OPINIONS

Ο Σκίμπε στα προκριματικά, μόνο αν βγει πρώτος

UEFA NATIONS LEAGUE / ÅËËÁÄÁ - ÏÕÃÃÁÑÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ÅËËÁÄÁ - ÏÕÃÃÁÑÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ σχολιάζει την εμφάνιση της Εθνικής κόντρα στην Ουγγαρία, γράφοντας για τις τρεις κομβικές κινήσεις που άλλαξαν την εικόνα της ομάδας του Σκίμπε. Από τι εξαρτάται το μέλλον του Γερμανού στον ελληνικό πάγκο.

Οι Ζέκα, Μπακάκης, Τσιμίκας βοήθησαν στο να παρουσιαστούμε καλύτεροι ανασταλτικά σε σύγκριση με το ματς της Βουδαπέστης. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία, αλλά η είσοδος του Τζιόλη, η αλλαγή πλευράς των Πέλκα, Μπακασέτα και η απόφαση να παίξουμε σε πιο ψηλά μέτρα οδήγησαν στο να έχουμε ένα υποφερτό δεύτερο ημίχρονο και να πάρουμε τη νίκη. Παραμένει σε κρίση ο Σκίμπε, σημαντικό το παιχνίδι στο Τάμπερε.

Η Εθνική δεν βλεπόταν στο πρώτο ημίχρονο! Δεν μπορούσαν ν' αλλάξουν μια πάσα και ταλαιπώρησαν τους λιγοστούς φίλους της που επέλεξαν να περάσουν το βράδυ της Παρασκευή τους για να τους παρακολουθήσουν. Τρεις κινήσεις βοήθησαν ώστε η εικόνα μας να βελτιωθεί σε μικρό βαθμό στην επανάληψη και να υπάρξουν στοιχεία που μας οδήγησαν στο " τρίποντο".

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η είσοδος του Τζιόλη, η επιλογή να αλλάξουν πλευρές οι Μπακασέτας - Πέλκας και η εντολή να γίνει πίεση σε πιο ψηλά μέτρα.

Όχι, δηλαδή, πως μεταμορφωθήκαμε, αλλά τουλάχιστον η είσοδος του Αλέξανδρου Τζιόλη έδωσε μία σίγουρη πάσα από τον άξονα, μία ασφαλή μεγάλη μεταβίβαση που βοήθησε να αξιοποιηθεί η αθλητικότητα και η δυνατότητα να βγάλουν πολλά ανεβάσματα τα δύο ακραία μας μπακ.

Ο Μπακασέτας είναι γνωστό πως βολεύεται να παίζει με ανάποδο πόδι, καθώς δεν βασίζεται στην ταχύτητα του ώστε να βοηθηθεί παίρνοντας πλάτος, έχοντας το καλό του πόδι από την έξω πλευρά για να τρέχει κάθετα. Αντίθετα θέλει να κινείται πιο εσωτερικά για να ελευθερώνεται, να πλησιάζει το φορ και τον επιτελικό χαφ. Έχει συνηθίσει να δημιουργεί χώρο για τον μπακ της πλευράς του και να τον αξιοποιεί, στοιχεία που έβγαλε στην επανάληψη και σε συνδυασμό με την επιλογή να πιέσουμε τους φιλοξενούμενους όταν προσπαθούσαν να βγουν από την περιοχή τους. Όλα αυτά μας οδήγησαν στην νίκη.

Δεν υπήρχε κάποια τρομερή εξέλιξη στην επανάληψη, δεν... βομβαρδίσαμε τους Μαγιάρους, ούτε είχαμε κάποια σπουδαία παραγωγή ευκαιριών, αλλά τουλάχιστον βγήκαν συνεργασίες των Φορτούνη, Πέλκα, Μπακασέτα. Κυκλοφορήσαμε καλύτερα τη μπάλα, τα δύο μας μπακ έμειναν ψηλά, ο Ζέκα έχοντας στην πλάτη του ποδοσφαιριστή που μετέφερε σωστά το παιχνίδι απελευθερώθηκε και μπόρεσε να πιέσει πιο ψηλά και να οδηγήσει σε πολλά λάθη τους αντίπαλους και μπόρεσε να φανεί πως η μεγάλη μας διαφορά σε σχέση με τα παιχνίδια σε Εσθονία και Ουγγαρία ήταν πως είχαν περισσότερη αθλητικότητα οι δύο πλάγιοι οπισθοφύλακες μας.

ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΧΑΣΑΜΕ ΜΕ 63% ΚΑΤΟΧΗ

Θυμίζω πού βρισκόμασταν ένα μήνα πριν μετά τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια σε Ταλίν και Βουδαπέστη. Η Εθνική μας κέρδισε την Εσθονία, πήρε με 63% κατοχή μπάλας αλλά ηττήθηκε από την Ουγγαρία. Από έναν αντίπαλο που είχε στα τελευταία πέντε παιχνίδια του τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία, έχοντας χάσει ακόμα και στο γήπεδο του από το Καζακστάν με 3-2. Οι ποδοσφαιριστές του Σκίμπε είχαν δείξει στις δύο πρώτες αγωνιστικές της νεοσύστατης διοργάνωσης πως με την ταυτόχρονη παρουσία τριών εκ των Φορτούνη, Πέλκα, Μάνταλου, Μπακασέτα, Χριστοδουλόπουλου πίσω από τον φορ μπορούμε να έχουμε βελτίωση στο επιθετικό κομμάτι, να βγάζουμε συνεργασίες να είμαστε πιο ελκυστικοί και να έχουμε τον έλεγχο των αγώνων.

Όμως, στην Βουδαπέστη, χάσαμε με 63,2% κατοχή, τον απόλυτο έλεγχο στην κυκλοφορία της μπάλας, πληρώνοντας τελικά πως δεν έβγαζαν ένταση, ταχύτητα, πίεση, επιθετικότητα τα δίδυμα μας στον άξονα και στα άκρα της άμυνας.

Υπενθυμίζω πως οι Ζέκα, Μπακάκης είχαν μικροτραυματισμούς. Ο Μίχαελ Σκίμπε τους είχε αποστολή ωστόσο επέλεξε να τους ξεκουράσει. Επίσης ο Μπουχαλάκης που έπαιξε στον άξονα ήταν απλός παρατηρητής και ο Τζαβέλας στα αριστερά είχε μία κάκιστη εμφάνιση.

ΖΕΚΑ, ΜΠΑΚΑΚΗΣ, ΤΣΙΜΙΚΑΣ

Φέρνοντας στο μυαλό μου τα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου, κυρίως τον αγώνα στη Βουδαπέστη καταλαβαίνω πως στο δεύτερο ημίχρονο στο ΟΑΚΑ -που κάτι προσπαθήσαμε να παίξουμε- παρουσιάσαμε καλύτερο πρόσωπο στα στοιχεία που είχαμε φανερό πρόβλημα. Ο Ζέκα ασφαλώς λύνει το θέμα της πίεσης και της επιθετικότητας στο μαρκάρισμα στον άξονα, μας προσφέρει η παρουσία του στοιχεία που δεν έχουν οι υπόλοιποι διεθνείς και είναι απαραίτητα για να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Στα άκρα της άμυνας, ο Μπακάκης είχε ένα γεμάτο 90λεπτο. Για μένα ήταν ο καλύτερος συνολικά παίκτης της Εθνικής μας διότι ήταν ο μοναδικός που στάθηκε στο ίδιο επίπεδο στο σύνολο της "μάχης". Κέρδισε πολλές μάχες στην πλευρά του, είχε καθοριστικά κοψίματα ειδικά στο πρώτο μέρος που δεχθήκαμε πίεση μέσα στην περιοχή μας και όσο κερδίζαμε μέτρα γινόταν και πιο απειλητικός. Ο Τσιμίκας άρχισε αγχωμένος, όμως στο δεύτερο ημίχρονο ανέβηκε, βοήθησε με την ικανότητα του να αξιοποιεί το χώρο που του δημιουργούσε ο Πέλκας και ήταν αυτός που έκανε την σέντρα στο γκολ του Μήτρογλου.

Πέρα από τους τρεις βαθμούς αν ψάξουμε κάτι θετικό που βγήκε από το δεύτερο παιχνίδι με τους Ούγγρους, είναι πως οι Ζέκα, Μπακάκης αλλά και σε έναν βαθμό ο Τσιμίκας έδειξαν πως μπορούν να κάνουν πιο σκληρή την Εθνική μας, με μεγαλύτερη ενέργεια στο παιχνίδι της.

Ασφαλώς και μιλάμε για κρίσεις με χαμηλό τον πήχη των απαιτήσεων και τα στοιχεία που ανέφερα θα ήταν σημαντικά αν είχαμε κρατήσει ως σταθερά τη δημιουργία μας σε υποφερτά επίπεδα. Είχαμε μία εικόνα της Εθνικής μας στο Ταλίν και στην Βουδαπέστη να είναι κατά διαστήματα παραγωγική με πρόβλημα όμως -που έψαχνε λύση- την έλλειψη σκληράδας στον άξονα και στις πλευρές, ειδικά στην αριστερή με την παρουσία του Τζαβέλα, σε αυτές τις σημαντικές λεπτομέρειες υπήρξε πρόοδος, όμως η δημιουργία μας κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά.

ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΠΡΩΤΟΣ

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος μπορεί στο τέλος να στήριξε τον Σκίμπε, να τόνισε πως είναι ανυπόστατα τα σενάρια που ήθελαν το μέλλον του Ομοσπονδιακού τεχνικού να παίζεται στα δύο παιχνίδια με Ουγγαρία και Φινλανδία, η αλήθεια πάντως είναι ότι η εικόνα της Εθνικής προβληματίζει.

Το θέμα άνοιξε η φτωχή προετοιμασία που έγινε στο παιχνίδι της Βουδαπέστης. Ο Γερμανός τεχνικός φέρεται να μην είχε κάνει σωστό σκάουτινγκ στους αντιπάλους μας και να μην γνώριζαν οι παίκτες μας συγκεκριμένες κινήσεις των αντιπάλων μας. Ασφαλώς, και η θέση των διεθνών μας είναι λεπτή, καθώς για έναν περίεργο λόγο, πιθανότατα επειδή τους κάνει τα χατίρια, επέλεξαν να τον στηρίξουν, παρότι γνώριζαν πως δεν είχε γίνει και η καλύτερη δυνατή δουλειά για τα παιχνίδια μπαράζ.

Κάποιοι από αυτούς άρχισαν να αντιλαμβάνονται μετά το ματς στην Βουδαπέστη πως αν δεν έρθει αλλαγή δεν πάμε πουθενά. Ασφαλώς και όσο υπάρχει η προοπτική της πρώτης θέσης στο Nations League ο Σκίμπε θα κρατά τη θέση του, η πληροφόρηση μου λέει πως αν δεν έρθουμε πρώτοι σε αυτή τη διοργάνωση δεν θα μας οδηγήσει ο Γερμανός στα προκριματικά. Οπότε το τρίτο συνεχόμενο τέρμα του Πούκι στο Ταλίν και η τρίτη νίκη της Φινλανδίας με 1-0, κάνει πολύ κρίσιμο για το μέλλον του Μίχαελ Σκίμπε το παιχνίδι της Δευτέρας στο Τάμπερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ