OPINIONS

Ο μοναδικός τρόπος του πανούργου Κούρτιτς στη νίκη του ΠΑΟΚ

Ο Κούρτιτς πανηγυρίζει το γκολ του στο ΠΑΟΚ - Γάνδη | 10 Μαρτίου 2022
Ο Κούρτιτς πανηγυρίζει το γκολ του στο ΠΑΟΚ - Γάνδη | 10 Μαρτίου 2022 EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου ο οποίος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό έπαιξε κόντρα στην Γάνδη σαν αφεντικό για την πρόκριση η οποία θα κριθεί την επόμενη Πέμπτη στο Βέλγιο.

Ο ΠΑΟΚ που δημιούργησε ο Λουτσέσκου στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά τις δύο κολλητές ήττες από Άρη και Ιωνικό, για ακόμα μία φορά έδειξε χαρακτήρα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, αμύνθηκε υποδειγματικά απέναντι στην Γάνδη, δεν δέχτηκε ούτε μία κλασική ευκαιρία και φώναξε πως είναι το αφεντικό της σειράς κερδίζοντας με 1-0 στην Τούμπα.

Δεν έχει γκολ από πολλούς παίκτες, έχει τον Κούρτιτς

Για να τα λέμε όλα, ο Λουτσέσκου έχει δημιουργήσει μία πολύ σφιχτή, δεμένη ομάδα η οποία όμως δεν έχει το εύκολο γκολ. Δεν υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που μπορούν να σκοράρουν, σε αυτήν την ποδοσφαιρική λογική που ακολουθεί. Ο ΠΑΟΚ δεν παίρνει γκολ, από τον σέντερ φορ, δεν μπορεί να πάρει γκολ, από τον παίκτη που παίζει πίσω του, καθώς στο πλάνο, την συγκεκριμένη θέση, την καλύπτει ο Αουγκούστο.

Στην πράξη δηλαδή, περιορίζεται στα τέρματα, που μπορούν να δώσουν οι δύο εξτρέμ, τα στόπερ και φυσικά ότι βάλει ο Κούρτις. Σε αυτήν την μαγική πορεία, που ξεκίνησε μέσα από αποτυχίες και από μία παραδοχή, πως το σχέδιο του καλοκαιριού ήταν λανθασμένο, αυτή η παικτάρα ο Σλοβένος, δεν σταματά να σκοράρει.

Σαν να ήταν πέναλτι

Έχει δημιουργήσει τέτοια ψυχολογία, που όταν ο Τσιγγάρας πήγε με χίλια στην μπάλα, στο 57' και κέρδισε το φάουλ, όσοι βρισκόντουσαν στην Τούμπα και όσοι έβλεπαν το παιχνίδι από την τηλεόραση και νοιώθουν από τον φετινό ΠΑΟΚ, αισθάνθηκαν λες και η ομάδα τους κέρδισε πέναλτι. Σαν να δόθηκε στον Κούρτιτς, ελεύθερη βολή σε νεκρό χρόνο.

Σε ένα παιχνίδι, που οι δύο ομάδες, επέλεξαν να πάνε σε χαμηλό τέμπο και σε λίγες φάσεις, η ευκαιρία που δόθηκε στον Κούρτιτς, να στήσει την μπάλα, λίγο έξω από την περιοχή, έμοιαζε σαν θείο δώρο. Ο πανούργος Σλοβένος, για ακόμα μία φορά, δικαίωσε τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Βρήκε για ακόμα μία φορά την χαραμάδα, έκανε το έξυπνο χτύπημα, για να μπερδέψει το τείχος, τον τερματοφύλακα της Γάνδης και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Έχει τον δικό του τρόπο

Ό Κούρτιτς μπορεί να παραδέχτηκε μετά την ρεβάνς κυπέλλου με την ΑΕΚ πως ήταν τυχερός που η εκτέλεση του πήγε στα δίχτυα. Ασφαλώς και η σημερινή του εκτέλεση, είχε μεγάλο ποσοστό τύχης, όπως κάθε εκτέλεση φάουλ, χρειάζεται και την τύχη για να καταλήξει στα δίχτυα. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτός ο παμπόνηρος παικταράς, χωρίς να χτυπάει τα φάουλ με την τέχνη του κλασικού εκτελεστή, δίχως να θυμίζουν τα χτυπήματα του κάποιον από τους μεγάλους εκτελεστές έχει έναν δικό του μοναδικό τρόπο, να κάνει την ζωή δύσκολη στο αντίπαλο τείχος και στον αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο τρόπος που βρήκε, να περάσει την μπάλα ανάμεσα από το τείχος της ΑΕΚ, όπως και ανάμεσα από το τείχος και τον πιο κοντινό παίκτη της Γάνδης, ήταν ευρηματικός.

Μία σπόντα μπιλιάρδου

Την ώρα που πήρε την μπάλα και την φύλησε ο τρόπος που την έστησε έδειχνε σε όλο το γήπεδο πως ήξερε τι πρέπει να κάνει για να την στείλει στα δίχτυα. Και αυτό που είχε σκεφτεί πως χρειάζεται δεν ήταν ένα κλασικό φάουλ μπανάνα, δεν ήταν μία δυνατή εκτέλεση, δεν είχε ούτε εσωτερικό, ούτε εξωτερικό φάλτσο, ήταν μία σπόντα μπιλιάρδου. Ένα χτύπημα που εφευρίσκουν οι μεγάλοι παίκτες του μπιλιάρδου, για να πετύχουν τον στόχο, αξιοποιώντας όλο το τραπέζι.

Μπορεί εύκολα κάποιος να θεωρήσει πως ήταν απλά τυχερός που χτύπησε η μπάλα στον αντίπαλο, άλλαξε πορεία και μπήκε. Δεν είναι όμως έτσι, χτύπησε την μπάλα με ένα συγκεκριμένο τρόπο με στόχο να περάσει ανάμεσα στους αντιπάλους και να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Αυτήν την σκέψη έκανε με την ΑΕΚ, την ίδια σκέψη έκανε και με την Γάνδη. Ήταν όμως όλη η κίνηση του τέτοια, η προσωπικότητα που έβγαζε την ώρα που σφυρίχτηκε το φάουλ και στα δύο παιχνίδια, που δημιούργησε έναν φόβο στην αντίπαλη άμυνα και μία ενέργεια που μαζί με το έξυπνο χτύπημα του, αποδείχθηκε αρκετή, για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 52ο λεπτό έδωσε μισό γκολ στον Άκπομ

Ο ΠΑΟΚ έφερε μία φορά σε κάθε ημίχρονο την μπάλα μέσα στην περιοχή για να εκτελέσει ο Ακπόμ. Ο Άγγλος φορ ήταν πολύ δραστήριος, έδωσε μάχες, είχε γεμάτο παιχνίδι, το γκολ όμως δεν το έχει με τίποτα. Σε ένα παιχνίδι συντηρητικό που οι φάσεις ήταν ελάχιστές, με τις δύο καλές στιγμές που έφτιαξε ο ΠΑΟΚ, για τον Ακπόμ, δημιούργησε τις συνθήκες για να αξίζει να πάρει το παιχνίδι στο 1-0.

Επέβαλε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό το δικό του αργό τέμπο που θέλει να βάλει στο παιχνίδι. Βοήθησε πως και για την Γάνδη αποτελεί υπέρβαση, το να φθάσει στους "8" Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ακόμα και αν αυτή είναι το Conference League, οπότε και οι Βέλγοι βολεύτηκαν από αυτόν τον ρυθμό.

Έχτισε ο Λουτσέσκου το παιχνίδι που ακριβώς ήθελε, ελεγχόμενη κατοχή η ομάδα, του, πολλές πάσες στοιχεία που έμοιαζαν να του εξασφαλίζουν το μηδέν στην άμυνα. Έψαχνε τη φάση του, για να πάρει το παιχνίδι στο 1-0. Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε στο 52ο λεπτό όταν ο πανούργος Κούρτιτς έκανε μία εξαιρετική σέντρα, για τον Άκπομ, έβγαλε τον σέντερ φορ του, σε μία θέση που του έδινε την δυνατότητα να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, αλλά όπως έγραψα και πιο πάνω, ο ΠΑΟΚ, έχει πετύχει να γυρίσει την χρονιά, δίχως να παίρνει γκολ από τον σέντερ φορ του. Έξι λεπτά αργότερα ο Κούρτις, έκανε μόνος του την δουλειά.

Χρειάζεται μεγάλο παιχνίδι, από τους αντικαταστάτες των Κούρτιτς, Ζίβκοβιτς

Η εικόνα του αγώνα δείχνει, για την ακρίβεια φωνάζει, πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να περάσει τους "8" του Conference League. Η Γάνδη δεν έδειξε το παραμικρό στοιχείο, που μπορεί να τον φοβίσει. Το κακό όμως είναι πως θα πάει στην ρεβάνς χωρίς τους δυο ποδοσφαιριστές που μπορούν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα. Χωρίς τον απόλυτο ηγέτη, που ακούει στο όνομα Κούρτιτς και χωρίς τον σημαντικό για την λειτουργία της ομάδας Ζίβκοβιτς.

Επίσης στην λίστα δεν είναι δηλωμένος ο Ζαμπά που μπορούσε σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι να δώσει διασκελισμό, γρήγορο παιχνίδι στον χώρο, στοιχεία που δεν είχε ο σημερινός ΠΑΟΚ. Όμως έχει σκορ να υπερασπιστεί, έναν προπονητή που ξέρει να παίρνει το καλύτερο που μπορεί από την ομάδα του και ελπίζει, ο Σβαρμπ που θα πάρει την θέση του Κούρτιτς και είτε ο Μιτρίτσα, είτε ο Καντουρί, είτε ο Μουργκ χρησιμοποιηθούν αντί του Ζίβκοβιτς, να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Για να αποκλειστεί το σύνολο του Λουτσέσκου από την Γάνδη, θα πρέπει κάτι να πάει πολύ άσχημα την επόμενη εβδομάδα. Ο ΠΑΟΚ, έχει στο Βέλγιο ραντεβού με την ιστορία και είναι στα δικά του χέρια η μοίρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ