ΑΡΗΣ

Γιάννης Καστρίτης, ο επόμενος

Γιάννης Καστρίτης, ο επόμενος
KONSTANTINOS BADOUNAS / 24MEDIA CREATIVE TEAM

Ο Γιάννης Καστρίτης είναι το πρόσωπο του ελληνικού μπάσκετ τις τελευταίες 24 ώρες. Η νίκη του Άρη επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ δεν ήρθε τυχαία και ο 42χρονος coach "χτίζει" την καριέρα του. Με σωστά βήματα θα είναι ο επόμενος κορυφαίος προπονητής σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αλεξάνδρειο 2023-2024. Ο Γιάννης Καστρίτης μπαίνει μέσα στο Παλέ, πατάει το παρκέ και το Παλέ ξεσηκώνεται. Οι 5.000 φίλαθλοι του Άρη παραληρούν και φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Η ατμόσφαιρα θυμίζει την εποχή της "αυτοκρατορίας" του '80 και του '90. Η ομάδα έχει βρει τον νέο Ιωαννίδη.

Το όνομά του είναι Καστρίτης.

Μόνο τυχαία δεν είναι η πορεία του 42χρονου προπονητή από την Τρίπολη. Γεννημένος στις 4 Απριλίου του 1982, ο Γιάννης Καστρίτης έκανε τα πρώτα βήματά του στον Αρκαδικό. Για τρία χρόνια έκανε το "αγροτικό" του από τη θέση του βοηθού και το 2012 πήρε τα ηνία της ομάδας. Ήταν μόλις 30 ετών.
Και το θαύμα έγινε τη σαιζόν 2014-2015. Ο Αρκαδικός πήρε το εισιτήριο για την Α1 κατηγορία. Ο Καστρίτης συστήνεται στο ελληνικό μπάσκετ με το καλύτερο τρόπο.

Για να καταλήξει στον Άρη, ανέβηκε και κατέβηκε αρκετά σκαλοπάτια, τα οποία θα του δώσουν εικόνες, εμπειρίες, χαρές και απογοητεύσεις. Πέρασε από τον πάγκο των Τρικάλων, της Κύμης, του Ηρακλή και έδωσε τα διαπιοστευτήριά του και εκτός χώρας. Το πέρασμα από την ισραηλινή Χάποελ Τελ Αβίβ του έδωσε την ευκαιρία να σκεφτεί out of the box.

Έτσι κι αλλιώς όλη του η ζωή είναι το μπάσκετ.

Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Γιάννη Καστρίτη είναι η συνέπεια, η σοβαρότητα και η ταπεινότητα. Στοιχεία που έχουν όλοι οι μεγάλοι προπονητές της νεότερης ελληνικής σχολής μπάσκετ που έχουν κατακτήσει τους πάγκους της Ευρώπης.

Κάπως έτσι ήρθε η επαγγελματική καταξίωση για τους Μπαρτζώκα, Σφαιρόπουλο, Ιτούδη και Πρίφτη.

Ο προπονητής του Άρη έχει κρατήσει τις ίδιες αξίες από τότε που ήταν στον Αρκαδικό. Βρίσκεται πάντα πολύ κοντά στους παίκτες, συζητά τα προβλήματά τους, θέλει να τον θεωρούν άνθρωπό τους και μετά ως ένα μέλος της προπονητικού επιτελείου. Πολλές φορές στην καριέρα του έχει δεχθεί να πληρωθεί τελευταίος για να πάρουν τα χρήματά τους πρώτα οι αθλητές του, ενώ στον πάγκο βγάζει μία μοναδική ενέργεια που εξιτάρει του παίκτες και το κοινό.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην προπονητική του φιλοσοφία, η οποία έχεις ως πρωτεύον συστατικό την ένταση στο πίσω μέρος του γηπέδου, τη μαχητικότητα και την αφοσίωση στο τακτικό κομμάτι.

Το καλοκαίρι του 2023, δέχθηκε πολλές προτάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προτίμησε, όμως, να μείνει στον Άρη με μία προϋπόθεση: η ομάδα να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι κόποι της διοίκησης και του προπονητή δικαιώθηκαν εν μέρει αφενός με την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου για την προσπάθειά τους και αφετέρου με την μεγάλη νίκη που πέτυχαν απέναντι σε μία ομάδα Ευρωλίγκας και μπάτζετ περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Τον Παναθηναϊκό.

Και την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου κόντρα στην Τρέντο ο Άρης και ο Καστρίτης θα δώσουν ένα ιστορικό αγώνα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του EuroCup. Το Αλέξανδρειο θα έχει παλμό όπως στα ματς με Τρέισερ, Μακάμπι, Παρτιζάν, Μπαρτσελόνα και Γιουγκοπλάστικα. Τότε στη χρυσή πορεία της ομάδας. Ο Άρης έχει μία μοναδική ευκαιρία να πετάξει ξανά.

Ο Καστρίτης μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη είναι οι επόμενοι προπονητές, οι οποίοι έχουν όλο αυτό το πακέτο για να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη τα επόμενα 20 χρόνια. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να έχουν υπομονή και ακολουθούν το ένστικτό τους. Το μπάσκετ και ο αθλητισμός έχουν δικαιοσύνη και ιεραρχία.

Ο Γιάννης Καστρίτης αν παραμείνει σεμνός και ταπεινός όπως κάνει έως τώρα, θα είναι ένας προπονητής που θα διεκδικήσουν στο άμεσο μέλλον έναν πάγκο ομάδας Ευρωλίγκας. Πριν απ αυτή τη διαδικασία, όμως, έχει ένα μεγάλο στόχο.

Να κάνει εκ νέου τον Άρη "αυτοκράτορα" της Ελλάδας. Εγχείρημα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

*Η διοίκηση του Άρη προσπαθεί να διακανονίσει όλες τις οφειλές των προηγούμενων ετών, μια διαδικασία που βαδίζει ομαλά και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Τη νέα σεζόν, ο στόχος των διοικούντων την ΚΑΕ είναι να αυξήσουν το αγωνιστικό μπάτζετ ώστε η ομάδα να είναι ακόμη πιο ανταγωνιστική.

**Ο Γιάννης Καστρίτης στον πάγκο του Άρη πλαισιώνεται από ένα απολύτως καταρτισμένο επιτελείο, που αποτελείται από τους Γιώργο Σιγάλα, Σωτήρη Καραποστόλου, Χρήστο Χασανίδη και -φυσικά- τον Χρήστο Ταπούτο, που προσφέρει πολυπλεύρως από τη θέση του τιμ μάνατζερ.

TAGS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROCUP STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ