ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιατί φτιάχνει άμυνα απ' την αρχή ο Ολυμπιακός

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος
Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος EUROKINISSI SPORTS

Ρέαμπτσιουκ, Παπασταθόπουλος και Λαλά ήρθαν για να δημιουργήσουν νέα ανασταλτική τετράδα, παρότι η άμυνα του Ολυμπιακού είναι μακράν η καλύτερη. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος εξηγεί (και) τι αλλάζει ο τραυματισμός του Αβραάμ.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει μακράν την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Είναι η μοναδική ομάδα που έχει δεχθεί μονοψήφιο αριθμό τερμάτων (8), με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί έχοντας 12 γκολ παθητικό. Ο Πέδρο Μαρτίνς, ωστόσο, πήρε τη δύσκολη απόφαση να αλλάξει τα ¾ της ανασταλτικής του γραμμής στα μισά της σεζόν και η διοίκηση φρόντισε να τον εφοδιάσει με Παπασταθόπουλο, Ρέαμπτσιουκ και Λαλά. Πόση λογική και τι αναγκαιότητα έχει άραγε αυτή η απόφαση;

Για κάποιον που θέλει να δει το δέντρο κι όχι το δάσος, αυτή η στρατηγική απόφαση του Πορτογάλου τεχνικού μπορεί να χαρακτηριστεί και αχρείαστη στην παρούσα φάση. Κανείς δεν θα του έλεγε “όχι”, άλλωστε, αν επέλεγε να συνεχίσει και να κλείσει τη σεζόν με Ραφίνια, Σεμέδο, Χολέμπας κι έναν από τους -μέχρι πριν λίγες μέρες Διόσκουρους- Μπα και Σισέ.

Έλα, όμως, που ο τεχνικός των “ερυθρολεύκων” προτίμησε το δύσκολο δρόμο και προτίμησε να φτιάξει από τώρα την άμυνα της επόμενης σεζόν. Μπορεί οι επιδόσεις του Ολυμπιακού στις υποχρεώσεις εντός των συνόρων να είναι εντυπωσιακές στα μετόπισθεν, εκεί που δεσπόζει κι ένας σπουδαίος τερματοφύλακας -για να μην ξεχνιόμαστε- ο Ζοζέ Σα, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και στην Ευρώπη.

ΤΟ "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

Οι “ερυθρόλευκοι” μπορεί να πέρασαν το εμπόδιο της Ομόνοιας χωρίς να παραβιαστεί η εστία τους, ωστόσο, στα έξι παιχνίδια των ομίλων του Champions League δέχθηκαν συνολικά 10 γκολ. Τα περισσότερα έπειτα από ατομικά κι αβίαστα λάθη. Γκολ που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, τουλάχιστον τα μισά, με λίγο περισσότερη προσοχή, καλή συνεργασία κι ενδεχομένως περισσότερη βενζίνη στο ντεπόζιτο. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι η παρουσία των πολύπειρων Ραφίνια και Χολέμπας στα δύο άκρα παρείχε μια σχετική ασφάλεια, αλλά ήταν προσωρινή λύση.

Είναι λογικό σε μια ομάδα που έχει μάθει να ζητά πολλά από τους δύο ακραίους μπακ σε άμυνα, αλλά κι επίθεση να έχουν ταβάνι οι προσδοκίες, όταν ο ένας είναι 35 ετών και ο άλλος 36. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι πρόσφεραν κυρίως στο επιθετικό κομμάτι τα δύο προηγούμενα χρόνια ο Ομάρ Ελαμπντελαουί και ο Κώστας Τσιμίκας, οι οποίοι άλλαξαν ρότα καριέρας στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μέχρι τώρα ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός είχαν πάρει πολλά από Ραφίνια και Χολέμπας στο ανασταλτικό σκέλος, αλλά ελάχιστα στο επιθετικό. Ο Βραζιλιάνος που χαιρέτησε προχθές συγκινημένος, παρότι είχε συνολικά σοβαρή παρουσία, μέτρησε μόλις μία ασίστ, ενώ ο Χοσέ παρά τις 21 του συμμετοχές δεν κατάφερε να συνδυάσει το όνομά του με τελική προσπάθεια (γκολ ή ασίστ).

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΛΑΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Η επιλογή του προπονητή, λοιπόν, ήταν να βάλει νέα πόδια στις πτέρυγες και μαζί με τον Ρέαμπτσιουκ, άναψε πράσινο για την απόκτηση του 29χρονου Κένι Λαλά, ενώ παράλληλα υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο. Το γιατί είναι μάλλον αυτονόητο. Ο 23χρονος Μολδαβός φόρεσε τα... παπούτσια του “Τσίμι” και τα βολεύτηκε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι πήρε φανέλα βασικού πολύ γρήγορα, κάτι που δεν συνηθίζει ο κόουτς του Ολυμπιακού με τα νέα αποκτήματα.

O Kένι Λαλά μπορεί να έχει ως τώρα στην καριέρα του μόλις τέσσερις ευρωπαϊκές συμμετοχές, αλλά ήρθε στον Πειραιά φορτωμένος με 274 παιχνίδια του Σαμπιονά, επίδοση που δίνει στην τεχνική ηγεσία τη σιγουριά ότι θα ανταποκριθεί ανάλογα και στις υποχρεώσεις για το Europa League. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή, ο οποίος κοστολογείται στην παρούσα φάση στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τον Σωκράτη, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι θα συνθέσει ένα δίδυμο πολύ υψηλών προδιαγραφών παρέα με τον Ρούμπεν Σεμέδο, αλλά και με τον Ουσεϊνού Μπα. Μπορεί ο διεθνής στόπερ να μην συμπεριλήφθηκε στα πλάνα για την ρεβάνς Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό, ωστόσο, ήρθε στον Πειραιά έχοντας μετρήσει ως τώρα 324 παιχνίδια πολύ υψηλού επιπέδου, μετά το πέρασμά του από Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία, ενώ έχει φορέσει ήδη 90 φορές τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας. Αν μη τι άλλο, από παραστάσεις υψηλού επιπέδου είναι φουλ χορτασμένος κι έτοιμος για κάθε εμπόδιο.

Ο "ΠΑΠΑ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ

Εδώ πρέπει να βάλουμε μια άνω τελεία. Σύμφωνα με όσα είπε ο κόουτς μετά τη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό, δεν είναι καθόλου σίγουρος ότι ο Σωκράτης θα είναι απόλυτα έτοιμος για το πρώτο παιχνίδι με την PSV λόγω έλλειψης αγωνιστικού ρυθμού. Για όσους δεν το κατάλαβαν ο Πορτογάλος κόουτς πόνταρε πολλά στον πολύπειρο Αβραάμ Παπαδόπουλο για το συγκεκριμένο ματς και ο τραυματισμός του (θλάση), αλλάζει το αρχικό πλάνο. Ο "Πάπα" θα πρέπει να εντείνει τους ρυθμούς του και να ανεβάσει στροφές το συντομότερο, καθώς πλέον η κλεψύδρα αδειάζει και ο Μαρτίνς, με δεδομένη και την τιμωρία του Σεμέδο, δεν θέλει να παίξει με τους Ολλανδούς έχοντας αριστερό στόπερ τον Μπουχαλάκη (!) όπως έγινε χθες από το 70'.

Τους τρεις νεοφερμένους, πάντως, μαζί με όσους υπάρχουν ήδη στο ρόστερ, ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει να παντρέψει από τώρα, όχι μόνο για την καλύτερη δυνατή πορεία στο Europa League, αρχής γενομένης από τα παιχνίδια με την Αϊντχόβεν που πλησιάζουν, αλλά κυρίως για του χρόνου. Οι “ερυθρόλευκοι” θα έχουν μπροστά τους τρεις ή τέσσερις προκριματικούς γύρους στο νέο Champions League, από τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν θα αναδειχθούν εκ νέου πρωταθλητές και η άμυνα θα πρέπει να χτιστεί από τώρα για να φέρει νέες προκρίσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πιθανή η μεταγραφή του Σεμέδο, ο οποίος ούτως ή άλλως θα έχει και υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, άρα τα θεμέλια θα πρέπει να μπουν από τώρα και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γερά στο διάστημα που ακολουθεί, μέχρι το φινάλε της φετινής περιόδου. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, ιδιαίτερα σε μια ομάδα οργανωμένη σε όλα τα επίπεδα, με έναν πολύ σοβαρό και νοικοκύρη προπονητή.

Photo Credits: Εurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σκυλιά του πολέμου
Εξετάσεις για Αβραάμ, ενοχλήσεις στον προσαγωγό
Μαρτίνς: "Θα είναι έτοιμος με την Αϊντχόφεν ο Σωκράτης"
TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ