ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός με νέο γήπεδο εκτοξεύεται

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός με νέο γήπεδο εκτοξεύεται
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για τον νέο Ολυμπιακό, την ομάδα που μοιράζει υποσχέσεις και ελπίδα, τον παρεξηγημένο Λαρεντζάκη, τον Αϊζέια Κάνααν που δεν είναι Ντόρσεϊ και το γήπεδο που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τους "ερυθρόλευκους".

Δομές, εξέλιξη, πίστη στο πλάνο, αυτογνωσία, ρεαλισμός, προπονητής, διοίκηση. Λέξεις απλές, αυτονόητες, δεσμευτικές. Όροι για το χτίσιμο μίας ομάδας που θέλει να πρωταγωνιστήσει αλλά κυρίως να εμπνεύσει.

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός 2022-23.

Οι "ερυθρόλευκοι" έβαλαν τις βάσεις πέρυσι με την εκπληκτική πορεία τους (νταμπλ - συμμετοχή στο Final Four) και φέτος εξέλιξαν το μοντέλο με οδηγό την τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς. Με απλά λόγια το διοικητικό σχήμα συνεργάστηκε άψογα με το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες. Αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι έτοιμος από νωρίς το καλοκαίρι και όλα να κυλούν με ηρεμία και με πρόγραμμα για την πρεμιέρα σε Ελλάδα και Euroleague. Και η θεωρία δεν άργησε να γίνει πράξη.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της χρονιάς στην χώρα μας απέναντι στον "αιώνιο" αντίπαλο Παναθηναϊκό. Εν συνεχεία πήγε στη Βαρκελώνη και νίκησε σε μία έδρα στην οποία λίγοι διεκδικητές της κούπας θα πάρουν το διπλό. Όμως τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που καθορίζουν μόνο την πορεία μίας ομάδας. Η εικόνα του Ολυμπιακού μιλάει από μόνη της και φωνάζει: υγεία.

Καλύτερος και πιο ικανός από πέρυσι

Ο Ολυμπιακός πλέον είναι πιο πλήρης από πέρυσι, έχει κρατήσει τον βασικό κορμό του, έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο και έχει έναν Έλληνα προπονητή που τον καθοδηγεί και τον προστατεύει. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας για πολλούς είναι ο καλύτερος coach της Ευρώπης (πριν το Final Four του Βελιγραδίου του είχε δοθεί και ο τίτλος του καλύτερου προπονητή της Euroleague), έχει εξαιρετικούς συνεργάτες και έχει μία διοίκηση που τον στηρίζει σε κάθε απόφασή του.

Φέτος σχεδίασε την ομάδα του με ορθολογισμό και με γνώμονα τις νέες τάσεις στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός θα είναι πιο γρήγορος, θα επιχειρεί περισσότερα τρίποντα και θα έχει 12 παίκτες που κάθε εβδομάδα θα είναι έτοιμοι να βγουν μπροστά και να πάρουν την ευκαιρία τους.

Πρόσφατα διαβάσετε στο SPORT24 την ανάλυση του Γιάννη Φιλέρη "Βάλε κι εσύ ένα τρίποντο, από το ΝΒΑ στην Euroleague", στην οποία ο έμπειρος συνάδερφος τοποθετεί με ακρίβεια πώς αλλάζει το παγκόσμιο μπάσκετ και που οδηγείται το ευρωπαϊκό.

Όποια ομάδα, λοιπόν, δεν έχει λύσεις από το τρίποντο δύσκολα θα "περπατήσει" στα δύσβατα μονοπάτια της Euroleague. Το σουτ για τον Ολυμπιακό δεν είναι αυτοσκοπός. Η άμυνα θα δίνει πάντα την λύση στα ντέρμπι και το παρακολουθήσαμε στα δύο σημαντικά ματς που έδωσαν οι πρωταθλητές Ελλάδας με Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος από πέρυσι και πιο ικανός, καθώς απέκτησε παίκτες με πληρότητα, ρόλο, εμπειρία και προσωπικότητα. Και έγινε αντιληπτό στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα του και με τον ιδιαίτερο - μοναδικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί και ο Γιασισκεβίτσιους έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να αλλάξουν την ροή του ματς, αλλά η μεθοδικότητα -απόρροια των βάσεων που έχει η ομάδα- και οι αυτοματισμοί της, έκαναν τους γηπεδούχους να απειλούν χωρίς αντίκρισμα. Και την ίδια ώρα η ελληνική ομάδα έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στους αντιπάλους. Ο Ολυμπιακός θα παίζει στα κόκκινα κάθε αγωνιστική, εντός και εκτός έδρας.

Ο Κάνααν και ο παρεξηγημένος Λάρι που θέλει να γίνει Ντόρσεϊ

Πολλοί μιλούν για ερωτηματικό, αλλά η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Δεν τίθεται ερώτημα για το αν είναι καλός ή κακός παίκτης ο Αϊζέια Κάνααν. Η απάντηση του ερωτήματος έχει μόνο χρονικό ορίζοντα. Ο Αμερικανός όσο περνάει ο χρόνος θα είναι καλύτερος και πιο ελκυστικός στους οπαδούς του Ολυμπιακού.

Δεν είναι Ντόρσεϊ και δεν θα γίνει ποτέ. Έχει άλλα χαρακτηριστικά και αυτό οι οπαδοί της ομάδας πρέπει να το συνηθίσουν. Είναι ουσιαστικός, διαβάζει το παιχνίδι πολύ καλά και θέλει να διακριθεί. Αλλά χρειάζεται παιχνίδια προκειμένου να προσαρμοστεί σε μία νέα τάξη πραγμάτων. Και είναι σίγουρο ότι η προσαρμογή των νέων παικτών θα είναι πιο ομαλή, σίγουρη και εύκολη, καθώς ο Ολυμπιακός διαθέτει την πρώτη ύλη των προηγούμενων ετών

Είναι βέβαιο ότι οι Κάνααν, Πίτερς, Μπόλομποϊ και Μπλακ σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα κι αν πήγαιναν θα ήθελα μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής ώστε να βρουν τα πατήματά τους και τον ρόλο τους.

Όσο για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, η προοπτική για αναβάθμιση του στους "ερυθρόλευκους" είναι μεγάλη και ορατή. Αρκεί να ακολουθήσει κατά γράμμα το πλάνο της ομάδας και του Μπαρτζώκα. Ο 29χρονος διεθνής γκαρντ (1.96, 22 Σεπτεμβρίου 1993) έχει αποδείξει εδώ και καιρό -κυρίως με την δουλειά του- ότι είναι παίκτης Ευρωλίγκας.

Φέτος, όμως, του δίνεται η μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του. Να έχει σοβαρό, κομβικό, καταλυτικό ρόλο στον Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές Ελλάδας θα παίξουν πιο γρήγορα και με περισσότερες κατοχές και ο Λαρεντζάκης μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την κατάσταση που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Συν τοις άλλοις θα προσπαθήσει να μπει στα παπούτσια του Τάιλερ Ντόρσεϊ και να δώσει στον coach Μπαρτζώκα το απρόβλεπτο, το σουτ χωρίς ισορροπία και την "ελεγχόμενη μπασκετική τρέλα", η οποία θα λείψει μετά την αποχώρηση ενός κλασικού σουτέρ από το ΣΕΦ. Ο Λαρεντζάκης δείχνει έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία και να αποτελέσει ισχυρό πόλο για την πορεία του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το όνειρο που θα τον εκτοξεύσει

Στις 3 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε με τον Θέμη Καίσαρη για τις ανάγκες του ρεπορτάζ την OPAP Arena. Η αίσθηση του νέου γηπέδου ανεξάρτητα με την ομάδα που υποστηρίζεις και το άθλημα που προτιμάς σου δίνει μία διαφορετική αίσθηση. Σε αναζωογονεί, σου φέρνει θετική σκέψη και σε υπερθετικό βαθμό μία δυναμική η οποία προέρχεται από τα θεμέλια του νέου γηπέδου. Ο Ολυμπιακός πέρασε από πολλές φάσεις τα τελευταία χρόνια.

Αλλά εδώ και πολύ καιρό δίνει ρεσιτάλ τόσο σε διοικητικό επίπεδο όσο και σε αγωνιστικό. Βάσει αποτελεσμάτων και επίδρασης στους οπαδούς του, ο Ολυμπιακός και οι πρόεδροί του, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, έχουν δικαιωθεί για τις δύσκολες αποφάσεις που πήραν τα τελευταία τρία χρόνια. Κινήσεις που στοίχισαν και πλήγωσαν τον οργανισμό αρχικά, αλλά στο τέλος δικαίωσαν το σκεπτικό τους. Διοίκηση, παίκτες, προπονητές και φίλαθλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Οι οπαδοί διψούν να βρεθούν κοντά στην ομάδα και οι στόχοι πλέον είναι δεδομένοι και εφικτοί.

Ο Ολυμπιακός είναι από τα πιο νοικοκυρεμένα και εξελίξιμα κλαμπ της Ευρώπης. Και το μοναδικό στοιχείο που του λείπει για να πρωτοπορήσει, μεγαλουργήσει και κυρίως να εκτοξευθεί είναι η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου γηπέδου μπάσκετ. Το "OlympiacosBC Arena" μπορεί να φαντάζει ένα όνειρο που στην παρούσα φάση -λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης- να μοιάζει ουτοπικό, ωστόσο είναι ένα όραμα που θα έφερνε ντελίριο ενθουσιασμού στην ολυμπιακή οικογένεια.

Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ είναι λάτρεις του σπορ και του ΝΒΑ. Αν ο Ολυμπιακός έφτιαχνε ένα νέο γήπεδο με αμερικάνικες προδιαγραφές και πρότυπα, τότε θα ήταν ο πρωτοπόρος σε μία νέα εποχή που ανοίγεται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, παράλληλα και με την πρόσληψη του Ντέγιαν Μποντιρόγκα ως επικεφαλής της Euroleague από την θέση του προέδρου. Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα έρχεται όλο και πιο κοντά με το ΝΒΑ και τις εφαρμογές του.

Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μαζί με τους υπόλοιπους ισχυρούς (μέλη) της διοργάνωσης, ο σημαιοφόρος και ο ρυθμιστής των εξελίξεων, ώστε το άθλημα να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον, θεαματικό και επιδραστικό για τα επόμενα 30 χρόνια. Και το τρίπτυχο ισχυρή διοίκηση, δυνατό ρόστερ και νέο γήπεδο μοιάζει τόσο επίκαιρο όσο ποτέ.

* Το Κάουνας είναι το φαβορί για να αναλάβει το Final Four του 2023. Αλλά μην ξεγράφουμε να γίνει ξανά η τελική φάση της EuroLeague στο Βελιγράδι.

** Ο Καμπάτσο είναι περιζήτητος σε ΝΒΑ και Ευρώπη. Ωστόσο αν προτιμήσει την EuroLeague μ' ένα μεγάλο συμβόλαιο, η ομάδα που θα τον αποκτήσει (Ρεάλ, Παρτιζάν, Φενέρ) θα κάνει ένα ένα τεράστιο βήμα. Όμως κανένας μεγάλος παίκτης δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τη συμμετοχή στο Final Four. Η συνέπεια, η διάρκεια και οι δομές είναι αυτές που δίνουν τις προκρίσεις και τους τίτλους.

*** Ο Αταμάν αναφέρθηκε στις ομάδες - φαβορί που ενδεχομένως να πάρουν το εισιτήριο στο φετινό Final Four. Όμως η ουσία βρίσκεται στην πρόκριση για την οκτάδα. Κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό, σε μία διοργάνωση τόσο απαιτητική, με πολλούς αγώνες, τραυματισμούς, κούραση και διακυμάνσεις κάθε είδους.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ