ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Θωρακισμένος Μαρτίνς

Ο Πέδρο Μαρτίνς στη φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του 46ου πρωταθλήματος.
Ο Πέδρο Μαρτίνς στη φιέστα του Ολυμπιακού EUROKINISSI SPORTS

Οι παραδοσιακοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού άλλαξαν προπονητές για νέο ξεκίνημα. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν κόουτς και θα τον θωρακίσουν με ό,τι χρειαστεί για ακόμη πιο ισχυρή ομάδα, όπως φανερώνει και η υπόθεση Τικίνιο. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον το επόμενο πρωτάθλημα. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι κινήσεις στη σκακιέρα. Οι τεράστιες διαφορές στη βαθμολογία, ανάγκασαν όλους τους παραδοσιακούς αντιπάλους του Ολυμπιακού να αναθεωρήσουν. Να ψάξουν για νέους προπονητές. Να τοποθετήσουν τις ομάδες τους σε διαφορετική αφετηρία, απέναντι στους πρωταθλητές.

Ο Παναθηναϊκός ξεχώρισε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η ΑΕΚ προτίμησε τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Ο ΠΑΟΚ, παρότι κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο απέναντι στους "ερυθρόλευκους", διέκοψε τη συνεργασία με τον Πάμπλο Γκαρσία και επανέφερε στον πάγκο του τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Είναι λογικό όλοι αυτοί οι -γνωστοί στο ελληνικό κοινό- προπονητές να έχουν συμφωνήσει και τα ανάλογα μπάτζετ, προκειμένου να “χτίσουν” από την αρχή τις ομάδες τους.

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός συνεχίζει με τον Πέδρο Μαρτίνς στο τιμόνι του για τέταρτη διαδοχική σεζόν. Έχοντας κατακτήσει ως τώρα δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο, διαγράφοντας παράλληλα αξιοσημείωτες ευρωπαϊκές πορείες, ο Πορτογάλος τεχνικός θέλει να συνεχιστεί η εξέλιξη στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη. Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι κι αυτό που έχουμε μπροστά μας, θα φέρει αλλαγές. Το πόσο σημαντικές θα είναι, ουδείς μπορεί να προβλέψει στη συγκεκριμένη φάση.

Οι ενδείξεις, ωστόσο, φανερώνουν ότι οι "ερυθρόλευκοι" θα πρέπει να ενισχυθούν και για να ανταποκριθούν στη νέα ποδοσφαιρική προσέγγιση (3-4-3) που αρέσει του προπονητή, αλλά και για να πραγματοποιήσουν μια εσωτερική ανανέωση, για να μειωθεί σταδιακά και ο μέσος όρος ηλικίας που "βαραίνει" αρκετά βασικά στελέχη του ρόστερ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας έχουν εισπράξει και αποκωδικοποιήσει το τι συμβαίνει γύρω τους. Καταλαβαίνουν, πρώτοι απ’ όλους, ότι η διαφορά που έχουν δημιουργήσει με τους άλλους μνηστήρες των τίτλων, έχει προκαλέσει κινητοποίηση στα άλλα “στρατόπεδα” και την υποχρέωση να πέσουν περισσότερα λεφτά στο τραπέζι για να ενταθεί και ο ανταγωνισμός.

Το μήνυμα με Τικίνιο

Τα νεότερα μηνύματα από τα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης αναφέρουν πως είναι σε πλήρη εξέλιξη η προσπάθεια να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο ο Πέδρο Μαρτίνς ενόψει της επόμενης σεζόν. Κι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Το γεγονός ότι η ΠΑΕ μπήκε στη διαδικασία να κυνηγήσει τον Βραζιλιάνο φορ Τικίνιο, ενώ διαθέτει τους δύο καλύτερους στράικερ της προηγούμενης σεζόν (Ελ Αραμπί, Χασάν), φανερώνει τη διάθεση για υπερβάσεις.

Αν οι "ερυθρόλευκοι" καταφέρουν να πείσουν τον ελεύθερο 30χρονο επιθετικό να γίνει μόνιμος κάτοικος Πειραιά για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, θα δημιουργήσουν μια πανίσχυρη τριάδα, ενώ ανάλογες είναι οι προθέσεις και στις άλλες γραμμές, πάντα με γνώμονα την επιθυμία του κόουτς. Ακόμη κι αν δεν ανταποκριθεί ο Τικίνιο στο φλερτ της ομάδας του Πειραιά, οι κινήσεις έγιναν, η διάθεση υπάρχει, έστω κι αν το συμβόλαιό του προβλέπει πάγιες αποδοχές άνω του ενός εκατομμυρίου ανά σεζόν, συν μπόνους κατάκτησης στόχων.

Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες όχι για έναν, αλλά για δύο εξτρέμ "πρώτης γραμμής" με τα χαρακτηριστικά που έχει υποδείξει η τεχνική ηγεσία. Θα υπάρξει δεδομένα ενίσχυση με τουλάχιστον έναν στόπερ κι έναν ακραίο αμυντικό σε κάθε πτέρυγα, ενώ -όπως έχετε διαβάσει στο SPORT 24- η νεότερη οδηγία για τον Πορτογάλο Πέπε είναι ότι επιστρέφει από τον δανεισμό του στη Φαμαλικάο για να… ξαναφύγει. Άρα και στη μεσαία γραμμή θα υπάρξει τουλάχιστον μία προσθήκη, χωρίς να υπολογίζουμε και πιθανές αποχωρήσεις με μεταγραφή…

Όπως έχουμε αναφέρει σχετικά, οι κόκκινες μεταγραφές θα γίνουν σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος προϋποθέτει 2-3 δυνατές προσθήκες προκειμένου να μπει η ομάδα όπως πρέπει στα προκριματικά του Champions League. Ανάλογα με την εξέλιξη, θα κλείσουν και οι όποιες εκκρεμότητες μέχρι τα τέλη του Αυγούστου. Εκείνο που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο είναι πως όσο οι αντίπαλοι δείχνουν διάθεση να δυναμώσουν, τόσο θα ενισχύεται και ο Ολυμπιακός.

Οι αρμόδιοι του συλλόγου έχουν βρει στο πρόσωπο του Πέδρο Μαρτίνς έναν προπονητή που καταφέρνει μέσα από τις δυσκολίες, να βρίσκει και τις σωστές προσαρμογές και να παρουσιάζει κάτι ακόμη πιο στέρεο κι ελκυστικό από χρονιά σε χρονιά. Είναι δεδομένο ότι οι “ερυθρόλευκοι” μπαίνουν στην επόμενη σεζόν ξανά από τη θέση του οδηγού. Όχι μόνο επειδή δουλεύουν για του χρόνου εδώ και μήνες, αλλά κι επειδή η ομάδα έχει πολύ στέρεες βάσεις και πολύ αξιόλογο υλικό, πριν καν ξεκινήσουν οι αφίξεις.

Το παράδειγμα Εμβιλά

Τι περιλαμβάνει η συνέχεια; Προσπάθεια να υλοποιηθούν όσο γίνεται περισσότερες από τις εισηγήσεις του προπονητή, ο οποίος θα κληθεί να επιλέξει και μεταξύ των παικτών που θα του προσφέρει στο πιάτο το τμήμα σκάουτινγκ. Μέχρι τώρα, η συνεργασία της τεχνικής ηγεσίας με Μοδέστο, Καρεμπέ και το υπόλοιπο τιμ έχει λειτουργήσει άψογα και με πολύ καλά αποτελέσματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι -για παράδειγμα- ο Γιαν Εμβιλά δεν ήταν εισήγηση του προπονητή. Ο Μαρτίνς, ωστόσο, έμαθε, αξιολόγησε, άναψε πράσινο και στήριξε την επιλογή με αποτέλεσμα ο Γάλλος μέσος να αποδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία εργαλεία της σεζόν.

Κάπως έτσι θα δουλέψει και φέτος όλο το “ερυθρόλευκο” σύστημα με στόχο η ομάδα να πάει ένα βήμα παραπάνω και παράλληλα να κρατήσει… μακριά τον εγχώριο ανταγωνισμό. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε προσεχώς και θα πάρουμε τις απαντήσεις μέσα στο γήπεδο, όπως συμβαίνει πάντα.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ