ΤΣΑΒΙ

Ο Τσάβι ήρθε για να αναστήσει το ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα

Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, σε στιγμιότυπο κόντρα στη Ρεάλ για τα ημιτελικά του Supercopa 2021 στο "Κινγκ Φαχντ", Ριάντ | Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022
Ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, σε στιγμιότυπο κόντρα στη Ρεάλ για τα ημιτελικά του Supercopa 2021 στο "Κινγκ Φαχντ", Ριάντ | Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 © 2022 HASSAN AMMAR/ASSOCIATED PRESS

Ο Τσάρλυ αναλύει το πώς μεταμόρφωσε ο Τσάβι την Μπαρτσελόνα μέσα σε τέσσερις μήνες, πώς ανέστησε ποδοσφαιρικά τους Ουσμάν Ντεμπελέ και Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και καταλήγει στους τίτλους που θα δώσει στην ομάδα.

Το ερώτημα αν οι ποδοσφαιριστές κάνουν τον προπονητή ή ο προπονητής τους παίκτες είναι διαχρονικό. Η πράξη έχει αποδείξει πως η αλήθεια είναι στη μέση. Ακόμα κι οι καλύτεροι παίκτες, αν δεν έχουν τον κατάλληλο προπονητή μπορεί να αποτύχουν, όμως ακόμα κι οι μεγαλύτεροι προπονητές έχουν ανάγκη να δουλέψουν με τους καλύτερους για να πετύχουν. Ένα καλό πάντρεμα αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία.

Ο κανόνας

Υπάρχει όμως ένας κανόνας. Οι καλοί προπονητές έχουν ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο, το οποίο προσπαθούν να το εξελίξουν ανάλογα με το υλικό και τις συνθήκες. Ασφαλώς για να πετύχουν τους στόχους, χρειάζονται τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές. Τους ιδανικούς για να ακολουθήσουν το πλάνο τους και μέσα από αυτό, να ανεβάσουν το επίπεδο της ομάδας τους. Επίσης, οι καλοί προπονητές, μέσα από τη δουλειά τους, εξασφαλίζουν πως σε βάθος χρόνου θα καταφέρουν να φέρουν τους ποδοσφαιριστές στο αγωνιστικό ταβάνι τους. Μέσα απ' αυτήν την πραγματικότητα είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν χαοτικές καταστάσεις.

Ο προπονητής επιβάλλεται να δουλεύει πάνω σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο

Οι ποδοσφαιριστές έχουν τους εγωισμούς τους, τη δική τους αλήθεια που πολλές φορές, κρύβει και μία ιδιοτέλεια. Είναι όμως δεδομένο πως όταν η ομάδα δουλεύει ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο, μέσα από το οποίο κι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πως έρχεται πρόοδος, έχουν κίνητρο για να δουλέψουν καλύτερα στις προπονήσεις. Όταν σε μία ομάδα ο προπονητής δεν έχει κάτι συγκεκριμένο που θέλει να δουλέψει και απλά βασίζεται στην προσαρμογή, από ένα σημείο και μετά η καθημερινότητα στο προπονητικό κέντρο γίνεται ανυπόφορη. Μόλις αρχίζουν να στραβώνουν και τα αποτελέσματα, έρχεται η διάλυση.

Ασφαλώς, η κάθε συνθήκη έχει τη δικιά της πραγματικότητα, όμως ο καλός προπονητής επιβάλλεται να έχει ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό σχέδιο και να δουλεύει καθημερινά, ώστε μέσα από αυτό να προσπαθεί να βελτιώσει την ομάδα του. Από εκεί και πέρα, παίζουν πολλά πράγματα ρόλο: η ικανότητα, το ταλέντο, οι παραστάσεις, η μεταδοτικότητα, η αντίληψή του να βοηθά τους ποδοσφαιριστές με το κοουτσάρισμά του, όπως και το πόσο κολλάει το αγωνιστικό σχέδιο κάθε προπονητή με τον σύλλογο και με τους ποδοσφαιριστές του.

Ιδανικό πάντρεμα

Αυτός ο μεγάλος πρόλογος γράφτηκε γιατί το τελευταίο διάστημα ο πλανήτης του ποδοσφαίρου ζει ένα ιδανικό πάντρεμα. Μία συνεργασία που φωνάζει πως έρχεται για να κάνει τη διαφορά στο πιο υψηλό επίπεδο. Η συνεργασία του Τσάβι με την Μπαρτσελόνα. Ο παικταράς Τσάβι, ένας από τους κορυφαίους καθαρούς κεντρικούς μέσους που έβγαλε το σύγχρονο ποδόσφαιρο, μέσα σε τέσσερις μήνες κατάφερε να αναστήσει μια ιδέα που στην Βαρκελώνη έμοιαζε να έχει πεθάνει. Να επαναφέρει το ποδόσφαιρο της Μπάρτσα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αγωνιστική πρόοδος, που έχει φέρει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Προσπαθώ να μη μπερδεύω τη στοιχηματική δουλειά μου με τη δημοσιογραφική και με την αρθρογραφία μου. Όσοι διαβάζετε τα κείμενά μου στο S24 BET, θα θυμάστε πως μετά τον ημιτελικό Supercopa της Μπαρτσελόνα με την Ρεάλ, έγραφα πως η Μπάρτσα επιστρέφει. Η Ρεάλ ταπεινώθηκε σε ένα παιχνίδι που δεν της κόστισε την περασμένη Κυριακή, χάνοντας με 4-0 στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, όμως τα μηνύματα τα είχε πάρει νωρίτερα.

Το μήνυμα το είχε δώσει νωρίτερα

Ο Τσάβι ανέλαβε την Μπαρτσελόνα στη διακοπή του Νοεμβρίου για τις εθνικές ομάδες. Στον ημιτελικό Supercopa, στις 12 Ιανουαρίου, δεν μετρούσε ούτε δύο μήνες δουλειάς. Η Ρεάλ σε εκείνο το παιχνίδι πήγαινε με την άνεση του φαβορί και ο Αντελότι δήλωνε πως η διαφορά στο πρωτάθλημα δείχνει την αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την Μπαρτσελόνα. Μέσα στον αγώνα υπήρξαν στιγμές που υπέφερε και ο έμπειρος Ιταλός τεχνικός.

Σίγουρα, θα κατάλαβε πως αυτό δεν συνέβη λόγω της υποτίμησης, αλλά εξαιτίας της δυσκολίας που έχουν οι ποδοσφαιριστές του να αντιμετωπίσουν το ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα. Ένα ποδόσφαιρο που έχει μεγάλους αριθμούς σε κατοχή μπάλας, πολλές πάσες με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας, μαζί με προσπάθεια για άμεση αναχαίτιση. Όλα αυτά είναι γνωστά, είναι η βάση με την οποία έμεινε στην ιστορία η δική του Μπάρτσα, είναι όλα όσα διδάχτηκε τόσα χρόνια από τον ίδιο τον σύλλογο και ο Τσάβι έρχεται να τα επαναφέρει. Επίσης, γνωρίζει πως το σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει υψηλή ένταση, γρήγορες αποφάσεις, ταχύτητα στην ανάπτυξη αλλά και στην πίεση ψηλά.

Καλές οι πολλές μικρές πάσες, που ανεβάζουν όλη την ομάδα στην επίθεση, όμως το σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει και ταχύτητα και ποδοσφαιριστές που να είναι σε θέση να περνάνε τον παίκτη τους.

Το θαύμα με τον Ντεμπελέ

Η βελτίωση στην Μπάρτσα έχει έρθει μέσα από συλλογική δουλειά, τον τελευταίο διάστημα όμως, σε αυτό το απίθανο ξεπέταγμα που έχει κάνει η ομάδα που τρέχει ρεκόρ 9-3-0 σε όλες τις διοργανώσεις, τεράστια διαφορά κάνει ο Ουσμάν Ντεμπελέ. Ένας ποδοσφαιριστής που ήταν μόνιμο πρόβλημα, από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Βαρκελώνη και πριν αναλάβει ο Τσάβι, το καλύτερο δώρο που μπορούσε να τους κάνει ήταν να φέρει πρόταση από τους Σαουδάραβες και να φύγει για το Νιούκαστλ.

Με τον Ρόναλντ Κούμαν, ο Ντεμπελέ, ήταν το απόλυτο μηδέν, δεν είχε προσφέρει το παραμικρό. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Τσάβι μετράει εννέα ασίστ και ένα γκολ. Το τρομερό με τον Ντεμπελέ είναι πως τις επτά ασίστ τις έχει δώσει από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά. Επιπλέον, μετρά 15 key passes στα τελευταία πέντε παιχνίδια.

Αν δει κανείς τους αγώνες της Μπαρτσελόνα, εκτός από το ποδόσφαιρο που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό, αυτό με το οποίο μεγαλούργησε ο Τσάβι, βλέπουμε και μία προσπάθεια να αξιοποιηθεί η ταχύτητα και η ικανότητα στο ένας με ένας του Ντεμπελέ, η οποία ικανότητα φέρνει και τελικές πάσες.

Η τρομερή κατάσταση που βρίσκεται ο Ντεμπελέ, δεν έχει δώσει τον χώρο και τον χρόνο που ήθελε ο Ανταμά Τραορέ, που ήρθε τον Ιανουάριο από τη Γουλβς.

Ο Φεράν Τόρες τα κάνει όλα πιο εύκολα

Για την ισορροπία της ομάδας του, ο Τσάβι θέλει έναν εξτρέμ να δίνει πλάτος και παιχνίδι στο ένας με ένας στις πλευρές και απέναντι, τον Φεράν Τόρες, που τα κάνει όλα πιο εύκολα. O Τόρες στην πράξη είναι ένας πλέι μέικερ για την Μπάρτσα. Η μπάλα ακουμπά πάνω του και μένει σε αυτόν. Όταν συγκλίνει εσωτερικά και κρατά την μπάλα, όλη η ομάδα κινείται γύρω του, ο Τζόρντι Άλμπα κάνει κούρσα στην πλάτη του, ο Πέδρι τον πλησιάζει για να παίζει μαζί του, ο Ντεμπελέ είναι έτοιμος να αξιοποιήσει μία γρήγορη αλλαγή πλευράς που θα τον ελευθερώσει και ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να διαβάσει το λάθος της αντίπαλης άμυνας για να το αξιοποιήσει. Ξαφνικά, η Μπαρτσελόνα έγινε μία καλά κουρδισμένη μηχανή.

Όπως έγραψα και στον πρόλογο μου, ο προπονητής που έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό του, γνωρίζει και τι ποδοσφαιριστές χρειάζεται για να το εξελίξουν. Τον Ιανουάριο ήρθε σαν τελειωμένος ο Ομπαμεγιάνγκ και μαζί με τον Ντεμπελέ, τον Ζεράρ Πικέ, τον Σέρχιο Μπούσκετς και όλη την Μπάρτσα, ο Τσάβι έδειξε έτοιμος να τον αναστήσει. Στο δικό του ποδόσφαιρο δεν ταίριαζε, στην κορυφή της επίθεσης, ένα ψεύτικο 9άρι σαν τον Μέμφις Ντεπάι, που θέλει μόνιμη συμμετοχή στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, κρατά πολύ την μπάλα στα πόδια του και πολλές φορές λειτουργεί και εγωιστικά, ούτε φυσικά ένας κλασικός στράικερ περιοχής, όπως ο Λουκ ντε Γιονγκ.

Φορ που να διαβάζει το κενό στην αντίπαλη άμυνα

Χρειαζόταν έναν επιθετικό ικανό να διαβάζει και να κινείται στον κενό χώρο. Έχοντας τον Πέδρι στον άξονα, τον Φεράν στα αριστερά και τον Ντεμπελέ που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα κοντά του, είναι δεδομένο πως αν ο Ομπαμεγιανγκ διαβάσει καλά, το κενό στην αντίπαλη άμυνα, την μπάλα θα την πάρει εκεί που θέλει.

Ο Γκαμπονέζος φορ έμοιαζε τελειωμένος από το υψηλό επίπεδο. Με την εικόνα που έδειχνε στην Άρσεναλ, προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του Τσάβι να τον φέρει στην Μπάρτσα. Το γήπεδο όμως τον δικαιώνει. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια, που έχει αγωνιστεί, έχει πετύχει επτά τέρματα.

Ρεκόρ πρωταθλητισμού

Η Μπάρτσα τον τελευταίο μήνα φωνάζει πως επιστρέφει και έρχεται για να πάρει τίτλους. Ο Τσάβι ανέλαβε την ομάδα στην 7η θέση με ρεκόρ 4-5-3. Με την εικόνα που είχε το πρωτάθλημα, φάνταζε δύσκολη ακόμα και η 4άδα. Ο Τσάβι όλα δείχνουν πως έχει εξασφαλίσει το ρεαλιστικό στόχο της ομάδας. Είναι στην 3η θέση με 54 βαθμούς, τέσσερις πάνω από την 5η Μπέτις και με ένα παιχνίδι λιγότερο. Για να το πετύχει αυτό, χρειάστηκε ένα ρεκόρ 11-4-1. Δηλαδή από την ημέρα που ανέλαβε ο Τσάβι, η Μπάρτσα παίρνει 2,31 βαθμούς ανά παιχνίδι. Ένας μέσος όρος που είναι ικανός να δώσει πρωτάθλημα. Για παράδειγμα, με το μέσο όρο του Τσάβι σε 29 παιχνίδια η Μπάρτσα θα είχε 66,99 βαθμούς, την ώρα που η Ρεάλ έχει 66.

Οι στόχοι που πέτυχε και το Europa League που έρχεται

Υπάρχει μία εικόνα, μία ποδοσφαιρική πρόταση, που δείχνει πως σε βάθος χρόνου θα φέρει επιτυχίες. Ασφαλώς ο Τσάβι την πήρε πολύ πιο χαμηλά την Μπαρτσελόνα από το πιο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, όμως η εικόνα της ομάδας φωνάζει πως ο χρόνος δουλεύει υπέρ της. Το στόχο της 4άδας φαίνεται πως τον πέτυχε, όπως και το στόχο να καλύψει την απόσταση και να δώσει ένα πρώτο μάθημα στη Ρεάλ για τη φετινή σεζόν.

Μένει ανοιχτός κι ένας τίτλος. Το Europa League δίνει τη δυνατότητα στον Τσάβι να διεκδικήσει και να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο του ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, αν και είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμα.

TAGS ΤΣΑΒΙ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΙΣΠΑΝΙΑ LA LIGA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ