ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Παναθηναϊκό, αλλά κράτησε τον κόσμο του

Ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Παναθηναϊκό, αλλά κράτησε τον κόσμο του
INTIME

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την ήττα του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και το χειροκρότημα των φιλάθλων προς τους παίκτες, ως αναγνώριση της προσπάθειας που έκαναν.

Ο ΠΑΟΚ πάλεψε με νύχια και με δόντια να πάρει κάτι από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αλλά δεν τα κατάφερε. Σε ένα ντέρμπι με τρελό φινάλε έφτασε πρόσκαιρα στην ισοφάριση μόνο με το πάθος των παικτών του. Το καθυστερημένο μαρκάρισμα του Ζίβκοβιτς στον Ιωαννίδη και η εύστοχη εκτέλεση του επιθετικού του Παναθηναικού έδωσαν τελικά τη νίκη στους πράσινους και αναγκάζουν τον ΠΑΟΚ να αναθεωρήσει τα "θέλω" του για τη συνέχεια των playoffs.

Η προσπάθεια για μια καλύτερη θέση στην βαθμολογία μπορεί πλέον να αφορά μόνο την 3η θέση η οποία πάντως σε συνδυασμό με την παρουσία του Δικεφάλου στον τελικό μπορεί να του εξασφαλίσει το καλό εισιτήριο για το Europa League. Γεγονός που την κάνει σημαντική.

Τι μπορεί να κρατήσει ο ΠΑΟΚ από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό; Σε επίπεδο τακτικής όχι και πολλά πράγματα. Μόνο το πάθος και την άρνηση του να αποδεχθεί την ήττα του μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων. Όταν με κάθε τρόπο -και στην ουσία χωρίς να επενδύουν πολλά στην τακτική- οι παίκτες του Δικεφάλου προσπαθούσαν να μπουν στην περιοχή του Παναθηναϊκού και να απειλήσουν.

Πολιορκία στις καθυστερήσεις

Αυτά τα τρελά 16 περίπου λεπτά των καθυστερήσεων, όταν με πρώτο τον Ντόουγκλας Αουγκούστο και συμπαραστάτη του τον Τάισον, ο ΠΑΟΚ πολιόρκησε την εστία του Μπρινιόλι, έβαλαν όποιο θετικό πρόσημο μπορεί να μπει σε μια ήττα σαν και αυτή. Όταν ακόμη και ο Κοτάρσκι είχε ευκαιρία, την τελευταία ουσιαστικά της ομάδας του στο παιχνίδι για να πετύχει το γκολ της ισοπαλίας.

Το πάθος που έβγαλαν στο διάστημα αυτό οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου αναγνωρίστηκε από την κερκίδα που στο τέλος τους χειροκρότησε ζητώντας ως... αποζημίωση την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα το Κύπελλο θα είναι πανάκεια για την οπισθοχώρηση στο πρωτάθλημα και η βάση πάνω στην οποία ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να χτίσει για να δημιουργήσει μια ομάδα που θα αντέχει να διεκδικεί τον τίτλο μέχρι το τέλος στις σεζόν που έρχονται.

Οι επιλογές του Λουτσέσκου και το διάβασμα του Παναθηναϊκού

Όπως αναμενόταν ο Λουτσέσκου παρέταξε την ομάδα του με τον Λύρατζη δεξιά στην άμυνα, για να καλύψει κενό του Ζόαν Σάστρε, τον Τάισον αντί του Νάρεϊ στην μεσοεπιθετική γραμμή και τον Νέλσον Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης του Δικεφάλου.

Αν υπήρξε κάτι που δεν ήταν τόσο αναμενόμενο στην αρχική ενδεκάδα του Δικεφάλου ήταν η επιλογή του Γιάννη Κάργα στο πλευρό του Ίνγκι Ίνγκασον. Όχι για τίποτα άλλο απλά για το γεγονός ότι ο προπονητής του ΠΑΟΚ προτίμησε να παίξει με δυο δεξιοπόδαρους στόπερ, κρατώντας στον πάγκο τον αριστεροπόδαρο Κουλιεράκη.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε διαβασμένος και προσπάθησε να εμποδίσει την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ από την πίσω ζώνη, σημαδεύοντας με την πίεση του την πλευρά του Κάργα και του Ράφα Σοάρες και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε.

Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ παιχνίδι και το δεύτερο ήταν η δυσκολία του να κόψει τις μπαλιές που πήγαιναν στην πλάτη της άμυνας του. Από μια τέτοια προήλθε και το γκολ που δέχθηκε ο Δικέφαλος με τον Χουάνκαρ να ανεβαίνει, τον Λύρατζη να μην μπορεί να τον κλείσει και την άμυνα του ΠΑΟΚ να μην καταφέρνει να διώξει την μπάλα από την περιοχή της.

Από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ μέχρι και το 85' που ισοφάρισε με τον Αουγκούστο προσπάθησε να βρει αντίδραση άλλοτε πειστικά, άλλοτε όχι.

Όταν ο Λουτσέσκου αποφάσισε να μεταφέρει τον Ζίβκοβιτς στο αριστερό άκρο της άμυνας του ως μπακ χαφ, για να περάσει στο παιχνίδι μετά τον Σβαμπ και τον Μπράντον Τόμας και τον Ελ Καντουρί, η ομάδα του έπαιξε σαν να μην υπήρχε... αύριο.

Με γεμίσματα; Ναι με γεμίσματα. Χωρίς τόσο φανερό τακτικό πλάνο; Ίσως… Αλλά με τους παίκτες του να πηγαίνουν με τα…χίλια σε κάθε φάση και σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας. Το γεγονός ότι στο τέλος δεν δικαιώθηκε ήταν απλά ζήτημα συγκυριών και λεπτών ισορροπιών, όπως παραδέχθηκε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Πλέον απαιτείται ανασύνταξη δυνάμεων. Και γιατί η τρίτη θέση είναι σημαντική αλλά και γιατί υπάρχει πάντα στο τελείωμα της σεζόν και ο τελικός του κυπέλλου. Τι θα καταφέρει ο ΠΑΟΚ στα επόμενα 5+1 παιχνίδια είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Οι παίκτες του όμως έδειξαν ότι θα παλέψουν κάθε αγώνα που θα ακολουθήσει μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ