ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ: Το στρατηγικό λάθος δεν είναι η δήλωση του Λουτσέσκου για πρωτάθλημα

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ιωνικό
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ιωνικό EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου αναλύει όσα ειπώθηκαν από τον Ρουμάνο τεχνικό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για το πως ο Δικέφαλος οδηγήθηκε σε αγωνιστική κρίση και τα πραγματικά αίτια της κατάρρευσης του

Η συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ήταν από τις πλέον ενδιαφέρουσες που έχει δώσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Και αυτό δεν είχε τόσο πολύ να κάνει με τη Λίνκολν, την οποία ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Πέμπτη (9/12, 22:00 COSMOTE 2 HD, LIVE από το SPORT24) σ' έναν αγώνα που θα κρίνει την ευρωπαϊκή πορεία του, όσο με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κλαμπ.

Ο Λουτσέσκου ήταν αναλυτικός όσο πάντα, ωστόσο περισσότερο απολογητικός από κάθε άλλη προηγούμενη φορά, μιλώντας για τα αίτια που οδήγησαν την ομάδα του σε αυτές τις δυο εβδομάδες κατάρρευσης.

Ο ΠΑΟΚ που είχε και θα ήθελε να δημιουργήσει ξανά

Ούτε λίγο πολύ ο Ρουμάνος τεχνικός είπε το τι θα έπρεπε να κάνει ο ΠΑΟΚ και που απέχει πολύ από την εικόνα που παρουσιάζει. "Το δυνατό μου σημείο είναι η σκληρή δουλειά στην προπόνηση. Αυτό έχω κάνει όπου έχω δουλέψει. Όλες οι ομάδες μου είχαν σωστή νοοτροπία, δεν επέτρεπαν στον αντίπαλο τους να αισθάνεται, δε δέχονταν εύκολα γκολ και είχαν αυτοπεποίθηση στο χτίσιμο του παιχνιδιού τους και την ανάπτυξη".

Όλα αυτά και με το παραπάνω ήταν στοιχεία που είχε ο ΠΑΟΚ την χρονιά του νταμπλ, αλλά δεν τα έχει τώρα. Ο σημερινός ΠΑΟΚ ούτε σωστά διαχειρίζεται τα περισσότερα παιχνίδια, κάτι που ο ίδιος ο προπονητής του χαρακτηρίζει ως έλλειψη ωριμότητας, καθώς δέχεται πολλά γκολ και "για μένα ως προπονητή είναι ντροπή τα γκολ που δεχόμαστε", αλλά και δείχνει τεράστιο έλλειμα αυτοπεποίθησης ιδιαίτερα όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ.

Άλλο ήταν το στρατηγικό λάθος και όχι η δήλωση του για πρωτάθλημα

Από την άλλη πλευρά το μεγάλο λάθος του Λουτσέσκου δεν ήταν ότι έβαλε ως στόχο το πρωτάθλημα. Αλίμονο αν ο ΠΑΟΚ έθετε ως στόχο στον προπονητή του -που να μην ξεχνάμε μαζί με το επιτελείο του κοστίζει περίπου 2 εκατομμύρια το χρόνο- κάτι λιγότερο από την κατάκτηση του τίτλου. Το λάθος του Λουτσέσκου δεν ήταν ότι έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ δε δημιούργησε ένα ρόστερ που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτόν.

Το ποιος ευθύνεται γι' αυτό χωράει πολύ συζήτηση. Όποιος όμως και αν είναι ο υπεύθυνος το λάθος του ήταν όντως στρατηγικό. Είτε υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο προπονητής, γιατί ίσως υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του ρόστερ που είχε στην διάθεση του και δεν απαίτησε μεγαλύτερη ενίσχυση, είτε όχι αυτό ήταν το στρατηγικό του λάθος.

Εξίσου στρατηγικό είναι το λάθος που έγινε και από την ιδιοκτησία και την οικογένεια Σαββίδη. Διότι δεν έχει λογική να φέρνεις πίσω τον Λουτσέσκου για να σου πάρει το πρωτάθλημα, να του προσφέρεις τόσα χρήματα και να μην στηρίζεται με όσα περισσότερα όπλα μπορείς την προσπάθεια του.

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι δήλωση του Ρουμάνου για πρωτάθλημα ήταν άστοχη και δημιούργησε επιπλέον πίεση στους ποδοσφαιριστές του, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορεί να είναι ανταγωνιστικό και ικανό για πρωταθλητισμό ένα ρόστερ που δεν δείχνει ικανό ν' αντέξει στις υψηλές απαιτήσεις που είναι λογικό να υπάρχουν σε ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ.

Δεν φταίει ούτε ο βαρύ πρόγραμμα

Όπως δεν στέκει ούτε ως δικαιολογία το βαρύ πρόγραμμα, που επικαλείται ο Ραζβάν Λουτσέσκου και που δεν του επιτρέπει να δουλέψει στις προπονήσεις όπως θα ήθελε.

Ήταν λάθος που ο ΠΑΟΚ το πληρώνει ακόμη, το γεγονός ότι στο βωμό της κατάκτησης του πρωταθλήματος μετά από δεκαετίες, αδιαφόρησε για την Ευρώπη και θα ήταν πισωγύρισμα αν δεν βρισκόταν στους ομίλους του Conference. Και πάλι το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση έχει να κάνει με το ρόστερ και πόσο ήταν ικανό να αντέξει σε δυο διοργανώσεις. Τα πολλά παιχνίδια δεν θα ήταν πρόβλημα, αν οι λύσεις ήταν περισσότερες.

Υπεύθυνος για τις επιλογές του και τις πληρώνει

Και ενώ ο Λουτσέσκου σε μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου ήταν απολογητικός σε κάποια κομμάτι εμφανίστηκε κάθετος και αδιαπραγμάτευτος. Όπως για παράδειγμα στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να παίξει ο δικός του ΠΑΟΚ με τρεις στόπερ. "Σε μία τέτοια περίπτωση προτιμώ να αποχωρήσω από το να αλλάξω τις ιδέες μου για το πώς βλέπω το ποδόσφαιρο".

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σχήμα δεν ταιριάζει με την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία κάτι που είναι απόλυτα αποδεκτό. Αυτός επιλέγει πως θα παίξει η ομάδα του και αυτός έχει την ευθύνη. Και μέχρι να βρει την ισορροπία της η ομάδα στην ανασταλτική λειτουργία θα «ντρέπεται» όπως είπε για τα πολλά γκολ που δέχεται.

Έχει και τα δίκια του ο Ρουμάνος

Σε κάθε περίπτωση ο Λουτσέσκου έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι η ομάδα του δεν είναι τόσο κακή όσο παρουσιάζεται στα τελευταία παιχνίδια και να θεωρεί ότι χρειάζεται μια επιτυχία, όπως για παράδειγμα μια πρόκριση στην επόμενη φάση του Conference League στο παιχνίδι της Πέμπτης, για να αρχίσει να αλλάξει κάπως την άσχημη κατάσταση.

Το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ είναι να οργανωθεί όσο καλύτερα μπορεί για να μην χαθεί εντελώς η φετινή σεζόν και να παρουσιαστεί, χωρίς τις ανορθογραφίες που χαρακτηρίζουν μέχρι τώρα την προσπάθεια του, στην επόμενη.

Το μέλλον του Βιεϊρίνια

Από την Τρίτη και με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο Βιεϊρίνια σε εκπομπή οπαδών του ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα του αρχηγού του Δικεφάλου στην Τούμπα. "Νομίζω σε έναν χρόνο, μπορεί να με δείτε σε άλλο πόστο Να τελειώσω πρώτα και μετά να δούμε πώς θα κάνω την δουλειά, γιατί έχω τις γνωριμίες αλλά δεν είναι εύκολο" είπε ο Πορτογάλος όταν ρωτήθηκε σχετικά με το μέλλον.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται άμεσα έναν τεχνικό διευθυντή και αν αυτός τελικά είναι ο Βιεϊρίνια, έστω και με στηρίγματα από κάποιον ποιο έμπειρο στο πρώτο του διάστημα μοιάζει μάλλον ελπιδοφόρο.

Ο Βιεϊρίνια έχει παραστάσεις σε κορυφαίο επίπεδο, γνωριμίες όπως παραδέχεται και ο ίδιος και μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Το πιο σημαντικό στην περίπτωση του είναι ότι θα είναι αποδεκτός και εντός ΠΑΟΚ. Αν ο λόγος για τον οποίο ο ΠΑΟΚ έχει μείνει τόσο καιρό χωρίς τεχνικό διευθυντή είναι η αδυναμία συνεννόησης με τους προηγούμενους, τότε ο Βιεϊρίνια είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Υπάρχει κάποιος καλύτερος να συνεννοείται με την οικογένεια Σαββίδη, τον Ραζβάν Λουτσέσκου και με όλο το περιβάλλον του Δικεφάλου; Μάλλον όχι…

Από την άλλη όμως κανείς δεν μπορεί να πιέσει τον αρχηγό του ΠΑΟΚ να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του και να βάλει κουστούμι. Αυτή είναι μια απόφαση δύσκολη, που θα πρέπει να την πάρει ο ίδιος για να τα έχει καλά πρώτα από όλα με τον εαυτόν του. Να μετρήσει τις δυνάμεις του και να αποφασίσει. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στον ΠΑΟΚ και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

TAGS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ