ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το πλάνο για να γίνει ο Παναθηναϊκός ξανά διεκδικητής του πρωταθλήματος

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες πανηγυρίζει το γκολ του κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα | 14 Μαΐου
Ο Λούκας Βιγιαφάνιες πανηγυρίζει το γκολ του κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα | 14 Μαΐου EUROKINISSI

Ο φορ πρωταθλητισμού που θα αποκτηθεί, η ανανέωση του συμβολαίου του Χουάνκαρ που καίει τον Γιοβάνοβιτς, η εισήγηση για παραμονή των Βιγιαφάνιες, Σάντσες και οι αντικαταστάτες των Μαουρίσιο, Βιτάλ, Χατζηγιοβάνη και Πούγγουρα.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τους πάντες στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν, πέτυχε όλους τους στόχους του, έκανε μετά από χρόνια χαρούμενο τον κόσμο του και απέδειξε πως επέστρεψε στους μεγάλους.

Η ευκαιρία του Αλαφούζου να αλλάξει το αφήγημα

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το καλοκαίρι να μη γίνουν λάθη. Η δουλειά του Ιβάν Γιοβάνοβιτς προσφέρει την τελευταία ευκαιρία στον Γιάννη Αλαφούζο να ανατρέψει την κατάσταση. Μία τεράστια ευκαιρία να μη μείνει η δική του διοίκηση με μαύρα γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, αλλά να δημιουργηθεί ένα νέο αφήγημα. Να αναδειχθούν και κάποια θετικά σημεία, πως ο Παναθηναϊκός επιτέλους απέκτησε ακίνητη περιουσία στο όνομά του, έλυσε το πρόβλημα στο γηπεδικό και απαλλάχτηκε από τα χρέη που τον βασάνιζαν τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, όμως για να έχουν αξία χρειάζεται να υπάρχει στη βιτρίνα μία ομάδα ανάλογη του μεγέθους του Παναθηναϊκού. Ο Γιοβάνοβιτς απέδειξε πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει τον Αλαφούζο να ξεφύγει από την αποτυχία. Να του επιτρέψει να νικήσει και την καχυποψία του κόσμου, που και ο ίδιος βοήθησε να γιγαντωθεί με τα πολλά λάθη που έχει κάνει.

Αυτό το καλοκαίρι έχει ένα μεγάλο καθήκον, να βοηθήσει το σύλλογο να αξιοποιήσει τη δουλειά και την παρουσία του Γιοβάνοβιτς και να δημιουργήσει μία ομάδα ικανή να σταθεί ανάλογα με το μέγεθος του συλλόγου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και φυσικά να κάνει πρωταθλητισμό.

Υπάρχει βάση, χρειάζονται στοχευμένες κινήσεις

Η βάση υπάρχει. Ο Παναθηναϊκός έκλεισε τη φετινή σεζόν στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από όλους. Ο προπονητής δημιούργησε ένα σύνολο ικανό να παίξει όλα τα συστήματα, να ανταποκριθεί σε όλες τις μορφές ποδοσφαίρου. Είναι ξεκάθαρο πως αν αυτή η βάση ενισχυθεί, ο Παναθηναϊκός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα δεν χρειάζεται υπερβολές, δεν πρέπει να γίνουν λάθη που βασάνισαν το σύλλογο στο πρόσφατο παρελθόν, δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές, αλλά στοχευμένες κινήσεις.

Το μεγάλο συμβόλαιο θα δοθεί για φορ πρωταθλητισμού

Είναι ξεκάθαρο και γνωρίζω πως έχει γίνει αντιληπτό μέσα στην ομάδα ότι χρειάζεται ένας πραγματικά καλός σέντερ φορ. Το πλάνο ασφαλώς και είναι να μείνει ως δεύτερος στην ιεραρχία φορ ο Φώτης Ιωαννίδης, που ασφαλώς θα πάρει σημαντικό χρόνο συμμετοχής. Το έχω γράψει πολλές φορές, ο Ιωαννίδης έχει προσόντα που του επιτρέπουν να είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία φορ σε έναν Παναθηναϊκό που θα κάνει πρωταθλητισμό. Είναι ξεκάθαρο πως η καλύτερη λύση για όλους είναι να βρεθεί τρόπος να αποχωρήσει ο Φεντερίκο Μακέντα και μην αποκλείσετε ούτε ο Καρλίτος να βρίσκεται στον Παναθηναϊκό στις 31 Αυγούστου. Αμφότεροι έχουν δέσμευση μέχρι το καλοκαίρι του 2023 κι έχουν δυνατά συμβόλαια για να καλύψουν το ρόλο του τρίτου επιθετικού στην ομάδα.

Είναι ξεκάθαρο πως έχει παρθεί η απόφαση να αποκτηθεί ένας σέντερ φορ πρωταθλητισμού. Πέρυσι, η ακριβή μεταγραφή έγινε για εξτρέμ και αποκτήθηκε ο Σεμπαστιάν Παλάσιος, φέτος η πιο ακριβή κίνηση θα γίνει για τη θέση του σέντερ φορ.

Έχει γίνει κατανοητό πως ένας πραγματικά σπουδαίος επιθετικός, που θα μπορεί να δώσει το εύκολο γκολ και να λειτουργήσει σαν μαξιλάρι στην ανάπτυξη, θα δώσει τεράστια ώθηση σε αυτήν την προσπάθεια. Ο Παναθηναϊκός φέτος γνώρισε δέκα ήττες στην κανονική περίοδο. Ασφαλώς και στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν βελτίωσε πολύ την αμυντική συμπεριφορά του και το γεγονός αυτό αποτελεί μία προίκα για τη σεζόν που έρχεται. Έχασε παιχνίδια που κυριάρχησε όμως, γιατί του έλειπε όχι μόνο το γκολ από την κορυφή της επίθεσης, αλλά και ο ποδοσφαιριστής που θα μπορέσει να κρατήσει την μπάλα ψηλά και θα βοηθήσει ώστε να κερδίζει μέτρα η ομάδα του και θα προκαλέσει μεγαλύτερο φόβο στον αντίπαλο.

Αν σε αυτήν τη δουλειά προστεθεί ένας επιθετικός τύπου Μάρκους Μπεργκ, ασφαλώς και θα έχουν μπει οι βάσεις, ώστε ο Παναθηναϊκός να μπορέσει να κατακτήσει πολλούς περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα, να ξεμπλοκάρει σε παιχνίδια που φέτος κόλλούσε και να γίνει ανταγωνιστικός για τον τίτλο. Γνωρίζω πως έχει γίνει απόλυτα κατανοητή αυτή η ανάγκη και πως στόχος είναι να γλιτώσει ο σύλλογος από τα συμβόλαια των Μακέντα, Καρλίτος και να ελευθερωθεί χώρος στο έτσι κι αλλιώς ανεβασμένο μπάτζετ, για να γίνει μία πραγματικά σημαντική κίνηση στην κορυφή της επίθεσης που θα κάνει τη διαφορά.

Στους υπόλοιπους χώρους, στον Παναθηναϊκό περιμένουν τι θα γίνει με κάποιες ανοιχτές υποθέσεις για να πάρουν και αποφάσεις.

Δεν αποκλείεται να ψαχτεί ο Διούδης

Στη θέση του τερματοφύλακα, ο Σωκράτης Διούδης δεν αποκλείεται να ψαχτεί, βλέποντας πως έχει γίνει δεύτερος. Σε περίπτωση που φέρει πρόταση και αποχωρήσει, θα αποκτηθεί τερματοφύλακας στην ίδια λογική που πέρυσι αποκτήθηκε ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι: να είναι άμεσα ανταγωνιστικός με τον βασικό τερματοφύλακα και όποτε κι αν χρειαστεί, να μπορέσει να διεκδικήσει τη θέση του βασικού.

Σταθερά οι Σένκεφελτ, Βέλεθ, πολύ κοντά στον Βούρο

Για τις υπόλοιπες θέσεις, οι Φραν Βέλεθ και Μπαρτ Σένκεφελτ αποτελούν σταθερά για τον Παναθηναϊκό, με τον Ισπανό στόπερ να πιστώνεται την εντυπωσιακή κατάσταση με την οποία έκλεισε τη σεζόν και τα ηγετικά χαρακτηριστικά που έβγαλε στο γήπεδο και στα αποδυτήρια.

Το καλοκαίρι θα αποχωρήσει ο Αχιλλέας Πούγγουρας και γίνεται προσπάθεια να αποκτηθεί ο Πραξιτέλης Βούρος, με το τεχνικό επιτελείο να πιστεύει πως θα μπορέσει με ασφάλεια να πάρει σημαντικό νούμερο αγώνων. Μην ξεχνάμε επίσης, πως σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός καταφέρει να ξεπεράσει τα δύσκολα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει και μπει στους ομίλους του Europa Conference League, θα χρειαστεί να παίξει σε περισσότερα χρονικά σημεία της σεζόν με τρεις στόπερ, σε σχέση με φέτος.

Καίει τον Γιοβάνοβιτς η παραμονή του Χουάνκαρ

Στις υπόλοιπες θέσεις, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί με τους Χουανκάρ και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και μη σας κάνει εντύπωση ακόμα και του Φακούντο Σάντσες. Ο Γιοβάνοβιτς επιθυμεί διακαώς να μη χαλάσει ο κορμός, οι σταθερές της φετινής ομάδας. Το θέμα που τον απασχολεί περισσότερο είναι η παραμονή του Χουάνκαρ. Βλέπετε, ήταν ο παίκτης που στα πολλά ανεβάσματά του στηρίχθηκε η φιλοσοφία ανάπτυξης του Παναθηναϊκού. Έδινε εντολή στον Γιάννη Κώτσιρα να παραμένει σαν τρίτος αμυντικός και ταυτόχρονα στον Αϊτόρ να μπαίνει πιο μέσα, να συμμετέχει στην ανάπτυξη και να γίνεται έξτρα φορ, καθώς το πλάτος και τα ανεβάσματα που έφερναν την μπάλα μέσα στην περιοχή, τα έδινε με ασφάλεια και μεγάλη συχνότητα ο Ισπανός ακραίος μπακ. Ο Σέρβος τεχνικός δεν θέλει να σκέφτεται ενδεχόμενο αποχώρησης του Χουάνκαρ, θα του μπερδέψει αρκετά τα σχέδια και ξέρει πως θα πρέπει να ψάξει πολύ για να βρει αριστερό μπακ να προσφέρει με τόσο μεγάλη σταθερότητα στο επιθετικό κομμάτι.

Θέλει να κρατήσει τον Σάντσες

Επίσης, στη χημεία της ομάδας βοήθησε σημαντικά η σοβαρή χρονιά που έκανε ο Σάντσες. Ο Αργεντινός μπακ απέδειξε πως είναι πολύ καλύτερος ποδοσφαιριστής από ό,τι ήταν την πρώτη χρονιά του. Δέχτηκε να είναι αναπληρωματικός και όποτε χρειάστηκε έδωσε λύσεις με σοβαρότητα και χωρίς διακυμάνσεις στην απόδοσή του και στα δύο άκρα της άμυνας. Σημαντικό για έναν προπονητή να έχει τρίτο ή τέταρτο μπακ στην ιεραρχία του που να μπορεί να δίνει λύσεις και στις δύο πλευρές. Ο Σάντσες ήταν ένας πολύ τίμιος τρίτος μπακ και δεν αποκλείεται του χρόνου να γίνει τέταρτος στην ιεραρχία. Σε κάθε περίπτωση, μία σοβαρή ομάδα, χρειάζεται αξιόπιστους αναπληρωματικούς και ο Γιοβάνοβιτς έχει εισηγηθεί την παραμονή του, για ακόμη ένα χρόνο.

Στην προετοιμασία, ο Γιοβάνοβιτς θα δουλέψει με τον Γιώργο Βαγιαννίδη, με στόχο να μπορεί να υπολογίζεται ως δεύτερο δεξί μπακ για τη φετινή χρονιά και δεδομένα θα αποκτηθεί καθαρός αριστερός μπακ, πίσω από τον Χουάνκαρ. Ασφαλώς η προτεραιότητα είναι να ανανεώσει ο Ισπανός. Αν αυτό συμβεί, τα υπόλοιπα θα γίνουν με ηρεμία και χωρίς άγχος. Αν κάτι στραβώσει, το παζλ θα χαλάσει και πρέπει να βρεθεί ποδοσφαιριστής που θα ενώσει τα κομμάτια.

Η δικαίωση Γιοβάνοβιτς με τον Βιγιαφάνιες

Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί με όσα έγιναν πέρυσι πως ο Παναθηναϊκός, στο τέλος του συμβολαίου του Λούκας Βιγιαφάνιες, θα θελήσει να κάτσει στο τραπέζι με τον Αργεντίνο χαφ για να τον κρατήσει. Ο Γιοβάνοβιτς δικαιώθηκε που από τα πρώτα πράγματα που είπε όταν συζητούσε με τον Αλαφούζο είναι πως στα χέρια του θα γίνει άλλος παίκτης. Έγινε και μάλιστα σε κομβικούς ρόλους για την ομάδα.

Πρόταση ανανέωσης θα του γίνει και το πιθανότερο είναι να παραμείνει. Για τον Βιγιαφάνιες υπήρξαν πολλά παράπονα για τη συμπεριφορά του, εδικά την πρώτη χρονιά του στον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν τυχαίο το υπέρογκο πρόστιμο που του έχει ρίξει η διοίκηση για το επεισόδιο με τον Τάσο Χατζηγιοβάννη στην αρχή της περιόδου, όμως ο Γιοβάνοβιτς, κατάφερε να τον φέρει στα μέτρα του, κέρδισε το προσωπικό στοίχημα που είχε βάλει και τον θέλει στην ομάδα.

Αντικαταστάτης του Μαουρίσιο

Είναι δεδομένο πως θα γίνουν κινήσεις για να αντικατασταθεί ο Μαουρίσιο στη θέση 8 με έναν ποδοσφαιριστή που θα έχει τα δικά του προσόντα. Δηλαδή, θα έχει ποιότητα στη μεταβίβαση χωρίς να χρειάζεται να τρέχει κάθετα την μπάλα (κάτι που το κάνει ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος) και θα μπορεί να πατά περιοχή, σε ροή αγώνα. Στον Γιοβάνοβιτς αρέσουν οι χαφ ελέγχου και στόχευσης και είναι δεδομένο πως θα ψάξει τρόπο για να αντικαταστήσει τον Μαουρίσιο που αποχωρεί. Ιδανική θα ήταν η περίπτωση του Γκρέγκορ Κριχόβιακ, όμως η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μπερδεμένη και θα χρειαστεί να γίνουν πολλά, για να έχει νόημα ο Παναθηναϊκός να δείξει ενδιαφέρον. Πάντως, ένας τέτοιου τύπου ποδοσφαιριστή καλύπτει όλα τα κουτάκια του Γιοβάνοβιτς για τη θέση 8.

Μεταγραφή ο Κουρμπέλης κι η εμπιστοσύνη που χρειάζεται ο Αλεξανδρόπουλος

Παρελθόν από τον Παναθηναϊκό θα αποτελέσει και ο Ραμόν Λούντκβιστ. Μην ξεχνάμε πως ο Δημήτρης Κουρμπέλης θα είναι έξτρα μεταγραφή το καλοκαίρι και θα μπορεί να εναλλάσσεται στη θέση 6 με τον Ρουμπέν Πέρεθ, αλλά και σε στιγμές που θα θέλει ο Παναθηναϊκός καλύτερη αμυντική ισορροπία να παίζουν μαζί.

Σημαντικό στοίχημα για τον Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του είναι να καταφέρουν να αναδείξουν τα σπουδαία προσόντα του Αλεξανδρόπουλου. Το μόνο που χρειάζεται ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είναι χώρο και εμπιστοσύνη. Όσα του λείπουν, θα τα βρει μέσα από τις εμπειρίες που θα αποκτήσει παίζοντας. Τα προσόντα του δεν βρίσκονται εύκολα.

Παραμένουν τέσσερεις οι ακραίοι επιθετικοί

Σίγουρα θα αποκτηθούν δύο ακραίοι επιθετικοί, για να δημιουργηθεί η νέα τετράδα με τους Παλάσιος και Αϊτόρ. Το συμβόλαιο του Χατζηγιοβάνη τελείωσε και ο Βιτάλ δεν έπεισε πως αξίζει να παραμείνει. Η λογική λέει πως θα αποκτηθεί ένας εξτρέμ ταχύτητας κι ένας πιο δημιουργικός, για να συμπληρωθεί η επιθετική τετράδα και να μπορεί ο Γιοβάνοβιτς να παρουσιάζει φρέσκα τα άκρα της επίθεσης του Παναθηναϊκού.

Αποδείχτηκε στο 2ο γύρο πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις αποτελεσματικότητα από τους δύο παίκτες που παίζουν στα άκρα της επίθεσης. Η άνοδος των Παλάσιος και Αϊτόρ και το γεγονός πως η καθιέρωσή τους στην ενδεκάδα αντί των Βιτάλ και Χατζηγιοβάνη έφερε γκολ, ήταν που έκανε τη διαφορά επιθετικά. Ο Παναθηναϊκός θα ψάξει για δύο ακραίους επιθετικούς που θα μπορούν κι αυτοί να αντικαθιστούν επάξια τους δύο βασικούς ακραίους και θα δώσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τόσο δημιουργικά, όσο και στο σκοράρισμα από τους Χατζηγιοβάνη και Βιτάλ που θα αντικαταστήσουν.

Με λίγα λόγια, το πλάνο είναι το καλοκαίρι να υπάρξει ενίσχυση της φετινής προσπάθειας. Να μείνει όσο γίνεται αναλλοίωτος ο πετυχημένος φετινός κορμός, να ενισχυθεί με ένα σέντερ φορ πρωταθλητισμού και να γίνουν τα ανάλογα συμπληρώματα, αποκτώντας καλύτερους ποδοσφαιριστές από αυτούς που θα αποχωρήσουν, στις θέσεις που θα χρειαστούν να καλυφτούν με φρέσκο αίμα. Γι' αυτόν τον λόγο, στον Παναθηναϊκό πρώτα θα προσπαθήσουν να κλείσουν τις υποθέσεις των Χουάνκαρ, Βιγιαφάνιες και Σάντσες, ώστε να είναι συγκεκριμένη η στόχευση και λιγότερες οι προσθαφαιρέσεις που θα χρειαστούν. Η περίπτωση Γκατσίνοβιτς είναι διαφορετική, καθώς πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Χόφενχαϊμ και πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουν να δουν αν τον θέλει η ομάδα του.

Με φορ πρωταθλητισμού και στοχευμένη ενίσχυση, έτοιμος να φθάσει στο πραγματικό μέγεθος

Πολλές φορές μέσα στη σεζόν που πέρασε, είχα αναφέρει πως ο χρόνος κυλάει υπέρ του Παναθηναϊκού. Η δουλειά του Γιοβάνοβιτς έφερε μία βάση ικανή ώστε η ομάδα να χτίσει το μέλλον της πάνω της. Πέτυχε το μεγάλο στοίχημά του, που ήταν να κερδίσει ξανά τον κόσμο και τώρα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού περιμένουν με αγωνία να δουν τις κινήσεις του καλοκαιριού.

Υπάρχει μία συγκεκριμένη βάση, που πάνω της μπορεί να δημιουργηθεί μία ομάδα η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα με στόχο αρχικά να το διεκδικήσει κι αν βοηθήσουν οι συνθήκες, να το κατακτήσει. Ένα σύνολο που στην επιστροφή του στην Ευρώπη θα είναι αντάξιο του ονόματος του Παναθηναϊκού.

Ο Γιοβάνοβιτς έφερε την ομάδα σε μία κατάσταση που δεν χρειάζεται πολλούς παίκτες. Χρειάζεται έναν πραγματικά σπουδαίο επιθετικό, να κρατηθεί η βάση της περσινής ομάδας και στις στοχευμένες αλλαγές που αναγκαστικά θα γίνουν, να έρθουν καλύτερα εργαλεία από αυτά που θα αποχωρήσουν.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ