ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σίμε Βρσάλικο, ο εξολοθρευτής του Σιμεόνε στον Ολυμπιακό

Ο Σίμε Βρσάλικο
Ο Σίμε Βρσάλικο RUBEN DE LA FUENTE PEREZ/NURPHOTO/NURPHOTO VIA AFP

Ο Σίμε Βρσάλικο είναι ένα αμυντικό όπλο. Είναι ένας μπακ αναχαίτισης και ένας από τους πιο αξιόπιστους αμυντικογενής μπακ, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός έχει έρθει σε συμφωνία με έναν από τους καλύτερους στο αμυντικό κομμάτι μπακ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Σίμε Βρσάλικο.

Ο Βρσάλικο έχει 52 συμμετοχές στην εθνική Κροατίας. Σε μεγάλα τουρνουά ήταν ο άνθρωπος που κάλυψε το πρόβλημα της ομάδας στην αριστερή πλευρά.

Στο Μουντιάλ του 2018, παίζοντας βασικός στην φυσική του θέση και στα επτά παιχνίδια, βοήθησε την Κροατία να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Ο ίδιος ήταν συγκινητικός.

Κορυφαίος αμυντικός μισού γηπέδου

Συνολικά, η πολύ ανεπτυγμένη αμυντική του ικανότητα έχει δώσει την ευχέρεια σε πολλούς προπονητές του να τον χρησιμοποιήσουν σε όλες τις θέσεις της άμυνας.

Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, με τον Βρσάλικο, ο Ολυμπιακός θα βάλει στο ρόστερ του έναν μπακ που στο μισό γήπεδο, σε αυτό που αμύνεται η ομάδα του, είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο που τον επέλεξε ο Σιμεόνε, δεν είναι τυχαίο που την τελευταία δεκαετία είναι μόνιμα βασικός στην Εθνική Κροατίας σε οποιαδήποτε πλευρά χρειάζεται βοήθεια.

Πρόκειται για έναν ακραίο μπακ με πολύ καλή αμυντική προσήλωση, που δύσκολα τον περνάς στο ένας με ένας και γνωρίζει το πώς να παίζει υποδειγματικά τον ρόλο του τρίτου στόπερ, στην περιοχή του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παίζοντας στον φυσικό του χώρο, σαν δεξιός μπακ, ήταν σπουδαίος στο Μουντιάλ του 2018, που ξεκινώντας βασικός και στα επτά παιχνίδια έφθασε με την εθνική ομάδα στον τελικό της διοργάνωσης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο χαμηλής δυναμικότητας από το Ισπανικό και το Ιταλικό που έχει αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια και στα οποία έχουν καταγραφεί οι στατιστικές επιδόσεις του.

Το αναφέρω γιατί πρόκειται για έναν μπακ που διακρίνεται για τις αμυντικές του επιδόσεις, όχι τόσο για τις επιθετικές, όμως το επίπεδο του ανταγωνισμού που έχει βρεθεί είναι πολύ πιο υψηλό από αυτό που θα συναντήσει στην Ελλάδα.

Η λογική λέει πως η ποιότητα που διαθέτει θα τον βοηθήσει, ώστε στο δικό μας επίπεδο να επιδείξει και περισσότερες επιθετικές αρετές.

Ιδανική συμπεριφορά μέσα στην περιοχή της ομάδας του

Στο αμυντικό κομμάτι είναι απροσπέλαστος στο πρωτάθλημα Ιταλίας και Ισπανίας, που αγωνίζεται από το 2013 και μετά και στην εθνική του ομάδα, που έχει καταγραφεί στατιστικά η καριέρα του, έχει ένα μέσο όρο 2,7 κερδισμένων τάκλιν σε 3,5 προσπάθειες.

Με λίγα λόγια είναι πολύ δύσκολο να τον περάσεις. Μετρά ένα μέσο όρο 2 κλεψίματα το παιχνίδι και 3,4 κοψίματα σε χαμηλά μέτρα, νούμερο το οποίο συναντάς πιο εύκολα σε στόπερ.

Όμως πρόκειται για έναν μπακ ο οποίος συνήθως ήταν αυτός που οι προπονητές του επέλεγαν να τον κρατάνε χαμηλά και να δίνει βοήθειες στην άμυνα. Έχει ύψος 1,81, αλλά πολύ καλό επιτόπιο, υψηλή τακτική γνώση και μαχητικότητα που του επιτρέπει να λειτουργεί υποδειγματικά μέσα στην περιοχή της ομάδας του και σαν τρίτος στόπερ.

Δίνει σε κάθε παιχνίδι 3,7 μάχες στον αέρα, κερδίζει τις 2,3

Αυτή η μαχητικότητά του, η ασφάλεια που εμπνέει σε χαμηλά μέτρα έχει κάνει τους προπονητές του να τον χρησιμοποιούν σε όλες τις θέσεις της άμυνας και γοήτευσε τον Τσόλο Σιμεόνε, που ψάχνει για παίκτες με ψυχικά χαρίσματα που θυσιάζονται για την ομάδα.

Ο Βρσάλικο έπαιξε με σφιγμένα τα δόντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Αναγκάστηκε να κάνει επέμβαση στο γόνατο την επόμενη σεζόν και να μην μπορέσει να δείξει την αξία του στην Ίντερ, που τον πήρε δανεικό με σκοπό να τον κάνει δικό της τον επόμενο χρόνο.

Ο Σιμεόνε ήξερε πως πρόκειται για έναν πολεμιστή, κράτησε για τον Βρσάλκο θέση στο ρόστερ και στα πλάνα του και τον περίμενε να επιστρέψει.

Στο δικό μας ποδόσφαιρο το πιθανότερο είναι να δείξει και περισσότερες επιθετικές αρετές

Ο Ολυμπιακός παίρνει έναν πραγματικά πολύ σκληρό ποδοσφαιριστή. Στη δεξιά πλευρά λύνει κάθε αμυντικό πρόβλημα, δεν υπάρχει εξτρέμ στην Ελλάδα που δεν μπορεί να τον κάνει καλά ο Βρσάλικο και αν υπάρχει κενό στην απέναντι πλευρά ασφαλώς και μπορεί να το καλύψει.

Έχει παίξει σε πολλά παιχνίδια υψηλού επιπέδου, στα αριστερά είναι ιδανικός για να πάρει ρόλο ακραίου στόπερ σε τριάδα στην άμυνα και δεν αποκλείεται παίζοντας σε ένα πολύ πιο χαμηλό επίπεδο από αυτό που έχει συνηθίσει να βγάλει επιθετικές αρετές.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διαθέτει πολύ καλή μικρή πάσα, δύσκολα να κάνει το λάθος, αλλά δεν διακρίνεται στο υψηλό επίπεδο για τα ανεβάσματα του. Τα επιθετικά του νούμερα είναι φτωχά για ακραίο μπακ, όμως η αλήθεια είναι πως οι προπονητές του του έδιναν αμυντικές αποστολές, που της έβγαζε εις πέρας.

Μην ξεχνάμε πως από το 2016 αγωνίστηκε στην Ατλέτικο του Σιμεόνε, με εξαίρεση μία σεζόν που πέρασε στο ρόστερ της Ίντερ, αλλά λόγω επέμβασης στο γόνατο αγωνίστηκε ελάχιστα.

Ο "Τσόλο" στο πρόσωπο του Βρσάλικο είχε βρει έναν αμυντικό εξολοθρευτή και περισσότερες ελευθερίες έδινε στον μπακ της απέναντι πλευράς.

Η προσθήκη του δεδομένα δένει την τελευταία γραμμή άμυνας του Ολυμπιακού, καθώς οι βοήθειες που θα δώσει δεν αφορούν μόνο την πλευρά που αγωνίζεται.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ