EUROPA LEAGUE

Ολυμπιακός - Άρσεναλ 1-3: Τιμώρησε κάθε λάθος του

Ολυμπιακός - Άρσεναλ 1-3: Τιμώρησε κάθε λάθος του

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ σε ένα κακό πρώτο μέρος κόντρα στην Άρσεναλ, ισοφάρισε προσωρινά με τον Ελ Αραμπί, αλλά πλήρωσε τις χαμένες ευκαιρίες και δύο γκολ στο τελευταίο 10άλεπτο (1-3) με το έργο του στη ρεβάνς να γίνεται βουνό.

Πάλεψε να νικήσει τα προβλήματά του, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον κακό εαυτό του ο Ολυμπιακός. Με υπηρεσιακό στόπερ τον Εμβιλά δίπλα στον Σωκράτη, ένα κακό πρώτο ημίχρονο και μπλακ άουτ στο τελευταίο 10άλεπτο, οι “ερυθρόλευκοι” ηττήθηκαν 3-1 από την Άρσεναλ που απέκτησε τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης για την επόμενη φάση του Europa League.

Το προσωπικό γκολ του Ελ Αραμπί (58’) που ισοφάρισε προσωρινά τη βολίδα του Έντεγκαρντ (30’), έδωσε ελπίδες στον Ολυμπιακό, αλλά οι παίκτες του και σημαντικές ευκαιρίες έχασαν στο πρώτο μέρος και δύο εύκολα γκολ δέχθηκαν λίγο πριν από την λήξη (Γκάμπριελ 79’, Ελνένι 85’), με αποτέλεσμα οι ελπίδες τους για νέο θαύμα στο “Emirates” να εξανεμισθούν... Με λίγη περισσότερη προσοχή και θράσος το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό απέναντι σε μια ομάδα που έβγαζε φωτιές στην επίθεση, αλλά έκανε παιδαριώδη λάθη στην άμυνα, τα οποία πλήρωσε, όμως, μόλις μια φορά.

Αυτά είναι τα πέντε στοιχεία που διαμόρφωσαν τον αγώνα στο “Γ. Καραϊσκάκης”.

1. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ Ο ΣΑ, ΨΗΛΑ Ο ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ

Το ‘χει φαίνεται η μοίρα του Πέδρο Μαρτίνς να περιμένει ένα βασικό εργαλείο πριν τη σέντρα ενός σημαντικού αγώνα. Στην προηγούμενη φάση της διοργάνωσης με αντίπαλο την Αϊντχόφεν περίμενε τον Γιαν Εμβιλά, χθες συνέβη το ίδιο με τον Ουσεϊνού Μπα. Ο Γάλλος κατάφερε να αγωνιστεί κόντρα στους Ολλανδούς, ο Ουσεϊνού Μπα το πάλεψε μέχρι τη σέντρα, έκανε ακόμη και ζέσταμα, αλλά οι ενοχλήσεις δεν τον εγκατέλειψαν και τελικά πέρασε στο αρχικό σχήμα ο Μασούρας, με τον Εμβιλά να οπισθοχωρεί στην άμυνα.

Άλλες εκπλήξεις δεν είχαμε από τον Πορτογάλο τεχνικό, ο οποίος επέλεξε τελικά για το αρχικό σχήμα τον Βαλμπουενά αντί του Φορτούνη στο 4-2-3-1, αντί της αρχικής σκέψης για 4-3-3. Την τετράδα μπροστά από τον Σα σχημάτισαν μαζί με τον πρώην παίκτη της Σεντ Ετιέν οι Λαλά, Σωκράτης και Ρέαμπτσιουκ από δεξιά προς τα αριστερά. Το δίδυμο στον άξονα σχημάτισαν οι Μπουχαλάκης, Καμαρά. Όσο για την μεσοεπιθετική τριάδα, ο Ματιέ ξεκίνησε ως οργανωτής, ο Μπρούμα δεξιά, ο Μασούρας αριστερά και ο Ελ Αραμπί στην κορυφή.

Από την άλλη πλευρά, ο Μικέλ Αρτέτα προτίμησε, επίσης, όπως αναμενόταν το 4-2-3-1, με την τριάδα των Γουίλιαν, Έντεγκαρντ, Σακά, πίσω από τον Ομπαμεγιάνγκ. Μια σοβαρή διαφοροποίηση στον τρόπο που τοποθετήθηκε ο Ολυμπιακός στο γήπεδο ήταν ότι ο Βαλμπουενά ανέβαινε για να πλαισιώσει τον Γιουσέφ, ενώ πίσω τους δημιουργούνταν δύο αμυντικές τετράδες.

2. “ΑΠΑΝΤΗΣΗ” ΜΕ ΜΠΡΟΥΜΑ

Με τους “μπλε” της Άρσεναλ να κρατούν την μπάλα περισσότερη ώρα στα πόδια κύλησαν τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Λίγο έλειψε, μάλιστα, στο 6’ να προηγηθούν οι Λονδρέζοι με τον Σα να διώχνει εκπληκτικά και με τη βοήθεια του οριζόντιου δοκαριού την κοντινή κεφαλιά του Ομπαμεγιάνγκ που βρήκε εκτός θέσης Σωκράτη και Λαλά, έπειτα από σέντρα του Μπεγερίν. Ήταν ξεκάθαρη η διάθεση των φιλοξενούμενων να πιέσουν ψηλά και να πλαγιοκοπήσουν, την ώρα που οι “ερυθρόλευκοι” είχαν σαφές πρόβλημα στο κατέβασμα της μπάλας. Γι’ αυτό το λόγο κατέβαινε χαμηλά ο Μπουχαλάκης να σχηματίσει τριάδα με τους στόπερ, ενώ ο Έντεγκαρντ γύριζε ακόμη και κάτω από τη σέντρα για να ξεκινήσει το χτίσιμο επιθέσεων για την ομάδα του.

Γενικά, οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν να ζορίζονται από τα διαδοχικά overlap των μπακ της Άρσεναλ, ενώ δεν έδειξαν διάθεση πίεσης στη μπάλα, με αποτέλεσμα να δίνουν πολύ εύκολα μέτρα να διανύσουν οι αντίπαλοι. Μια φορά πίεσε συντονισμένα στη μπάλα ο Ολυμπιακός στο 20’ με αποτέλεσμα ο Μπρούμα να κλέψει από το λάθος γύρισμα του Όντεγκααρντ, αλλά το σουτ από πλεονεκτική θέση σημάδεψε τον Λένο. Είναι γεγονός ότι μετά το 15’ οι γηπεδούχοι άρχισαν να πατούν καλύτερα και να βγαίνουν από το καβούκι τους, ωστόσο, ήταν φανερό ότι τους έλειπε το περίσσιο θάρρος.

3. ΓΚΟΛΑΡΑ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ 1-1

Πάνω που οι “ερυθρόλευκοι” έδειχναν να εγκαταλείπουν τον παθητικό ρόλο, ο Έντεγκαρντ με έναν κεραυνό εκτός περιοχής, αιφνιδίασε άμυνα και Σα για το 0-1, έπειτα από εύκολο λάθος του Ρέαμπτσιουκ. Σε ένα χρονικό σημείο που οι γηπεδούχοι πατούσαν καλύτερα, αλλά όχι τόσο καλά για να περιορίσουν τους κινδύνους.

Ευκαιρία για ισοφάριση και μάλιστα καθαρή υπήρξε για τον Ολυμπιακό στο 40’, αλλά ο Μασούρας ενώ κόντραρε τον Νταβίντ Λουίζ και του έκλεψε τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής, αντί να πασάρει στον ολομόναχο Ελ Αραμπί, προτίμησε να σουτάρει άστοχα από πολύ πλάγια. Όταν σε ένα χρονικό σημείο που ψάχνεσαι στο γήπεδο, χάνεις και τέτοιες ευκαιρίες, είσαι άξιος της μοίρας σου… Χωρίς υπερβολή, οι “ερυθρόλευκοι” χωρίς να είναι καλύτεροι, από τις δύο φάσεις του Μπρούμα και του Μασούρα στην πίεση ψηλά, θα μπορούσαν να βρουν τουλάχιστον ένα γκολ.

4. ΜΕ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΚΑΙ ΧΟΛΕΜΠΑΣ

Οι “ερυθρόλευκοι” έφυγαν μουτρωμένοι για τα αποδυτήρια, ακριβώς επειδή και οι ίδιοι καταλάβαιναν πως δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κι ας είχαν τις ευκαιρίες τουλάχιστον να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια. Ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να μην περιμένει και προχώρησε σε δύο αλλαγές με τον Χολέμπας αντί του Ρέαμπτσιουκ και τον Φορτούνη στη θέση του Βαλμπουενά.

Είδε ότι οι δύο που βγήκαν δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα και δεν δίστασε να τους αφήσει στα αποδυτήρια. Ο Κώστας πήρε θέση μπροστά δίπλα στον Ελ Αραμπί, με εντολή, ωστόσο, να γυρίζει προς τον άξονα για να παίρνει τη μπάλα στα πόδια. Οι “ερυθρόλευκοι” παρά τη δεδομένη διάθεση των Λονδρέζων να πιέσουν, πάτησαν καλύτερα, κυκλοφόρησαν ορθότερα τη μπάλα κι έδειξαν να έχουν περισσότερο έλεγχο.

5. ΦΑΡΜΑΚΕΡΗ ΜΕ ΑΡΑΜΠΙ ΚΑΙ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

Ότι δεν κατάφεραν στο πρώτο μέρος οι Μπρούμα και Μασούρας, το κατάφερε με την τρίτη ο Ελ Αραμπί, ο οποίος έκλεψε από τον Θεμπάγιος που μόλις είχε περάσει στο ματς και αφού είδε που βρίσκεται ο Λένο, τον πλάσαρε ιδανικά για το 1-1 στο 58’.

Σε αυτό το διάστημα του β’ μέρους οι “ερυθρόλευκοι” δεν είχαν επιτρέψει να δημιουργηθεί ευκαιρία στα καρέ του Σα, ενώ εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τη μία και μοναδική δική τους. Και σα να μην έφτανε αυτό στο 67’ ο Ελ Αραμπί λίγο έλειψε να “ξεράνει” τους “κανονιέρηδες” όταν από υπέροχη συνδυασμένη προσπάθεια και ασίστ του Ραντζέλοβιτς που μπήκε ορεξάτος από το 59’, στο τσακ δεν ήρθε το 2-1, με τη μπάλα να κοντράρει και να καταλήγει κόρνερ. Οι αλλαγές του Πέδρο Μαρτίνς για άλλη μια φορά απέδωσαν καρπούς και άλλαξαν τη ροή του αγώνα.

Ο Πορτογάλος δεν σταμάτησε και στο 77’ έφερε από τον πάγκο και τον Χασάν αντί του Ελ Αραμπί που τα είχε δώσει όλα. Το ρίσκο του Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο, δεν τον δικαίωσε αυτή τη φορά, καθώς η Άρσεναλ πέτυχε άλλα δύο γκολ στο τελευταίο 10άλεπτο, με το πρώτο να προκαλεί διαμαρτυρίες για επιθετικό φάουλ του Γκάμπριελ στον Εμβιλά (79’). Αυτό το γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα αποδιοργάνωσε τους “ερυθρόλευκους” που το πλήρωσαν ακριβά με ένα ακόμη γκολ από βολίδα του Ελνένι στο 85’, με το τελικό 3-1 να γέρνει αποφασιστικά την πλάστιγγα της πρόκρισης υπέρ των “κανονιέρηδων”.

ΣΚΟΡΕΡ: 58' Αραμπί / 34' Έντεγκαρντ, 79' Γκάμπριελ, 85' Ελνένι

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Λαλά, Ρέαμπτσιουκ (46' Χολέμπας), Εμβιλά, Παπασταθόπουλος, Καμαρά, Μπουχαλάκης, Μασούρας (86' Ανδρούτσος), Μπρούμα (59' Ραντζέλοβιτς), Βαλμπουενά (46' Φορτούνης), Ελ Αραμπί (77' Χασάν)

ΑΡΣΕΝΑΛ: Λένο, Μπεγερίν, Λουίζ, Γκαμπριέλ, Τίρνι, Γουίλιαν (82' Ελνένι), Παρτέι (55' Θεμπάγιος), Τσάκα, Έντεγκαρντ (82' Σμιθ-Ρόου), Ομπαμεγιάνγκ, Σακά (82' Πεπέ)

Photo credits: Eurokinissi

TAGS EUROPA LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΡΣΕΝΑΛ ΑΓΓΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ