ΑΕΚ

Τα στοιχεία που βελτίωσε η δουλειά του Γιαννίκη έδωσαν τη νίκη στην ΑΕΚ

Ο Μάνταλος πανηγυρίζει γκολ του στο ΑΕΚ - Άρης
Ο Μάνταλος πανηγυρίζει γκολ του στο ΑΕΚ - Άρης INTIME

Η ΑΕΚ χωρίς να είναι καλύτερη από τον Άρη, πήρε μία πολύ σημαντική νίκη και έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει πως φέτος μπορεί να κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό γράφει ο Τσάρλυ.

Την επόμενη αγωνιστική η ΑΕΚ παίζει στην Ριζούπολη και αν κερδίσει, θα περιμένει μετά την διακοπή για τις Εθνικές ομάδες, τον Ολυμπιακό, σε ένα πραγματικό ντέρμπι κορυφής, με στόχο να μείνει, μόνη πρώτη στην βαθμολογία. Ασφαλώς έχουμε καιρό μέχρι τότε.

Και ο ίδιος ο Αργύρης Γιαννίκης, αντιλαμβάνεται, πως δεν έχει χρόνο, για να φτάσει την ΑΕΚ στο αγωνιστικό επίπεδο που ο ίδιος επιθυμεί και να δημιουργήσει μία ομάδα που θα παίζει το ποδόσφαιρο του.

Είναι δεδομένο, πως φαντάζεται την αρχική πίεση σε πιο ψηλά μέτρα και να μπορεί η ομάδα του να βγάζει πιο πολύ ένταση και μεγαλύτερη διάρκεια στα τρεξίματα της.

Τα τρία στοιχεία, που έφεραν την νίκη της ΑΕΚ

Σε αυτό το μικρό διάστημα όμως που δουλεύει στην ΑΕΚ, πέρα από το πολύτιμο 3/3, έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει την ομάδα του, σε συγκεκριμένα κομμάτια. Βελτίωσε σημαντικά, στην αποτελεσματικότητα της πίεσης στο μεσαίο μπλοκ, έκανε πιο άμεση και γρήγορη τη μεταφορά μπάλας μετά από κλέψιμο και δούλεψε, πολύ στις αντιδράσεις, στην συμπεριφορά αλλά και στην ψυχολογία της ομάδας, όταν αμύνεται σε χαμηλά μέτρα.

Σε ένα παιχνίδι που οι λεπτομέρειες του πήγαν μαζί με την ΑΕΚ, αυτά τα στοιχεία, ήταν που τελικά, έδωσαν την πολύτιμη νίκη στην ομάδα του Γιαννίκη, απέναντι σε έναν ποιοτικό αντίπαλο, που είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια και δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες.

Συντηρητική διαχείριση και υπερβολικό το προβάδισμα των δύο τερμάτων

Το προβάδισμα των δύο τερμάτων πού πήρε η ομάδα του Γιαννίκη, στο πρώτο ημίχρονο, ήταν πολύ σκληρό για τον Άρη και σε καμία περίπτωση, δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα.

Ο Αργύρης Γιαννίκης πιθανότατα, μη θέλοντας να επιτρέψει στον Άρη, να βγάλει φάση, όπως αυτή του 71', με τον Καμαρά να φεύγει στην πλάτη της άμυνας και να παίρνει την κόκκινη κάρτα από τον Μήτογλου, πήγε σε μία συντηρητική διαχείριση.

Άφησε την κατοχή μπάλας στον Άρη και ξεκίνησε την πίεση, στο μεσαίο μπλοκ. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι, είναι μεγάλο κέρδος να παίρνεις προβάδισμα από στημένο. Δικαιώθηκε όμως, για δύο δικές του επιλογές. Από το γεγονός πως ψήλωσε την ομάδα του, με τον Μήτογλου και πως ο ίδιος κόντρα στο θέλω μίας σημαντικής μερίδας, φίλων της ΑΕΚ, έδωσε εμπιστοσύνη στον Μάνταλο.

Ανέστησε τον Μανταλο

Πολλοί πίστευαν, πως ο ερχομός του Γιαννίκη, θα τελειώσει τον Μάνταλο, στην πράξη τον ανέστησε και τα τρία παιχνίδια, που έχει κάνει με τον νέο του προπονητή, είναι αξιόλογα. Φαίνεται πως του ταιριάζει και το συνολικό πλάνο της ομάδας.

Στην πλάτη του ο Μάνταλος, έχει ένα αποτελεσματικό δίδυμο κεντρικών χαφ, που μπορεί να κλέβει μπάλες και δημιουργεί συνθήκες, ώστε να παίρνει αυτός την μπάλα, μόλις έχει κερδηθεί από τους συμπαίκτες του. Είναι ξεκάθαρο, πως με το που κερδίζουν την μπάλα οι παίκτες της ΑΕΚ, οι Μάνταλος, Τζούμπερ, είναι έτοιμοι να την υποδεχτούν και να την μεταφέρουν.

Στην επίθεση, υπάρχουν γρήγοροι και ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και τόσο ο Μάνταλος, όσο και ο Ελβετός, έχουν τον κύριο ρόλο, στο να ξεδιπλώσουν γρήγορα την επίθεση, πριν προλάβει να οργανωθεί η αντίπαλη άμυνα. Η μεταφορά σε αυτές τις συνθήκες του Τζούμπερ είναι σπουδαία, όπως σπουδαίο για το ποδόσφαιρο μας, είναι ότι κάνει αυτός ο παικταράς, όμως εξαιρετικό βαθμό, παίρνει και ο Μάνταλος. Είναι ένα στιλ ποδοσφαίρου που του ταιριάζει και βοηθά, συνολικά το ρόστερ που έχει δημιουργηθεί.

Πήγε το πρώτο ημίχρονο, όπως το ήθελε

Η ΑΕΚ, ουσιαστικά στο πρώτο μέρος, χτύπησε στην αδυναμία του .Άρη, να αξιοποιήσει την δική του κατοχή και να βρει τρόπο, για να φτιάξει μεγάλες ευκαιρίες. Η ομάδα του Μάντζιου, είχε περισσότερη κατοχή, περισσότερες πάσες, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων, 83%, έναντι 72%, όμως έχανε με 2-0.

Ο λόγος ήταν, πως είχε δημιουργηθεί ένα παιχνίδι, που δεν μπορούσε να αξιοποιήσει, το όπλο της, που είναι η ταχύτητα του Καμαρά και έφτιαχνε επιθέσεις, συνέχεια σε οργανωμένη άμυνα. Επίσης η ΑΕΚ, έχει βελτιώσει σημαντικά, στο πως αμύνεται, όταν επιλέγει να βρίσκεται σε χαμηλά μέτρα.

Με λίγα λόγια, ο Γιαννίκης, είδε το πρώτο ημίχρονο να κυλά, όπως ακριβώς το ήθελε. Η ομάδα του, να μην εκτίθεται από την ταχύτητα του Άρη και να μπορεί να γίνεται απειλητικοί, όταν κερδίζει την μπάλα, στον χώρο του κέντρου, που συνήθως, ξεκινούσε την πίεση.

Δεν του βγήκε η αλλαγή του Μάνταλου με τον Λε Ταλέκ

Σημαντικό σημείο του παιχνιδιού, ήταν η επιλογή του Γιαννίκη, να βγάλει τον Μάνταλο από το παιχνίδι στο 60', να περάσει στην θέση του, τον Λε Ταλέκ και να αλλάξει την τακτική του σε 4-3-3. Αυτόματα, αφαίρεσε ακόμα περισσότερο κράτημα μπάλας, από την ομάδα του και πήγε, τα μέτρα που ξεκινά το αποτελεσματικό μαρκάρισμα, ακόμα πιο χαμηλά. Στην πράξη βγήκε παίκτης, που έπαιζε ανάμεσα στους δύο χαφ και στον επιθετικό, για να μπει ένας αργός ποδοσφαιριστής, για να αγωνιστεί ανάμεσα, στους δύο στόπερ και το δίδυμο χαφ.

Μοιραία χάθηκαν μέτρα και δόθηκε το δικαίωμα στον Άρη, να κυκλοφορήσει πολύ πιο άνετα την μπάλα. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Καμαρά ήταν εκτός παιχνιδιού, τρία λεπτά αργότερα, παίρνει κεφαλιά μέσα από την περιοχή, στέλνει την μπάλα λίγο άουτ, στο 71' , φεύγει για πρώτη και μοναδική φορά, στην πλάτη της άμυνας.

Η συγκεκριμένη φάση, αποδεικνύει, πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να έβαζε στον Μήτογλου, αν επιδίωκε ο Άρης, να τον παίξει πάνω στην ταχύτητα του. Η αποβολή του Μήτογλου και το τέρμα του Ματέο Γκαρσία, στην επόμενη φάση, δημιούργησαν συνθήκες ανατροπής σκηνικού.

Πήρε καλό βαθμό, όταν χρειάστηκε να αμυνθεί σε χαμηλά μέτρα, για να κρατήσει την νίκη

Μοιραία ήρθε στο μυαλό όλων, πως η με δέκα παίκτες ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κρατήσει διαφορά, τριών τερμάτων στο Ηράκλειο. Ο Άρης, είχε εξασφαλισμένη την κατοχή της μπάλας, σίγουρα κερδισμένα μέτρα και ο προπονητής του, ποιοτικούς ποδοσφαιριστές να ρίξει από τον πάγκο. Είχε το πάνω χέρι, όμως δεν το εκμεταλλεύτηκε.

Η διαφορά είναι, πως ο Αργύρης Γιαννίκης έχει κάνει δουλειά, στον τρόπο που συνολικά λειτουργεί η ΑΕΚ, σε χαμηλά μέτρα και έχει ανεβάσει σημαντικά, την αυτοπεποίθηση της ομάδας, σε αυτές τις συνθήκες.

Η ΑΕΚ ζορίστηκε, όμως δεν επέτρεψε στον Άρη, να βρει μία καθαρή εκτέλεση, μέσα από την περιοχή, εκτός από την ευκαιρία με τον Σάσα, στην τελευταία φάση του αγώνα. Κέρδισε το παιχνίδι, γιατί το πήγε εκεί που ακριβώς ήθελε στο πρώτο μέρος και ευτύχησε να πάρει, μεγαλύτερο προβάδισμα από αυτό που δικαιολογούσε η μορφή του αγώνα και φυσικά επειδή, έχει βελτιωθεί σημαντικά, στον τρόπο που αντιμετωπίζει, την πίεση του αντιπάλου.

Η νίκη κρατά την θετική αύρα που έχει φέρει, η παρουσία του Αργύρη Γιαννίκη και κρατά την ΑΕΚ σε εγρήγορση, για το ντέρμπι που έρχεται, την μεθεπόμενη αγωνιστική με τον Ολυμπιακό. Αν κερδίσει στην Ριζούπολη, θα πάει στο ντέρμπι, με στόχο να κάνει την προσπέραση και να μείνει μόνη στην κορυφή. Όσο κυλάνε οι αγωνιστικές, αρχίζει, να δημιουργείται η αίσθηση, πως μόνο η ΑΕΚ, μπορεί να κυνηγήσει τον Ολυμπιακό, στην μάχη του τίτλου.

TAGS ΑΕΚ ΑΡΗΣ SUPER LEAGUE INTERWETTEN ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ