ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έπαιξε αποκλειστικά για το 0-0 στη Λεωφόρο και το πήρε για πλάκα

Οι Βιγιαφάνιες και Λαλά σε μονομαχία στη Λεωφόρο
Οι Βιγιαφάνιες και Λαλά σε μονομαχία στη Λεωφόρο INTIME SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για την απογοητευτική εικόνα του ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό με τον Ολυμπιακό, όπου ο πρώτος ήθελε αλλά δεν μπορούσε και ο δεύτερος πήρε αυτό για το οποίο κατέβηκε.

Στην Λεωφόρο οι δύο αιώνιοι κακοποίησαν το ποδόσφαιρο. Η κάθε πλευρά, μπορεί να βρει τα δικά της επιχειρήματα. Όσοι θέλουν να μεροληπτούν υπέρ του Παναθηναϊκού, στέκονται στην υπεροχή που είχε η ομάδα του Γιοβάνοβιτς και καυτηριάζουν την καθαρά αμυντική συμπεριφορά του αντιπάλου. Όσοι είναι φιλικά προσκείμενοι στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, βλέπουν την βαθμολογία, στέκονται στις απουσίες του Ολυμπιακού και πως ακόμη κι έτσι ο Μαρτίνς πέτυχε τον στόχο του.

Η αλήθεια είναι, πως ο Παναθηναϊκός, είχε να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που για 90 λεπτά, έπαιζε άμυνα και κατάφερε να δημιουργήσει μόλις μισή ευκαιρία, την κεφαλιά του Μακέντα στο 41ο λεπτό. Η αλήθεια επίσης είναι πως δεν μπορώ να θυμηθώ άλλο εγχώριο παιχνίδι του Ολυμπιακού που να μην περάσει ούτε καν από το μυαλό των ποδοσφαιριστών του να κάνουν κάποια επίθεση.

Κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει αυτό που κατάφερε ο Ολυμπιακός στην Λεωφόρο

Η εικόνα του ντέρμπι, δείχνει πως και οι δύο ομάδες έχουν τα δικά τους προβλήματα, όμως για ακόμα μία φορά ο Ολυμπιακός έχει την ικανότητα να παίρνει εύκολα αυτό που ζητάει απέναντι στους ανταγωνιστές του.

Ο Μαρτίνς πήρε την απόφαση να παίξει για το 0-0 και πήρε για πλάκα το αποτέλεσμα που ήθελε. Οφείλεται σε ικανότητα του ίδιου, σε αδυναμία του αντιπάλου, η αλήθεια είναι πως ισχύουν και τα δύο. Φυσικά δεν γίνεται και να τον χειροκροτήσουμε που πήρε την απόφαση να κατέβει σε παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό με μοναδικό στόχο την λευκή ισοπαλία. Όμως υπάρχει και η εξής πραγματικότητα.

Καμία άλλη ομάδα, στην χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει αυτό το απλό που πέτυχε ο Ολυμπιακός στην Λεωφόρο. Δηλαδή να πάει σε ένα πλάνο με στόχο το 0-0 και να παρουσιάσει ένα αμυντικό σχέδιο, με το οποίο θα πάρει για πλάκα αυτό το αποτέλεσμα.

Επέλεξε τον σχηματισμό που αποσύρθηκε μετά την Λουντογκόρετς

Ο Μαρτίνς γνώριζε πως η ομάδα του δεν είναι σε καλή κατάσταση. Πως οι Ελ Αραμπί, Μασούρας, Καμαρά δεν είναι στην καλύτερη δυνατή ατομική κατάσταση, ο κομβικός Αγκιμπού λείπει στο Κόπα Άφρικα, όπως και άλλοι 4 ποδοσφαιριστές που μειώνουν σημαντικά τις διαθέσιμες επιλογές.

Έβλεπε επίσης πως ο Γιοβάνοβιτς κάνει καλή δουλειά στον Παναθηναϊκό και πως το παιχνίδι ήταν επικίνδυνο. Όλη την εβδομάδα τα ρεπορτάζ έγραφαν πως ο Μαρτίνς σκέφτεται το 4-2-3-1 με τον Βαλμπουενά σε ρόλο δημιουργού. Στην πραγματικότητα ο Πορτογάλος τεχνικός ολόκληρη την χρονιά δείχνει πως δεν εμπιστεύεται τον Βαλμπουενά για να βγάλει παιχνίδι σε διάρκεια, επίσης δεν υπήρχε και λόγος για να πάρει το οποιοδήποτε ρίσκο.

Πήρε λοιπόν την απόφαση να χρησιμοποιήσει ό,τι ο ίδιος θεωρούσε πως έχει σαν όπλο. Έδεσε την ομάδα του με τρεις καλούς για το δικό μας ποδόσφαιρο στόπερ, χρησιμοποίησε τους δύο διαθέσιμους αμυντικούς χαφ, επιστρέφοντας στο 3-4-3. Ένα σύστημα που αποσύρθηκε μετά τον αποκλεισμό από την Λουντογκόρετς.

Η ήττα της ΑΕΚ από τον Παναιτωλικό έκανε ακόμη πιο εύκολη την αποστολή του Ολυμπιακού. Του επέτρεψε χωρίς καμία ενοχή να παίξει για το 0-0, γνωρίζοντας πως με την ισοπαλία η διαφορά δεν θα μειωθεί από την πρώτη θέση στους 7 βαθμούς, αλλά θα μείνει στους 9. Ο Μαρτίνς ενέργησε με ρεαλισμό, καθώς δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις η ισοπαλία να είναι σαν νίκη.

Έχτισε ένα τείχος

Η συμπεριφορά του Ολυμπιακού, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα, έδειξε πως δεν ψάχνει τίποτα άλλο στο γήπεδο από το 0-0.

Κράτησε τους δύο πραγματικά δυνατούς χαφ που διαθέτει σε χαμηλά μέτρα, τους έδωσε εντολή να πηγαίνουν δυνατά στον αντίπαλο σε οποιαδήποτε πάσα, οδηγεί σε υποδοχή μπάλας που μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι ανάμεσα στις γραμμές του. Δεν συνέβη ποτέ, ο Ολυμπιακός εμφάνισε μία δυνατή αμυντική 5άδα στον άξονα, έχτισε ένα τείχος το οποίο οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς δεν βρήκαν ποτέ τον τρόπο να τον διασπάσουν.

Ασφάλεια στην κατοχή και μισή ευκαιρία

Ο Παναθηναϊκός έχει την ικανότητα σε ένα τέτοιο παιχνίδι να μην κάνει λάθη στο αρχικό χτίσιμο της επίθεσης του, που θα οδηγούσε τον Ολυμπιακό σε καθαρές ευκαιρίες, όπως αυτές που έβγαλε ο Ελ Αραμπί στα δύο τέρματα που πέτυχε με την ΑΕΚ, χωρίς να χρειαστεί συνεργασία με συμπαίκτη του.

Είναι όμως και το μοναδικό που κατάφερε στο γήπεδο. Είχε απέναντι του μία ομάδα που έπαιζε 90 λεπτά άμυνα και το μόνο που πέτυχε, ήταν να έχει ασφάλεια στην αρχική κατοχή και να δημιουργήσει μισή ευκαιρία.

Στο 41ο λεπτό, η επίθεση που πάντοτε δημιουργεί στην Λεωφόρο αξιοποιώντας το ανέβασμα του Χουανκάρ όταν έχει την μπάλα ο εξτρέμ και μπαίνει προς τα μέσα. Ο Χουανκάρ βρήκε τον Μακέντα μέσα στην μικρή περιοχή, όμως ο Ιταλός, όπως ακριβώς έκανε και στον Βόλο, κατάφερε από καλή θέση να εκτελέσει με έναν τρόπο που δεν δημιουργείσαι την παραμικρή απειλή για τον αντίπαλο.

Χρειάζεται φορ

Ήταν περίεργη η απόφαση του Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιήσει τον Μακέντα. Ο Ιταλός φώναζε και με τον Άρη και με τον Βόλο, πως δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου την ομάδα. Είναι ξεκάθαρο πως το ποδόσφαιρο που διδάσκει ο Γιοβάνοβιτς έχει ανάγκη έναν πραγματικό καλό επιθετικό. Ας μην όμως μείνουμε άλλο εκεί, τα έγραψα και σε πρόσφατο κείμενο την βδομάδα που πέρασε.

Πέρα από το γεγονός πως απέναντι σε μία ομάδα που είχε τρεις καλούς στόπερ, ο Παναθηναϊκός είχε έναν φορ που δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό στο πρώτο μέρος και στην επανάληψη έναν επιθετικό πιο δραστήριο αλλά που την μπάλα μπορούσε να την ακουμπήσει μόνο έξω από την περιοχή και δίχως να έχει την ικανότητα να την φέρει μέσα σε αυτήν.

Δεν μπορούσε να φέρει παίκτες και μπάλα στην αντίπαλη περιοχή

Συνολικά αυτό ήταν και το πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Είχε μπροστά του ένα τείχος πέντε δυνατών κορμιών, τους τρεις στόπερ και τους δύο κεντρικούς χαφ και δεν μπορούσε να φέρει παίκτες και μπάλα ανάμεσα τους.

Παρότι στο μεγαλύτερο διάστημα ήταν ανάμεσα στην σέντρα και στο όριο της περιοχής του Ολυμπιακού, δεν υπήρχε τρόπος ούτε να φέρει παίκτες μέσα στην αντίπαλη περιοχή.

Δεν έχει πατήματα, στην αντίπαλη περιοχή από την τριάδα του κέντρου

Βλέπετε, πέρα από το πρόβλημα στο γκολ, το πλάνο του Γιοβάνοβιτς με τριάδα τους Πέρες, Βιγιαφάνες, Μαουρίτσιο και τον Αλεξανδρόπουλο στον πάγκο δεν μπορεί να βρει κίνηση από τον άξονα στην περιοχή. Η συγκεκριμένη τριάδα δεν έχει πολλά κάθετα μέτρα και δεν προσφέρει πολλά έξτρα πατήματα.

Οπότε, χωρίς φορ και με τριάδα στα χαφ που θέλουν την μπάλα στα πόδια τους για να την μεταφέρει με πάσα, ο καθένας από τον χώρο του ήταν αδύνατον να δημιουργήσει μεγάλη ευκαιρία ο Παναθηναϊκός.

Οι παράγοντες Αλεξανδρόπουλος και Βιτάλ

Είναι ακραίο λάθος του εργατικού Γιοβάνοβιτς που δεν έχει καθιερώσει στην θέση "8" τον Αλεξανδρόπουλο, όπως και που δεν έχει φροντίσει να βοηθήσει τον Βιτάλ να δείξει την πραγματική του αξία. Να βρει πλάνο που να φέρνει τον Βραζιλιάνο σε επαφές πιο κεντρικά και πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Αμφότεροι μπήκαν αργά και ήταν οι μόνοι που προσπάθησαν να δημιουργήσουν δυσκολίες στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Ο Αλεξανδρόπουλος, μέσα σε 10 λεπτά έκανε δύο κάθετα τρεξίματα με την μπάλα που δεν μπορούσε να κάνει κανένας από τους υπόλοιπους που αγωνίστηκαν και ο Βιτάλ μπόρεσε και κράτησε με ασφάλεια την μπάλα ψηλά, έπαιζε πολύ εύκολα τον Καρμπόβνικ και ανάγκαζε τον Καμαρά να πηγαίνει συνεχώς αυτός πάνω του, φέρνοντας μία μικρή αναστάτωση στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Είναι ξεκάθαρο πως ο Βιτάλ έχει ποιότητα και δε βρίσκω λογικό που ο Γιοβάνονβιτς λειτουργεί σαν να έχει αποδεχτεί πως δεν μπορεί να βγει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής.

Απογοητευτική ποδοσφαιρική παράσταση

Δημιουργήθηκε δηλαδή ένα παιχνίδι που ήταν στο 0-0 και από τύχη ή από ατομική ή ομαδική ικανότητα εξαιτίας των μέτρων που διεξαγόταν, μπορούσε να το πάρει ο Παναθηναϊκός στο 1-0.

Δεν ήταν ωραίο για τον Ολυμπιακό που κατέφυγε απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο του σε αυτήν την λογική παιχνιδιού. Δεν ήταν όμως ωραίο ούτε και για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς που στην πράξη δεν μπόρεσε ποτέ να αξιοποιήσει τα μέτρα που διεξαγόταν το παιχνίδι και να δημιουργήσει συνθήκες, έστω και από τυχαίο γεγονός, να βρει το γκολ της νίκης.

Οι δύο ομάδες παρουσίασαν μία απογοητευτική ποδοσφαιρική παράσταση. Ένα θέαμα ικανό να κάνει ένα παιδί, το οποίο ο πατέρας του το παροτρύνει να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο να σιχαθεί το άθλημα. Ο Ολυμπιακός πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε, σε μία ημέρα που ο προπονητής του αποδέχτηκε πως η ομάδα του δεν μπορεί να παίξει.

Δικό του επίτευγμα είναι πως τα κατάφερε. Καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν είναι σε θέση να το πετύχει, δική του όμως και η αποτυχία που η ομάδα του έφθασε στο σημείο να αποδεχτεί πως δεν μπορεί να παίξει.

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολίασαν όσα είδαμε στο ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο, καθώς και την τεράστια γκέλα της ΑΕΚ.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ