ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γιοβάνοβιτς: Κίνηση που "ζυμωνόταν" εδώ κι 7 μήνες

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς © 2021 PHILIPPOS CHRISTOU/ASSOCIATED PRESS

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρισκόταν στην κορυφή των επιλογών του Αλαφούζου απ’ τον περασμένο Οκτώβριο για τον προπονητή της "επόμενης μέρας". Γιατί δεν ήρθε τότε και γιατί τον επέλεξε ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού

Έπρεπε να περάσουν 63 χρόνια για να καθίσει ξανά στην άκρη του πάγκου του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού, προπονητής από τη Σερβία. Τότε βεβαίως, ήταν ακόμη ενωμένη η Γιουγκοσλαβία, όμως ο Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς (1954-1958, ο άνθρωπος που "ανακάλυψε" τον Μίμη Δομάζο στην Άμυνα Αμπελοκήπων) ήταν ο μοναδικός Σέρβος τεχνικός που πέρασε από το "τριφύλλι", μέχρι τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είναι νέος προπονητής του συλλόγου, δουλεύει ήδη για αυτόν και στις αρχές Ιουνίου θα ολοκληρώσει (και) με υπογραφές τη συμφωνία του με τον Γιάννη Αλαφούζο για συμβόλαιο δύο ετών.

Το όνομά του, που κατέγραψε απ’ την περασμένη Τετάρτη (19/05) το SPORT 24 δεν μπήκε εσχάτως στη λίστα του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού.

ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020

Αλλά παραμένει σταθερά στις επιλογές και στο πλάνο του απ’ τον περασμένο Οκτώβριο. Στα... χασομέρια της συνεργασίας με τον Ντάνι Πογιάτος, που οδηγούσε σε... τοίχο, ο Αλαφούζος μίλησε τότε με τον Γιοβάνοβιτς, είδε με ικανοποίηση πως ο 58χρονος τεχνικός κάλυπτε σε πολλά κομμάτια αυτό που είχε στο μυαλό του, όμως deal δεν υπήρξε σ’ εκείνο το "φεγγάρι", διότι ο Γιοβάνοβιτς δεν ήθελε να αναλάβει την ομάδα μεσούσης της περιόδου.

Δίχως να έχει συμμετάσχει ο ίδιος στο "χτίσιμό" της και στην καλοκαιρινή προετοιμασία της, δεν ήθελε να πάρει πάνω του μία συνθήκη στην οποία ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονταν. Οι ομάδες άλλωστε, πάντα "χτίζονται" από το καλοκαίρι κι όχι στην... τούρλα του Σαββάτου μετά από ένα σούπερ αποτυχημένο ξεκίνημα.

Ο Αλαφούζος στράφηκε εντέλει στα μέσα Οκτωβρίου στον Λάζλο Μπόλονι (ο οποίος κέρδισε στη... στροφή τους Γιάννη Αναστασίου και Γκουστάβο Πογέτ), όμως από τότε ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού είχε το όνομα του Σέρβου τεχνικού "συνδεδεμένο" με την επόμενη επιλογή του.

Κι ο Γιοβάνοβιτς απ’ την πλευρά του, μολονότι δεν του έλειπαν οι προτάσεις κι από τις ομάδες της αραβικής χερσονήσου (όπου την τελευταία οκταετία, θεωρείται μέσα στους πρώτους πέντε προπονητές) κι απ’ τον ΑΠΟΕΛ, είχε διαρκώς στο δικό του "ραντάρ" τον Παναθηναϊκό. Έβλεπε, παρακολουθούσε ματς, ενημερωνόταν διαρκώς. Έμοιαζε να "προετοιμάζεται" μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα, εάν κι εφόσον το εφετινό καλοκαίρι ερχόταν ξανά στον... αφρό το ενδεχόμενο συνεργασίας τους. Όπως κι έγινε εντέλει...

Στα 9 χρόνια ενασχόλησης του Αλαφούζου με τον Παναθηναϊκό, ο Γιοβάνοβιτς μοιάζει ως η μοναδική επιλογή προπονητή που δεν... προέκυψε μέσα σε χρόνο dt (όπως π.χ. ο Στραματσόνι, που υπέγραψε μέσα σε 48 ώρες), αλλά "ζυμωνόταν" για περίπου 7 μήνες.

Επιλέχθηκε, αφενός διότι τα όσα έχουν συζητήσει οι δυο τους απ’ τον περασμένο Οκτώβρη, είναι πολύ κοντά σ’ αυτό που έχει στο μυαλό του ο ιδιοκτήτης της "πράσινης" ΠΑΕ κι αφετέρου, διότι θεωρεί ο Αλαφούζος πως είναι ένας πολύ "ισορροπημένος", αθόρυβος και τρομερά εργατικός προπονητής.

Ο οποίος, όπου εργάστηκε, έβαζε προέτασσε το "εμείς" και δημιουργούσε ομάδες με πολύ καλά "αποδυτήρια", ομάδες "οικογένειες" και κατάφερνε να βγάζει το περισσότερο που μπορούσε από κάθε παίκτη του. Είτε αυτός ήταν πρωτοκλασάτος, είτε ήταν δεύτερη και τρίτη επιλογή. Και γι’ αυτό πείστηκε πως άξιζε τον κόπο να του προσφέρει το υψηλότερο συμβόλαιο που έχει δώσει μέχρι σήμερα για προπονητή επί των ημερών του (900.000 ευρώ ετησίως).

ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ "ΔΕΙ" ΗΔΗ

Στον Παναθηναϊκό δεν θεωρούν πως το σημερινό ρόστερ είναι για (ακόμη ένα) ολοκληρωτικό... extreme makeover. Πολλοί παίκτες δεν έβγαλαν αυτό που μπορούν να βγάλουν, είτε γιατί το εφετινό δυναμικό του "τριφυλλιού" από ένα σημείο και μετά "κακοποιήθηκε" ποδοσφαιρικά -με διαφορετικούς τρόπους- απ’ τους Πογιάτος και Μπόλονι, είτε παρασύρθηκαν απ’ τη γενικότερη μετριότητα. Κι εδώ όμως οι "δικαιολογίες" για όλους... τελειώνουν.

Ο Γιοβάνοβιτς έχει ήδη μία πολύ καλή εικόνα όλης της ομάδας, έχει δει πάρα πολλά εφετινά παιχνίδια της και "ξέρει". Και για... κακή τύχη ορισμένων -χωρίς να το γνωρίζουν βεβαίως οι ίδιοι- έχει "δει" τα πάντα. Και την εικόνα τους μέσα στο γήπεδο και συμπεριφορές. Κι αυτό του προσφέρει την ευκαιρία, να βγάλει τα πρώτα του συμπεράσματα για όλους, δίχως πίεση και με πολύ πιο καθαρό μυαλό από έναν προπονητή ο οποίος είχε ήδη τα ηνία της ομάδας.

Το πρώτο 20ήμερο της προετοιμασίας (28-29 Ιουνίου μέχρι την αναχώρηση της ομάδας για την Ολλανδία) θα είναι και το πιο σημαντικό της επόμενης χρονιάς, καθώς όλοι (μα όλοι) θα περάσουν από το μικροσκόπιό του και θα κριθούν από το "μηδέν". Ο Σέρβος πάντως έχει ήδη μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό του για τους περισσότερους...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ