ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η μεγάλη αλήθεια του Εμβιλά

Οι Γιαν Εμβιλά και Πέδρο Μαρτίνς
Οι Γιαν Εμβιλά και Πέδρο Μαρτίνς EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ενώνει κομμάτια του παζλ, γράφει για τον μαέστρο Εμβιλά, για να καταλήξει σε Χασάν, Ανδρούτσο που μπήκαν για τα καλά στη ρότα του Μαρτίνς και τον Λαλά που δεν είναι απλά ένα καλό δεξιό μπακ.

Υπάρχουν πολλά πρόσωπα που μπορεί κανείς να σταθεί όχι μόνο από το χθεσινό ματς της Ριζούπολης, αλλά από την ερυθρόλευκη επικαιρότητα των τελευταίων ημερών. Ο Χασάν με τον Ανδρούτσο τράβηξαν πάνω τους τα φώτα της επικαιρότητας, ως καταλύτες της νίκης απέναντι στον Απόλλωνα. Έχω την αίσθηση, ωστόσο, πως όλα τα λεφτά ήταν μια από τις ατάκες του Γιαν Εμβιλά, σκόρερ του 2ου γκολ, ο οποίος μίλησε στην κάμερα της Nova.

“Ευχαριστώ τον Θεό που υπέγραψα στον Ολυμπιακό”, είπε ο 31χρονος Γάλλος μέσος που αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι το παρατσούκλι “μαέστρος” δεν προέκυψε τυχαία. Ήρθε από τον πάγκο στο ημίχρονο, αντικατέστησε τον Καμαρά, “γέμισε” το κέντρο, σκόραρε, ουσιαστικά βοήθησε να τελειώσει άλλο ένα ματς από τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Εμβιλά δεν είναι κάποιος ποδοσφαιριστής της σειράς. Υπενθυμίζω ότι έχει φορέσει 22 φορές τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας. Πέρα από το “Σαμπιονά” αγωνίστηκε στην Ιταλία (Ίντερ), στην Αγγλία (Σάντερλαντ), στη Ρωσία (Ρούμπιν).

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ “ΨΗΣΙΜΟ”, ΑΛΛΑ...

Χρειάστηκε αρκετό ψήσιμο στη διάρκεια του καλοκαιριού και η απαραίτητη συστατική επιστολή από τον πρώην συμπαίκτη στους “τρικολόρ” Ματιέ Βαλμπουενά για να πειστεί να έρθει στην Ελλάδα με ένα από τα πιο βαριά συμβόλαια του πρωταθλήματος. Με ετήσιες αποδοχές κοντά στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ο Εμβιλά δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να πει αυτή την κουβέντα, αν δεν την πίστευε απόλυτα. Όταν ένας ποδοσφαιριστής, με τέτοια προσωπικότητα, τέτοιο βιογραφικό και τέτοιες παραστάσεις ευγνωμονεί τον Θεό που τον έφερε στον Ολυμπιακό, σημαίνει πως όλα όσα έχει δει ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του.

Έχει έρθει σε μια ομάδα πολύ υψηλού επιπέδου, δουλεύει με έναν εξαιρετικό προπονητή, σε εκπληκτικές εγκαταστάσεις και συμπαίκτες ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο πως θέλησε να κάνει ξεχωριστή αναφορά στον υπεύθυνο φυσικής κατάστασης Χρήστο Μουρίκη, αλλά και στον διατροφολόγο Ερνάνι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που όλα δουλεύουν ρολόι.

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους. Όπως έχει σημασία με τι σεβασμό αναφέρθηκε στον προπονητή του και στη δική του διάθεση να βοηθά κάθε φορά όσο περισσότερο μπορεί όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Είναι πολύ υγιές το περιβάλλον στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού κι αυτό “φωνάζει” από μακριά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Χασάν παίζει για πρώτη φορά βασικός στο πρωτάθλημα από τις 8 Νοεμβρίου και κάνει τα πάντα στην επίθεση. Ο Μαρτίνς είδε ότι το γήπεδο της Ριζούπολης πέρα από μικρό σε διαστάσεις, έχει και άσχημο τερέν και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Στον πάγκο ο αρχισκόρερ Αραμπί, μέσα ο Χασάν, δύο γκολ, μία ασίστ και παραλίγο χατ τρικ.

ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ

Πέρα από ικανός επιθετικός ο Αιγύπτιος ξεχωρίζει και για τη σεμνότητα του χαρακτήρα του. Πάντα ταπεινός, χαμογελαστός, με κατεβασμένο βλέμμα, χωρίς ίχνος έπαρσης, έχει συνειδητοποιήσει τον ρόλο του και ανταποκρίνεται στο 100%. Παίζει δεν παίζει, πατάει χορτάρι για ένα λεπτό ή για 90’, είναι πάντα εκεί να δώσει ό,τι έχει και δεν έχει για το καλό της ομάδας.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Θανάση Ανδρούτσο. Πρόκειται για ένα παιδί που έχει παίξει από δεξί μπακ, μέχρι σέντερ φορ. Ευλογία η ικανότητα να παίζει σε πολλές θέσεις, “κατάρα” ότι αν δεν επιλέξει κάποια στιγμή τη σωστή για να ριζώσει, πάντα θα είναι καλός, ποτέ δεν θα γίνει ο καλύτερος. Ακόμη κι έτσι, όμως, πρόκειται για ένα παιδί που δεν σταματά να δουλεύει, να εξελίσσεται, να αρπάζει τις ευκαιρίες. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν “τελειωμένος” από τον Ολυμπιακό. Είχε ληφθεί απόφαση να πάει κάπου στο εξωτερικό ως δανεικός.

"ΤΕΛΕΙΩΣΕ" ΤΟΝ ΡΑΦΙΝΙΑ

Κατάφερε μέσα από λίγα λεπτά συμμετοχής να τα φέρει όλα τούμπα, σε τέτοιο βαθμό που να τον αποθεώσει ο Πέδρο Μαρτίνς. Όπως δήλωσε ο Πορτογάλος “ο Ανδρούτσος κατάφερε να είναι πρώτος στη θέση του”. Κουβέντα με δύο αναγνώσεις. Πρώτον ο 23χρονος παίκτης κατάφερε αυτό που έμοιαζε μέχρι πριν από λίγο καιρό άπιαστο όνειρο. Να εξελιχθεί σε βασική μονάδα της κορυφαίας ελληνικής ομάδας.

Δεύτερον, με αυτή την κουβέντα του κόουτς ουσιαστικά “τελειώνει” ο Βραζιλιάνος Ραφίνια, για τον οποίο από χθες διαβάσατε στο Sport24.gr, ότι διανύει κρίσιμες ώρες στο μεγάλο λιμάνι και μάλλον θα αποτελέσει παρελθόν. Το πιο πιθανό είναι εντός της μέρας να ανακοινωθεί η λύση της συνεργασίας, παρότι από την ΠΑΕ μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί το παραμικρό.

ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΔΕΚΑΡΙΟΥ

Όσο για τον Κένι Λαλά, ασφαλώς κι έρχεται για να πάρει θέση βασικού στην “ερυθρόλευκη” ενδεκάδα. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν είναι απλά ένα δεξιό μπακ – χαφ κλάσης. Πρόκειται για έναν ταχύτατο ακραίο αμυντικό με ποιότητα 10αριού. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε χρόνο είναι μέσα σε 4-5 γκολ και μερικές ασίστ, ούτε πως στη Στρασμπούρ αναλάμβανε την εκτέλεση όλων των φάσεων με στημένη μπάλα. Αποτελεί τεράστια επιτυχία η απόκτησή του και μάλιστα με τους όρους που επετεύχθη, καθώς μετά τη συμφωνία μαζί του, αρχικά για το καλοκαίρι, αναγκάστηκε και η ομάδα του να τον δώσει από τώρα και κοψοχρονιά.

Δεν ξέρω πόσοι το έχουν σκεφτεί, αλλά ο Ολυμπιακός όχι απλά βρήκε δύο μοντέρνα μπακ για να καλύψει καλύτερα και σε βάθος χρόνου την αποχώρηση των Ομάρ, Τσιμίκα, μετά το εξάμηνο που βοήθησαν σημαντικά οι Χολέμπας, Ραφίνια, αλλά ρίχνει πολύ και το μέσο όρο ηλικίας της ενδεκάδας. Ο Ρέαμπτσιουκ είναι στα 23, ο Λαλά στα 29 και ήρθαν για να αντικαταστήσουν έναν 36άχρονο κι έναν 35άχρονο αντίστοιχα.

Όσο για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο που από την Τετάρτη στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό θα πάρει τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής ως παίκτης του Ολυμπιακού, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο επιδραστική παρουσία θα έχει στο χορτάρι και τα αποδυτήρια. Καλός και χρήσιμος ο Σισέ, θηρίο πραγματικό, αλλά το πακέτο του Sokratis δε νομίζω ότι μπορεί να αποκτήσει, ακόμη και μετά από χρόνια.

Με αυτές τις τρεις προσθήκες, λοιπόν, οι “ερυθρόλευκοι” έχουν βάλει στόχο να αυξήσουν κι άλλο τη διαφορά στην κορυφή της βαθμολογίας, προκειμένου να… καταργήσουν τη σημασία των playoffs και να μπουν ακόμη πιο γεμάτοι στη μάχη για διάκριση στο Europa League. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η ομάδα παρότι πλέον έχει ξεφύγει πολύ, σε σημείο που να μην κινδυνεύει, δεν κάνει νερά. Συνεχίζει τρένο και καταπίνει τους αντιπάλους της, ενδεικτικό κι αυτό της δυναμικής της.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ