CONFERENCE LEAGUE

Η Μεγάλη Εβδομάδα του ΠΑΟΚ άρχισε

Η Μεγάλη Εβδομάδα του ΠΑΟΚ άρχισε
EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου μετρά τις ημέρες μέχρι την αναμέτρηση με τη Μαρσέιγ και γράφει για την συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Βιεϊρίνια που θα  παραμείνει και του χρόνου "μεγάλος αρχηγός".

Για τον ΠΑΟΚ η εβδομάδα που άρχισε είναι μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του. Το βράδυ της Πέμπτης (14/4, 22:00, COSMOTE SPORT 2 HD και LIVE από SPORT24) ο Δικέφαλος θα δώσει τον πιο σημαντικό αγώνα του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα προσπαθήσει να προκριθεί στους 4 του Conference League. Για τον Λουτσέσκου και τους παίκτες του ο αποκλεισμός της Μαρσέιγ θα είναι ένα τεράστιο παράσημο και αν τα καταφέρουν θα έχουν μια ακόμη ιστορία να διηγηθούν στα παιδιά και τα εγγόνια τους...

Η Μαρσέιγ παραμένει το φαβορί για την πρόκριση έχοντας κερδίσει το πρώτο παιχνίδι με 2-1. Το γκολ του Ομάρ Ελ Καντουρί θα είχε μεγαλύτερη σημασία αν εξακολουθούσε να ισχύει το εκτός έδρας γκολ. Σε μια τέτοια συνθήκη ο ΠΑΟΚ θα είχε ήδη αποχαιρετήσει τη διοργάνωση με το 2-1 απέναντι στην Μίντιλαντ στην Τούμπα, που ακολούθησε το 1-0 εις βάρος του στη Δανία.

Κέρδισε με το μυαλό στην Τούμπα

Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε παιχνίδι για το πρωτάθλημα και έτσι είχε την ευκαιρία να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι της Πέμπτης. Σε αντίθεση με τους Γάλλους που έπαιξαν με τη Μονπελιέ χωρίς πάντως να ξοδέψουν και πολλές δυνάμεις. Η Μαρσέιγ, παίζοντας χωρίς τον επιδραστικό Ντιμίτρι Παγέτ κατάφερε να καθαρίσει το παιχνίδι μέσα σε 20 λεπτά.

Τόσο χρειάστηκε για να πετύχει 2 γκολ, σε ισάριθμες τελικές στην αντίπαλη εστία. Το πρώτο μετά από έναν εξαιρετικό συνδυασμό στο 9' με τον Ντιένγκ που δεν θα αγωνιστεί στην Τούμπα να σκοράρει και το δεύτερο στο 19' με τον Σενεγαλέζο να κερδίζει πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Ουντέρ.

Είναι βέβαιο ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρακολουθώντας τον αγώνα της Μαρσέιγ έβγαλε ακόμη περισσότερα συμπεράσματα που θα του φανούν χρήσιμα για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους Μασσαλούς. Η Μονπελιέ μπήκε με θράσος, πίεσε ψηλά έκανε ευκαιρίες αλλά ο τρόπος παιχνιδιού της μάλλον ευνόησε την ομάδα του Σαμπάολι, που με δυο φάσεις βρήκε δυο γκολ και απλά διαχειρίστηκε το προβάδισμά της.

Ο Αργεντινός τεχνικός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο σε αγώνα πρωταθλήματος βασικό τον Μανταντά θέλοντας να τους δώσει ένα ακόμη παιχνίδι ενόψει Τούμπας. Ο Σαμπάολι έχασε τον Τσαλέτα Τσαρ που αισθάνθηκε αδιαθεσία στην προθέρμανση, χρησιμοποίησε και τους τρεις τιμωρημένους για το παιχνίδι της Πέμπτης (Ζέρσον, Καμαρά και Ντιένγκ), ξεκούρασε Παγέτ (μπήκε αλλαγή στο 60'), Κολάσινατς και Λιρόλα (τους χρησιμοποίησε για 10' μόνο) δείχνοντας ότι το μυαλό του ήταν στον ΠΑΟΚ.

Το δικαίωμα στο όνειρο και πώς μπορεί να γίνει αληθινό

Το γεγονός ότι ο Δικέφαλος με την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου στο Βελοντρόμ, κέρδισε το δικαίωμα να ονειρεύεται την πρώτη πρόκριση της ιστορίας του στα ημιτελικά είναι βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να χτίσει όλη την προετοιμασία του.

Συν το ότι έχει αναγκάσει τους Γάλλους να κάνουν δεύτερες σκέψεις κλονίζοντας την αυτοπεποίθηση τους και δημιουργώντας τους μια σχετική ανασφάλεια, από την στιγμή που η πρόκριση -την οποία μάλλον θεωρούσαν δεδομένη- δεν είναι πλέον και τόσο βέβαιη.

Η Μαρσέιγ κάποιες φορές λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και χωρίς να "πνίγει" τον αντίπαλο της του καταφέρνει καίρια πλήγματα, όπως έκανε το βράδυ της Κυριακής απέναντι στην Μονπελιέ.

Αν όμως βρεις τρόπο να χαλάσεις το παιχνίδι της, μπορείς εύκολα να "χαλάσεις" και το μυαλό της. Εκεί θα πρέπει να χτυπήσει ο ΠΑΟΚ την Πέμπτη... Να την κάνει να νιώσει όσο περισσότερο ανασφαλής και όσο το δυνατόν λιγότερο σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα.

Για να το πετύχουν αυτό οι ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι απόλυτα συγκεντρωμένοι, με πίστη στο δικό τους σχέδιο και κυρίως με καθαρό μυαλό. Για αυτό και δεν θα πρέπει να συμβαίνει τίποτα έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου που θα μπορεί, έστω και στο ελάχιστο, να τους αποπροσανατολίσει.

Είτε έρθουν τελικά οπαδοί της Μαρσέιγ στην Τούμπα είτε όχι, η συμπεριφορά των φιλάθλων του ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχει μόνο ένα σκοπό: να εμψυχώσει τον Ρουμάνο τεχνικό και τους παίκτες του να εξαντλήσουν τις πιθανότητες τους για μια ιστορική υπέρβαση.

Και ακόμη και αν τελικά δεν τα καταφέρουν, να τους επιβραβεύσει για την όμορφη φετινή ευρωπαϊκή πορεία, προετοιμάζοντάς τους για την επόμενη.

Συνεχίζει και του χρόνου ο "μεγάλος αρχηγός"

Στο μεσοδιάστημα των δυο αγώνων με τη Μαρσέιγ επικυρώθηκε η συνέχεια της παρουσίας του Βιεϊρίνια για έναν ακόμη χρόνο στην ομάδα. Ο Ζοζέ Μπότο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον αρχηγό του και πως το μόνο που απομένει είναι οι υπογραφές.

Για την ηγετική φυσιογνωμία και την επίδραση που έχει ο Πορτογάλος στην ομάδα του κανείς δεν είχε ποτέ αμφιβολίες. Ούτε μπορεί κανείς να μιλήσει για την αγωνιστική ικανότητα του. Η "φωτοβολίδα" στον αγώνα με τη Μίντιλαντ φτάνει από μόνη της να πείσει και τους πλέον επιφυλακτικούς ότι παραμένει απίστευτα ποιοτικός.

Όποιες αμφιβολίες μπορεί να υπήρχαν για τις αντοχές του διαλύθηκαν στον αγώνα με τη Γάνδη στο Βέλγιο. Η εικόνα του με το πρόσωπό του γεμάτο αίματα, το γεγονός ότι συνέχισε να παλεύει με μπαταρισμένο κεφάλι έδειξαν ότι ακόμη έχει μέσα του τη... φλόγα. Και όσο την έχει, ουδείς μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα να αγωνίζεται. Το καλό είναι ότι και ο ίδιος είναι συνειδητοποιημένος και γνωρίζει τα όρια του.

Το θέμα είναι πως ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει τρόπους να τον στηρίξει την επόμενη χρονιά. Πως θα έχει τις λύσεις ώστε να μπορεί να τον διαχειριστεί έτσι ώστε και να επωφελείται από την πολύτιμη παρουσία του στα αποδυτήρια και τον αγωνιστικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα θα τον... προστατεύει, κρατώντας τον ενεργό αλλά και με ενέργεια. Και ο μόνος τρόπος είναι να έχει ήδη έτοιμο τον ποδοσφαιριστή που θα μπορεί να τον διαδεχθεί.

Το σημαντικό είναι ότι η σημαία αυτής της ομάδας θα παραμείνει τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο στον ιστό της και ο ΠΑΟΚ μόνο όφελος θα έχει από την απόφαση αυτή.

TAGS CONFERENCE LEAGUE ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ