ΠΑΟΚ

H εξιλέωση του Μουργκ

Ο Μούργκ πανηγυρίζει με τον Ίνγκασον το γκολ του στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Ελλάδας στο ΟΑΚΑ.
Ο Μούργκ πανηγυρίζει με τον Ίνγκασον το γκολ του στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον ανορθόδοξο, σε σχέση με όσα έχουμε δει φέτος, τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ, το ρίσκο και το ξέσπασμα του Γκαρσία και για τον… "ευθυνόφοβο" Μουργκ.

Ο χειρότερος, δημιουργικά, ΠΑΟΚ πήρε την μεγαλύτερη εντός συνόρων νίκη του την φετινή σεζόν στον πρώτο ημιτελικό με την ΑΕΚ. Και την πήρε σε ένα παιχνίδι στο οποίο έμοιαζε, από την αρχή μέχρι και την στιγμή που ο Τόμας Μουργκ έστειλε την μπάλα στις… αράχνες της εστίας της Τσιντώτα να παίζει για την επιβίωση του.

Αν δεν είχε προηγηθεί η "σφαλιάρα" από τον Παναθηναϊκό, ίσως η εικόνα του ΠΑΟΚ να ήταν διαφορετική και η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία να έμπαινε περισσότερο διεκδικητική στο ΟΑΚΑ. Κανείς όμως δεν μπορεί να ξέρει ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση. Και σε ματς όπως το σημερινό μόνο το αποτέλεσμα μετράει.

Φάνηκε εξ αρχής ότι το βασικό μέλημα του Γκαρσία και των παικτών του ήταν να αποφύγουν μια… καταστροφή και να μεταφέρουν την υπόθεση πρόκριση στην Τούμπα.

Και όμως σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ, κάθε άλλο παρά κυριάρχησε, σε ένα παιχνίδι που δεν ήταν ανώτερος από τον αντίπαλο του, προσέχοντας περισσότερο την άμυνα του και θυσιάζοντας την εικόνα του για ένα θετικό αποτέλεσμα, ο ΠΑΟΚ πήρε την πρώτη του φετινή εκτός έδρας νίκη σε ντέρμπι. Παίρνοντας όχι μόνο ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου αλλά και μένοντας ζωντανός στη διεκδίκηση του τροπαίου. Γιατί να μην γελιόμαστε μόνο η κατάκτηση του Κυπέλλου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που έχουν μέχρι τώρα δημιουργηθεί.

Για 93 λεπτά ο ΠΑΟΚ δεν ήταν ακριβώς αυτός που θα μπορούσε να κάνει τον Ιβάν Σαββίδη τον πιο περήφανο άνθρωπο του κόσμου, όπως ζήτησε χθες από τους παίκτες του ο ιδιοκτήτης του Δικεφάλου. Κρατούσε όμως ανέπαφη την εστία του για πρώτη φορά φέτος σε ντέρμπι και απέναντι σε μια εξίσου, αν όχι περισσότερο από αυτόν, πληγωμένη ΑΕΚ.

Η ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΓΚ

Το γκολ που λύτρωσε τον Γκαρσία και τους παίκτες του ήρθε από τον Τόμας Μουργκ, έναν ποδοσφαιριστή από αυτούς που έχουν ακούσει τη μεγαλύτερη κριτική φέτος και σε μεγάλο βαθμό δίκαια. Η σύγκριση με τον Πέλκα και όσα αυτός κάνει στην Τουρκία, οι "αναιμικές" εμφανίσεις του Αυστριακού έβαλαν και τον ίδιο τον παίκτη αλλά και τον Ρέμπε που τον έφερε στον ΠΑΟΚ βγάζοντας 2 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Δικεφάλου, στο επίκεντρο έντονων αποδοκιμασιών.

Μάλιστα του είχαν δώσει την στάμπα ενός παίκτη μάλλον… ευθυνόφοβου, που συνήθως εξαφανίζεται όταν η μπάλα καίει. Το σημερινό γκολ μπορεί να μην αλλάξει εντελώς την γνώμη των φίλων του ΠΑΟΚ για αυτόν αλλά είναι ένα από τα σημαντικότερα που έχει σκοράρει φέτος η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ

Και η αξία του μπορεί να μετρηθεί από τον τρόπο με τον οποίο πανηγύρισε τη νίκη της ομάδας του ο Πάμπλο Γκαρσία που ξέσπασε μετά την λήξη. Ο Ουρουγουανός έδειχνε σεληνιασμένος, αγκάλιαζε τον Πασχαλάκη και του έλεγε… λόγια του ποδοσφαίρου – όπως είπε ο ίδιος στις δηλώσεις του- και μετά προκαλούσε το Βαρέλα και όποιον έβλεπε μπροστά του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γκαρσία πήρε πάνω του όλη την ευθύνη για την "τριάρα" από τον Παναθηναϊκό, αλλά και για τις σημερινές επιλογές του. Και η πιο δύσκολη από αυτές ήταν αυτή του τερματοφύλακα.

Ο Γκαρσία αποφάσισε να δώσει και πάλι γάντια βασικού στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη και τον στήριξε για δεύτερη φορά φέτος. Η πρώτη ήταν που του έδωσε φανέλα βασικού μετά το επεισόδιο που είχε με οπαδούς του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Άρη.

Εδώ που τα λέμε όποια και αν ήταν η επιλογή του Ουρουγουανού δεδομένα θα σήκωνε, τουλάχιστον πριν την έναρξη του ημιτελικού, συζήτηση και αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά ακόμη μεγαλύτερη κριτική μετά το τέλος του αγώνα.

Ο Πασχαλάκης όμως "άντεξε" στην πίεση και δικαίωσε τον προπονητή του. Στο πρώτο ημίχρονο να εξαιρέσει κανείς μια ασυνεννοησία με τον Κρέσπο σε μια στατική φάση την οποία, αυτή την φορά ο ΠΑΟΚ δεν την πλήρωσε, ήταν εκεί όποτε χρειάστηκε.

Έβγαλε νωρίς μια προσπάθεια του Τάνκοβιτς και αργότερα ένα επικίνδυνο σουτ του Ολιβέιρα. Συνολικά στον αγώνα απέφυγε τα λάθη που αρκετές φορές εκθέτουν αυτόν και την άμυνα του ΠΑΟΚ. Με το δίκιο του λοιπόν ο Γκαρσία που ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, στον Πασχαλάκη έτρεξε μετά το τέλος του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΝΑ ΡΙΣΚΟ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Σε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού, ο Ουρουγουανός προσπάθησε να αποφύγει και το παραμικρό ρίσκο. Κλονισμένος και αυτός όπως και οι παίκτες του από τον τρόπο με τον οποίο ο ΠΑΟΚ έχει χάσει τα περισσότερα από τα φετινά παιχνίδια του, έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο πως θα να κρατήσει τους αντιπάλους μακριά από την περιοχή του Πασχαλάκη παρά πως θα γίνει η δική του ομάδα περισσότερο δημιουργική και επικίνδυνη.

Και για να τα καταφέρει θυσίασε για μια ακόμη φορά τον Τζόλη, χρησιμοποιώντας τον στα δεξιά. Ο Ουρουγουανός τοποθέτησε και πάλι τον Ζίβκοβιτς μπροστά από τον Μπάμπα στα αριστερά. Μια επιλογή που δεν του βγήκε, αρχικά ούτε ανασταλτικά με την ΑΕΚ να χτυπά στην πλευρά του Βιεϊρίνια με τον Τάνκοβιτς, αλλά ούτε επιθετικά με τον Τζόλη να είναι εκτός παιχνιδιού.

Ο Τζόλης είχε μόνο μια φάση στην οποία έγινε επικίνδυνος από λάθος της άμυνας της ΑΕΚ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Και αυτή όταν ήταν αριστερά, από το 38΄ και μετά όταν ο Γκαρσία το πήρε απόφαση και άλλαξε πλευρές τους δύο ακραίους του επιθετικούς. Όμως από το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου και πάλι ο Ζίβκοβιτς πήγε αριστερά με τον Τζόλη στα δεξιά… "εξαφανισμένο" μέχρι να περάσει στη θέση του ο Μουργκ.

Η αλλαγή του Αυστριακού έγινε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και λίγα λεπτά αργότερα ο Μουργκ έγραψε την ιστορία του σημερινού ημιτελικού.

Ο ΠΑΟΚ έκανε μεγάλο βήμα για να βρεθεί στον τελικό. Θα πρέπει να τελειώσει τη δουλειά σε τρεις εβδομάδες στο δεύτερο ημιτελικό στην Τούμπα. Και εκεί όπως και την Τετάρτη (7/3) στο ΟΑΚΑ αυτό που θα μετρήσει θα είναι το αποτέλεσμα και τίποτε άλλο…

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ