OPINIONS

Την μοίρα σου, την προκαλείς (και στο Champions League)

Την μοίρα σου, την προκαλείς (και στο Champions League)

Τα 111.000.000€ που ξόδεψε μόνο φέτος η Παρί, η κατάρα του Γκούτμαν που στοιχειώνει την Μπενφίκα, τα χρωστούμενα του Ολυμπιακού στην Άντερλεχτ, η επικινδυνότητα και συνάμα η υποχρέωση των Πειραιώτων στο τρίτο γκρουπ του Champions League. Το κείμενο είναι του Παναγιώτη Γκαραγκάνη από το Redplanet.gr.

Στο Champions League δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Μία κλήρωση αποδεικνύεται εύκολη ή δύσκολη στον αγωνιστικό χώρο.

Και ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στη φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης για 15η φορά τα τελευταία 17 χρόνια. Και πάνω στο χορτάρι, ο Πρωταθλητής Ελλάδας καλείται να διεκδικήσει και τους 18 βαθμούς στα έξι παιχνίδια. Έχει την εμπειρία ως σύλλογος για να διαχειριστεί αυτό το γκρουπ.

Παρακολουθείστε την Κυριακή στις 23:30 την εκπομπή SUPER BALL με πλούσιο ρεπορτάζ απ' όλη την αγωνιστική! Σχόλια και ανάλυση του Λεβαδειακός-Ολυμπιακός, αλλά και της κλήρωσης του Champions League. Παρουσιάζουν οι Π. Βλαχόπουλος και Θ. Καίσαρης

Οι τρεις αντίπαλοι στη φετινή διοργάνωση, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, κοντράρονται. Μπορεί η "νεόπλουτη" Παρί Σεν-Ζερμέν να διαθέτει ένα "φανταχτερό" γκρουπ παικτών και να θεωρείται ακλόνητο φαβορί λόγω ρόστερ, αλλά έχει νέο προπονητή στον πάγκο της.

Αναλυτικά η κλήρωση του Champions League

Ο Λοράν Μπλαν, ο οποίος αντικατέστησε τον Κάρλο Αντσελότι, ακόμα "ψάχνεται". Οι Πρωταθλητές Γαλλίας μπορεί να κατέκτησαν το Σούπερ Καπ με γκολ στην τελευταία φάση του αγώνα με την Μπορντό, αλλά προς το παρόν μετρούν μία νίκη και δύο ισοπαλίες στο φετινό Championnat (σ.σ. Μονπελιέ - Παρί 1-1, Παρί - Αζαξιό 1-1, Ναντ - Παρί 1-2).

Η ακτινογραφία των "τριων"

Βέβαια, το γεγονός ότι μέσα σε ένα καλοκαίρι έδωσαν 111.000.000 για τρεις παίκτες (σ.σ. Καβάνι, Μαρκίνιος, Ντιν), μόνο στις ομάδες για την αγορά τους (σ.σ. Νάπολι, Ρόμα, Λιλ) μαρτυρά την οικονομική ευχέρεια των Παριζιάνων, που από το 2011 βρίσκονται σε χέρια από το Κατάρ. Τα χρήματα δεν παίζουν ρόλο εντός αγωνιστικού χώρου και η Παρί δεν έχει τη φανέλα που τρομάζει και φοβίζει τον αντίπαλο. Ιδρύθηκε το 1970, έχει μόλις τρία Πρωταθλήματα Γαλλίας, και ως μεγαλύτερη στιγμή το Κύπελλο UEFA της σεζόν 1995/96. Ο Μπλαν προσπαθεί να χωρέσει στην ίδια εντεκάδα όλα τα μεγάλα αστέρια της ομάδας από τη μέση και μπροστά (Ιμπραχίμοβιτς, Καβάνι, Λαβέτσι, Παστόρε, Λούκας Μόουρα), αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή η Παρί δεν έχει βρει αγωνιστικό ρυθμό.

Το προφίλ της Παρί

Η Μπενφίκα έπαιξε πέρυσι θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά έχασε στο τέλος Πρωτάθλημα και Κύπελλο Πορτογαλίας, όπως και το Europa League στην τελευταία φάση του τελικού κόντρα στην Τσέλσι. Ο Ζόρζε Ζέσους παρέμεινε στον πάγκο και οι "αετοί" ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Πλην του Φέισα, τον οποίο απέκτησαν από τον Ολυμπιακό, ενισχύθηκαν σημαντικά σε όλες τις γραμμές με τους Σουλεϊμανί, Ροχέλιο Φούνες Μόρι, Λισάντρο Λόπες (σ.σ. Αργεντινός στόπερ και όχι ο γνωστός επιθετικός, πρώην της Λιόν), Ντζούριτσιτς, Στέφαν Μίτροβιτς, και Λαζάρ Μάρκοβιτς. Ο τελευταίος, ο οποίος αγωνιζόταν στην Παρτίζαν Βελιγραδίου και είναι επιθετικός, κόστισε 10.000.000 ευρώ στην πορτογαλική ομάδα, με τον Ντζούριτσιτς, που τη σεζόν 2007/08 πέρασε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, να κοστίζει 6.000.000 ευρώ στους "Αετούς", ερχόμενος από τη Χέρενφεν. Ο Καρντόσο, το "βαρύ" πυροβολικό αυτής της ομάδας, είναι ο ηγέτης πάνω στο χορτάρι.

Η Μπενφίκα είναι σύλλογος με αξιοσημείωτη ιστορία στο ποδοσφαιρικό στερέωμα: 32 Πρωταθλήματα και 24 Κύπελλα Πορτογαλίας, όπως και 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών (1961, 1962). Έχει παίξει πολλούς τελικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την "κατάρα" του Γκούτμαν να τη συνοδεύει!

Το προφίλ της Μπενφίκα

"Τα επόμενα 100 χρόνια η Μπενφίκα δεν θα κατακτήσει Κύπελλο Πρωταθλητριών", είχε προβλέψει το 1962 και μετά την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης ο τότε προπονητής της ομάδας, Ούγγρος, Μπέλα Γκούτμαν, ο οποίος έβλεπε την τότε ομάδα του να αναζητά τη διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία.

Αποτέλεσμα; Από τότε, η πορτογαλική ομάδα μετρά επτά χαμένους τελικούς, πέντε εκ των οποίων στο άλλοτε Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μία νίκη και μία ήττα μετράει μέχρι στιγμής η Μπενφίκα στο φετινό Πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Μάλιστα, η μοναδική νίκη της έως τώρα ήρθε με επική εντός έδρας ανατροπή κόντρα στη Ζιλ Βισέντε, με γκολ στο 92' και το 93' (σ.σ. 2-1)!

Το προφίλ της Άντερλεχτ

Όσο για την Άντερλεχτ, μπορεί να θεωρείται και να είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά αναφερόμαστε σε μία ομάδα με δύο Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο UEFA, και 2 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, στην τροπαιοθήκη της. Βάλτε 32 Πρωταθλήματα Βελγίου, 9 Κύπελλα Βελγίου, και 11 βελγικά Σούπερ Καπ, οπότε γίνεται αντιληπτή η δυναμική αυτής της ομάδας.

Ο Γιόν φαν ντεν Μπρομ έχασε σημαντικά στελέχη της ομάδας του (Μπίγλια, Γιοβάνοβιτς, Μποκανί), μεταγραφικά η Πρωταθλήτρια Βελγίου δεν έκανε αισθητή την παρουσία της, και το ρόστερ της σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φόβητρο. Ύστερα από πέντε αγωνιστικές στο βελγικό Πρωτάθλημα, η Άντερλεχτ μετράει τέσσερις νίκες και μία ήττα, έχοντας σκοράρει ήδη 18 φορές, με 6 γκολ παθητικό.

Το επικίνδυνο στον όμιλο του Ολυμπιακού είναι πως έχει να αντιμετωπίσει τρεις ομάδες με επιθετικό ταλέντο. Και οι τρεις παίζουν φουλ επίθεση, για αυτό και ο πειραϊκός σύλλογος πρέπει να παίξει έξυπνα και με τακτική στο παιχνίδι του.

Τα ξένα ΜΜΕ για τον όμιλο του Ολυμπιακού

Ο Μπλαν είναι πιο συντηρητικός ως προπονητής, αλλά στη συγκεκριμένη Παρί, με τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του, η ομάδα του πρέπει να παίζει και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Για αυτό και οι Παριζιάνοι ακόμα δεν έχουν "λυθεί" αγωνιστικά. Το πρόγραμμα, εκ πρώτης όψεως, δεν δείχνει καλό, ωστόσο θα επαναλάβουμε ό,τι γράψαμε στον πρόλογο. Ο Ολυμπιακός καλείται να κοιτάξει στα μάτια και τις τρεις ομάδες. Να παλέψει όλα τα παιχνίδια, όλους τους βαθμούς, και στο τέλος θα κάνει το ταμείο.

Η υποχρέωση και η υπέρβαση

Πλέον, δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι η ομάδα δεν θα είναι έτοιμη στο πρώτο παιχνίδι της στους ομίλους, καθώς στις 17 Σεπτεμβρίου κόντρα στην Παρί Σεν-Ζερμέν στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", θα έχει ήδη τέσσερα επίσημα παιχνίδια στο ενεργητικό της. Μετά την πρεμιέρα, όπου οι Πρωταθλητές μπορούν με μία νίκη να πραγματοποιήσουν μία ιδανική εκκίνηση στον όμιλο, οι Πειραιώτες θα παίξουν δύο σερί εκτός έδρας ματς, με Άντερλεχτ και Μπενφίκα, αντίστοιχα.

Στόχος να είναι Ευρωπαίος το 2014

Ο πρώτος γύρος του γκρουπ θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της ομάδας σε αυτό. Γιατί στο δεύτερο γύρο, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν τα δύο από τα τρία παιχνίδια στην έδρα τους. Και το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" μπορεί τουλάχιστον να εξασφαλίσει την τρίτη θέση και την ευρωπαϊκή συνέχεια στο Europa League. Αν όχι το κάτι παραπάνω, που είναι η πρόκριση στη φάση των "16" της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Ξεκάθαρα, πάντως, η τέταρτη θέση σε αυτόν τον όμιλο θα είναι αποτυχία για τον Νταμπλούχο Ελλάδας. Η τρίτη θέση και το προσπέρασμα της Άντερλεχτ είναι ένας στόχος εφικτός και η πρόκριση με την κατάκτηση μίας εκ των δύο προνομιούχων θέσεων θα συνιστά αγωνιστική υπέρβαση. Θυμίζουμε πως η ομάδα έχει να προκριθεί στη φάση των "16" του Champions League από τη σεζόν 2009/10.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει συμπληρώσει ακόμα το ρόστερ του και μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα αποκτήσει τουλάχιστον δύο έτοιμους παίκτες ακόμα στη μεσαία γραμμή. Υπάρχει σημαντικός χρόνος μέχρι το πρώτο ευρωπαϊκό ματς προκειμένου οι ερυθρόλευκοι να παρουσιαστούν όπως πρέπει στο δικό τους φετινό ραντεβού με τα αστέρια. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας έχει υποχρέωση απέναντι στον κόσμο του να τα δώσει όλα. Χρειάζεται, βέβαια, και η τύχη.

Το πρόγραμμα του Champions League

Για παράδειγμα, η μικρομεσαία Αζαξιό, στην οποία αγωνίζεται ως δανεικός ο Κλοντ Ντιελνά, πήρε αποτέλεσμα μέσα στο "Παρκ ντε Πρενς", με τον Μεξικανό τερματοφύλακα Γκιγιέρμο Οτσόα, να πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Είναι, λοιπόν, και θέμα συγκυριών. Μία καλή διαιτησία, μία σημαντική απόκρουση, μία λεπτομέρεια στην τακτική... Όλα παίζουν το ρόλο τους. Ο Ολυμπιακός έχει παίκτες αυτή τη σεζόν, που για πρώτη φορά θα παίξουν σε αυτό το επίπεδο. Διαθέτει, όμως, και πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές σε σχέση με την περυσινή ποδοσφαιρική χρονιά, στην οποία στάθηκε με αξιοπρέπεια στη φάση των ομίλων, παλεύοντας μέχρι την 5η αγωνιστική την πρόκριση στη φάση των "16".

Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να ευχαριστηθούν αυτά τα παιχνίδια. Καλώς ή κακώς, όλοι οι ποδοσφαιριστές του κόσμου δίνουν το κάτι παραπάνω στα ευρωπαϊκά ματς. Όταν σε βλέπει ολόκληρος ο πλανήτης, το κίνητρο είναι δεδομένο. Πάνω από όλα, όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού καλούνται να προκαλέσουν τη μοίρα τους. Να διεκδικήσουν την αγωνιστική υπέρβαση, να τα δώσουν όλα σε αυτές τις έξι αναμετρήσεις. Και το ταμείο θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

ΥΓ: Προϊστορία με την Παρί δεν υπάρχει, με την Μπενφίκα το τελευταίο ματς του Ολυμπιακού συνοδεύτηκε με το εμφατικό 5-1 στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" στη φάση των ομίλων του Europa League (με δύο γκολ και δύο ασίστ Ντιόγκο, παρακαλώ), ενώ με την Άντερλεχτ ιστορικά δεν έχει ξεχαστεί η αδικία του 1974, στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, με τον Ούγγρο διαιτητή Παλοτάι να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα στον επαναληπτικό που είχε διεξαχθεί στην Πάτρα. Ειδικά, στην Πρωταθλήτρια Βελγίου κάτι χρωστάμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ