EUROLEAGUE

Η EuroLeague, το Ντουμπάι και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς PHOTO CREDITS: TOM PENNINGTON/GTY NORTH AMERICA/AFP

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για το ταξίδι της EuroLeague στο Ντουμπάι, αλλά και την "φασαρία" γύρω από το όνομα του Τάιλερ Ντόρσεϊ, που δεν επηρεάζει τον Ολυμπιακό.

Εδώ και μέρες η EuroLeague ζει στο διοικητικό της κομμάτι σε ρυθμούς Ντουμπάι. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέχουν παρασάγγας από το να θεωρηθούν Ευρώπη, από την άλλη όμως δεν είναι και τόσο μακριά όσο νομίζει κανείς. Και χιλιομετρικά, αλλά κυρίως για τον τρόπο προσέγγισης στο μπάσκετ.

Σε μια άλλη εποχή δεν θα έμπαινε καν στη συζήτηση μια επέκταση με τέτοια προοπτική, άλλωστε ο ίδιος ο Τζόρντι Μπερτομέου έκανε τα πάντα για να διακωμωδήσει πριν από 10 χρόνια δημιουργία της Μεσογειακής Λίγκας από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Πλέον όμως ο Ισπανός δεν υπάρχει στο μπάσκετ και οι μέτοχοι της EuroLeague Basketball μπορούν και θέλουν να σκέφτονται διαφορετικά, σε μια προσπάθεια να βγάλουν το... κάρο από τη λάσπη. Γιατί όπως και να το κάνουμε, όσο κι αν πρόκειται για μια ανταγωνιστική διοργάνωση, από εμπορική πλευράς και στο κομμάτι των εσόδων, είναι πάρα πολλά χρόνια πίσω.

Είναι μεγάλη η συζήτηση για το αν πρέπει να φτάσει η EuroLeague στο Ντουμπάι. Αν δηλαδή πρέπει να φτιαχτεί μια ομάδα εκεί και να αγωνίζεται στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση του μπάσκετ. Εν έτει 2022 όμως τίποτα δεν μπορεί να απορρίπτεται δίχως συζήτηση.

Χρήματα δεν έπεσαν στο τραπέζι

Κι αν η EuroLeague καταφέρει να βρει τον τρόπο να ενισχύσει την εμπορικότητά και την διείσδυση στην παγκόσμια κοινωνία του μπάσκετ, δίχως να απωλέσει την πραγματική της ταυτότητα, είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να το δουν σοβαρά οι 13 μέτοχοι.

Χρήματα δεν έπεσαν στο τραπέζι στις συζητήσεις στο Ντουμπάι, είναι όμως ξεκάθαρο ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βλέπουν σοβαρά την περίπτωση και του μπάσκετ και της EuroLeague. Θέλουν να έχουν ομάδα με συμβόλαιο - την Dubai BasketBall - και παράλληλα να διοργανώσουν εκεί Final Four.

Κάτι χειροπιαστό δεν υπάρχει, συνεπώς η συζήτηση δεν σταματάει, αλλά μόλις αρχίζει. Είναι κάτι που θα απασχολήσει άμεσα το ευρωπαϊκό μπάσκετ το επόμενο χρονικό διάστημα, με το Ντουμπάι να θέλει πολύ, αλλά να μην πρόκειται για εύκολη απόφαση.

Άλλωστε δεν είναι τα πάντα το χρήμα, από την άλλη εδώ και χρόνια η EuroLeague ψάχνεται αλλά παραμένει μια διοργάνωση που στο οικονομικό κομμάτι ταλαιπωρείται. Δεν έχει τα έσοδα του ποδοσφαίρου, είναι πάρα πολλά χιλιόμετρα μακριά από το ΝΒΑ. Χάνει συνέχεια παίκτες που φεύγουν για τις ΗΠΑ και εξακολουθεί να απασχολεί συγκεκριμένες αγορές, που δεν της επιτρέπουν να γίνει ανταγωνιστική και εντός μπάσκετ, αλλά και σε σχέση με το ποδόσφαιρο.

Όπως και να έχει ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα της EuroLeague. Θα είναι το Ντουμπάι; Θα είναι τα πετροδόλαρα όπως συνηθίζουμε να λέμε; Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι άνοιξε η συζήτηση και αναζητούνται οι τρόποι για να αναπτυχθεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να βρει τα χρήματα που του λείπουν.

Το ιδανικό θα ήταν να βρεθούν οι μεγάλοι χορηγοί και να μην αλλοιωθεί σε τίποτα ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας της διοργάνωσης. Φαίνετα,ι όμως πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Αρα η επόμενη λογική είναι το "κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις". Ε και το να παίξει μια ομάδα από το Ντουμπάι στην EuroLeague μοιάζει περίεργο, αλλά μπορεί να έχει και την ομορφιά της. Ειδικά αν συνδυαστεί με τις χορηγίες που ονειρεύεται η διοργάνωση και οι ομάδες.

Εδώ άλλωστε μπροστά στο χρήμα, αποφασίστηκε να γίνει Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Στο Κατάρ, που δεν είναι και μακριά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ποιος χρειάζεται τον Ντόρσεϊ;

Το θέμα του Τάιλερ Ντόρσεϊ σήμανε συναγερμό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όταν διέρρευσε - κυρίως στα γραφεία των ομάδων - ότι οι Μάβερικς θα κόψουν το two way contract. Προς το παρόν βέβαια ο ομογενής γκαρντ παραμένει στο Ντάλας, δεν ήταν στους τέσσερις που κόπηκαν το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγάλει τη χρονιά εκεί, πάντα με το συγκεκριμένο τύπο συμβολαίου θα είναι υπ ατμόν. Αυτό το γνωρίζαμε εξ αρχής, άλλωστε στόχος του θα είναι και το ένα ματς στη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ, που θα του κατοχυρώσει και τη σύνταξη.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές ομάδες παρακολουθούν και περιμένουν. Υπάρχουν κάποιες με κενά στο ρόστερ που θα ήθελαν τον Ντόρσεϊ, είναι οι ίδιες που κοίταξαν και τον Φακούντο Καμπάσο ή τον Βιλντόσα (που πήγε τελικά στον Ερυθρό Αστέρα).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όχι όμως ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν τον Ντόρσεϊ, τον περίμεναν, αλλά προχώρησαν τον σχεδιασμό τους δίχως αυτόν. Δημιούργησαν κάτι εξαιρετικό και είναι ίσως η μοναδική ομάδα στην EuroLeague που τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν χρειάζονται ενίσχυση. Αρα η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να απασχολήσει τον Μπαρτζώκα, θα είναι λάθος αν το κάνουν οι ερυθρόλευκοι. Κι ας τον ονειρεύονται κάποιοι οπαδοί του.

Ίσως αποδειχθεί τυχερή η ομάδα που θα τον πάρει - αν και όταν φύγει από τους Μάβερικς - αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Η Φενέρ για παράδειγμα δεν θα έλεγε όχι. Και δεν ξέρουμε ποιος άλλος. Μέχρι όμως να ξεκαθαρίσει η κατάσταση του Τάιλερ με το ΝΒΑ, ας περιμένουμε. Πολλά άλλωστε αλλάζουν όχι μόνο μέσα σε λίγες μέρες, αλλά σε λίγες ώρες.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ