CHAMPIONS LEAGUE

Στόχος να είναι Ευρωπαίος το 2014

Στόχος να είναι Ευρωπαίος το 2014
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός περίμενε την κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ για να δει αρχικά αν μπορεί να ονειρεύεται. Η κληρωτίδα του έκανε τη χάρη αλλά από εδώ και πέρα τα μπαλάκια δεν θα τον στείλουν στην επόμενη φάση. Αυτό θα το κάνει η μπάλα που θα παίξουν οι καλοί ποδοσφαιριστές που έχει στην διάθεσή του και ο πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή συνέχεια το 2014. Είτε με αστέρια είτε χωρίς. Οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία

Την καλή διάθεση που είχαν όλοι στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο από την κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ακολούθησε μία μικρή παγωμάρα από το πρόγραμμα των αγώνων.

Ίσως γιατί η Μπενφίκα που ήρθε από τον πρώτο γκρουπ δυναμικότητας σκόρπισε χαμόγελα και όλοι περίμεναν τη θεά τύχη να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των νταμπλούχων Ελλάδας. Όλα πάντως μένουν ανοιχτά για τον Ολυμπιακό ο οποίος αν θέλει να αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα πρέπει να ξέρει και κολύμπι κι όχι απλώς να πλατσουρίζει στα ρηχά.

Η αλήθεια να λέγεται και να γράφεται. Η κλήρωση του Ολυμπιακού είναι πολύ καλή και στον Πειραιά θα πρέπει να χαμογελάνε. Όχι επειδή η Μπενφίκα, η Παρί και η Άντρλεχτ είναι του χεριού τους αλλά γιατί στο Τσάμπιονς Λιγκ τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα με τους καρχαρίες που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Οι πρωταθλητές είχαν την τύχη με το μέρος τους τραβώντας από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας τους αετούς της Λιασαβόνας. Μία ομάδα που δεν έχει καμία σχέση με τις Μπαρτσελόνες και τις Μπάγερν που υπήρχαν στο ίδιο μπολ. Αυτός από μόνος του είναι λόγος για να χαμογελάει κανείς γιατί σε θεωρητική βάση τα παιχνίδια από αυτούς που βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ τα έχεις "χαμένα" πριν περάσεις τη φυσούνα του γηπέδου.

Με την Μπενφίκα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η νέα ομάδα του Φέισα είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα που αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο (με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό), με μία πολύ καλή έδρα αλλά χωρίς την ίδια δυναμική μακριά από το Ντα Λουζ. Βέβαια, το 65.647 χιλιάδων θέσεων στολίδι της Λισαβόνας μπορεί να είναι το σπίτι της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι "φρούριο", με τους Πορτογάλους να το γεμίζουν σπάνια. Πιθανότατα θα το κάνουν στο παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν για να δουν τα αστέρια των Γάλλων αλλά αυτό δεν απασχολεί τους ερυθρόλευκους. Το αρνητικό από την επιλογή της Μπενφίκα είναι πως οι Πορτογάλοι δεν θα σκοτώσουν τους υπόλοιπους του ομίλου όπως θα κάνει πιθανότατα η Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι να εξασφαλίσει την πρόκρισή της.

Με Μπενφίκα, Παρί και Άντερλεχτ ο Ολυμπιακός

Αυτό δεν μπορεί να το κάνει στην θεωρία ούτε η Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Γάλλοι μπορεί να έχουν μαζέψει πολλά από τα αστέρια της Ευρώπης στο Παρίσι αλλά στερούνται φανέλας, ιστορίας και ομάδας. Το κακό με την Παρί είναι πως μπορεί να χάσει σε όλα τα γήπεδα που θα αγωνιστεί και να κερδίσει επίσης σε όλα. Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι, όπως ξέρουν ότι η πρόκριση στην επόμενη φάση από αυτόν τον όμιλο είναι στα... χρυσά πόδια των παικτών τους. Εδώ έρχονται τα άσχημα νέα για τον Ολυμπιακό. Το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι θα υποδεχτούν την Παρί την πρώτη αγωνιστική δεν είναι στα καλά νέα της ημέρας. Ειδικά μετά το κακό ξεκίνημα στο Γαλλικό πρωτάθλημα οι Γάλλοι θα θέλουν να δείξουν σε όλη την Ευρώπη ποιοι είναι. Τα μεγάλα της αστέρια, θ βλέπουν τον πρώτο αγώνα στο Καραϊσκάκη, ως την ευκαιρία να δείξουν πως δεν είναι στο Παρίσι μόνο για τα εκατομμύρια (γι αυτό έχουν πάει αλλά λέμε τώρα).

Καμία σχέση με εκατομμύρια δεν έχει η τρίτη της παρέας, Άντερλεχτ. Με μόλις 7.000.000 ευρώ στο φετινό μεταγραφικό παζάρι οι Βέλγοι είναι πιο κοντά στον Ολυμπιακό από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του ομίλου. Τα 32 πρωταθλήματα συμφωνούν σε αυτό, αλλά τα πέντε Ευρωπαϊκά τρόπαια που έχει στη συλλογή της (άσχετα αν τα πήρε πριν γεννηθώ) σε αναγκάζουν να της δείξεις σεβασμό. Ουσιαστικά η Άντερλεχτ είναι η ομάδα που θα ακούει στο ραδιοφωνάκι ο Ολυμπιακός. Με αυτή θα κοντραριστεί για τη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό όνειρο και το ίδιο θα έχουν στο μυαλό τους οι Βέλγοι.

Στόχος να είναι Ευρωπαίος το 2014

Διότι ο πρώτος στόχος που θα πρέπει να θέσει ο Μαρινάκης και ο κάθε Μαρινάκης που βρίσκεται στην προεδρική θέση των νταμπλούχων είναι ένας: Να υπάρχει Ευρωπαϊκή συνέχεια. Ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει στο μυαλό του να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο, πως θα αναπνέει ευρωπαϊκά και μετά τις 12 Δεκεμβρίου. Αν αυτό θα είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Europa League δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Την δυνατότητα να σκεφτεί το σεντόνι που θα κουνήσει το 2014 θα μπορεί να το σκεφτεί στην πορεία του ομίλου και ανάλογα τα δεδομένα που θα διαμορφώνονται μετά από κάθε αγωνιστική. Αποτυχία θα είναι αν στις 10 του Δεκέμβρη ο Ολυμπιακός κατακτήσει τη θέση που θα του... αφήσουν οι άλλοι τρεις. Δηλαδή την 4η. Γιατί οι μεταγραφές που έγιναν δεν έγιναν για να βγει τελευταίος.

Ξεκινάει με Παρί Σεν Ζερμέν στο Καραϊσκάκη

Γι αυτό το λόγο το ταξίδι στο Βέλγιο στις 2/10 είναι ίσως το πιο κρίσιμο του πρωταθλητή Ελλάδας. Αν σε αυτό το παιχνίδι ο Ολυμπιακός καταφέρει να φύγει με θετικό αποτέλεσμα τότε θα μπορεί να ελπίζει πως θα μείνει ζωντανός στην Ευρώπη το 2014, παίζοντας τελικό με τους Βέλγους στο Καραϊσκάκη την τελευταία αγωνιστική! Αυτό είναι το καλό νέο από το πρόγραμμα των αγώνων, γιατί αν όλα πάνε σχετικά καλά για την ελληνική ομάδα τότε θα παίξει τον τελικό για την ευρωπαϊκή ζωή μέσα στο σπίτι της μαζί με τον κόσμο της.

Ένα ακόμα στοιχείο από την κλήρωση και κυρίως το πρόγραμμα των αγώνων είναι ο δύσκολος πρώτος γύρος. Ο Ολυμπιακός θα ήθελε την Παρί προς το τέλος στο Καραϊσκάκη και αδιάφορη αλλά στάθηκε άτυχος. Το μόνο θετικό (γιατί πάντα πρέπει να βρίσκουμε θετικά για να προχωράμε) είναι πως η παρέα των Ιμπραϊμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα, Εζεκίελ Λαβέτσι και Εντισον Καβάνι, δεν είναι ακόμα παρέα. Ίσως να μην είναι ούτε στις 17 Σεπτεμβρίου και με αρκετή δόση τύχης οι γηπεδούχοι να αποσπάσουν κάτι καλό. Για το παιχνίδι στο Βέλγιο τα είπαμε αλλά στον Ολυμπιακό θα πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους (κυρίως οι οπαδοί) πως ακόμα και αν στραβώσει πολύ ο πρώτος γύρος ακόμα θα υπάρχει η ευκαιρία για ρελάνς στον δεύτερο με Μπενφίκα-Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη. Τα ανάθεμα στις 23/10 αν ο Ολυμπιακός έχει "0" βαθμούς μόνο κακό θα κάνουν, γιατί ανάλογα με τα υπόλοιπα αποτελέσματα οι ερυθρόλευκοι θα έχουν ακόμα ελπίδες για συνέχεια στην Ευρώπη. Αν βέβαια οι πρωταθλητές ολοκληρώσουν με μινιμουμ 1 βαθμό τον πρώτο γύρο, τότε όλα είναι στα πόδια τους και κυρίως στην έδρα τους.

Τα ξένα ΜΜΕ για τον όμιλο του Ολυμπιακού

Γενικός κανόνας είναι πως οι κληρώσεις και το πρόγραμμα έχουν δύο όψεις. Τα μεγαθήρια σκοτώνουν τους πάντες από την μία πλευρά αλλά οι βατές ομάδες μπορούν να μπερδέψουν τα πράγματα από την άλλη. Θετικό αποτέλεσμα με Παρί την 1η αγωνιστική μετατρέπει το πρόγραμμα σε ευλογία αλλά μία βαριά ήττα μπορεί να φέρει την καταστροφή στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Όλα τα παραπάνω είναι στην... θεωρία και στα... χαρτιά. Γιατί σε αυτούς τους δύο τομείς ο Ολυμπιακός έχει μία πολύ καλή ομάδα, με εξαιρετικές μονάδες που διαθέτουν ευρωπαϊκή εμπειρία (Σαβιόλα, Τσόρι). Το θέμα είναι να βγουν όλα αυτά στο χορτάρι, εκεί όπου οι ερυθρόλευκοι δυσκολεύονται με τον Μίτσελ στον ρόλο του μαέστρου. Ο δρόμος πάντως είναι ανοιχτός και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν οι νταμπλούχοι Ελλάδας με το γεμάτο ρόστερ (έτοιμες οι 2 μεταγραφές στα χαφ) να τον περπατήσουν με περηφάνια. Εννοείται πως η 4η θέση είναι αποτυχία για τον Ολυμπιακό.

Υ.Γ. Γίνεται να κατέβουν από τα μουσεία του 8ου ομίλου τα ευρωπαϊκά τρόπαια στο χορτάρι να χαζέψει η υφήλιος;

Υ.Γ. Η ζωή είναι περίεργο πράγμα και θέλω να δω τι θα γίνει την τελευταία αγωνιστική του 6ου ομίλου αν υπάρχουν αδιάφορες και μη ομάδες.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ