STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Το ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ που θα κρίνει πολλά, χωρίς περιθώριο λάθους οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Λιβάι και Ίνγκασον
Λιβάι και Ίνγκασον ΙΝΤΙΜΕ

Ο Τσάρλυ εξηγεί γιατί τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής στα playoffs της Stoiximan Super League θα παίξουν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Πόσο ανάγκη έχουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τις νίκες, τι θα προκαλέσει το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα.

Επιστροφή στη δράση με τη δεύτερη αγωνιστική των πλέι οφ, της πιο συναρπαστικής διαδικασίας που έχει ζήσει ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος

Με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, μετά το πέρασμα του ΠΑΟΚ από το Βικελίδης και την εύκολη επικράτηση του Ολυμπιακού στον Βόλο κατά την πρώτη αγωνιστική, μοιάζει υποχρεωτικό για τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου να κερδίσουν και τα τέσσερα παιχνίδια τους με Άρη και Βόλο. Όποιος κάνει λάθος θα το πληρώσει σκληρά, θα χρειαστεί στη συνέχεια υπερβατικά αποτελέσματα για να το καλύψει.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Παναθηναϊκός υποχρεούται να κερδίσει τον Βόλο και ο Ολυμπιακός τον Άρη.

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει φόρμα στο χρονικό σημείο που θα κάνει τη διαφορά

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πήρε θετικό αποτέλεσμα στην OPAP Arena στην πρεμιέρα. Τα οφέλη ήταν πολλαπλά. Κρατήθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και ταυτόχρονα δημιούργησε ανασφάλεια και συνθήκες πίεσης στην ομάδα που για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν ήταν ο πιο πιεστικός συνδιεκδικητής του τίτλου. Με την εικόνα που έδειξε, απέκτησε αυτοπεποίθηση και μία πίστη πως μπορεί και φέτος ο Γιοβάνοβιτς να καταφέρει να φορμάρει τους ποδοσφαιριστές του στο κατάλληλο χρονικό σημείο.

Στην έδρα της ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε το καλύτερο εκτός έδρας φετινό παιχνίδι του απέναντι σε ανταγωνιστή για τον τίτλο. Ήταν δεδομένο πως για να μπορέσει να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, χρειαζόταν να βελτιωθεί στα πλέι οφ.

Υπάρχει μία πρώτη εικόνα που δείχνει πως αυτό μπορεί και να συμβεί. Αν γίνει, στο τέλος μπορεί τη διαφορά να την κάνει το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός έκλεισε πρώτος την κανονική περίοδο, χωρίς να είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος και δίχως να έχει πιάσει σε κανένα σημείο της περιόδου, ούτε καν στο ξεκίνημα της σεζόν, το αγωνιστικό ταβάνι του.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός έχει την υποχρέωση να φθάσει στην νίκη. Το σερί των εννέα πολύ εύκολων ηττών που μετρά ο Βόλος με αντιπάλους τους τέσσερεις διεκδικητές του πρωταθλήματος, με τέρματα 1-27, και το ρεκόρ των τεσσάρων νικών που τρέχει ο Παναθηναϊκός την εφετινή σεζόν απέναντι στην ομάδα του Κώστα Μπράτσου με τέρματα 12-1 δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.

Μοιάζει να είναι αποκλειστικά στο χέρι των παικτών του Γιοβάνοβιτς η νίκη με καλό ποδόσφαιρο έτσι ώστε να πάνε την ερχόμενη Τετάρτη στο Βικελίδης για ένα διπλό που θα τους δώσει τον τίτλο του φαβορί στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Το 2/2 και μετά ντέρμπι για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός με το διπλό που πέτυχε την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην ΟPAP Areba μπήκε γερά στην μάχη του τίτλου, καθώς η ισοπαλία στο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός την προηγούμενη αγωνιστική τον έφερε σε απόσταση τριών βαθμών από την πρώτη θέση.

Ο Μίτσελ έχει να διαχειριστεί τις απουσίες των Εμβιλά - Χάμες, όμως ο Ολυμπιακός διαθέτει λύσεις για να καλύψει κάθε απουσία. Χωρίς αυτούς άλλωστε κατάφερε και πέτυχε την σπουδαία νίκη στην έδρα της ΑΕΚ.

Απέναντι στον Άρη οι ερυθρόλευκοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το καθήκον τους, πετυχαίνοντας το 2/2 στις δύο πρώτες αγωνιστικές, αξιοποιώντας το βατό πρόγραμμα που είχαν στο ξεκίνημα και έχοντας αποκτήσει ένα πολύ καλό πλασάρισμα χάρη στην αυτοπεποίθηση πως έχουν μειώσει από τους δώδεκα στους τρεις βαθμούς.

Πέτυχε την μεγάλη νίκη της πρώτης αγωνιστικής

Στις 19:30 διεξάγεται το μεγάλο παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής, η μάχη ανάμεσα σε δύο διεκδικητές θα γίνει στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έκανε την νίκη της αγωνιστικής με ανατροπή στο Βικελίδης.

Το διπλό ήρθε μέσα από την άμεση διόρθωση στο ημίχρονο, των λαθών που είχε κάνει ο Λουτσέσκου στη βασική ενδεκάδα. Η επιλογή του να τοποθετήσει στη δεξιά πλευρά του Κάργα τον Κεντζιόρα είχε προκαλέσει πρόβλημα στο πρώτο μισό και ο ελαφρύς Ντάντας έδινε χώρο στους παίκτες του Άρη να χτυπήσουν από τον άξονα.

Η είσοδος των Σάστρε και Σβαμπ άλλαξε τις ισορροπίες. Ο ΠΑΟΚ έβγαλε προσωπικότητα και παρότι ταλαιπωρήθηκε από τον φανατισμένο Άρη, πήρε μία σπουδαία νίκη που του επιτρέπει αν κερδίσει την ΑΕΚ να δει με άλλο μάτι την συνέχεια των πλέι οφ.

Σημαντική και απαραίτητη για τον ΠΑΟΚ η επιστροφή του Ίνγκασον

Είναι πολύ σημαντικό για τον Λουτσέσκου που θα έχει πίσω στην βασική ενδεκάδα τον Ίνγκασον. Μπορεί να μην κόστισε η απουσία του όσο αφορά το αποτέλεσμα, στο γήπεδο όμως το κενό που άφησε ήταν σημαντικό και μέτρησε.

Έγιναν πολλά λάθη από την τελευταία γραμμή άμυνας στο πρώτο μέρος του αγώνα στο Βικελίδης και καταλαβαίνετε πως δεν θα ήταν εύκολη διαχειρίσιμη η απουσία του, ειδικά απέναντι στο ποδόσφαιρο έντασης που βγάζει η ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ με νίκη θα βάλει έναν διεκδικητή του πρωταθλήματος από κάτω του και θα κατέβει στο Καραϊσκάκης την Τετάρτη έχοντας μπει γερά στην μάχη της πρώτης θέσης. Στον πρώτο γύρο στην ήττα με 2-0 από την ΑΕΚ, ταλαιπωρήθηκε πολύ από την πίεση ψηλά των παικτών του Αλμέιδα. Στην επικράτηση με το ίδιο σκορ στην Τούμπα ευτύχησε να βρει γκολ στην πρώτη επίθεση που έκανε και στη συνέχεια διαχειρίστηκε το προβάδισμα αφήνοντας την κατοχή μπάλας στους παίκτες της ΑΕΚ.

Θα έχει ενδιαφέρον πως θα κυλήσει το τρίτο μεταξύ τους παιχνίδι.

Γυρίζει ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής της

Στο ντέρμπι της Τούμπας επιστρέφει ο Λιβάι Γκαρσία. Η απουσία του έπαιξε κομβικό ρόλο στα δύο ντέρμπι στην OPAP Arena τα οποία η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κερδίσει.

Ήταν εύκολα διαχειρίσιμη η ένταση στην πίεση που έβγαζε η επίθεση της, ιδίως στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν μόνο ο Λιβάι από την κορυφή της επίθεσης, αλλά και πως το ανακάτεμα του Αλμέιδα στέρησε όσα προσφέρει η παρουσία του Αραούχο στην πίεση προς τον αντίπαλο παίζοντας πίσω από τον φορ. Χάλασε δηλαδή η χημεία στο νο1 όπλο της φετινής ΑΕΚ.

Αποδείχθηκε στην πράξη πως έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν πως ο Λιβάι είναι ο πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής της ομάδας του Αλμέιδα, αυτός που στο τέλος κάνει τη διαφορά. Έχει λοιπόν τεράστιο ενδιαφέρον η αγωνιστική κατάσταση που θα βρεθεί στην επιστροφή του και το πόσο θα επηρεάσει την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι.

Η ΑΕΚ με ήττα στην Τούμπα το πιθανότερο είναι πως από πρώτο φαβορί θα βρεθεί στην τέταρτη θέση, κάτι που θα κάνει τα πάντα για να το αποφύγει.

Τα δύο σερί παιχνίδια χωρίς νίκη δίνουν την ευκαιρία στον Αλμέιδα να κοιτάξει τους Ελίασον και Σιντιμπέ

Έχει πάντως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα λειτουργήσει ο Αλμέιδα. Ο Αργεντίνος τεχνικός δεν είναι εύκολος στις αλλαγές όταν η ομάδα κερδίζει. Η ΑΕΚ όμως, για πρώτη φορά την φετινή σεζόν, προέρχεται από δύο συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς νίκη.

Πολλές φορές τα άσχημα αποτελέσματα μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για μία ομάδα, ειδικά όταν δεν έχει χάσει τον στόχο της. Για την ΑΕΚ υπάρχουν δύο ζητήματα που αφορούν την δεξιά της πλευρά και τα οποία ο Αλμέιδα έχει πλέον την ευκαιρία να τα κοιτάξει.

Υπάρχουν πάντως ερωτήματα που περιμένουμε να δώσει ο Αργεντίνος την απάντηση του. Είχα γράψει αναλυτικά σε πρόσφατο κείμενο μου πως η ΑΕΚ το καλύτερο ποδόσφαιρό της το έπαιξε από το παιχνίδι στο Αγρίνιο από τις 17 Σεπτέμβρη και μέχρι να τραυματιστεί ο Ελίασον στο 20ο λεπτό στην Τρίπολη, στις 6 Νοεμβρίου.

Σε αυτό το διάστημα ο Αλμέιδα είχε μία 6άδα μεσοεπιθετικά που δεν την πείραξε ποτέ, με τον Πινέδα δίπλα στον Σιμάνσκι, τους Ελίασον - Γκατσίνοβιτς στις πλευρές και τον Αραούχο πίσω από τον Γκαρσία. Μιλάμε για 7 παιχνίδια στη σειρά, στα οποία ο Αλμέιδα δεν πείραξε αυτήν την 6άδα καθόλου.

Με αυτό το σχήμα πέτυχε 6/6 με τέρματα 13-1. Κέρδισε 0-2 εκτός τον Παναιτωλικό, 4-1 εντός τον Ιωνικό, 0-2 στο Βικελίδης τον Άρη, 1-0 εντός τον Ατρόμητο, 0-2 εκτός του Λεβαδειακό, 2-0 εντός τον ΠΑΟΚ. Στο έβδομο παιχνίδι στην Τρίπολη, ο Ελίασον χτύπησε νωρίς, ακολούθησε λίγο αργότερα και ο τραυματισμός του Γκατσίνοβιτς.

Ασφαλώς και ο Αλμέιδα επέλεξε να επιβραβεύσει τον Άμραμπατ για τις καλές εμφανίσεις του, έβλεπε μία ομάδα να κερδίζει, οπότε δεν έκρινε σκόπιμο να βιαστεί για να περάσει ξανά τον Ελίασον στη βασική ενδεκάδα.

Ο Σουηδός πάντως μοιάζει να κουμπώνει περισσότερο τόσο με το ποδοσφαιρικό σχέδιο του Αργεντίνου τεχνικού όσο και με τους συμπαίκτες του. Έπαιζε πιο απλά και είχε καλύτερους αυτοματισμούς η ΑΕΚ με αυτόν παρόντα στην ενδεκάδα και με το συγκεκριμένο σχήμα.

Δεν έχει αξιοποιηθεί η μεταγραφή του Σιντιμπέ

Επίσης λόγω της σημαντικής αγωνιστικής βελτίωσης του Ρότα, ο Αλμέιδα δεν έχει πάρει όσα θα μπορούσε από μία σπουδαία μεταγραφή. Ο Σιντιμπέ αποκτήθηκε αργά και όπως συμβαίνει με τους παίκτες που έρχονται την τελευταία ημέρα των ελεύθερων ήταν πίσω σε φυσική κατάσταση και ήθελε τον χρόνο του. Στο διάστημα που έχασε ο Γάλλος αμυντικός, ο Αλμέιδα κατάφερε να εξελίξει σημαντικά τον Ρότα.

Ακόμη και ο βελτιωμένος όμως Ρότα δεν είναι σε θέση να προσφέρει όσα μπορεί ένας ποδοσφαιριστής της αξίας του ΣΙντιμπέ. Ο Αλμέιδα, που είναι της λογικής να μην πειράζει την ομάδα του όταν κερδίζει, δεν αξιοποίησε τα δύο σπουδαία παιχνίδια που έκανε στο κύπελλο με τον Ολυμπιακό και στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, για να τον περάσει στην βασική ενδεκάδα.

Τώρα που η ΑΕΚ δεν νικά, ίσως να έχει έρθει και η ώρα, να βγει μπροστά ο Σιντιμπέ. Περιμένω λοιπόν με μεγάλο ενδιαφέρον να δω τις επιλογές του Αλμέιδα στην Τούμπα.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ