ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τελικός με ξεκάθαρο φαβορί, αλλά και με ένα ισχυρό αουτσάιντερ

Ο Πάμπλο Γκαρσία και ο Πέδρο Μαρτίνς στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ για τα playoffs της Super League Interwetten.
Ο Πάμπλο Γκαρσία και ο Πέδρο Μαρτίνς στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Οι δύο προπονητές εφαρμόζουν την ίδια τακτική. Η διαφορά είναι πως μέσα από το 3-4-3 ο Μαρτίνς δουλεύει την εξέλιξη της ομάδας του, ενώ ο Πάμπλο Γκαρσία προσπάθησε και σε έναν βαθμό κατάφερε να διορθώσει τις αμυντικές παθογένειες. Ο Τσάρλυ αναλύει.

Το βράδυ του Σαββάτου (22/5, 21:00, COSMOTE SPORT 1HD, SPORT 24) με τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν. Ο Ολυμπιακός διεκδικεί να κατακτήσει δεύτερο νταμπλ στην σειρά, ο ΠΑΟΚ το 4ο Κύπελλο και 5ο συνολικά τίτλο, τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πως οι ερυθρόλευκοι έχουν το πλεονέκτημα.

Η δουλειά που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2018 με τον Πέδρο Μαρτίνς και το επιτελείο του έχει δημιουργήσει ένα επίπεδο υπεροχής στους ερυθρόλευκους. Είναι δεδομένο, πως στα εγχώρια παιχνίδια, με όποιον και να αγωνιστεί, δικαιούται τον τίτλο του φαβορί. Ασφαλώς όταν μιλάμε για τελικό, για ένα παιχνίδι που δίνει τίτλο, υπάρχει πάντοτε και το απρόοπτο, ειδικά αν ο αντίπαλος σου έχει κερδίσει τους τρεις συνεχόμενους τελικούς που έδωσε τα τελευταία 4 χρόνια.

ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Οι δύο ομάδες, θα παρουσιαστούν, στον τελικό με την ίδια τακτική. Πέδρο Μαρτίνς και Πάμπλο Γκαρσία, δουλεύουν το τελευταίο διάστημα το καθαρό 3-4-3. Ασφαλώς οι λόγοι, που οδήγησαν τους δύο προπονητές, σε αυτήν την τακτική προσέγγιση διαφορετικοί και φανερώνουν και ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό.

Ο Μαρτίνς στην προσπάθεια να εξελίξει το ποδοσφαιρικό του σχέδιο αξιοποίησε ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο τα αποτελέσματα δεν πονούσαν την ομάδα του, για να δουλέψει ένα πλάνο, που ο ίδιος θεωρεί πως θα του φανεί πολύ χρήσιμο για την επόμενη σεζόν. Μία φιλοσοφία στη λογική να εξελίξει την ομάδα του.

Ο Πάμπλο Γκαρσία αντίθετα κατέφυγε σε αυτήν την τακτική σαν μία λύση ανάγκης για να βγει με αξιοπρέπεια η σεζόν. Βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τελευταία γραμμή άμυνας του, να είναι αξιόπιστη παίζοντας με αμυντικό δίδυμο, πρόσθεσε έναν ακόμα κεντρικό αμυντικό με στόχο να κλείσει την σεζόν με αξιοπρέπεια. Η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε σε μία εποχή που οι ομάδες δεν βρίσκονται σε ιδανικό επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ ωφελήθηκε σημαντικά, από την αμυντική ασφάλεια που του έδωσε η προσθήκη ενός κεντρικού αμυντικού και δίχως να βγάζει κάποια ξεκάθαρη επιθετική φιλοσοφία κατάφερε να κλείσει την σεζόν με αξιοπρέπεια. Κατέκτησε την δεύτερη θέση και έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου.

Οι δύο ομάδες έφθασαν στον τελικό μέσα από μία διαφορετική λογική. Ο Πέδρο Μαρτίνς είχε την δυνατότητα να φρεσκάρει στο μεγαλύτερο διάστημα των playoffs τους βασικούς ποδοσφαιριστές του και επέλεξε στα δύο τελευταία παιχνίδια να μειώσει τα πειράματα, για να επαναφέρει σε καλή κατάσταση την ομάδα του ενόψει τελικού και έκλεισε την συγκεκριμένη διαδικασία αγώνων με δύο νίκες. Κερδίζοντας με 1-0 τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης και με τον θρίαμβο στην Λεωφόρο. Ο Πάμπλο Γκαρσία επέλεξε να κάνει αλλαγές στο τελευταίο παιχνίδi για να έχει φρέσκους τους ποδοσφαιριστές του στον τελικό.

ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Ο κάθε προπονητής έχει την φιλοσοφία του, αίσθηση όμως δημιούργησαν οι δηλώσεις του τεχνικού του ΠΑΟΚ, μετά την εντός έδρας ήττα από τον Αστέρα Τρίπολη. Ο Πάμπλο Γκαρσία έξι ημέρες πριν από τον τελικό και μετά από ένα παιχνίδι που ο ίδιος πραγματοποίησε πολλές αλλαγές φρόντισε να δημιουργήσει συνθήκες εσωστρέφειας, δηλώνοντας "πως κάποια στιγμή μπορεί να αποχωρήσω από τον ΠΑΟΚ, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλοι".

Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος στο τι οδήγησε τον Γκαρσία, να κάνει αυτήν την δήλωση έξι ημέρες πριν από τον τελικό. Στην πόλη λέγεται πως ο ίδιος νιώθει πιεσμένος, ακούγοντας πως η διοίκηση έχει έρθει σε επαφή με τον Λουτσέσκου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μάθει πως σαν προπονητής οφείλει να κάνει διαχείριση των συναισθημάτων του.

Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έκανε καλή εντύπωση ούτε η αναφορά που έκανε για την διαιτησία σε ερώτηση τι περιμένει από τον τελικό. Με έκανε να νιώσω πως ο Πάμπλο Γκαρσία έχει μείνει σε άλλη εποχή, που τον ΠΑΟΚ δεν τον διοικούσε οικογένεια Σαββίδη, αλλά ο Βουλινός, ο Μπατατούδης και όριζε διοικήσεις το πρωτοδικείο.

Ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε και πήρε 4 τίτλους από το 2017-2019, αποβάλλοντας συναισθήματα κατωτερότητας, κατέκτησε τίτλους παίρνοντας τον ρόλο του ισχυρού. Ασφαλώς και δεν ισχυρίζομαι πως ευνοήθηκε, αλλά πως μεγάλωσε και απέκτησε έναν ρόλο που του δίνει αυτοπεποίθηση. Ό,τι και να συμβεί στον τελικό δεν πιστεύω πως η συγκεκριμένη νοοτροπία μπορεί να βοηθήσει τον σύλλογο να κάνει βήματα προς τα μπρος.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ

Ας μιλήσουμε για το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει πιο ξεκάθαρο αγωνιστικό σχέδιο. Εφαρμόζοντας το 3-4-3 έχει συγκεκριμένους κώδικές στο παιχνίδι του. Αναπτύσσεται με την αμυντικό τριάδα από χαμηλά και για αυτόν τον λόγω δίνει χρόνο στον Εμβιλά στην αμυντική τριάδα, παίρνει πλάτος στην ανάπτυξη από τους δύο μπακ χαφ.

Ο Ελ Αραμπί κινείται πιο χαμηλά για να υποδεχτεί την μπάλα καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την απουσία καθαρού επιτελικού χαφ και οι δύο εξτρέμ είναι αυτοί που παίρνουν τις περισσότερες τελικές. Στο 3-4-3,οι Μπρουμά-Μασούρας βγάζουν πολλές συνεργασίες με τον Ελ Αραμπί και ο προπονητής τους, ζητά να κάνουν τα τρεξίματα τους στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας.

Είναι ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο, που έτσι και κάνει το λάθος ένας κατώτερος αντίπαλος να ανεβάσει την άμυνα του ψηλά, μπορεί να σε σκοτώσει εύκολα στον χώρο. Κάτι που έπραξε την περασμένη Κυριακή στην Λεωφόρο ο Συλαϊδόπουλος και μέχρι να πάρει χαμπάρι πως οδηγεί την ομάδα του σε ιστορικό διασυρμό είχε δεχτεί τρία τέρματα, παρότι ο Μαρτίνς είχε χρησιμοποιήσει μόνο έναν καθαρό γρήγορο εξτρέμ.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΕΜΕΝΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Μπορεί να ενοχλεί τον κόσμο του ΠΑΟΚ όμως αποτελεί πραγματικότητα. Ο Γκαρσία στο 3-4-3 περισσότερο σε διαχείριση αδυναμιών και μεμονωμένων παιχνιδιών πηγαίνει. Βλέπουμε άλλωστε σε πολλά παιχνίδια μία φιλοσοφία που απαιτεί ταχύτητα από την επιθετική τριάδα να χρησιμοποιεί ποδοσφαιριστές, που δεν καλύπτουν εύκολα αποστάσεις, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στο κράτημα της μπάλας. Ασφαλώς και από την στιγμή που μιλάμε για ένα μεμονωμένο παιχνίδι δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πως μία καλή διαχείριση είναι ικανή και να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για να έχει τύχη ο ΠΑΟΚ χρειάζεται το συνολικό σχέδιο του Πάμπλο Γκαρσία, να μην δώσει την δυνατότητα στους Μπρουμά, Μασούρα να σκοτώσουν με την ταχύτητα τους και με τις συνεργασίες, που θα φτιάξουν με τον Ελ Αραμπί την άμυνα του ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι πως το πλάνο που έχει ο Μαρτίνς οδηγεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον σε μία συγκεκριμένη επιθετική συνθήκη.

Δεν είναι εύκολο, να πατήσουν με μεγάλη συχνότητα περιοχή παίκτες από τον άξονα, καθώς βάση σχηματισμού μένουν δύο στο κέντρο, οι Καμαρά-Μπουχαλάκης. Επίσης χωρίς να υπάρχει στο συγκεκριμένο σχήμα κλασικός δημιουργός ο Ολυμπιακός για να βγάλει επιθέσεις θέλει χώρους και μέτρα για τρέξιμο. Δεν μπορεί να υπολογίσει, σε μία έμπνευση, σε μία δημιουργία του Βαλμπουενά ή του Φορτούνη, καθώς μέχρι να χρειαστεί να κάνει τις αλλαγές του ο Μαρτίνς θα βρίσκονται στον πάγκο.

Ο ΠΑΟΚ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Με λίγα λόγια, ο Γκαρσία, μέσα από ένα στοχευμένο αμυντικά σχέδιο, πρέπει να ψάξει την κατάκτηση του Κυπέλλου, βραχυκυκλώνοντας την ανάπτυξη του Ολυμπιακού. Δεν πρέπει να επιτρέψει στον Ελ Αραμπί, να έρχεται σε πολλές επαφές μπάλας, έξω από την περιοχή, καθώς με το που συμβαίνει αυτό, πλησιάζουν οι δύο εξτρέμ και δημιουργούνται συνεργασίες. Επίσης ο τρόπος που θα λειτουργεί η πίεση στο μεσαίο μπλοκ, πρέπει να μην δίνει εύκολη πάσα για τις κινήσεις στον χώρο των Μπρουμά, Μασούρα και φυσικά, το δικαίωμα να φεύγουν στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ.

Στον υπολογιστή γράφονται εύκολα όλα αυτά, στην πράξη δεν είναι το ίδιο απλό. Η μεγάλη αδυναμία του φετινού ΠΑΟΚ, είναι πως λυγίζει εύκολα η άμυνα του. Από πλευράς ανάπτυξης ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Δεν έχει πολλούς τρόπους που επιτίθεται αλλά αυτά που δουλεύει, τα εφαρμόζει σωστά και είναι αποτελεσματικά. Το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει ο Γκαρσία και το επιτελείο του, για να δούμε έναν ανταγωνιστικό τελικό και να έχει τύχη ο ΠΑΟΚ, είναι να τα διαβάσει και να τα αντιμετωπίσει σωστά.

Ο τελικός είναι ξεκάθαρο πως και καλύτερη συνολικά ομάδα έχει και φαβορί. Όμως αν ο Πάμπλο Γκαρσία διαβάσει τον τρόπο ανάπτυξης του Ολυμπιακού και βρει τρόπο να τον αντιμετωπίσει, έχει ποδοσφαιριστές και με ατομικό ταλέντο και με προσωπικότητα, για να ανατρέψουν τα προγνωστικά και για ένα παιχνίδι δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τον τρόπο δουλειάς των δύο ομάδων τα τελευταία δύο χρόνια.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ