OPINIONS

Τον μεταμόρφωσε και πάει με φόρα στα playoffs

Τον μεταμόρφωσε και πάει με φόρα στα playoffs

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για το άνετο 4-1 του Παναθηναϊκού επί του Βόλου, για τον Γιώργο Δώνη που έχει μεταμορφώσει την ομάδα από πέρυσι και για το τι πρέπει να αποφύγουν οι πράσινοι για να πάνε καλά στα playoffs.

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός, που νίκησε με 4-1 τον Βόλο και αν δεν ήταν επιπόλαιος στην τελική πάσα θα είχε σημειώσει και άλλα τόσα γκολ.

Επιβεβαιώθηκε στο ΟΑΚΑ ότι ο Παναθηναϊκός του Γιώργου Δώνη έχει κάνει έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο με 8 νίκες, τρεις ισοπαλίες και 2 ήττες. Πήρε την τέταρτη θέση στην κανονική διάρκεια, που βάσει ρόστερ αυτή μπορούσε να διεκδικήσει και μπαίνει στα playoffs με διαφορά επτά βαθμών από την ΑΕΚ, μήπως πετύχει κάτι -που φαίνεται απίθανο τώρα- ώστε να φθάσει ακόμα και τρίτος.

Η βελτίωση φαίνεται και από το ότι στις 18 τελευταίες αγωνιστικές, η ομάδα έχει μόλις δύο ήττες, από τον Ολυμπιακό (άδικα, αφού δεν του δόθηκαν δύο πέναλτι) και από την ΑΕΚ, όπου έπαιξε με αλλαγές παραμονές του αγώνα κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ.

ΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΝΤΑ

Στο παιχνίδι με τον Βόλο, δύο παίκτες ξεχώρισαν. Ο Γιάννης Μπουζούκης έκανε το καλύτερο φετινό του παιχνίδι σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Μακέντα, έδωσε την ασίστ στο πρώτο γκολ του Νάγκι και συμμετείχε στα άλλα δύο. Ήταν ο Μπουζούκης που είχαμε δει σε διάρκεια σε όλο τον πρώτο γύρο πέρυσι και έκανε τη διαφορά. Ασφαλώς και η απόδοση του Μπουζούκη είναι το καλύτερο νέο, διότι ο νεαρός μέσος έψαχνε ένα τέτοιο παιχνίδι για να τον βοηθήσει στη συνέχεια. Έδινε την μπάλα την κατάλληλη στιγμή, βοήθησε πολύ και ανασταλτικά και είχε ουσία.

Μαζί του ήταν πολύ καλός και ο Μακέντα. Ο Ιταλός πέτυχε δύο γκολ. Το ένα με κεφαλιά και το άλλο με σουτ μέσα από την περιοχή. Έφτασε τα 12 γκολ φέτος και δείχνει, για άλλη μία χρονιά, ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά δεν είναι ο σκόρερ, ο φορ, που έχει το εύκολο γκολ. Αυτό φάνηκε και σε δύο ακόμα στιγμές του αγώνα, όταν αντί να τελειώσει ο ίδιος την φάση και να πλασάρει, προτίμησε να δώσει την πάσα και χάθηκε το γκολ. Ξέρει πολλή μπάλα, όμως, και στο γκολ του Χατζηγιοβάννη έχει βγάλει ασίστ που θα ζήλευαν σπουδαία δεκάρια. Τα 12 γκολ που έφτασε ο Μακέντα είναι ρεκόρ καριέρας και η παρουσία του Καρλίτος -που έχει το γκολ- θα βοηθήσει και τον Ιταλό τη νέα χρονιά, εφόσον μείνει και δεν πουληθεί (αν φέρει πρόταση).

ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΖΑΓΑΡΙΤΗΣ

Κόντρα στον Βόλο είδαμε και δύο ακόμα παιδιά από τις Ακαδημίες για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα. Ο 21χρονος τερματοφύλακας Ξενόπουλος δεν έχει καμία ευθύνη στο γκολ του Βόλου, αφού η μπάλα πήγε εκεί που δεν πιανόταν, αλλά έχει κάνει μία σπουδαία απόκρουση που απέτρεψε το 2-2. Ο 19χρονος Ζαγαρίτης στην πρώτη του εμφάνιση έδειξε ότι έχει πολύ καλή τεχνική, δοκίμασε πάσες επιθετικά που βοήθησαν, αλλά δεν απέφυγε και λάθη που οφείλονται στο άγχος της πρεμιέρας, όπως στην φάση του 21', που γύρισε την μπάλα στον Ξενόπουλο, ο οποίος, όμως δεν αιφνιδιάστηκε και την έδιωξε σε κόρνερ.

Είναι παιδί που, αν δουλέψει, μπορεί να παίξει τη θέση και σίγουρα αν προσέξει και προσεχθεί, το μέλλον τού ανήκει. Υπήρχαν στιγμές που πήγαινε δυνατά πάνω στην μπάλα και κέρδιζε τη μονομαχία, αλλά και στιγμές που ο αντίπαλός του επικράτησε. Μαζί με τους Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη στην ενδεκάδα κόντρα στον Βόλο ήταν τέσσερις παίκτες από την Ακαδημία και αυτό λέει πολλά .

Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΝΚΕΦΕΛΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΙΣΤ

Τώρα που ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος, μπορούμε να πούμε ότι η καλύτερη μεταγραφή του καλοκαιριού ήταν ο Σένκεφελντ. Όταν παίζει αυτός και είναι καλά δίνει άλλη σιγουριά στην άμυνα. Κόντρα στον Βόλο, όμως, βοήθησε και με τις πάσες του, αλλά ο Νάγκι δεν σκόραρε σε μία πολύ καλή κάθετη πάσα του Ολλανδού, ενώ παραλίγο να σκοράρει με κεφαλιά και σημείωσε και ένα γκολ, που σωστά ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Ο Ολλανδός στόπερ είναι αυτός που έδωσε τις ασίστ στα γκολ του Μακέντα.

Ξέρει πολλή μπάλα και σε αυτά τα παιχνίδια αυτό βοηθάει πολύ τους πράσινους. Ο Παναθηναϊκός έχει βρει έναν πολύ καλό αμυντικό, δίπλα στον οποίο έχει βελτιωθεί πολύ και ο Πούγγουρας. Αντίθετα, για άλλο ένα παιχνίδι ο Νούνες δεν ήταν καλός. Μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο στην θέση του Πούγγουρα που ένιωσε ενοχλήσεις και είχε προβλήματα, δεν πήγαινε στην μπάλα με αποτέλεσμα ο Βόλος να γίνει επικίνδυνος.

Ο ΝΑΓΚΙ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Ο Νάγκι άρχισε εντυπωσιακά το παιχνίδι, πέτυχε νωρίς ένα ωραίο γκολ από πάσα του Μπουζούκη, έχασε άλλο ένα και σε όλο το πρώτο ημίχρονο με τις κινήσεις του στον χώρο ταλαιπώρησε την άμυνα του Βόλου. Εκτός από το γκολ που πέτυχε, όμως, βρέθηκε σε φάσεις που με μία πάσα θα μπορούσε να βγάλει ασίστ για γκολ, αλλά οι πάσες του δεν ήταν σωστές.

Στο δεύτερο ημίχρονο δε, έπεσε πολύ η απόδοσή του και ουσιαστικά ήταν σαν να μην έπαιζε. Και έγινε αλλαγή στο 76'. Ο Νάγκι, θέλει μεγαλύτερη διάρκεια στην καλή του απόδοση και περισσότερα γκολ και ασίστ, προκειμένου να πείσει τον Παναθηναϊκό να κάνει προσπάθεια να τον αγοράσει το καλοκαίρι με ένα ποσό και με τα σημερινά δεδομένα αυτό φαίνεται δύσκολο.

ΣΩΣΤΗ Η ΚΟΚΚΙΝΗ

Η κόκκινη κάρτα, για την οποία έκανε τόση… φασαρία ο Βόλος ήταν ολόσωστη, αφού ο Γκουαροτσένα κλώτσησε τον Γιόχανσον. Δέχθηκε δεύτερη κίτρινη, αλλά ήταν μαρκάρισμα που μπορεί να ήταν και απευθείας κόκκινη. Ήταν το διάστημα που ο Παναθηναϊκός είχε χαλαρώσει και ο Βόλος είχε μειώσει. Η αποβολή απλοποίησε τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός πέτυχε άλλα δύο γκολ και έκλεισε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με τεσσάρα.

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΣΤΑ PLAYOFFS

Είναι καλό που ο Δώνης είπε ότι στόχος είναι η τρίτη θέση στα playoffs. Υπάρχει κίνητρο για την ομάδα και στις επόμενες δέκα αγωνιστικές και το κίνητρο αυτό το δίνει ο στόχος που έχει βάλει ο προπονητής. Για να μπορέσει η ομάδα να κάνει ένα καλό μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών πρέπει να αποφύγει κενά διαστήματα όπως αυτό με τον Βόλο, όταν στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου έγινε το 2-1 και παραλίγο το 2-2. Επίσης πρέπει να αποφύγει την έλλειψη συγκέντρωσης στην τελική πάσα, στην τελική προσπάθεια. Δεν επιτρέπεται στο πρώτο ημίχρονο να έχουν βγει τόσες φορές οι παίκτες με προϋποθέσεις για γκολ, αλλά να μην κάνουν την σωστή πάσα και το 4-0 να γίνεται 2-0.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει η συνάντηση του Αλαφούζου με τον Δώνη και τον Ρόκα. Φαίνεται ότι έχουν πέσει οι τόνοι, αλλά το τι θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι και αν ο Δώνης εξαντλήσει το συμβόλαιό του εξαρτάται από τους στόχους που θα τεθούν για τη νέα περίοδο. Αν οι στόχοι είναι κοινοί τότε οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν, αν όχι οι δύο πλευρές θα χωρίσουν φιλικά.

Η άποψή μου, φυσικά, και είναι ότι ο Αλαφούζος θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να μείνει ο Δώνης. Ήρθε πέρυσι σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της ομάδας , έβαλε πλάτη και έφτιαξε μία ομάδα που από πέρυσι μέχρι φέτος έχει κάνει, όχι βήματα, αλλά άλματα βελτίωσης. Το να αιωρείται στην ατμόσφαιρα ότι μπορεί ο Δώνης να μην είναι στον πάγκο τη νέα περίοδο είναι… τρελό. Και αν ο Αλαφούζος δεν κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει θα έχει κάνει άλλο ένα λάθος. Μία ματιά στους αριθμούς των τελευταίων ετών και τους φετινούς και καταλαβαίνεις, ότι ο Παναθηναϊκός φέτος έκανε μέχρι σήμερα, ότι καλύτερο μπορούσε και παρουσιάζει συνεχή βελτίωση.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ "ΚΟΥΝΕΛΟΥ"

Άλλος ένας τεράστιος παίκτης, που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού έφυγε από την ζωή. Ο Ανδρέας Παπαεμανουήλ δεν είναι πια μαζί μας. "Κούνελος" ήταν το προσωνύμιό του. Τεράστια η προσφορά του στην ομάδα, είχε καθίσει και στον πάγκο της για ένα διάστημα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ