CHAMPIONS LEAGUE

Τελικός Champions League 2022: Η Λίβερπουλ είναι το φαβορί, η Ρεάλ όμως κερδίζει ακόμα και όταν το σχέδιο της νικιέται

Liverpool's Mohamed Salah, right, controls the ball next to Real Madrid's Ferland Mendy, left, during the Champions League quarterfinal first leg, soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Alfredo di Stefano stadium in Madrid, Spain, Tuesday, April 6, 2021. (AP Photo/Manu Fernandez)
Liverpool's Mohamed Salah, right, controls the ball next to Real Madrid's Ferland Mendy, left, during the Champions League quarterfinal first leg, soccer match between Real Madrid and Liverpool at the Alfredo di Stefano stadium in Madrid, Spain, Tuesday, April 6, 2021. (AP Photo/Manu Fernandez) @ 2021 MANU FERNANDEZ / ASSOCIATED PRESS

Ο Τσάρλυ γράφει για τη Λίβερπουλ που είναι το φαβορί του τελικού του Champions League, όμως η Ρεάλ βρίσκει τον τρόπο να κερδίζει ακόμα και όταν το πλάνο της νικιέται.

Ο πλανήτης του ποδοσφαίρου ετοιμάζεται για τον μεγάλο τελικό του Champions League. Στις 22.00 ώρα Ελλάδος στο Παρίσι, Λίβερπουλ και Ρεάλ (COSMOTE Sport 1, MEGA και LIVE SPORT24) θα δώσουν την μάχη τους για να κατακτήσουν την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η λίστα των 6 ομάδων που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην διοργάνωση

Η Ρεάλ μετρά 13 κατακτήσεις, η Λίβερπουλ 6. Δύο ομάδες που ανήκουν στη μικρή λίστα που έχουν πάρει το αυθεντικό τρόπαιο στο δικό τους σπίτι. Για να συμβεί αυτό είτε πρέπει να έχεις κατακτήσει 5 φορές το τρόπαιο είτε τρεις συνεχόμενες. Αυτή την ειδική λίστα, τη συμπληρώνουν η Μπάγερν, η Μπαρτσελόνα, η Μίλαν και ο Άγιαξ, με τη Ρεάλ να είναι η μοναδική ομάδα που να συγκεντρώνει και τα δύο κριτήρια.

Φαβορί η Λίβερπουλ

Θεωρητικά πάμε σε έναν τελικό που η Λίβερπουλ είναι το φαβορί. Αυτό εκτιμούν και οι στοιχηματικές εταιρίες που προσφέρουν από 1,55-1,60 να κατακτήσει το τρόπαιο, ενώ οι τιμές για τη Ρεάλ βρίσκονται ανάμεσα στο 2,36 και στο 2,47.

Λογικό να συμβαίνει αυτό, καθώς η Λίβερπουλ μοιάζει ικανή να αγωνιστεί σε πιο υψηλό ρυθμό και από το ξεκίνημα της σεζόν μαζί με τη Σίτι και την Μπάγερν ήταν τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Κέρδισε και τα 6 παιχνίδια που έδωσε στην φάση των ομίλων.

Ανώτερη και στις τρεις νοκ - άουτ σειρές

Και στις τρεις νοκ άουτ σειρές με Ίντερ, Μπενφίκα, Βιγιαρεάλ υπήρξαν διαστήματα που βρήκε τον μπελά της. Επί της ουσίας όμως ποτέ δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα. Κέρδισε 0-2 στο Μεάτσα την Ίντερ, ηττήθηκε με 0-1 στο Άνφιλντ και τα συνολικά xg σε αυτά τα δύο παιχνίδια ήταν 3,27-0,82 υπέρ της Λίβερπουλ.

Καθάρισε από το πρώτο παιχνίδι στην Λισαβόνα την πρόκριση με την Μπενφίκα με την επικράτηση της με 1-3, έπαιξε πιο ανέμελα στην ρεβάνς και σε ένα ανοιχτό παιχνίδι ήρθε ισόπαλη με 3-3. Τα συνολικά xg στα δύο παιχνίδια με την Μπενφίκα, 5,3-2,03 υπέρ της Λίβερπουλ.

Στους ημιτελικούς με την Βιγιαρεάλ έκανε πλάκα στα ¾ ημίχρονα υπέφερε όμως στο πρώτο ημίχρονο στο Ελ Μαδριγάλ. Κέρδισε με 2-0 στο Άνφιλντ σε παιχνίδι που οδήγησε την Βιγιαρεάλ σε μόλις 0,05 xg, να έχει μόνιμα τον ρόλο του κομπάρσου.

Στη ρεβάνς ήταν σοκαριστική η εικόνα του πρώτου μέρους, με την ομάδα του Έμερι να έχει ισοφαρίσει το σκορ στο δεύτερο ημίχρονο όμως πήραν την μπάλα οι παίκτες του Κλοπ και αποδείχτηκε πως δεν είχαν μείνει άλλες δυνάμεις στον αντίπαλο, με το παιχνίδι να γυρνά εύκολα σε 2-3. Τα συνολικά xg της σειράς, 1,50-3,69.

Ο δύσκολος δρόμος της Ρεάλ

Για τη Ρεάλ τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η ομάδα του Αντσελότι είχε σαφώς πιο δύσκολο δρόμο. Χρειάστηκε να αφήσει εκτός διοργάνωσης την Παρί των Εμπαπέ, Μέσι, Νεϊμάρ, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι και ένα από τρία μεγάλα φαβορί του θεσμού, τη Σίτι του Γκουαρντιόλα.

Το γεγονός που κάνει την Ρεάλ ακόμα πιο επικίνδυνη -πέρα από την ιστορία της, τα 13 κερδισμένα τρόπαια, τους 7 σερί νικηφόρους τελικούς, 13/16 στην ιστορία της- είναι πως και στις τρεις νοκ - άουτ φάσεις κατάφερε να πάρει την πρόκριση χωρίς να είναι καλύτερη από τους αντιπάλους της. Μπορεί εύκολα να πει κανείς πως και από τις τρεις ομάδες που πέρασε, ήταν κατώτεροι. Το δείχνουν και τα Xgoals.

Το πλάνο της νικιέται και όμως βρίσκει τρόπο και κερδίζει

Με την Παρί στο πρώτο παιχνίδι υπέφερε. Η Παρί, άσκησε ασφυχτική πίεση, οδήγησε την Ρεάλ σε ένα παθητικό παιχνίδι, έχασε πέναλτι με τον Μέσι, έπαισε πάνω στην σπουδαία ημέρα του Κουρτουά, και κατάφερε να κερδίσει με γκολ του Εμπαπέ, στις καθυστερήσεις, σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να λήξει εύκολα με 2-0. Τα xg 1,80-0,19.

Στην ρεβάνς, η Παρί είχε τον απόλυτο έλεγχο στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο ημίχρονο και ειδικά από την στιγμή που μπήκε ο Καμαβινγκά στην θέση του Κρος, άλλαξε όλη η ενέργεια του αγώνα. Με ένα εντυπωσιακό χατ τρικ του Μπενζεμά, η Ρεάλ έκανε την ανατροπή από 0-1 σε 3-1 μέσα σε 17 λεπτά και πήρε την πρόκριση. Τα συνολικά xg της σειράς 2,25-2,73.

Το σχέδιο με 4 κεντρικούς χαφ έχει λειτουργήσει μόνο στο Στάμφορντ Μπριτζ

Στην συνέχεια ο Αντσελότι αποφάσισε να πειράξει κάπως το πλάνο του. Η κλήρωσε έφερε τους πρωταθλητές Ευρώπης του Τούχελ και ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να περάσει σαν 4ο χαφ τον Βαλβέρδε και να τον χρησιμοποιεί στα δεξιά πιο ψηλά από τον Καρβαχάλ και στην θέση άμυνας με τη Ρεάλ να πηγαίνει σε ένα καθαρό 4-4-2.

Με αυτόν τον τρόπο ασφαλώς ήθελε μέσα από ένα χαφ παραπάνω να ελέγξει την κατοχή του αντιπάλου και να μπορέσει να μην επιτρέπει σε πιο γρήγορες ομάδες να βρουν χώρους και να πιέσουν με την ένταση που αγωνίζονται την τελευταία γραμμή άμυνας του.

Στην πράξη αυτό το σχέδιο λειτούργησε μόνο στο πρώτο παιχνίδι στο Στάμφορντ Μπριτζ. Η Ρεάλ πήρε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στην νοκ - άουτ φάση της διοργάνωσης με χατ - τρικ από τον Μπενζεμά, εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά λάθη της Τσέλσι και απέκτησε σοβαρό προβάδισμα, κερδίζοντας με 1-3 σε ένα παιχνίδι με 1,67-0,93xg υπέρ της Τσέλσι.

Βγήκε από τον τάφο

Το προβάδισμα σημαντικό όμως στη ρεβάνς βασανίστηκε. Η Ρεάλ πράγματι υπέφερε και το παιχνίδι γύρισε. Η Τσέλσι πήρε προβάδισμα πρόκρισης με 0-3 στο 75ο λεπτό. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη θέση της Ρεάλ, θα είχε καταρρεύσει. Και στις τρεις σειρές βγήκε από τον τάφο της η πιο δύσκολη ψυχολογικά ανατροπή ήταν αυτή με την Τσέλσι.

Είχε την πρόκριση στα χέρια της και την έχασε σε ένα παιχνίδι που είχε νικηθεί κατά κράτος και δεχότα την μία γροθιά μετά την άλλη. Ο Καμβινγκά μπήκε στο 73ο λεπτό, στην θέση του Κρος, το 0-3 έγινε στην επόμενη φάση και στην συνέχεια ήρθε το τέρμα του Ροντρίγκο στο 78ο λεπτό και του Μπενζεμά στην παράταση. Η Ρεάλ πέρασε την Τσέλσι σε μία σειρά με 2,14-4,7 xg εναντίον της.

Προκρίθηκε όταν βγήκαν από το γήπεδο οι Κασεμίρο, Κρος, Μόντριτς

Ερχόμαστε στα παιχνίδια με τη Σίτι. Είναι τρομερό πως η Ρεάλ τόσο στην ρεβάνς με την Τσέλσι, όσο και στα δύο παιχνίδια με την ομάδα του Γκουαρδιόλα κατάφερε να προκριθεί παρότι το αρχικό της σχέδιο ηττήθηκε.

Δεν κατάφερε παίζοντας με τέσσερις χαφ να ελέγξει την επιθετικότητα και τη δημιουργία της Σίτι στο πρώτο παιχνίδι και έχασε δίκαια με 4-3, σε ένα παιχνίδι που η Σίτι άξιζε πιο καθαρό αποτέλεσμα. Έμοιαζε να μην είχε αντίδραση στην ρεβάνς ο Αντσελότι, αναγκάστηκε να βγάλει από το γήπεδο και τους τρεις κεντρικούς του μέσους.

Χωρίς να βρίσκονται στο γήπεδο οι Κρός, Μόντριτς, Κασεμίρο και με ένα καθαρό 4-4-2 με τον Καμαβιγνκά στο κέντρο δίδυμο με τον Βαλβέρδε και τον Ροντρίγκο δίπλα στον Μπενζεμά, ήρθαν τα δύο τέρματα του Βραζιλιάνου στις καθυστερήσεις που πήγαν το παιχνίδι στην παράταση.

Η άμυνα της Σίτι δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την παρουσία δεύτερου φορ στην αντίπαλη περιοχή και όταν πήγε η ρεβάνς στην παράταση οι παίκτες του Αντσελότι είχαν τεράστιο ψυχολογικό πλεονέκτημα. Η Ρεάλ πήρε και τρίτη πρόκριση στη σειρά που ο αντίπαλος, βάση xg ήταν ανώτερος. 5,11-4,31 ήταν τα συνολικά xg, υπέρ της Σίτι.

Διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το 2018

Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στον τελικό του 2018 στο Κίεβο. Τότε η Ρεάλ ήταν δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και η Λίβερπουλ προερχόταν από δυόμιση χρόνια καλής δουλειάς του Κλοπ και έχοντας αποκτήσει τον περασμένο Ιανουαρίου τον Φαν Νταίκ.

Στο Κίεβο είχε την ατυχία να χάσει νωρίς τον Σαλάχ και ο τελικός της έδειξε, πως της έλειπε ένας World Class τερματοφύλακας για να δικαιούται να κατακτήσει τα μεγάλα τρόπαια. Το καλοκαίρι αποκτήθηκε ο Άλισον και την επόμενη χρονιά η Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League και τη μεθεπόμενη την Πρέμιερ.

Φέτος έχει πάρει τα δύο εγχώρια κύπελλα, το FA CUP και το Carabao, έδωσε μάχη μέχρι το τελευταίο λεπτό για το πρωτάθλημα που το έχασε για ένα βαθμό από τη Σίτι. Αυτή η μάχη πάντως που έδωσε σε όλα τα μέτωπα φαίνεται σαν να της έχει αφήσει τα σημάδια της. Στα τελευταία παιχνίδια ο Σαλάχ βγάζει ένα ντεφορμάρισμα και η Λίβερπουλ δεν παίζει με την ένταση που την έχουμε συνηθίσει.

Το προβάδισμα της Λίβερπουλ

Ακόμα κι έτσι όμως έχει την δυνατότητα να παίξει σε πιο υψηλούς ρυθμούς από τη Ρεάλ. Η Λίβερπουλ στο αρχικό της πλάνο δεν έχει φορ όμως στην πράξη μοιάζει να παίζει με τρεις, καθώς οι Σαλάχ, Μανέ και όποιος βρίσκεται στο γήπεδο εκ των Ζότα, Ντίας πέφτουν με μεγάλη συχνότητα πάνω στο κέντρο άμυνας του αντιπάλου.

Αυτή τη φιλοσοφία μοιάζει δύσκολο να την αντιμετωπίσει η άμυνα της Ρεάλ. Η Λίβερπουλ είναι ένα σύνολο που εξελίσσεται διαρκώς για μία προπονητική δουλειά που την έχει βάλει μέσα στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη και αυτήν την φορά κάτω από τα δοκάρια της δεν θα υπάρχει ο Κάριους ούτε τα δώρα του.

Το όπλο της Ρεάλ

Το πρόβλημα όμως είναι πως η Ρεάλ βρίσκει τρόπους να κερδίζει ενώ το βασικό της σχέδιο νικιέται. Ποδοσφαιρικά συμβαίνει, αλλά δεν θυμάμαι όμως να το έχει πετύχει άλλη ομάδα τόσες φορές, όσες η φετινή Ρεάλ. Ούτε μπορώ να θυμηθώ ομάδα να φθάνει τελικό, ενώ ήταν έστω και οριακά κατώτερη και στις τρεις νοκ - άουτ σειρές που έχει δώσει.

Το όπλο της Ρεάλ είναι ο ίδιος ο εαυτός της. Τόσο η ιστορία της, οι 7 συνεχόμενοι κερδισμένοι τελικοί, τα 13 τρόπαια σε 16 τελικούς, αλλά και η ικανότητα που βγάζει φέτος η ομάδα του Αντσελότι να βρίσκει τρόπους να βγαίνει από τον τάφο της και να σκοτώνει στο τέλος τον αντίπαλο της, ενώ του έχει δώσει πολύ λιγότερα χτυπήματα από αυτά που έχει δεχτεί.

Ποδοσφαιρικά η Λίβερπουλ έχει το προβάδισμα όμως αυτή η σπάνια ικανότητα που βγάζει η Ρεάλ στο να επιστρέφει δεν γίνεται να μην μας κρατά επιφυλακτικούς.

Γίνεται καλύτερη όταν μπαίνει ο Καμαβινγκά

Τα όσα έχουν συμβεί, στις νοκ - άουτ σειρές της, στις τρεις ρεβάνς στο Μπερναμπέου δείχνουν πως η ομάδα του Αντσελότι γίνεται καλύτερη, όταν βγαίνει ο Κρος και μπαίνει ο Καμαβιγκά. Η είσοδός του έδωσε το έναυσμα για την ανατροπή και στις τρεις σειρές. Ο Αντσελότι και ο σύλλογος σέβονται την ιεραρχία και με έναν περίεργο τρόπο το ποδόσφαιρο τους το ανταποδίδει.

Περιμένουμε έναν μεγάλο τελικό με τη Λίβερπουλ να γνωρίζει πως πρέπει να σκοτώσει τη Ρεάλ και να για να νοιώσει σίγουρη πως τα έχει καταφέρει θα πρέπει να ακούσει το τελευταίο σφύριγμα από τον διαιτητή.

Για την ακρίβεια θα πρέπει να την δει να πεθαίνει γιατί και η Παρί και η Τσέλσι και η Σίτι έκαναν το λάθος να πιστέψουν πως είχε πεθάνει, αλλά δεν είχαν φροντίσει όμως να σιγουρευτούν πως αυτό όντως είχε συμβεί.

Υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να απολαύσουμε σήμερα έναν τελικό που θα έχει περισσότερο σασπένς από τους τελευταίους τρεις που παρακολουθήσαμε στη διοργάνωση αλλά και τους δύο πρόσφατους στο Europa και στο Conference League.

Στην Game Night του Σαββάτου, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τον Τσάρλυ και οχτώ τυχερούς αναγνώστες του SPORT24 παρακολουθούν ζωντανά τον μεγάλο τελικό του Champions League από το House Twenty Four, ενώ ο Θέμης Καίσαρης μεταφέρει όλες τις εξελίξεις από το Παρίσι και το Stade de France.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΤΕΛΙΚΟΣ CHAMPIONS LEAGUE 2022 ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ