OPINIONS

Υγεία σημαίνει 4άδα

Υγεία σημαίνει 4άδα

Ο Ολυμπιακός δείχνει σταθερότητα και έχει βάλει τις βάσεις για την πρόκριση. Πλέον βρίσκεται και σε τροχιά αβαντάζ έδρας... Όμως με την ατυχία και τους τραυματισμούς δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης στο Κάουνας . Δεν είναι ότι νίκησε την Ζαλγκίρις, άλλωστε μέσα και η Μακάμπι και η Νταρουσάφακα είχαν περάσει αλώβητες από εκεί. Είναι ότι την πέτυχε στο καλύτερό της τάιμινγκ, έχοντας 3 νίκες σε 5 ματς. Και με τις ήττες αυτές να είναι στην Μόσχα και την Μαδρίτη. Στην έδρα της Ρεάλ δε, κόντεψε πριν από μία εβδομάδα να πάρει μεγάλο διπλό.

Ήταν σε σούπερ κατάσταση η Ζαλγκίρις, η μπασκετική Ευρώπη μπήκε στη διαδικασία να επαινεί τον Γιασικεβίτσιους και την εικόνα των Λιθουανών, το παιχνίδι έμοιαζε και ήταν πολύ δύσκολο. Αλλωστε στο συγκεκριμένο γήπεδο, ο Ολυμπιακός είχε υποστεί πέρυσι μια επώδυνη ήττα, που εν πολλοίς του κόστισε την απουσία από τα προημιτελικά της EuroLeague.

Πήγαν, λοιπόν, οι ερυθρόλευκοι στο Κάουνας και νίκησαν με 13 πόντους διαφορά. Δεν έκαναν περίπατο, αλλά ειδικά στην τελευταία περίοδο έκαναν ό,τι ήθελαν . Με τον Βασίλη Σπανούλη να είναι θετικός, αλλά όχι φοβερός, τον Βαγγέλη Μάντζαρη να είναι επηρεασμένος από την κούραση και τον τραυματισμό του, τον Ντάνιελ Χάκετ να είναι νοκ άουτ ως το τέλος της σεζόν και τον Γιώργο ΠρίΝτεζη να τίθεται νοκ άουτ στο τελευταίο πεντάλεπτο. Είχε βέβαια προλάβει να βάλει 15 πόντους και να πάρει 6 ριμπάουντ, παρά τους πόνους στη μέση.

Πώς έγινε αυτό; Ο Κώστας Παπαπανικολάου γίνεται κάθε μέρα και καλύτερος και μετράει 3 στα 3 τρίποντα, μετά τα 2 στα 24 που είχε στα 9 πρώτα ματς. Να έχει σε δεύτερο συνεχόμενο ματς διψήφιο αριθμό πόντων και να έχει πλέον 53% στα δίποντα και 87% στις βολές.

Με τον Ματ Λοτζέσκι να είναι σταθερά καλός και να έχει αξιολόγηση πάνω από 20 για τρίτο συνεχόμενο ματς. Και να έχει 15 πόντους κατά μέσο όρο στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια. Ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί, τα 26:31 που έπαιξε στο Κάουνας ήταν ρεκόρ για φέτος στην EuroLeague.

Με τον Ερικ Γκριν να έχει για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι διψήφιο αριθμό πόντων και να ανταποκρίνεται στο ρόλο, έχοντας πλέον σημαντική προσφορά και στην οργάνωση και στην άμυνα.

Με τον Κεμ Μπιρτς να έχει 13 πόντους και 6 ριμπάουντ και να... γελάει με τον Γιασικεβίτσιους, που τον έστειλε επίτηδες στη γραμμή των βολών στο τέλος. Ναι μεν τα εσκεμμένα φάουλ της Ζαλγκίρις δεν τιμωρήθηκαν από τους διαιτητές, αλλά τιμωρήθηκαν από τον Αμερικανό, που είχε 7 στις 8. Πλέον, σουτάρει με 71% στην EuroLeague. Διόλου άσχημα.

Με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να έχει 6 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 τάπες και να κερδίζει κρίσιμες φάσεις στα τελευταία λεπτά. Να κάνει αλλοίωσεις, να κόβει, να κλέβει, να παίρνει επιθετικά ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πήρε πολλά από πολλούς και πέτυχε σπουδαία διπλό. Μετράει 8 νίκες σε 12 ματς και είναι σταθερά στην πρώτη τετράδα της κατάταξης. Το κυριότερο απ' όλα είναι σταθερός και χάρη στην εγγύηση που του προσφέρει η άμυνά του, προχωράει και μαζεύει τα αποτελέσματα που θέλει. Η πρόκριση δεν είναι εξασφαλισμένη, αλλά οι ερυθρόλευκοι έχουν μπει σε τροχιά... Και βλέπουν και πλεονέκτημα έδρας.

Μόνο που όλα αυτά είναι θεωρητικά, διότι ακόμα βρισκόμαστε στην 12η αγωνιστική. Και τα πάντα μπορούν να μεταβληθούν αν σου γυρίσει την πλάτη η τύχη. Διότι φαίνεται πως ο Ολυμπιακός βρήκε τον πιο δυνατό αντίπαλο στο δρόμο προς την 4αδα ή ακόμα και την πρόκριση. Ο Χάκετ τέθηκε εκτός όλη τη σεζόν, ο Πρίντεζης τραυματίστηκε στο Κάουνας . Μα, θα πει κανείς, όλοι στην EuroLeague αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σωστό κι αυτό. Και βλέπουμε ότι οι τραυματισμοί επηρεάζουν και φέρνουν ήττες που κανείς δεν περιμένει.

Γι αυτό και λέμε ότι είναι νωρίς και δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός έχει βάλει τις σωστές βάσεις, αλλά απομένουν 18 αγωνιστικές. Υπάρχουν μπροστά 3,5 μήνες μπάσκετ. Ο υγιής Ολυμπιακός μπορεί να πάρει θέση στην 4αδα... Με τα προβλήματα και τους τραυματισμούς, όμως, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει. Γι αυτό ας κρατούν ακόμα μικρό καλάθι οι ερυθρόλευκοι. Έχουν δρόμο ακόμα μπροστά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ