STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ο Παναθηναϊκός το έχασε μόνος του

Ο Χατζηγιοβάνης στη διάρκεια του ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Ο Χατζηγιοβάνης στη διάρκεια του ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τη λάθος προσέγγιση του Μπόλονι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, την ένταση με τον Χουάνκαρ και τη δουλειά που έγινε στους πράσινους κατά τη διάρκεια της διακοπής.

Ο Ολυμπιακός πήγε στο ντέρμπι με τρομακτικά προβλήματα. Ο Μαρτίνς παραμονή του παιχνιδιού, γνώριζε πως δεν θα έχει στην διάθεσή του το επιθετικό του δίδυμο, τον Βαλμπουενά και τον Χολέμπας.

Σχεδίασε ένα πλάνο για να χτυπήσει από τα άκρα και την ημέρα του αγώνα έμαθε πως δεν μπορεί να υπολογίσει ούτε στον Μπρούμα, που υπολόγιζε τα προσόντα του, σαν το μεγαλύτερό του όπλο.

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΑΡΧΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Ήταν λοιπόν δεδομένο πως ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να παίξει καλά σε αυτό το παιχνίδι και για την οικονομία του πρωταθλήματος θα ήταν σημαντικό να βρει έναν τρόπο να πάρει τους τρεις βαθμούς. Τον τρόπο του τον προσέφερε η λανθασμένη ενδεκάδα του Λάζλο Μπόλονι και ο φόβος που μπήκαν στο γήπεδο οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Η εικόνα του παιχνιδιού στην επανάληψη, η αδυναμία του Ολυμπιακού να βρει λύσεις, έδειξαν πόσο μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Παναθηναϊκός να εκμεταλλευτεί τις σημαντικές απουσίες του Ολυμπιακού και να πάρει ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για την ψυχολογία του, αλλά και στην μάχη που έχει να δώσει, για την πρώτη 6άδα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Ο Λάζλο Μπόλονι κατέβασε με λανθασμένη ενδεκάδα τον Παναθηναϊκό και έχει μεγάλη ευθύνη για την απογοητευτική εικόνα του πρώτου ημιχρόνου και για το γεγονός πως οι παίκτες του για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσαν να αλλάξουν πάσα. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεδομένα δεν μπορούσε να ασκήσει πίεση στο δίδυμο στόπερ, καθώς δεν είχε φορ, και που τα πλεονεκτήματα που μπορούσε να βρει ήταν το γεμάτο κέντρο του και το συνολικό παιχνίδι του Καμαρά, που ο Παναθηναϊκός δεν έχει ποδοσφαιριστή με παρόμοια στοιχεία για να το αντικρούσει, κατέβασε την ομάδα του με δύο μόλις κεντρικά χαφ.

Προσέξτε, ο Ολυμπιακός είχε τρεις κεντρικούς χαφ, τον Φορτούνη ψεύτικο 9άρι να λειτουργεί σαν 4ος και δύο εξτρέμ. Ο Μπόλονι απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο κατέβασε την ομάδα με μόλις δύο χαφ και έναν εξτρέμ, καθώς για έναν περίεργο λόγο εκτός ότι χρησιμοποίησε ξανά το δίδυμο που δεν μπορεί να ανταλλάξει με τίποτα μία πάσα, χρησιμοποίησε στα αριστερά δύο μπακ.

ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΑΘΕΣΜΟ ΟΠΛΟ

Η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν για λύπηση στο ξεκίνημα του αγώνα. Το πλάνο του Μπόλονι ήταν τόσο λάθος, που δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανταλλάξουν οι παίκτες του μία πάσα. Ο Μαρτίνς ξέρει καλά την ομάδα του και γνώριζε πως στην ροή του αγώνα δεν είχε την δυνατότητα να κάνει πολλά πράγματα, οπότε έπρεπε να μπει δυνατά. Εκμεταλλεύτηκε το μοναδικό του όπλο που του είχε απομείνει, την πίεση ψηλά. Πίεσε όλες τις πάσες του αντιπάλου και εκμεταλλεύτηκε το δώρο του Ρουμάνου τεχνικού.

Δεν υπήρχε η δυνατότητα να απεγκλωβιστούν οι παίκτες του Παναθηναϊκού από την πίεση του αντιπάλου. Τα προσχήματα σώθηκαν με την αλλαγή της εικόνας στο δεύτερο ημίχρονο, η εικόνα όμως στο πρώτο μισάωρο ήταν ντροπιαστική. Πρέπει να έχει πολλά χρόνια σε παιχνίδι πρωταθλήματος να περάσει χειρότερη ομάδα στο "Καραϊσκάκης" από τον Παναθηναϊκό του πρώτου μέρους.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ

Πλέον έχουν καταλάβει οι πάντες πως δεν μπορούν να συνεργαστούν οι Μακέντα, Καρλίτος, ότι δεν κουμπώνουν, δεν ταιριάζουν μαζί, το ερώτημα είναι αν γίνεται να μην το καταλαβαίνει ακόμα ο Μπόλονι. Εδώ υπάρχει ένα μικρό ελαφρυντικό. Ασφαλώς και το καταλαβαίνει και για αυτόν τον λόγο στην διακοπή δούλευε το 4-2-3-1. Πιστεύει όμως πως δεν έχει ο Βιγιαφάνες ακόμη την δυνατότητα να βγάλει ολόκληρο παιχνίδι, δεν έχει πειστεί από κάποιον άλλον πως μπορεί να πάρει την θέση του επιτελικού χαφ και την τελευταία ημέρα επέλεξε να πάει στο 4-4-2.

Εκ του αποτελέσματος, ασφαλώς και δεν δικαιώθηκε, θα ήταν προτιμότερο να έπαιρνε το ρίσκο να χρησιμοποιήσει σαν τρίτο χαφ έναν από τους νεαρούς που διαθέτει ο σύλλογος και στην επανάληψη να ενισχύσει την δημιουργία του με τον Βιγιαφάνες και αν χρειαστεί και την επίθεσή του με δεύτερο επιθετικό. Τα πράγματα τα έκανε όμως ακόμα χειροτέρα, με την ακατανόητη επιλογή να χρησιμοποιήσει τον Χουανκάρ μπροστά από τον Ζαγαρίτη. Δεν υπήρχε τρόπος για να απελευθερωθεί η άμυνα του Παναθηναϊκού από την πίεση των παικτών του Ολυμπιακού.

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΝΩΡΙΣ

Οι γηπεδούχοι είχαν κομβικές απουσίες που ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο που είχαν οδηγήσει με την πίεση τους, τους αντιπάλους τους στο ένα λάθος μετά το άλλο, που είχαν μία τεράστια και άνετη κατοχή μπάλας και ένα παιχνίδι με πολύ μεγάλο ποσοστό ευστοχίας στις πάσες, ήταν αδύνατον να τις ξεπεράσουν και να βρουν καθαρές ευκαιρίες.

Μία εντυπωσιακή πάσα που έχει την σφραγίδα του Εμβιλά, καθώς ανήκει στο ρεπερτόριο του, που όμως δεν επιτρέπεται να τρώει μία άμυνα επαγγελματικής ομάδας, δημιούργησε τις συνθήκες για να πάρει προβάδισμα ο Ολυμπιακός μετά από μία εντυπωσιακή εκτέλεση του Φορτούνη.

Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος στο ποδόσφαιρο, όμως με βάση την εικόνα που είδαμε στο δεύτερο ημίχρονο, θα ήταν πολύ δύσκολο να βρει τρόπο να πάρει το παιχνίδι, αν δεν είχε να διαχειριστεί προβάδισμα στο σκορ. Είχε χάσει δυνάμεις από την πίεση ψηλά που είχε ασκήσει σε κάθε πάσα στο πρώτο κομμάτι του αγώνα και δεν είχε καθόλου επιθετικές βοήθειες να πάρει από τον πάγκο.

ΤΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Στο ημίχρονο πάντως ο Λάζλο Μπόλονι έβγαλε προσωπικότητα. Δεν ήταν απλές οι αλλαγές που έκανε, δεν είναι εύκολο με την εικόνα που είχε η ομάδα του να αλλάξει τον βασικό του στόπερ, την κολόνα της άμυνας και ταυτόχρονα να βγάλει τον αρχηγό του από την μεσαία γραμμή. Με αυτήν την διπλή αλλαγή, όμως, κέρδισε καλύτερη μεταβίβαση και στους δύο χώρους.

Και ο Κουρμπέλης πρόσφερε στην ομάδα του καλύτερη αρχική μεταβίβαση απ' ότι ο Σένκεφελντ στην τελευταία γραμμή άμυνας, αλλά και ο Αλεξανδρόπουλος είχε στην δεύτερη γραμμή καλύτερες επιλογές από τον Κουρμπέλη. Επίσης διόρθωσε και το λάθος του πρώτου ημιχρόνου, βγάζοντας τον Χουανκάρ και παιρνώντας στην θέση του τον Σαβιέρ.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΜΕ ΧΟΥΑΝΚΑΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΗ

Εδώ θέλω να σταθώ και να σας μεταφέρω πως στο ημίχρονο το κλίμα όταν έκανε ο Μπόλονι τις αλλαγές, δεν ήταν καθόλου καλό. Πιθανότατα οι παίκτες να είχαν κατανοήσει πως το πλάνο ήταν λανθασμένο και υπήρχε έντονος εκνευρισμός. Μάλιστα οι Χουανκάρ, Σένκεφελντ αντέδρασαν έντονα μόλις έμαθαν πως θα γίνουν αλλαγή. Με τον Ισπανό, να έχει πολύ πιο άσχημη και ασεβή αντίδραση, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως "εγώ δεν είμαι παιδάκι να παίζεις μαζί μου".

Συνήθως έτσι συμβαίνει, ο ευνοούμενος είναι αυτός που αντιδρά. Το μεγαλύτερο λάθος του Μπόλονι ήταν που χρησιμοποίησε εξτρέμ τον Χουανκάρ και αυτός του μίλησε άσχημα, όταν τον αντικατέστησε. Για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, ένταση υπήρξε στα αποδυτήρια και στο τέλος του παιχνιδιού, αυτήν την φορά, ανάμεσα σε Χατζηγιοβάνη και Μπόλονι.

Με τον Ρουμάνο να του ζητά τον λόγο στα αποδυτήρια. Ο Χατζηγιοβάννης μάλιστα έκανε το λάθος να απευθυνθεί προς τον Ουκρανό βοηθό του και να τον ρωτήσει γιατί τον αντικατέστησε ο Μπόλονι (το γράφω πιο κομψά απ' ότι ειπώθηκε) και τον Ρουμάνο τεχνικό να ισχυρίζεται στα αποδυτήρια πως άκουσε τι του είπε και να του ζητάει έντονα εξηγήσεις και για τις δύο αντιδράσεις του. Αυτά όμως είναι θέματα που θα δούμε πως θα τα διαχειριστεί στην συνέχεια.

ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η εικόνα του Παναθηναϊκού μόλις έκανε τις αλλαγές δείχνει πως στην διακοπή έγινε δουλειά. Πάντοτε τα εξόφθαλμα λάθη, είτε στην αρχική ενδεκάδα είτε στο κοουτσάρισμα από έναν προπονητή, φέρνουν και συζητήσεις. Όμως η σημαντική δουλειά που έχει να κάνει ένα προπονητικό επιτελείο, είναι να έχει σε καλή κατάσταση την ομάδα του.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Μπόλονι έχει αναλάβει μία πολύ δύσκολη αποστολή, καθώς πήρε μία ομάδα με τεράστιο πρόβλημα στην φυσική κατάσταση, που δεν μπορούσε να δημιουργήσει φάσεις σε ροή αγώνα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό που έστω για ένα ημίχρονο είδαμε τον Παναθηναϊκό να πιέζει ψηλά τον αντίπαλό του και να γίνεται δημιουργικός.

Εκμεταλλεύτηκε την κούραση του Ολυμπιακού, το γεγονός πως δεν είχαν οι ερυθρόλευκοι φορ να πιέσει την άμυνα του, έμεινε ψηλά και δημιούργησε καθαρές ευκαιρίες για να ισοφαρίσει και στο τέλος δικαιούται να ισχυρίζεται, πως αδικείται από το τελικό αποτέλεσμα. Η αλήθεια όμως είναι πως είχε στρωμένο το χαλί για να κάνει την έκπληξη.

Το κλείσιμο του παιχνιδιού αφήνει και τις δύο ομάδες με μία μικρή ικανοποίηση αλλά και με προβληματισμό. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν το ντέρμπι, αλλά έχουν μπροστά τους ένα πρόγραμμα - βουνό που με αυτό το απουσιολόγιο δεν βγαίνει. Στον Παναθηναϊκό έχασαν μία μεγάλη ευκαιρία, έχουν βαθμολογική συγκομιδή ομάδας που παίζει για την παραμονή της, αλλά έχουν την ικανοποίηση της καλής εικόνας που έδειξαν στο δεύτερο ημίχρονο.

Είναι δεδομένο πως στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός έκανε με διαφορά το κορυφαίο φετινό του 45λεπτό και απέδειξε πως στην διακοπή έχει γίνει καλή δουλειά. Ο Μπόλονι έκανε πολλά λάθη, όμως την εικόνα της ομάδας του την έχει βελτιώσει.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ