ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός και οι άλλοι

Ο Ολυμπιακός και οι άλλοι
EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναδεικνύει τις τεράστιες διαφορές του Ολυμπιακού από τον εσωτερικό ανταγωνισμό σε μια χρονιά που ξεκίνησε χωρίς ανάσα από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη.

Η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε χθες μετά από 26 αγωνιστικές. Με τον Ολυμπιακό όχι απλά να κόβει πρώτος το νήμα και με τα τσαρούχια, αλλά να αποδεικνύει και την τεράστια διαφορά του απ’ όλες τις άλλες δυνάμεις του εσωτερικού ανταγωνισμού. Ακόμη και η τελευταία στροφή είπε πράγματα για όσους έχουν διάθεση να τα διαβάσουν.

Οι “ερυθρόλευκοι” επέστρεψαν έπειτα από ένα ζόρικο και δυσκολοχώνευτο 3-1 μέσα στο γήπεδό τους από την Άρσεναλ, αλλά έκλεισαν αυτό τον μεγάλο κόκκινο κύκλο ως πρωταθλητές. Όπως επισήμανε και ο Πέδρο Μαρτίνς, η ομάδα του δεν παρουσίασε κάτι ιδιαίτερο στο χορτάρι του Αλκαζάρ, αλλά έκανε ό,τι έπρεπε για να φτάσει σε μία ακόμη νίκη, όπως έπρεπε κι όπως αρμόζει στο φινάλε μιας τόσο μεγάλης προσπάθειας.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

“Παίζουμε συνεχώς από τις 3 Γενάρη, δύο παιχνίδια την εβδομάδα, υπάρχουν παίκτες που είναι κατάκοποι, αλλά κάνουν αυτό που πρέπει”, ήταν η πιο χαρακτηριστική ατάκα του Πορτογάλου τεχνικού, η οποία αν δεν τα είπε όλα, έδωσε σίγουρα το ζουμί της ιστορίας. Αυτή η ομάδα για όσους έχουν ασθενή μνήμη, ξεκίνησε χωρίς ανάσα από εκεί που τελείωσε πέρυσι. Με δέκα μέρες διακοπές, χωρίς προετοιμασία, με αρκετά νέα πρόσωπα και αλλαγές, αλλά τόσο στέρεες βάσεις που παρέχουν την ασφάλεια για το επόμενο στιβαρό βήμα.

Με μια πρόχειρη ματιά στη βαθμολογία, οι επιδόσεις των “ερυθρολεύκων” και οι διαφορές με τους άλλους ανταγωνιστές προκαλούν… ίλιγγο, ίσως και πονοκέφαλο σε όσους προσπαθούν να τους μοιάσουν. Βαθμοί 67, διαφορά τερμάτων 51, καλύτερη άμυνα, καλύτερη επίθεση, μόλις μία ήττα. Ο δεύτερος Άρης στο -16, η ΑΕΚ στο -19, ο ΠΑΟΚ -20, ο Παναθηναϊκός στο -22. Με 15 γκολ περισσότερα από τον επόμενο (ΠΑΟΚ) στην επίθεση, τρία λιγότερα από τον επόμενο (Άρης) στην άμυνα.

ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, αυτός ο Ολυμπιακός είναι πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που δίνεται η αίσθηση ότι έφυγε μια ομάδα από ένα τοπ πρωτάθλημα για να κάνει... περίπατο στη χώρα μας. Κι όλα αυτά ενώ είναι η μοναδική ομάδα που λόγω της ευρωπαϊκής πορείας της, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει δώσει ως τώρα 41 επίσημα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

Όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία, αλλά είναι απόρροια σκληρής και συντονισμένης δουλειάς. Για να φτάσει ως εδώ η ομάδα του Πειραιά χρειάστηκε να έχει το καλύτερο, πιο ακριβό, πιο γεμάτο ρόστερ με παίκτες συνολικής αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Transfermarkt, ενώ ο δεύτερος στη συγκεκριμένη κατάταξη ΠΑΟΚ φτάνει στα 57.

Με τον ίδιο προπονητή στο τιμόνι για τρίτη στη σειρά χρονιά, οι “ερυθρόλευκοι” ατενίζουν τη διαδικασία των playoffs ως μια τυπική υποχρέωση, καθώς από τους 30 βαθμούς που θα διεκδικήσουν σε δέκα παιχνίδια τους αρκούν λιγότεροι από τους μισούς (14) για να αναδειχθούν πρωταθλητές, 46η φορά στην ιστορία τους. Κι όλα αυτά σε μια χρονιά που ο κορονοϊός κράτησε έξω από το γήπεδο τον κόσμο που ειδικά για τον Ολυμπιακό παίζει παραδοσιακά πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν σε κάθε εντός έδρας παιχνίδια, βρίσκονται στο γήπεδο 25.000 φίλαθλοι μίνιμουμ, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως μεταφράζεται αυτό και τι αντίκτυπο θα είχε για κάθε αντίπαλο.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το σύνολο που βρίσκεται πολύ κοντά στη φετινή κούπα μετά την κατάκτηση της περσινής, έχει όλα τα προαπαιτούμενα για να το επαναλάβει και του χρόνου. Με τους περισσότερους βασικούς ποδοσφαιριστές “δεμένους” με πολυετή συμβόλαια και ελάχιστες εκκρεμότητες σε αυτό το σκέλος, αλλά μάλλον δρομολογημένες (Βαλμπουενά), ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Πέδρο Μαρτίνς δεν αποπνέει μόνο υγεία, αλλά και σιγουριά για το αύριο.

ΚΟΥΠΑ ΣΕ 34 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

Με τους οιωνούς ακόμη καλύτερους για την επόμενη μέρα. Με γεμάτο ταμείο και ρόστερ, πανίσχυρο προπονητή, ευχαριστημένους πρωταγωνιστές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε το βράδυ της Κυριακής χρειάστηκε να βάλουν το ποδαράκι τους 34 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές, τρεις διαφορετικές ενδεκάδες κι ένας ακόμη.

Χθες αγωνίστηκαν από το ξεκίνημα ή τη διάρκεια της αναμέτρησης με την ΑΕΛ οι Σα, Ανδρούτσος, Σωκράτης, Εμβιλά, Χολέμπας, Μπουχαλάκης, Τιάγκο, Ραντζέλοβιτς, Φορτούνης, Χασάν, Κάιπερς, Ελ Αραμπί, Μασούρας, Βαλμπουενά, Μπρούμα και ο πιτσιρικάς Βασίλης Σουρλής.

Δεν έπαιξαν για διάφορους λόγους, οι Κρίστινσον, Τζολάκης, Λαλά, Σεμέδο, Μπα, Αβραάμ, Ρέαμπτσιουκ, Καμαρά, Βρουσάι, Ντρέγκερ. Σύνολο 26, αλλά δεν πρέπει να παραλείψουμε κι εκείνους που αγωνίστηκαν στο πρώτο μισό, αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν. Ραφίνια, Καφού, Λοβέρα, Πέπε, Σουντανί, Βινάγκρε, Σισέ, Μπρούνο, έβαλαν το λιθαράκι τους και θα πάρουν μετάλλιο στο τέλος της σεζόν, παρότι πλέον αγωνίζονται σε άλλους συλλόγους.

Και κάτι ακόμη με ξεχωριστή σημασία. Η φετινή σεζόν με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που τη συνόδευσαν, έκοψε τα πόδια σε υπερδυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η Λίβερπουλ από πρωταθλήτρια Αγγλίας, φέτος -τσακισμένη από τους τραυματισμούς- βρίσκεται στην 8η θέση της “Πρέμιερ Λιγκ”. Η Γιουβέντους είναι τρίτη στην Ιταλία, 10 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ίντερ. Στη Γερμανία η Μπάγερν είναι πρωτοπόρος με τέσσερις βαθμούς, αλλά ακόμη δεν έχει καθαρίσει την υπόθεση – τίτλος. Στη Γαλλία, η Παρί παλεύει να πιάσει και να ξεπεράσει τη Λιλ.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά ο Ολυμπιακός συνεχίζει σαν την παλιά διαφήμιση με τις μπαταρίες. Προχωρά όταν οι άλλοι σταματούν, λυγίζουν, κουράζονται, φρενάρουν. Και πάνω απ’ όλα βελτιώνεται σε όλους τους τομείς και σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Και δύο κουβέντες για το χθεσινό ματς. Μπράβο στον Ζοζέ Σα που έδειξε χαρακτήρα και έπεσε ξανά στη μάχη ως καλός πολεμιστής που δεν λυγίζει από τις αναποδιές.

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Θανάση Ανδρούτσο, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα για όλα τα πιτσιρίκια της Ακαδημίας που θέλουν μια μέρα να φτάσουν στην πρώτη ομάδα. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αποδεικνύει διαρκώς γιατί θα αποτελέσει εγγύηση και σημείο αναφοράς για το “αύριο”. Μέσα σε δύο γκολ ο Γιώργος Μασούρας που αυτή τη φορά είδε και τον Ελ Αραμπί. Λάθη γίνονται και θα γίνονται. Το ζητούμενο είναι να μην επαναλαμβάνονται και ο διεθνής κυνηγός το απέδειξε ότι πέρα απ’ όλα τ’ άλλα αποτελεί έναν πολύ καλό μαθητή.

Άντε να δούμε και τα playoffs...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ