ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στους τελικούς δεν παίζεις, νικάς

Ο Μπρούμα του Ολυμπιακού
Ο Μπρούμα του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος λίγες ώρες πριν από τη σέντρα του τελικού για το Κύπελλο γράφει για τα “πρέπει” και τα “μη” που θα καθορίσουν την προσπάθεια του Ολυμπιακού για το δεύτερο στη σειρά νταμπλ.

Το έλεγε παλιότερα ο Σάββας Θεοδωρίδης στον Ολυμπιακό, πιο πρόσφατα το επανέλαβε με τον δικό του τρόπο ο Βασίλης Τοροσίδης.

"Τον Ολυμπιακό να μην τον φοβάσαι στα ματς που μπαίνει με την πλάτη στον τοίχο, τα υπόλοιπα είναι τα επικίνδυνα", έλεγε διαχρονικά ο πολύπειρος παράγοντας, ενώ ο πρώην διεθνής αμυντικός και νυν τεχνικός διευθυντής της ομάδας έχει δηλώσει πως "στα μεγάλα παιχνίδια, όπως είναι οι τελικοί, δεν παίζεις, νικάς".

Νομίζω ότι αυτές τις δύο φράσεις πρέπει να έχουν “καρφωμένες” στο μυαλό τους οι “ερυθρόλευκοι” που θα κληθούν απόψε (22/05, 21.00, Cosmote Sports 1) να πατήσουν το χορτάρι του ΟΑΚΑ. Είναι προφανές αυτό που έγραψε στο σχετικό σχόλιο και ο Τσάρλυ ότι ο αποψινός αγώνας έχει ξεκάθαρο φαβορί κι αυτό έρχεται από τον Πειραιά. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με το πιο ισχυρό κίνητρο.

Όταν είσαι καλύτερος θα πρέπει να το δείχνεις στο γήπεδο

Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής με τα… τσαρούχια, με τεράστια διαφορά από τους διώκτες του, έχει κατακτήσει τον πρώτο και σημαντικότερο στόχο, απόψε κυνηγά τον δεύτερο. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη βλέπουν αυτό το ματς ως τον αγώνα της χρονιάς. Για να γλυκάνουν τη γεύση μιας πολύ κακής σεζόν. Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αρπάξουν την τελευταία… μπουκιά. Την τελευταία γεύση. Κι αυτό η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δεν πρέπει να το επιτρέψει. Θα είναι το απόλυτο αυτογκόλ. Όταν είσαι καλύτερος, θα πρέπει να το αποδεικνύεις μέσα στο γήπεδο κι αυτό θα πρέπει να γίνει απόψε, έστω και με τρόπο κυνικό.

Οι “ερυθρόλευκοι” δεν έχουν κανέναν σοβαρό λόγο να επενδύσουν σε ένα θεαματικό παιχνίδι. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανταποκριθούν στην ουσία της αναμέτρησης. Οφείλουν, λοιπόν, να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο πλάνο, σοβαροί και πολύ προσεκτικοί. Για παράδειγμα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπουν χαλαρά στο γήπεδο και να επιτρέψουν στον αντίπαλο να απειλήσει όπως συνέβη δύο φορές στο πρόσφατο 1-0 του “Γ. Καραϊσκάκης”. Το πρώτο γκολ σε αυτά τα ματς, μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω, άρα έχει μεγάλη σημασία να το βάλεις και να μην το δεχθείς.

Το ερώτημα είναι ο Μπρούμα

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει προβληματιστεί περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι όχι τόσο για τον Σωκράτη, όσο για τον Μπρούμα. Για τον Παπασταθόπουλο δεν έχει πολλές απορίες. Μίλησε μαζί του, ξέρει ότι ο έμπειρος στόπερ γνωρίζει το σώμα του καλύτερα από τον καθένα, πήρε το “πράσινο φως”, ετοιμάζεται να τον ρίξει στη μάχη. Ο “Πάπα” του παρέχει την ασφάλεια μιας πολύ δυνατής αμυντικής τριάδα με τον Σεμέδο δεξιά του και τον Χολέμπας αριστερά του. Με τον Εμβιλά διαθέσιμο για τον άξονα έχει ετοιμοπόλεμους και τον Μπουχαλάκη και τον Καμαρά, για να διαλέξει τον έναν για το ξεκίνημα και τον άλλο για την εξέλιξη του ματς.

Υπό νορμάλ συνθήκες, η επιθετική τριάδα θα ήταν δεδομένη. Μασούρας, Μπρούμα και Ελ Αραμπί. Οι δύο πρώτοι λόγω ταχύτητας και γενικότερης οξυδέρκειας έχουν κουμπώσει στο 3-4-3, το οποίο ο κόουτς θεωρεί ότι θα εξελίξει και τον ίδιο και την ομάδα από την επόμενη σεζόν. Το ερώτημα είναι αν ο Μπρούμα θα ανταποκριθεί με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Θα είναι συγκεντρωμένος για να κάνει όπως πρέπει τη δουλειά ή θα αντιμετωπίσει το παιχνίδι χαλαρά, προσέγγιση που απλά απαγορεύεται σε έναν τελικό; Είναι γεγονός ότι ο Πορτογάλος εξτρέμ δεν έχει σταθερότητα. Μπορεί να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του, μπορεί και να είναι… αλλού. Είναι ικανός να βάλει το πιο δύσκολο γκολ και να χάσει το πιο εύκολο.

Όλα αυτά κάνουν τον κόουτς σκεπτικό, ακόμη και τώρα, αναφορικά με τον Αχμέντ Χασάν. Ο Αιγύπτιος δεν έχει τις αρετές του Μπρούμα, αλλά είναι πολύ πιο αξιόπιστος. Και το γκολ θα βάλει αν βρεθεί στο κατάλληλο σημείο και τις εντολές θα ακολουθήσει κατά γράμμα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το πείραμα με τον Ελ Αραμπί σε ρόλο αριστερού κυνηγού πέτυχε στη Λεωφόρο μπορεί να το ξαναδούμε και απόψε.

Οι συνεργασίες και ο τσαμπουκάς

Είναι ξεκάθαρο ότι οι “ερυθρόλευκοι” θα επιχειρήσουν να βρουν το ρήγμα στην άμυνα του ΠΑΟΚ ανάμεσα στον Ροντρίγκο και τον Βιεϊρίνια, από την αριστερή πλευρά δηλαδή της επίθεσης. Εκεί, στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στον μπακ και τον δεξιό στόπερ θα επιδιώξουν σε μια πρώτη ανάγνωση να βρουν την αχίλλειο πτέρνα της ομάδας του Πάμπλο Γκαρσία. Το πως και με ποιο τρόπο θα το δούμε στο χορτάρι. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό το πως θα λειτουργήσουν οι συνεργασίες στην άμυνα με τον Χολέμπας να καλύπτει τον Ρέαμπτσιουκ και τον Σεμέδο σε αντίστοιχο ρόλο πίσω από τον Ανδρούτσο.

Τέλος, ένας γεμάτος πάγκος είναι πάντα χρήσιμος σε τέτοια παιχνίδια. Κι ο Ολυμπιακός θα έχει εκεί απόψε παίκτες της αξίας του Βαλμπουενά, του Φορτούνη, πιθανότατα του Καμαρά, του Χασάν, του Βρουσάι. Πολλοί περιμένουν απόψε ότι το ματς θα εξελιχθεί σε “αίμα και άμμος”. Δύναμη στη δύναμη κι όποιος αντέξει. Ο τσαμπουκάς είναι στοιχείο απαραίτητο σε ματς της μιας ανάσας που οδηγούν σε κούπες, αλλά το πιο σημαντικό έχει να κάνει με τη συγκέντρωση και την αφοσίωση στην σκακιέρα του προπονητή. Κι εκεί ο Πέδρο Μαρτίνς μάλλον έχει το πλεονέκτημα, αρκεί να το εκμεταλλευθεί για ακόμη μία φορά...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ