ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο πολεμιστής Τικίνιο αλλάζει το σχέδιο του Μαρτίνς

Ο Τικίνιο με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο πρώτο καλοκαιρινό φιλικό επί αυστριακού εδάφους κόντρα στην Βόλφσμπεργκερ (26 Ιουνίου 2021)
Ο Τικίνιο με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο πρώτο καλοκαιρινό φιλικό επί αυστριακού εδάφους κόντρα στην Βόλφσμπεργκερ (26 Ιουνίου 2021) EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις προθέσεις του Πέδρο Μαρτίνς που φανερώθηκαν από το πρώτο φιλικό προετοιμασίας. Το 4-4-2, το 4-2-3-1 και το 3-4-3 για κάθε ενδεχόμενο.

Πόσα συμπεράσματα μπορούν να βγουν από ένα φιλικό ματς, το πρώτο στη διάρκεια μιας προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες; Ο νέος Ολυμπιακός που χτίζει ο Πέδρο Μαρτίνς φανέρωσε στη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Βολφσμπέργκερ (1-0) περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της τεχνικής ηγεσίας.

Ο Πορτογάλος τεχνικός καθιέρωσε στο τελευταίο κομμάτι της προηγούμενης σεζον το 3-4-3. Πάτησε σε αυτό σε μια σειρά αγώνων, προκειμένου να το μάθει η ομάδα του και δεν το άλλαξε ούτε στον τελικό του Κυπέλλου, παρότι του δόθηκε η δυνατότητα μετά από τον τραυματισμό του Παπασταθόπουλου.

Στο φιλικό του Σαββάτου, ωστόσο, οι δοκιμές έγιναν και στα δύο ημίχρονα με τετράδα στην άμυνα. Στο πρώτο ημίχρονο οι "ερυθρόλευκοι" παρατάχθηκαν με 4-4-2, τον Τικίνιο στην κορυφή και τον Ελ Αραμπί δίπλα του, σε πιο ελεύθερο ρόλο. Τι είδαμε από το νέο απόκτημα της επίθεσης; Είναι δεδομένο ότι ο πρώην παίκτης της Πόρτο είναι ακόμη πίσω από πλευράς αγωνιστικού ρυθμού, αλλά έδειξε ότι μπορεί να κάνει πολλές δουλειές πάνω στο χορτάρι. Ήταν μέσα στις φάσεις, πάλεψε σε κάθε διεκδίκηση, έδειξε την ικανότητά του στον αέρα, βρέθηκε τουλάχιστον δύο φορές σε θέση βολής, με τη μία απόπειρα να καταλήγει στο δοκάρι.

Γενικά, ο 30χρονος επιθετικός έδειξε ότι μπορεί να αναλάβει το φορτίο που σκοπεύει να του δώσει ο κόουτς του Ολυμπιακού και η δική του παρουσία μπορεί να φέρει συχνότερα μπροστά στα μάτια μας μια διάταξη με δύο στράικερ. Σχήμα ικανό κυρίως στο να διασπά καλά οργανωμένες άμυνες ομάδων που θωρακίζονται πίσω από τη μπάλα.

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο ότι ο Ελ Αραμπί δεν πάτησε όσο καλά τον έχουμε συνηθίσει σε αυτή τη νέα αγωνιστική προσέγγιση, αλλά αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη δική του κατάσταση εν μέσω προετοιμασίας, παρά με τη λειτουργία της ομάδας. Από τη δεξιά πλευρά, στο πρώτο ημίχρονο λειτούργησε καλά το σχήμα με τον Βρουσάι μπακ και τον Ραντζέλοβιτς μπροστά του, ενώ αριστερά ο Ανδρούτσος που ξεκίνησε σε ένα νέο ρόλο, δεν τα πήγε άσχημα.

Η προσθήκη του νεαρού Αποστολόπουλου μετά από τον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη στο γόνατο (αναμένονται με αγωνία τα αποτελέσματα των εξετάσεων) τακτοποίησε καλύτερα την ομάδα, καθώς ο νεαρός Σερραίος είναι κλασικό αριστερό μπακ. Στην πρώτη του εμφάνιση, μάλιστα, έδειξε πολύ σοβαρή εικόνα, ενώ έδωσε και μια πάσα - ξυραφιά μέσα στην αντίπαλη περιοχή που λίγο έλειψε να προκαλέσει το πρώτο γκολ. Στον άξονα ο Πέπε μπήκε ορεξάτος, πήρε μπάλα στα πόδια, είχε ρυθμό και καλές επιλογές, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζεται soft στις προσωπικές μονομαχίες. Το δίδυμο με τον Τιάγκο Σίλβα, ωστόσο, παρότι δεν έθελξε, δεν αντιμετώπισε και σοβαρά προβλήματα απέναντι στην 5η ομάδα της Αυστρίας, σύμφωνα με την περσινή κατάταξη.

Στο β’ μέρος, με τον Χασάν στο κεφάλι της επίθεσης, τον Βαλμπουενά αριστερά και τον Μασούρα δεξιά, το 4-3-3 του Μαρτίνς λειτούργησε καλύτερα. Στον άξονα ο Μπουχαλάκης, με τον Εμβιλά και τον Καμαρά δημιούργησαν την ισχυρή τριάδα που γνωρίζουμε καλά από την περσινή περίοδο, ενώ στα άκρα ο Λαλά δεξιά και ο Ρέαμπτσιουκ αριστερά, άφησαν καλή εικόνα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Αμφότεροι καλούνται να ανεβάσουν στροφές φέτος, προκειμένου να διατηρήσουν φανέλα βασικού, παρότι στις θέσεις τους, κυρίως αριστερά, θα υπάρξουν και προσθήκες.

Στα δίδυμα της άμυνας, στο πρώτο μέρος έπαιζαν πλάι - πλάι ο Σωκράτης με τον Αβραάμ, ενώ στο δεύτερο ο Σεμέδο είχε δίπλα του τον πιτσιρικά Μάρκοβιτς που όσες φορές χρειάστηκε να επέμβει το έκανε με επιτυχία. Χρόνο πήρε και ο έτερος πιτσιρικάς Αλγκασίμ Μπα, ο οποίος ακόμη θέλει δουλειά για να μπορέσει να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Έχει και τα προσόντα και τον χρόνο για να αρπάξει την ευκαιρία.

Όσο για τα δοκάρια, ο Τζολάκης έκανε ορισμένες σημαντικές επεμβάσεις στο πρώτο μισάωρο, ο Καραργύρης μία φορά απειλήθηκε, αλλά τον "έσωσε" το αριστερό δοκάρι, ενώ ο Κρίστινσον δεν είχε ιδιαίτερη πίεση. Στο αποψινό φιλικό με την Κράσνονταρ (19.00, NS1) ασφαλώς θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα και σε ατομικό, αλλά κυρίως σε ομαδικό επίπεδο, καθώς είναι δεδομένο ότι μέχρι το επόμενο Σάββατο θα γίνει δοκιμή και με τριάδα στην άμυνα..

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ