ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Γιοβάνοβιτς έρχεται για να δουλέψει σκληρά

Ο Γιοβάνοβιτς έρχεται για να δουλέψει σκληρά
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ @ 2011 PHILIPPOS CHRISTOU / ASSOCIATED PRESS

Τα ψέματα στον Παναθηναϊκό τελείωσαν. Ο σύλλογος επέλεξε συνειδητά έναν προπονητή λάτρη της σκληρής δουλειάς και της πειθαρχίας. Πρέπει όμως να βρει και τον τρόπο να τον στελεχώσει εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και να τον στηρίξει.

Ο 59χρονός Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Αλαφούζος ψάχνει την συνταγή της επιτυχίας. Η συνεργασία με τους Έλληνες προπονητές, δεν του βγαίνει καθώς ο ίδιος θεωρεί πως κοιτάνε περισσότερο να προστατεύουν στο επικοινωνιακό κομμάτι τον εαυτό τους και να δείχνουν τα λάθη της διοίκησης. Όταν ζήτησε από δύο τεχνικούς διευθυντές να βρουν μόνοι τους ξένους προπονητές, ο Τάκης Φύσας τού έφερε τον Στραματσόνι και ο Τσάβι Ρόκα τον Πογιάτος.

Συμπλήρωνε όλα τα κουτάκια

Στην αναζήτηση για ένα μοντέλο που να λειτουργεί, η απόφαση ήταν να έρθει ξένος προπονητής, που να γνωρίζει καλά το δικό μας ποδόσφαιρο και να έχει καταγράψει κάποια μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν, ώστε να υπάρχει όσο γίνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Βλέπετε, η διοίκηση της ομάδας καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αποτυχία και για αυτό τον λόγο, δεν ήθελε να φέρει κάποιον που ούτε η ίδια μπορεί να τον αξιολογήσει καλά και που πιθανότατα θα χρειαζόταν χρόνο προσαρμογής.

Ήθελε όμως και να φέρει έναν άνθρωπο που θα του μαζέψει τα αποδυτήρια και θα δουλέψει σκληρά με τους χαϊδεμένους ποδοσφαιριστές. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, συμπλήρωνε όλα τα κουτάκια και πήρε την δουλειά.

Ασφαλώς ό,τι βιογραφικό και να έχει ο προπονητής, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν θα δέσει η όχι με την ομάδα. Οι προπονητές που κάνουν επιτυχημένη καριέρα, έχουν ένα βιογραφικό που μέσα υπάρχουν επιτυχημένες και αποτυχημένες δουλειές. Σιγουριά ποτέ δεν γίνεται να υπάρχει, παίζουν ρόλο και οι συγκυρίες αλλά και το πώς θα δέσει ο προπονητής, με τον κάθε σύλλογο.

Συνδύασε τίτλους με ευρωπαϊκή πορεία

Πάμε να δούμε όμως τι προπονητή πήρε ο Παναθηναϊκός. Ο Ίβαν Γιοβάνοβιτς έχει δουλέψει με επιτυχία στην Κύπρο και στα Αραβικά Εμιράτα. Δεν πήρε ομάδες από το πιο υψηλό επίπεδο, όμως στην Κύπρο, έκανε αυτό που ζητάει σε ιδανικές συνθήκες ο Παναθηναϊκός.

Συνδύασε σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία, με κερδισμένα πρωταθλήματα. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα στην Κύπρο, έφθασε τον ΑΠΟΕΛ στους 8 του Champions League, δεν είναι αυτά απλά πράγματα. Μπορεί στο κυπριακό πρωτάθλημα να είχε ένα ρόστερ, που ήταν πιο υψηλό από τον ανταγωνισμό, όμως για το επίπεδο της δουλειά του, μιλάει η Ευρώπη.

Έφθασε τον ΑΠΟΕΛ στα προημιτελικά του Champions League και μόνο το γεγονός πως σαν προπονητής kυπριακής ομάδας, έχει ρεκόρ στα eυρωπαϊκά παιχνίδια με 23 νίκες 16 ισοπαλίες και 18 ήττες, δείχνει πολλά για το επίπεδο ανταγωνιστικότητας που είχε φθάσει τον ΑΠΟΕΛ.

Ο Γιοβάνοβιτς θέλει τον απόλυτο έλεγχο

Σε πολλούς έχει προκαλέσει εντύπωση που ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει χωρίς τεχνικό διευθυντή, το επόμενο διάστημα. Όχι όμως για όσους γνωρίζουν την νοοτροπία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τον τρόπο που δούλεψε στην Κύπρο.

Πρόκειται για έναν προπονητή, που ειδικά σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι, θέλει να λειτουργεί σαν μάνατζερ. Να συγκεντρώνει πάνω του όλες τις ευθύνες, όσο αφορά sτο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Μίλησα με ανθρώπους που παρακολουθούν στενά το κυπριακό ποδόσφαιρο, όλοι μου είπαν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα.

Ο Ιβάν Γιοβάνιβιτς, εύκολος άνθρωπος δεν είναι και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να δουλέψει με ποδοσφαιριστές που δεν τους έχει εγκρίνει ο ίδιος. Είναι κάτι που το μετέφερε και στις συζητήσεις που έκανε με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού. Θέλει τον απόλυτο έλεγχο στο χτίσιμο της ομάδας.

Δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του

Σαν προπονητής είναι αυστηρός, παλιάς κοπής. Ο ΑΠΟΕΛ όταν πέτυχε με τον Γιοβάνοβιτς, μπορεί να του είχε αφήσει τον απόλυτο έλεγχο όσο αφορά στην ομάδα, ήταν ένας σύλλογος όμως πολύ οργανωμένος εκείνη την εποχή και ο Γιοβάνοβιτς, στηριζόταν από παντού. Κάτι που τον βοήθησε να λειτουργήσει σαν δικτάτορας μέσα στα αποδυτήρια.

Πρέπει να τον στηρίξει ο σύλλογος

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, σε όποιον θέλει να παραμείνει στην ομάδα και σε όποιον αποκτηθεί, πως ο Παναθηναϊκός επέλεξε να δουλέψει με έναν προπονητή, που για εκείνον το Α και το Ω, είναι η πειθαρχία. Στα αποδυτήρια λειτουργεί στα όρια του αυταρχισμού.

Η αυστηρότητα του Μπόλονι δεν είναι τίποτα σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί ο Γιοβάνοβιτς. Ασφαλώς ο προπονητής κρίνεται και στο κατά πόσο μπορεί να κρατήσει τα αποδυτήρια στα επίπεδα, που ο ίδιος θέλει, όμως σε αυτό το κομμάτι, ο σύλλογος με τον τρόπο που λειτουργεί, θα πρέπει και να τον βοηθήσει.

Το γεγονός πως ο σύλλογος επέλεξε έναν προπονητή που με το που σηκώσεις ένα τηλέφωνο, να μάθεις το ποιόν του, καταλαβαίνεις πως δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του, πρέπει να φροντίσεις και να τον υποστηρίξεις.

Είναι τελείως διαφορετικό το να δώσεις σε έναν προπονητή αυξημένες αρμοδιότητες, για να δουλέψει σύμφωνα με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει και επιθυμεί, από το να τον αφήσεις μόνο του. Μαθαίνω πως στον Παναθηναϊκό έχουν στο πλάνο τους να τον υποστηρίξουν, μένει να το δούμε και στην πράξη.

Βασίζεται στη φυσική κατάσταση

Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το ποδόσφαιρο του Γιοβάνοβιτς βασίζεται στην φυσική κατάσταση. Όπως αρμόζει σε έναν προπονητή που θέλει την απόλυτη πειθαρχία, στηρίζεται στην πολύ σκληρή καθημερινή δουλειά. Δεν κατάφερε τυχαία να κρατήσει τον ΑΠΟΕΛ σε ένα υψηλό, για τα δεδομένα του συλλόγου, επίπεδο στην Ευρώπη. Δημιούργησε ομάδες που έτρεχαν πολύ.

Τα ψέματα τελείωσαν

Όποιος επιλέξει να παραμείνει στον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς, πρέπει να καταλάβει πως τα ψέματα τελείωσαν. Ο σύλλογος δεν έκανε τυχαία την επιλογή του προπονητή. Έχω την γνώση πως η διοίκηση για πρώτη φορά, ξέρει ακριβώς τι προπονητή ήθελε να πάρει στην ομάδα και για ποιον λόγο τον επέλεξε. Αποφάσισε πως κάποια στιγμή στο κάδρο πρέπει να μπουν και οι παίκτες.

Έφερε έναν άνθρωπο που έχει πετύχει, όχι στο πιο υψηλό επίπεδο, όχι όμως και σε ένα ποδόσφαιρο που απέχει πολύ από το δικό μας, δουλεύοντας σκληρά με τους ποδοσφαιριστές του και βάζοντας μέσα στα αποδυτήρια κανόνες. Απλά, επαναλαμβάνω, πως το συγκεκριμένο εγχείρημα θέλει εσωτερικά στεγανά, κάτι που τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν έχει. Αν μπει ξανά σε πρώτο κάδρο το παράπονο των ποδοσφαιριστών, όπως έγινε με τον Μπόλονι, ο Γιοβάνοβιτς είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει επιτέλους να δουλέψει σωστά και να παρουσιάσει ένα σύνολο με γυμνασμένους παίκτες, μία ομάδα που μέσα στο γήπεδο θα βγάζει πολύ τρέξιμο. Στον ΑΠΟΕΛ λειτούργησε σαν δικτάτορας στα αποδυτήρια και πέτυχε, γιατί κατάφερε να δημιουργήσει πιστούς στρατιώτες. Ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που έπαιζε και για αυτόν. Για να τα λέμε κι όλα, του ήταν εύκολη η διαχείριση, γιατί είχε πολύ καλύτερο υλικό, εκείνα τα χρόνια, από τις υπόλοιπες ομάδες στην Κύπρο.

Compact 4-2-3-1

Το ποδόσφαιρό του, όπως καταλάβατε, βασίζεται στην ταχύτητα και στην συνολική οργάνωση. Δημιουργεί ομάδες compact. Οι γραμμές είναι κοντά, κάτι που βοηθά να μπορεί η ομάδα, του να προσαρμόζεται από το επιθετικό, στο αμυντικό πλάνο, ανάλογα με τις συνθήκες.

Από την εποχή που ήταν στον ΑΠΟΕΛ, δούλευε ένα 4-2-3-1 που μοιάζει πολύ με αυτό που σήμερα, βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα. Με τους ακραίους επιθετικούς να μπαίνουν εσωτερικά και να βρίσκονται τρεις παίκτες κοντά στον φορ, για να δημιουργήσουν, να παίξουν μαζί του και να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή. Όποιος όμως δεν μπορεί να ακολουθήσει το πλάνο του, δεν έχει θέση στην ομάδα του.

Έρχεται για να δουλέψει σκληρά

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν είναι διαλλακτικός άνθρωπος, δεν κάνει χατήρια. Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο πράγμα που ζήτησε, είναι να μειωθεί κατά μία εβδομάδα, οι διακοπές ρεκόρ, που πήραν οι ποδοσφαιριστές από τον Ντρεοσί. Όποιος μείνει η αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να καταλάβει πως ο σύλλογος επέλεξε να φέρει έναν προπονητή, για να δουλέψουν σκληρά.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν έρχεται για να πάει, το ποδοσφαιρικό επίπεδο της ομάδας, στην νέα εποχή του αθλήματος, έρχεται όμως για να φέρει σκληρή καθημερινή δουλειά και να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα τρέχει πολύ και θα προσπαθεί μέσα από ένα πειθαρχημένο ποδόσφαιρο, με πολλά τρεξίματα, να πετύχει τους στόχους του.

Ο σύλλογος μετά από πολλά χρόνια, επέλεξε συνειδητά αυτήν την κατεύθυνση. Επειδή κανένας, από όσους ήξεραν πραγματικά τι συνέβαινε στην ομάδα, δεν πείστηκε πως για όλα όσα είχαν συμβεί, έφταιγε μόνο ο Μπόλονι. Μένει όμως, να στηρίξουν αυτήν την επιλογή, ενισχύοντας τον Γιοβάνοβιτς, με προσωπικότητες, μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: @ 2012 Laurent Cipriani/Associated Press

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ