρχές Ιουνίου να το ψάχνω και τελικά να το αναφέρω ως υποψήφιο στόχο -βασικά ως διακαή πόθο- πολύ νωρίτερα από την πραγματοποίηση της μεταγραφής, η οποία εν τέλει συντελέστηκε την 31η Ιουλίου.

Τότε όμως, τα δεδομένα ήταν πολύ διαφορετικά: ο Βίντα έφευγε από την Μπεσίκτας (όχι από την Μπενφίκα), δεν υπήρχαν ευρωπαϊκές ομάδες να τον πολιορκούν με καλά χρήματα κι εκείνος έβρισκε το συμβόλαιο που ήθελε (1,3 εκατ. ευρώ ετησίως) μόνο στις αραβικές χώρες.

Το ομολόγησε ο ίδιος στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο SPORT24.

Τις απολαβές που έψαχνε στην Ευρώπη, του τις έδωσε μόνον η ΑΕΚ. Κι έτσι, επειδή ο ίδιος ήθελε να παραμείνει στην Ήπειρο, επέλεξε να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας παρά να αλλάξει εντελώς συνήθειες και κουλτούρες.

Δεν είχε όμως, ούτε τη Γιουβέντους στα πόδια του, ούτε καμιά 10αρια ομάδες ακόμα από την Ευρώπη, ούτε τα αμέτρητα δολάρια του MLS να τον δελεάζουν.

Η απόσταση από τον Οταμέντι ήταν και παραμένει μεγάλη. Ο σπουδαίος για την Ελλάδα Κροάτης είδε όλο το Μουντιάλ από τον πάγκο, ενώ ο Αργεντινός ήταν βασικός έως και στον τελικό.

Ο στόπερ που ο Αλμέιδα θέλει

Προφανώς, αν η περίπτωση του Οταμέντι -για τον οποίο σίγουρα δεν το αποκλείω η ΑΕΚ να έκανε μια διερευνητική ερώτηση- άφηνε περιθώρια συζήτησης, ο Αλμέιδα το παραμικρό πρόβλημα που θα είχε είναι επειδή βαδίζει στα 36 του.

Είναι επίσης, στόπερ ο οποίος μπορεί να παίξει τόσο δεξιά, όσο και αριστερά στο κέντρο της άμυνας, με τέτοια κλάση που θα ταιριάξει με οποιονδήποτε παρτενέρ, επειδή όμως ο προπονητής γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα, η στόχευση είναι διαφορετική.

Ηλικιακά, αρκετοί παίκτες του βασικού κορμού είναι άνω των 30, μπαίνουν στην τελική ευθεία. Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να έχει χρόνο μπροστά του και να νιώθει πολύ καλά, συνολικά ώστοσο, όταν αθροίζεται η κατάσταση, βγαίνει η εξής σούμα: Βίντα 34, Χατζισαφί 33, Μάνταλος 32, Τσούμπερ 32, Φαν Βερτ 32, Αραούχο 31, Σιντιμπέ 31, Μοχαμάντι 30, Γιόνσον 30. Δεν ηχούν καμπανάκια συναγερμού, υπάρχουν πολλοί ακόμα από 28 και κάτω, όμως όσο να 'ναι, η παρέα μεγαλώνει.

Φρέσκο αίμα απαιτείται, φρέσκα πόδια επίσης. Η ΑΕΚ ψάχνει για έναν καλό αριστεροπόδαρο στόπερ, με θητεία σε αξιόλογα πρωταθλήματα ως βασικός, με εμπειρία, ταχύτητα, δύναμη, ικανότητα με την μπάλα στα πόδια, ώστε να γίνεται και leader, όποτε απαιτείται.

Χρήματα για να τον βρει θα διαθέσει, όμως το να μιλάμε για τον Οταμέντι ακουμπά στη σφαίρα του παραφυσικού.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ