ΑΕΚ

Ο Γενς Γιόνσον αποκτήθηκε για να λύσει τα χέρια του Αλμέιδα

Ο Γενς Γόνσον της Δανίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Νιγηρία για τα προημιτελικά του τουρνουά ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων 2016, Σαλβαδόρ | Σάββατο 13 Αυγούστου 2016
Ο Γενς Γόνσον της Δανίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Νιγηρία για τα προημιτελικά του τουρνουά ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων 2016, Σαλβαδόρ | Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 © 2016 ARISSON MARINHO/ASSOCIATED PRESS

Η ΑΕΚ απέκτησε τον δικό της Ρούμπεν Πέρεθ, τον δικό της Γιαν Εμβιλά, ένα 6άρι που θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο, τα οποία έχει ανάγκη ο προπονητής για να εξελίξει το σχέδιό του και να βελτιώσει την ομάδα του.

Η ΑΕΚ που θα μπει στο καινούριο γήπεδο δεν θα πρέπει να θυμίζει σε τίποτα την περσινή ομάδα. Ήταν τεράστια αποτυχία και στραπάτσο για το σύλλογο ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός, όμως την στιγμή που ήρθε μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει.

Δημιούργησε την ανάγκη να αφυπνιστεί η διοίκηση της ομάδας και να γίνει αντιληπτό πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα: από πλευράς στελέχωσης της ομάδας, σε διοικητικό, οργανωτικό επίπεδο αλλά και αύξηση του μπάτζετ σε σημαντικά πόστα.

Η ποιοτική αναμόρφωση αρχίζει από το χώρο του κέντρου

Το γεγονός πως αυτό το νέο ξεκίνημα γίνεται χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δίνει στον Ματίας Αλμέιδα και στους ανθρώπους της ομάδας χρόνο για να χτίσουν τη νέα ΑΕΚ. Φαίνεται πως ο Αργεντινός τεχνικός ακολουθεί το ρητό "δείξε μου τους χαφ σου, να σου πω τι ομάδα έχεις". Η ΑΕΚ προσπαθεί να δημιουργήσει μία βάση και το πρώτο που έχει να κάνει είναι να προσπαθήσει να χτίσει μία πολύ δυνατή τριάδα στον άξονα, που θα βοηθήσει στον έλεγχο του ρυθμού, θα κάνει την ΑΕΚ να γίνει η ίδια αφεντικό των παιχνιδιών, με μία αγωνιστική ισορροπία που θα φέρει και βελτίωση στην αμυντική λειτουργία.

Η αρπαγή του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς ήταν το πρώτο μήνυμα, ο έμπειρος Γενς Γιόνσον βρίσκεται στην Αθήνα και αναμένεται να ανακοινωθεί και φυσικά συνεχίζουν οι προσπάθειες, για οριστική συμφωνία, με τον Ορμπελίν Πινέδα.

Καταλαβαίνετε πόσο σημαντική θα είναι η ποιοτική αναμόρφωση στον άξονα της ΑΕΚ, με τον Γιόνσον στη θέση 6, τον Γκατσίνοβιτς στο 8 και δεκάρι τον Πινέδα. Ουσιαστικά, οι περσινοί βασικοί Ντάμιαν Σιμάνσκι, Πέτρος Μάνταλος και ο άτυχος Κώστας Γαλανόπουλος γίνονται δεύτερες επιλογές, που ανεβάζουν σημαντικά το βάθος, αλλά και το επίπεδο των επιλογών στον άξονα της ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σκληράδα, τακτική γνώση, ασφάλεια

Ο Γιόνσον έρχεται να προσφέρει στοιχεία που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια από το χώρο του κέντρου της ομάδας. Πρόκειται για έναν πραγματικά πολύ σκληρό χαφ, εντυπωσιακά ικανό στο αμυντικό σκέλος και στο τακτικό κομμάτι, που με τον τρόπο που αγωνίζεται, απορροφά πίεση από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί σημαντικά από την ανεπάρκεια της τελευταίας γραμμής άμυνας. Πέρα από τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν στην αμυντική 4άδα, έλειπε ένας κεντρικός χαφ να μπορεί να βοηθά το κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τη σκληράδα και την τακτική γνώση του. Η ΑΕΚ έβγαλε την περσινή σεζόν έχοντας 6άρι τον Σιμάνσκι και στα πλέι οφ τον έκανε δίδυμο με τον μπαλάτο Γκρέγκορ Κριχόβιακ. Ο μόνος που έβγαζε ένταση στο παιχνίδι χωρίς μπάλα ήταν ο Σιμόες, ο οποίος όμως είχε αφήσει πίσω του και τα καλά χρόνια, αλλά και τις δυνάμεις του.

Η ΑΕΚ χρειάζεται σκληρούς ποδοσφαιριστές σε κομβικά πόστα, ποδοσφαιριστές που να γνωρίζουν τακτικά τη θέση, να μπορούν να βελτιώσουν το αμυντικό κομμάτι της ομάδας και μέσα από την αμυντική ασφάλεια και από τις κερδισμένες μονομαχίες να υπάρξει και μεγαλύτερη επιθετικότητα.

Έμπειρος ποδοσφαιριστής, αρχίζει να τον βλέπει και ο Χιούλμαντ

Είναι κανόνας πως αν δεν είσαι στιβαρός αμυντικά, δεν μπορείς να χτίσεις με ηρεμία την επιθετική φιλοσοφία σου. Ο Γιόνσον έρχεται με σκοπό να γίνει ο στυλοβάτης της ομάδας στο χώρο του κέντρου. Πρόκειται για έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή, με μόνιμα γεμάτες χρονιές. Από το 2016 έως το 2020 αγωνίστηκε στην Τουρκία με τα χρώματα της Κόνιασπορ. Τα δύο προηγούμενα χρόνια βοήθησε την Κάντιθ να κρατηθεί στη La Liga.

Από το 2020 είναι στο μυαλό του Κάσπερ Χιούλμαντ σαν λύση στο κέντρο μιας εξαιρετικής φουρνιάς που διαθέτουν οι Δανοί. Ασφαλώς το βασικό 6άρι της Δανίας είναι ο Πιερ Χόιμπιεργκ και δίπλα του υπάρχουν λύσεις πολύ υψηλού επιπέδου, όπως ο Τόμας Ντιλέινι και από πίσω του ο Ματίας Γένσεν. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως είναι στις σκέψεις του ομοσπονδιακού τεχνικού. "Κόπηκε" από την αποστολή για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το περσινό καλοκαίρι, όμως συνολικά έχει καταφέρει να πάρει πέντε συμμετοχές τα τελευταία δύο χρόνια σε μία εξαιρετική ομάδα και είναι στους παίκτες που είτε "κόβονται" είτε μπαίνουν την τελευταία στιγμή στην αποστολή της εθνικής Δανίας.

Εξαιρετικός στην αμυντική συμπεριφορά

Η ΑΕΚ βάζει στο ρόστερ της έναν πραγματικά σοβαρό ποδοσφαιριστή, που παίζει την θέση 6 με πειθαρχία, έχει πολύ καλά νούμερα στο αμυντικό σκέλος, χάνει πολύ σπάνια την μπάλα από τα πόδια του και απλώνει το παιχνίδι με μεγάλες μεταβιβάσεις.

Στην καριέρα του επιχειρεί κατά μέσο όρο 2,8 τάκλιν, επιτυχημένα είναι τα 1,8. Φέτος στην Κάντιθ, βάζοντας τα νούμερα σε 90λεπτά, είχε 4 προσπάθειες για τάκλιν κάθε 90 λεπτά, επιτυχημένες οι 2,7. Ποδοσφαιριστής που ήταν στους κορυφαίους στα κλεψίματα στη La Liga με 2,3, ενώ μετρά 2 κοψίματα σε χαμηλά μέτρα κάθε 90 λεπτά συμμετοχής.

Καταλαβαίνετε πως η ΑΕΚ βάζει στον άξονά της στοιχεία που της έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια και μία σοβαρή προστασία για το ανασταλτικό παιχνίδι της. Παρότι είναι δυναμικός, σκληρός ποδοσφαιριστής, είναι και καθαρός. Δεν κάνει πολλά φάουλ, δεν παίρνει πολλές κάρτες. Το ρεκόρ του στις κάρτες είναι οι έξι που είχε πάρει την πρώτη χρονιά του στην Κάντιθ σε 2.629 λεπτά συμμετοχής. Στην καριέρα του παραχωρεί μόλις ένα φάουλ κάθε 90 λεπτά κερδίζει 1,1.

Κινείται ανάμεσα στην περιοχή της ομάδας του και στο ημικύκλιο της σέντρας

Πρόκειται για ένα κλασικό 6άρι, ικανό να δέσει μία ομάδα που θέλει να επιτεθεί, αλλά και να προστατέψει ένα σύνολο που αμύνεται μαζικά. Δεν απειλεί ιδιαίτερα, σουτάρει 0,6 φορές κάθε 90 λεπτά, όταν δοκιμάζει να περάσει παίκτη συνήθως τα καταφέρνει αλλά το κάνει σπάνια (επιχειρεί 0,7 ντρίμπλες ανά αγώνα και οι 0,5 είναι επιτυχημένες).

Πασάρει με 80% ευστοχία, όταν βρει χώρο έχει καλή κάθετη, συνηθίζει να προσπαθεί με μεγάλες πάσες να ξεδιπλώνει τις επιθέσεις της ομάδας του. Κινείται προσεχτικά όμως και σπάνια χάνει τη θέση του, με αποτέλεσμα να μετρά μόλις 0,4 Key Passes το παιχνίδι.

Δεν πουλάει την κατοχή

Αν ψάχνουμε πέρα από την αμυντική θωράκιση και τη σωστή ισορροπία στις γραμμές της ομάδας που προσφέρει ο Γιόνσον, το άλλο προσόν του είναι πως σπάνια κάνει λάθος και δεν πουλά την κατοχή.

Καταλαβαίνετε πως έχει στοιχεία που έλειπαν από το παιχνίδι της ΑΕΚ και τα έχει ανάγκη ο Αλμέιδα για να χτίσει το επιθετικό παιχνίδι που φαντάζεται με πίεση ψηλά. Να στηρίξει δηλαδή ένα σύνολο που προσπαθεί να επιτεθεί, να πιέσει ψηλά και να μείνει σε ψηλά μέτρα με σωστό τακτικό παιχνίδι, αλλά και όταν χρειαστεί να κρατήσει η ομάδα του το αποτέλεσμα, να δώσει πολύτιμες λύσεις και να ανακουφίσει με καίριες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις την άμυνά του.

Η μεταγραφή του Γιόνσον μοιάζει με τη μεταγραφή που έκανε πέρυσι ο Παναθηναϊκός με τον Ρούμπεν Πέρεθ. Είναι μία προσθήκη ουσίας, που δεν εντυπωσιάζει τον κόσμο, όμως έρχεται για να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στην ομάδα του, που τα έχει ανάγκη ο προπονητής για να χτίσει και να εξελίξει το σχέδιό του.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ