OPINIONS

Ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν τους βλέπει!

Ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν τους βλέπει!

Κορυφαίος ή "γραφικός" ο Αναστάσιαδης έχει το "πακέτο" που χρειάζεται η Εθνική ομάδα. O Tσάρλι σχολιάζει την αλλαγή σελίδας και εξηγεί γιατί ο Άγγελος παρότι διχαστικός για κάποιους, είναι μετρ των υπερβάσεων και προπονητές τύπου Σκίμπε "δεν τους βλέπει".

Ο Άγγελος Αναστασιάδης βλέπει το όνειρο του να γίνεται πραγματικότητα. Ανέλαβε την δουλειά που περίμενε εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος πιστεύει πολύ στο ταλέντο του Έλληνα ποδοσφαιριστή και στην δυνατότητα να καταφέρνει μαζί του υπερβάσεις.

Στις 13 Οκτωβρίου και μετά από τη νίκη της Εθνικής μας κόντρα στην Ουγγαρία, έγραψα κείμενο με όλες τις λεπτομέρειες. Εξήγησα πως ο Σκίμπε μετά από την ήττα στην Βουδαπέστη μετράει αντίστροφα, καθώς του χρεώνεται η ελλιπής προετοιμασία για το παιχνίδι, κάτι που αποδέχτηκαν ακόμα και οι παίκτες που τον στήριξαν. Στην ΕΠΟ κατάλαβαν πως έκαναν λάθος τον περασμένο Νοέμβριο που άκουσαν μία μικρή μερίδα διεθνών και ανανέωσαν τον Σκίμπε και είχαν αποφασίσει να μην τον κρατήσουν αν χάσει την πρώτη θέση στο NATIONS LEAGUE. Στις 16 Οκτωβρίου και μετά την ήττα από την Φινλανδία, ανέφερα το οριστικό τέλος του Σκίμπε και πως όλα οδηγούν στην πρόσληψη του Αναστασιάδη.

Στην συνέχεια, υπήρχαν φωνές που ήθελαν και άλλες υποψηφιότητες στο τραπέζι. Στην πράξη αποδείχτηκε πως ήταν απλά αντιπερισπασμός, ώστε να περάσει πιο εύκολα και χωρίς πολλές διαφωνίες και διχαστικές συζητήσεις το όνομα του Αναστασιάδη. Όπως και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένας προπονητής κουβαλά μαζί του θετικά και αρνητικά. Ο Άναστασιάδης είναι έντονη προσωπικότητα και όλα γύρω τους λειτουργούν σε μεγαλύτερη ένταση.

ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Στα αρνητικά του είναι πως επειδή ζει χρόνια στο ποδόσφαιρο μας, το όνομα του δημιουργεί έναν μικρό διχασμό. Παρότι είναι συνδεδεμένος με τον ΠΑΟΚ, δεν μπορεί κανείς να πει πως πρόκειται για μία περίπτωση σαν πχ τον Λεμονή που έχει μεγάλη αποδοχή μόνο από τους φίλους της ομάδας του. Ο Αναστασιάδης έχει αποδοχή σε οπαδούς όλων των ομάδων, είναι πολλοί που τον θεωρούν εδώ και πολλά χρόνια -με διαφορά- τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή. Θυμίζω πως μετά το διπλό που είχε πετύχει στο "Καραϊσκάκης" στην τελευταία θητεία του στον ΠΑΟΚ, ακόμα και ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατέβηκε να του σφίξει το χέρι, παραδεχόμενος την προπονητική του αξία.

Υπάρχει, όμως, και ένα μεγάλο ποσοστό που τον λοιδορεί και τον απαξιώνει, ακόμα μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι πως αυτό που μετρά έχει να κάνει με το αποτέλεσμα. Απλά στην Εθνική επειδή η αμφισβήτηση και η απαξίωση είναι πάντοτε έντονη και εύκολη, το γεγονός πως ο Αναστασιάδης έχει τον τρόπο να στρέφει τα βλέμματα και την κριτική πάνω του, έχει και αρνητική και θετική όψη.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Ένας από τους λόγους που υπάρχει μεγάλη απόκλιση στις απόψεις για τον προπονητή Αναστασιάδη και είτε για κάποιον είναι ο καλύτερος Έλληνας προπονητής, είτε ένας "γραφικός παλιομοδίτης", πέρα από τις συχνές αναφορές στην πίστη του, έχει να κάνει με το γεγονός πως έχει πολλές επιτυχίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αν κάτι είναι δεδομένο για τον Αναστασιάδη, είναι πως ποτέ και πουθενά δεν άφησε χάος, ανέλαβε πολλές δύσκολες αποστολές, δεν έπεσε ομάδα στα χέρια του Αναστασιάδη. Πάντοτε έβρισκε τον τρόπο.

Ακόμη και όταν αναλάμβανε μικρές ομάδες, κατάφερνε να τις βελτιώνει και να τις κρατά κατηγορία. Έμοιαζε και σαν κανόνας, το αν κατάφερνε κάποιος που κινδυνεύει να πάρει την έγκριση του Αναστασιάδη και στην συνέχεια του πνευματικού του, θα σωζόταν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ

Σε πιο υψηλό επίπεδο είχε πετύχει σημαντικές υπερβάσεις, έχει παρουσιάσει ομάδες που έχουν συνδυάσει το επιθετικό ποδόσφαιρο με Ευρωπαϊκές επιτυχίες. Κατάφερε με τον Ζαφειρίου, τον Βελή και τον Σιδηρόπουλο να περάσει την Άρσεναλ, την εντυπωσιακή του ευρωπαϊκή πορεία στον Παναθηναϊκό που έφθασε στο σημείο να κάνει Fair Play στον Αντσελότι, μία εκπληκτική ποδοσφαιρική πρόταση με τον Ηρακλή των Κωνσταντίνου, Χάγκαν, Σέμπουε, Ντεμπά. Το αρνητικό είναι πως σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφερε να φέρει μία δουλειά στο τέλος της.

Όπως είχε την δυνατότητα, να κερδίσει ανώτερους με πολύ κατώτερους ποδοσφαιριστές, έτσι είχε την ικανότητα, να δημιουργήσει ένταση από το πουθενά και να χαλάσει το κλίμα. Είχε πέσει και σε μία εποχή, που ήταν δύσκολο για πολλούς λόγους να νικηθεί ο Ολυμπιακός στις ελληνικές διοργανώσεις και παρότι είχε στην διαδρομή πολλές επιτυχίες, στο τέλος δεν έμενε μόνο η γλυκιά γεύση.

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

Όλα αυτά, δημιούργησαν συζήτηση και για τις προπονήσεις του Αναστασιάδη. Έβγαινε και από ποδοσφαιριστές πως δεν ήταν τόσο σκληρές, σε πολλές περιπτώσεις όχι σύγχρονες, κανένας όμως από όσους έχει δουλέψει μαζί του δεν αμφισβήτησε ποτέ την ικανότητα του, να εμπνεύσει, για τη γνώση του και το μεράκι που έχει για τον άθλημα, αλλά και την ικανότητα του στο να διαβάζει τα παιχνίδια και να κοουτσάρει. Ο Αναστασιάδης πολλές φορές, φεύγει από τα κουτάκια, όπως ο Ρεχάκελ είχε βάλει τον Γιανακόπουλο να κλείσει σαν αριστερό μπακ το παιχνίδι στην μεγάλη νίκη που είχαμε κάνει το 2003 με την Ισπανία, έτσι και ο Αναστασιάδης έχει βάλει μπακ τον Αθανασιάδη στο διπλό που πέτυχε ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζει να δίνει παράξενους ρόλους στους ποδοσφαιριστές του, κάτι που έκανε και ο Γερμανός. Ρεχάγκελ και Αναστασιάδης έχουν αρκετά κοινά σαν προπονητές και οι δυο, είχαν μεγάλη καριέρα σε συλλογικό επίπεδο, πριν πάρουν την Εθνική ομάδα. Ο ομοσπονδιακός, πρέπει να έχει πρώτα ολοκληρώσει τον κύκλο του ως τεχνικός, γιατί αλλιώς το να πας σε Εθνική δείχνει πως είσαι και λίγος για να κάνεις καριέρα σε συλλογικό επίπεδο.

Η διαφορά είναι πως ο Γερμανός, πριν αναλάβει την Εθνική στις υπερβάσεις που είχε κάνει, είχε να δείξει και μεγάλους τίτλους. Ο Αναστασιάδης έμενε σε αποτελέσματα, σε ανολοκλήρωτες πορείες, αλλά έχει και το άλλοθι πως στην Ελλάδα, η δουλειά του προπονητή είναι περίεργη. Δεν είναι εύκολο να διαγράψεις μία ομαλή σταθερή πορεία σε βάθος χρόνου.

Αυτό που τους ενώνει επίσης, είναι πως ένα πολύ μικρό μερίδιο στην επιτυχία του 2004 έχει και ο Αναστασιάδης. Ο Άγγελος ήταν αυτός που είχε πάρει, έναν καλά δουλεμένο Παναθηναϊκό από τον Κυράστα και τον έβαλε σε μία ποδοσφαιρική λογική που του επέτρεπε να παίρνει ευρωπαϊκά αποτελέσματα, τον έκανε πιο σκληρό. Ο Ρεχάκελ βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα που είχαν τα παιδιά του Παναθηναϊκού να είναι ανταγωνιστικά σε υψηλό επίπεδο. Αυτές τις ισχυρές βάσεις που έφεραν στον σύλλογο μεγάλα ευρωπαϊκά αποτελέσματα, τις πήρε ο πανέξυπνος Ότο και τις έβαλε στην Εθνική.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ

Το είχα γράψει και στο κείμενο που ανέφερα πως όλα δείχνουν Άγγελο. Για την Εθνική, με γνώμονα τι προπονητές μπορούμε να φέρουμε, ο Αναστασιάδης έχει αρκετά στοιχεία που τον κάνουν κατάλληλο και είναι σαφώς λιγότερα τα αρνητικά, ειδικά για την δουλειά που τον θέλουμε.

Η Εθνική αυτή τη στιγμή, χρειάζεται έναν άνθρωπο, ο οποίος θα παίρνει πάνω του την ευθύνη. Είναι αρρώστια, να γίνονται επιλογές και να λένε και μέσα στην ομάδα "πώς παίζει αυτός;", "γιατί είναι του τάδε μάνατζερ" ή "ο Σκίμπε κάνει δημόσιες σχέσεις". Ο Αναστασιάδης, έχει τον τρόπο να περάσει πως όλες οι επιλογές, έχουν γνώμονα την ποδοσφαιρική του κρίση κι έτσι θα είναι. Έχει τον τρόπο να ξεχωρίζει πάντοτε το αγωνιστικό από τα υπόλοιπα, να δημιουργεί γκρουπ που θα παίζουν γι' αυτόν.

Στην Εθνική που ο προπονητής κάνει τις επιλογές και δεν είναι αναγκαστική η συμβίωση, είναι λοιπόν πιο εύκολο να συμβεί αυτό, με τους παίκτες που επιθυμεί σε μεγαλύτερη διάρκεια απ' ότι σε συλλογικό επίπεδο. Ο ίδιος θα πιέσει τους παίκτες του πολύ περισσότερο απ' ότι οι προπονητές που πέρασαν μετά τον Σάντος, αλλά και θα τους απελευθερώσει, θα γνωρίζουν πως αυτός θα δέχεται περισσότερη κριτική από εκείνους στις αποτυχίες.

ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΩΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ

Τα προπονητικά προτερήματα του, για Εθνική ομάδα, είναι πολύ σημαντικά, ενώ δεν στοιχίζουν τόσο πολύ οι αδυναμίες, κάτι που φάνηκε και στην μεγάλη και απόλυτα επιτυχημένη του θητεία στην Εθνική Κύπρου. Είναι με διαφορά ο πιο επιτυχημένος ομοσπονδιακός προπονητής που έχει περάσει από την Κύπρο.

Στις Εθνικές έχεις να δουλέψεις μεμονωμένα παιχνίδια. Η σπάνια ικανότητα του Αναστασιάδη να πείθει κατώτερους -ποιοτικά- ποδοσφαιριστές να κερδίζουν ανώτερους, η ικανότητα του στο διάβασμα του παιχνιδιού, το καλό του κοουτσάρισμα, έχουν μεγαλύτερη αξία σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, από το επίπεδο των προπονήσεων. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι, πως αναλαμβάνει της Εθνική ομάδα, ένας προπονητής με ικανότητες, που έχει κάνει μια μεγάλη διαδρομή και έχει πάρει αποτελέσματα τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και σαν προπονητής της Εθνικής Κύπρου που τον κάνουν να αξίζει να πάρει αυτήν τη δουλειά. Για να είμαστε ειλικρινείς, προπονητές σαν τον Σκίμπε και σαν αυτούς που προτάθηκαν στην ομοσπονδία, ο Άγγελος δεν τους βλέπει. Ο Άγγελος είναι διχαστικός, αλλά και μετρ των υπερβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ