ΑΡΗΣ

Στον Άρη πυροβόλησαν τα πόδια τους

Ο Μαντσίνι απογοητευμένος από το ματς Άρης - ΑΕΚ | 9 Οκτωβρίου 2022
Ο Μαντσίνι απογοητευμένος από το ματς Άρης - ΑΕΚ | 9 Οκτωβρίου 2022 IN TIME SPORTS

Ο Άρης βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο επειδή έκανε ο ίδιος τη ζωή του δύσκολη. Το λάθος με τον Άκη Μάντζιο, η ποδοσφαιρική λογική που καταπατήθηκε και οι αποφάσεις του Άλαν Πάρντιου. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Άρης πληρώνει την έλλειψη ρεαλισμού, το γεγονός πως δεν εκτίμησε όσο έπρεπε την σπουδαία δουλειά που έκανε στον σύλλογο ο Μάντζιος. Στον σύλλογο βιάστηκαν να μεγαλώσουν, άλλαξαν το προπονητικό επιτελείο που έδινε στην ομάδα ασφάλεια και άφησαν να αποχωρήσουν το καλοκαίρι όλοι οι κεντρικοί χαφ. Στην πράξη σκότωσαν τα δικά τους όπλα και έκαναν βήματα προς τα πίσω.

Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στον Άρη. Μετά από 7 αγωνιστικές βρίσκεται στην 8η θέση με ρεκόρ 3-1-3. Μία σεζόν, που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες τείνει να μετατραπεί σε "Βατερλό".

Τεράστια η διαφορά επιπέδου απέναντι στην ΑΕΚ

Την περασμένη Κυριακή ήρθε δεύτερη συνεχόμενη ήττα και το πρόβλημα περισσότερο από το αποτέλεσμα ήταν η εικόνα που είχε η ομάδα στο γήπεδο και η διαφορά επιπέδου σε σχέση με τον αντίπαλο της.

Το τελικό 0-2 ήταν κολακευτικό για τον Άρη με βάση την εικόνα που είχε ο αγώνας. Η ΑΕΚ κυριάρχησε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και το σκορ θα μπορούσε να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν τόσο μεγάλη, που στο τέλος του παιχνιδιού οι παίκτες του Άρη, θα πρέπει να κάνουν και το σταυρό τους, που το σκορ έμεινε στα επίπεδα του 2-0.

Η πραγματικότητα που εξασφαλίζει την αποτυχία

Το κακό είναι πως αυτές οι δύο συνεχόμενες ήττες ήρθαν, ενώ η ομάδα έχει ήδη αλλάξει τον προπονητή με τον οποίο ξεκίνησε την σεζόν. Βλέπετε στον Άρη πίστευαν πως έχουν δημιουργήσει μία τόσο καλή ομάδα, που δεν μπόρεσαν με τίποτα, να ανεχτούν πως την 2η κιόλας αγωνιστική ήρθε ήττα με 3-1 από τον Παναιτωλικό.

Συνολικά το πρόβλημα στην συγκεκριμένη ομάδα είναι πως βιάζονται να αποδείξουν πως έγιναν πολύ καλοί. Το πιστεύουν γρήγορα οι ίδιοι, έχουν την εντύπωση πως είναι πολύ καλύτερη ομάδα από ότι στην πραγματικότητα και βιάζονται να το εξωτερικεύσουν. Οι απαιτήσεις γίνονται ξαφνικά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να αντέξει το ρόστερ, γεγονός που εξασφαλίζει την αποτυχία.

Δεν κατάλαβαν πόσο σπουδαία δουλειά είχε κάνει ο Μάντζιος

Αυτή η πραγματικότητα είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταλάβουν ποτέ πόσο σπουδαία δουλεία έκανε στον σύλλογο ο Άκης Μάντζιος. Πόσο σημαντικό ήταν που τους έβγαλε την σεζόν 2020-'21 στην 3η θέση του πρωταθλήματος και τους είχε μόνιμα στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.

Με προπονητή τον Μάντζιο ο Άρης είχε δημιουργήσει ένα σκληρό σύνολο, που είχε ένα συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου, που το όπλο του ήταν η πίεση στο μεσαίο μπλοκ και του έλειπε για να ανέβει επίπεδο ένας ποδοσφαιριστής στην κορυφή της επίθεσης, που να έχει το εύκολο γκολ.

Επί θητείας του έγιναν δύο μεταγραφές για να λυθεί το πρόβλημα που δεν βγήκαν τον Ιανουάριο του 2020 αποκτήθηκε ο Μήτρογλου και το καλοκαίρι του 2021 που αποκτήθηκε ο Αμπουμπακάρ.

Ο Έλληνας τεχνικός είχε τους ενδοιασμούς του και για τις δύο περιπτώσεις. Ειδικά το καλοκαίρι του 2021 είχε ξεκαθαρίσει πως ο Καμαρά δεν είναι φορ και χρειάζεται να γίνει μεταγραφή στον συγκεκριμένο χώρο. Ενώ ήταν ξεκάθαρο πως ο Άρης πατάει στις θέσεις που θα έπρεπε να βρίσκεται βάσει δυνατοτήτων και χρειάζεται φορ για να ανέβει επίπεδο, στην πόλη υπήρχε η αίσθηση πως αυτό που χρειάζεται ήταν ένας προπονητής με διαφορετική φιλοσοφία.

Το μόνο που έλειπε ήταν το εύκολο γκολ

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει μία ομάδα είναι να σταματήσει την συνεργασία με έναν προπονητή που καταφέρνει να την φθάνει στο ταβάνι των δυνατοτήτων της που την πηγαίνει εκεί που αξίζει να βρίσκεται. Ο Μάντζιος το είχε πετύχει αυτό με τον Άρη. Είχε δημιουργήσει ένα δεμένο σύνολο, του έλειπε όμως το εύκολο γκολ.

Ακόμη και τα παιχνίδια να δει κανείς που οδήγησαν στο τέλος της συνεργασίας τους είναι ξεκάθαρο πως πλήρωσε την έλλειψη του εύκολου γκολ. Στον πικρό αποκλεισμό στον προημιτελικό του Κυπέλλου από τη Λαμία, ο Άρης έχασε δύο πέναλτι και απίθανες ευκαιρίες.

Στις δύο συνεχόμενες ήττες, που έφεραν το τέλος της συνεργασίες του ο Άρης ήταν ξεκάθαρο πως πλήρωσε πως δεν είχε το εύκολο γκολ.

  • Στο 0-2 με τον Βόλο, είχε 69.4% κατοχή μπάλας, 17-4 τελικές, 7-2 στην εστία, τα xG υπέρ του 1.08 - 0.63 σύμφωνα με την OPTA. Κι όμως έχασε.
  • Στην ήττα με 2-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα, τα πράγματα ίσως ήταν ακόμα πιο ακραία. Η κατοχή μπάλας στο 70.7% τελικές υπέρ του 6-20, στο τέρμα 2-5, τα xG 0.96 - 1.39 κι όμως ηττήθηκε.

Ο Άρης απομακρύνθηκε από τις αρχές του

Μόλις ο Μάντζιος έφυγε ακολούθησαν μία σειρά από νίκες με τον Μπούργος στον πάγκο ακριβώς επειδή η ομάδα που είχε αφήσει ήταν πραγματικά καλή. Η αποχώρηση του απελευθέρωσε για ένα μικρό διάστημα τους ποδοσφαιριστές, έσπασε προσωρινά την δυστοκία όμως στην πράξη ρόλαρε η δική του ομάδα. Όσο ο Άρης απομακρυνόταν από τις αρχές που ο ίδιος είχε δώσει η κατάσταση γινόταν όλο και πιο χαοτική.

Η αλήθεια είναι πως απομακρύνθηκε πολύ. Το καλοκαίρι πάρθηκε μία σπάνια απόφαση που πραγματικά δεν είχε ποδοσφαιρική λογική και ήταν δεδομένο πως θα στοιχίσει. Από την ομάδα έφυγαν όλοι οι χαφ, που είχαν παρουσία στον άξονα του γηπέδου. Με λίγα λόγια στον Άρη πυροβόλησαν τα πόδια τους.

Έκαναν μεταγραφές στο μεσοεπιθετικό κομμάτι που σε συνδυασμό με την πρόοδο του Πάλμα δημιούργησαν συνθήκες για να υπάρχει σοβαρή βελτίωση στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Η ομάδα όμως έχασε το όπλο της, που ήταν η πίεση που ασκούσε στο μεσαίο μπλοκ, και την συνοχή της.

Στοίχισαν συγκεκριμένες αποφάσεις του Πάρντιου

Ο αποκλεισμός από την Μακάμπι χρεώθηκε στον τρόπο που ετοίμασε την ομάδα ο Μπούργος για το πρώτο παιχνίδι, όπως και το 3-1 στο Αγρίνιο. Η αλλαγή έγινε γρήγορα, χωρίς όμως να φέρει αποτελέσματα.

Το κακό είναι πως στην άσχημη εικόνα που έδειξε, ο Άρης στα δύο τελευταία παιχνίδια, ευθύνη είχαν και δύο λανθασμένες επιλογές του νέου προπονητή. Ο Πάρντιου στον Βόλο έπρεπε να βρει τρόπο να ετοιμάσει την άμυνα του χωρίς τον Μπράμπετς και επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον ακραίο μπακ Πίρσμαν δίδυμο με τον Φαμπιάνο. Απόφαση που αποδείχτηκε καταστροφική. Ο καλός φορ του Βόλου, Οζέγκοβιτς, χτύπησε στον χώρο του Πίρσμαν και μέχρι να έρθει η αντικατάσταση του στο ημίχρονο, το παιχνίδι είχε πάει στο 2-0.

Με την ΑΕΚ ο Πάρντιου απέναντι στην ομάδα που εφαρμόζει την πίεση στο πιο υψηλό επίπεδο κατέβασε σχήμα με έναν μόνο αμυντικό χαφ. Αυτή η επιλογή έδωσε το δικαίωμα σε ένα από τα πιο γρήγορα και ικανά στο πρέσινγκ σύνολα που έχουν εμφανιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, να κόψει τον Άρη στα δύο.

Στην πράξη αφαίρεσε την μεσαία γραμμή, η επιθετική τετράδα του Αλμέιδα με το πρέσινγκ ψηλά, αιχμαλώτισε την αμυντική τετράδα του Πάρντιου και οδήγησε, το παιχνίδι σε μία εικόνα ταπεινωτική για τους γηπεδούχους.

Η βάση ήταν έτοιμη για να βελτιωθεί ο Άρης

Ο Άρης, με λίγα λόγια, έχει στον πάγκο του έναν νέο προπονητή που μετά την πρώτη νίκη που πέτυχε επί του Ολυμπιακού σε έναν αγώνα που δεν μπορούσε να το διαχειριστεί ο ίδιος στα επόμενα δύο παιχνίδια πήρε δύο προσωπικές τακτικές επιλογές, οι οποίες αποδείχτηκαν καταστροφικές για την ομάδα.

Προσέξτε, δεν μπορεί να κριθεί ο Πάρντιου και κανένας προπονητής που έρχεται από μία άλλη χώρα χωρίς να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο μας μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Απλά επισημάνω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Άρη. Μόνο και μόνο επειδή δεν κατάλαβαν πόσο σημαντικά ήταν αυτά που είχε πετύχει η ομάδα τους με τον Μάντζιο στον πάγκο και τους κεντρικούς χαφ, που είχαν θωρακίσει επι χρόνια την ομάδα.

Αυτό το μοντέλο λειτουργούσε και απλά ήθελε ενίσχυση με σωστές μεταγραφές στην επίθεση. Είναι σίγουρο πως αν δεν γινόντουσαν πέρυσι βιαστικά όλες αυτές οι αλλαγές και το περσινό ρόστερ, με το περσινό προπονητικό επιτελείο, ενισχυόταν με τον Γκρέι στην κορυφή της επίθεσης, τον Μάνου Γκαρθία στην θέση του επιτελικού χαφ, σε συνδυασμό με την πρόοδο που έχει δείξει ο Πάλμα, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Στον Άρη βιάστηκαν να μεγαλώσουν, δεν εκτίμησαν όσο έπρεπε το πόσο σπουδαία ήταν όσα πέτυχαν τα προηγούμενα δύο χρόνια και πίστεψαν πως έπρεπε να αλλάξουν πολλά περισσότερα από ότι πραγματικά χρειαζόντουσαν.

Στην πράξη πυροβόλησαν τα πόδια τους...

TAGS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ