OPINIONS

Ασυμβίβαστος και στα καλύτερά του!

Ασυμβίβαστος και στα καλύτερά του!
INTIME SPORTS

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τον πιο ασυμβίβαστο παίκτη που έχει στο έμψυχο δυναμικό του ο Ολυμπιακός και έκρινε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Αλήθεια, χρειάζονται συστάσεις για τον Κώστα Μήτρογλου;

Ο Ολυμπιακός είχε να χάσει πολλά περισσότερα από όσα να κερδίσει σε αυτό το ντέρμπι σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Είναι η καλύτερη ομάδα του Πρωταθλήματος και καλείται να το αποδεικνύει διαρκώς. Πόσο μάλλον όταν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Σε βαθμολογία (από τη 10η αγωνιστική έχουμε κιόλας νταμπλ σκορ, 28 έναντι 14), ρόστερ, δυναμική, φιλοδοξίες... Και είναι προφανές πως αν παρέμενε το 0-0 μέχρι τη λήξη, κανένας δεν θα έμενε ευχαριστημένος στο μεγάλο λιμάνι.

Με “αν”, όμως, δεν φτιάχνονται πραγματικότητες. Η ιστορία γράφεται από τους πρωταγωνιστές και στη Λεωφόρο ο κορυφαίος Έλληνας επιθετικός καθόρισε τη μοίρα του αγώνα. Με μία προσωπική ενέργεια και την πολύτιμη συνδρομή του Νταβίντ Φουστέρ. Εκεί που οι Πειραιώτες έδειχναν να αποδέχονται την ιδέα της ισοπαλίας, ο ασυμβίβαστος Κώστας Μήτρογλου βγήκε μπροστά. Ηγήθηκε. Είπε την τελευταία λέξη και είχε τον τελευταίο λόγο στο ματς.

Γιατί αυτός είναι ο Κώστας Μήτρογλου. Δεν του αρέσει να χάνει. Δεν υποτάσσεται και δεν τα παρατάει ποτέ. Θα πέσει, αλλά πρώτα θα έχει εξαντλήσει κάθε πιθανότητα. Και όταν συμβεί αυτό, θα σηκωθεί για την επόμενη μάχη. Την επόμενη φορά. Θα χάσει μία κλασική ευκαιρία. Μπορεί και δεύτερη. Μπορεί και τρίτη, όπως συνέβη στη Λεωφόρο. Κάθε φάση, όμως, είναι μία διαφορετική ιστορία για τον σπουδαίο αυτό ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν απογοητεύεται ποτέ και δεν επηρεάζεται όταν αστοχεί. Όλα τα γκολ μπαίνουν και όλα τα γκολ χάνονται, άλλωστε. Ο καλός ο επιθετικός, όμως, “χτυπάει” απροειδοποίητα. Όταν δεν τον περιμένει κανείς.

Δεν υπάρχει Ολυμπιακός που να μην τον παραδέχεται

Τέτοιους παίκτες θέλουν να βλέπουν οι Ολυμπιακοί στην ομάδα τους. Να μην το βάζουν ποτέ κάτω. Και ο Μήτρογλου είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αμφισβητήθηκε ακόμα και από τους ερυθρόλευκους οπαδούς στα πλαίσια της “αγιοποίησης” ενός προπονητή. Τώρα, δεν υπάρχει Ολυμπιακός που να μην τον παραδέχεται. Και να θέλει κάποιος, απλά δεν μπορεί... Πλέον, έχουν χάσει το νόημα και οι λέξεις για τον 25άχρονο σέντερ φορ. Σκοράρει με κάθε τρόπο. Και όχι απλά βάζει γκολ, αλλά το εντυπωσιακό στοιχείο της ιστορίας είναι και τι γκολ πετυχαίνει... Σπάνιας ομορφιάς είτε στον τομέα της δημιουργίας είτε στον τομέα της εκτέλεσης, με ζηλευτή ποικιλία κινήσεων και ξεχωριστό ρεπερτόριο εκτέλεσης.

Ικανοποίηση Μαρινάκη και στο βάθος πριμ

Ο Ολυμπιακός σημείωσε το γκολ της νίκης από ένα πλάγιο άουτ που εκτέλεσε ο Χολέμπας από το αριστερό άκρο της άμυνας. Φουστέρ και Μήτρογλου συνδυάστηκαν αρμονικά και ο “πιστολέρο” έβαλε το 13ο του γκολ στη φετινή Super League (σε εννέα και όχι δέκα αγώνες), μπροστά στη Θύρα 13. Ιδανικό σενάριο, από αυτά που λατρεύει ο ερυθρόλευκος κόσμος. Όλα τα λεφτά, βέβαια, ήταν η ενέργεια. Ο Τριανταφυλλόπουλος θα αργήσει να ξεχάσει πως έφυγε στην πλάτη του ο Μήτρογλου. Νέος είναι, εξελίξιμος, θα μάθει. Ο Μήτρογλου, όμως, δεν “συγχωρεί”. Με ένα κοντρόλ και πλασέ με το αριστερό πόδι χάρισε τη νίκη στην ομάδα του στο 90ό λεπτό.

Πού θα σταματήσει;

Η αντίπαλη άμυνα πρέπει να είναι απόλυτα προσηλωμένη πάνω του. Μία στιγμή αδράνειας, φτάνει και περισσεύει στον επιθετικό του Ολυμπιακού για να κάνει τη ζημιά. Πλέον, το ερώτημα είναι πού θα σταματήσει. Σε 13 φετινά ματς που έχει παίξει σε όλες τις διοργανώσεις, μετράει 16 γκολ. Ο Έλληνας διεθνής παίζει και για τον Σαβιόλα, ο οποίος πέρασε και δεν ακούμπησε στο ντέρμπι. Ο Αργεντινός επιθετικός δεν κάνει τη διαφορά για την οποία αποκτήθηκε και προβληματίζει. Ο Μίτσελ ελπίζει άμεσα σε ανάκαμψη του πιο ακριβοπληρωμένου παίκτη της ομάδας γιατί μέχρι στιγμής τραβάει το κουπί μόνος του ο Μήτρογλου στο σκοράρισμα. Και ο Ισπανός εύχεται να αντέξει ο “πιστολέρο” και να διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα απόδοσης στη μεγαλύτερη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Αήττητος εναντίον ΠΑΟ ο "εξάσφαιρος" Μήτρογλου

Όπως είχαμε αναφέρει κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αυτοί οι αγώνες θα είναι πάντα ντέρμπι ανεξάρτητα από τη διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι ερυθρόλευκοι είναι καλύτεροι σε όλα, αλλά μόνο εύκολο βράδυ δεν πέρασαν στη Λεωφόρο. Ο Ολυμπιακός προερχόταν από ενεργητικό 17 γκολ στα τελευταία 4 παιχνίδια Πρωταθλήματος. Ωραίες οι φετινές τεσσάρες, πεντάρες, εξάρες, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε κάθε αγωνιστική. Παίζει και ο αντίπαλος. Και ο Παναθηναϊκός έβαλε δύσκολα στην ομάδα του Μίτσελ. Το παιχνίδι δεν είχε πολλές φάσεις, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο ήταν ελάχιστες. Στο δεύτερο, το ματς άνοιξε και όλα ήταν πιθανά. Στο φινάλε, όμως, “μίλησε” η ποιότητα και η κλάση. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει Μήτρογλου.

Νίκη γοήτρου και υπερηφάνειας

Ο Ολυμπιακός χωρίς να είναι καλός πήρε μία νίκη γοήτρου και υπερηφάνειας για τον κόσμο του, που την περίμενε πολύ είναι αλήθεια. Σε μία εχθρική ατμόσφαιρα, με το ματς να διακόπτεται αρκετά συχνά και να μη βοηθάει στη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου αγωνιστικού ρυθμού, ήταν δεδομένο πως θα λειτουργήσει υπέρ της ομάδας με τη λιγότερη ποιότητα. Οι πράσινοι έπαιξαν συντηρητικά και φοβισμένα στο πρώτο μέρος, με τον Ολυμπιακό στο ίδιο διάστημα να μην έχει αποφασιστικότητα στις κινήσεις του μέσα στο χορτάρι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν φόβος, απλά απουσίαζε ένα “κλικ” στην απόδοση για το κάτι παραπάνω στο δημιουργικό κομμάτι.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι αναθάρρησαν, σιγά-σιγά πήραν μέτρα στο γήπεδο, απειλώντας την εστία του Ρομπέρτο σε τέσσερις φάσεις. Και ο Ολυμπιακός είχε τις ευκαιρίες του στο ματς με τον Μήτρογλου, σε τρεις περιπτώσεις, κάτι που περνάει στα ψιλά. Ο Κάμπελ δεν βοήθησε ούτε στην κυκλοφορία της μπάλας είτε στη δημιουργία ρηγμάτων από τα άκρα και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως την καλύτερη σέντρα της ομάδας στο ματς την έβγαλε ο Σαλίνο για το κεφάλι του Μήτρογλου. Γιαταμπαρέ και Βάις δεν βοήθησαν ως αλλαγές, αλλά ο Μίτσελ δικαιώθηκε ξανά με την επιλογή του να αφήσει σε όλο το παιχνίδι τον Φουστέρ, βγάζοντας τον Σαβιόλα από τον αγωνιστικό χώρο.

Νίκη στη Λεωφόρο, μετά το 1983

Μία πάσα για γκολ έκανε ο Ισπανός μεσοεπιθετικός και ο Ολυμπιακός έφυγε με τη νίκη από τη Λεωφόρο. Ο Φουστέρ δεν έπιασε σπουδαία απόδοση, παίζοντας κυρίως από τα αριστερά και συγκλίνοντας προς τα μέσα στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, αλλά από τη στιγμή που πέρασε σε θέση περιφερειακού επιθετικού (όταν ο Βάις αντικατέστησε τον Σαβιόλα στο 66'), είχε μεγαλύτερη ευχέρεια στο να κάνει το παιχνίδι που ξέρει. Και στο πλάγιο του Χολέμπας από θέση άμυνας, πήρε σωστά την μπάλα στο ύψος της μεσαίας γραμμής, και από εκεί και πέρα η διαφορά έγινε από τη συνεργασία του με τον Μήτρογλου.

Υπερβολικά ανεκτικός στο σκληρό παιχνίδι ο Μάνταλος

Δεν είναι και πολύ τιμητικό για τον Παναθηναϊκό να... πανηγυρίζει που έχασε με ένα γκολ διαφορά και να επικαλείται τη διαιτησία, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ούτε καλύτερος ήταν από τον Ολυμπιακό σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα, ούτε φυσικά αδικήθηκε από τη διαιτησία.

Ο Μάνταλος σε γενικές γραμμές και με τις ιδιαίτερες συνθήκες του ντέρμπι τα πήγε καλά, αλλά ήταν υπερβολικά ανεκτικός στο σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων. Πώς ο Πράνιτς έβγαλε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο είναι πραγματικά απορίας άξιον. Δεν είναι επίσης τιμητικό για τον προπονητή του Παναθηναϊκού να προσπαθεί να κάνει το άσπρο-μαύρο στη συνέντευξη Τύπου, όταν και επιχείρησε να μας πείσει πως το ματς έπρεπε να λήξει τουλάχιστον με 3-0 υπέρ της ομάδας του, επικαλούμενος την απειρία των παικτών του στις καλές φάσεις που είχαν στο ματς. Μα τις τέσσερις από τις πέντε καλύτερες ευκαιρίες του Παναθηναϊκού στο ματς τις έχασαν οι 32άχρονοι Πράνιτς και Φιγκερόα, ο 31άχρονος Μέντες, και ο 28άχρονος Σίλντενφελντ.

Αποθέωση στου Ρέντη

Οι Πρωταθλητές πέρασαν χωρίς απώλειες αυτό το ντέρμπι και η προσοχή όλων στο στρατόπεδο της ομάδας στρέφεται στο πιο κρίσιμο έως τώρα παιχνίδι της φετινής σεζόν κόντρα στην Μπενφίκα. Ο Μίτσελ έβγαλε το καπέλο στους παίκτες του για την παρουσία τους στη Λεωφόρο, αλλά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως οι ερυθρόλευκοι πρέπει να έχουν σαφώς περισσότερους διακριθέντες εναντίον της Μπενφίκα για να πάρουν τη νίκη, την προσεχή Τρίτη. Καθοριστική η απόκρουση του Ρομπέρτο στο διαγώνιο σουτ του Τριανταφυλλόπουλου, ο Σαλίνο έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Μήτρογλου ήταν για μία ακόμα φορά καθοριστικός, ο Σάμαρης ήταν πολύ καλός στο πρώτο του ντέρμπι, αλλά η Μπενφίκα δεν είναι Παναθηναϊκός και το Champions League, ελληνικό Πρωτάθλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ