OPINIONS

Μια Ολλανδία που θυμίζει (παλιά) Γερμανία

Μια Ολλανδία που θυμίζει (παλιά) Γερμανία

Στο μουντιάλ που διαπομπεύτηκαν ο Λίπι και ο Καπέλο δίνεται η ευκαιρία στον Φαν Μάρβαϊκ να μείνει στην ιστορία. Ανέλανε τους οράνιε μετά τον αποκλεισμό των ολλανδών από την Ρωσία στο EURO του 2008.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να διώξει τον Ένχελααρ από την ομάδα και να δώσει στον Σνάιντερ κομβικό ρόλο. Θυμίζω πως το 2008 ο Σνάιντερ ήταν εξόριστος στ’ αριστερά καθώς ο Φαν Μπάστεν έπαιζε με δεκάρι τον Φάν Ντερ Φααρτ, ενώ εκτός αποστολής ήταν ο Φαν Μπόμελ.

Η λογική του Φαν Μπάστεν είχε σαν αποτέλεσμα οι οράνιε να παίξουν εκπληκτικό ποδόσφαιρο, στους ομίλους να ρίξουν τρία γκολ στους ιταλούς και τέσσερα στους γάλλους σε ένα παιχνίδι πάντως που φάνηκαν τα τεράστια αμυντικά κενά που άφηνε η soft διάταξη των ολλανδών.

Μόλις λοιπόν έπεσαν πάνω σε έναν καλό ταχτικά αντίπαλο, την Ρωσία του Χίντινκ, αποχαιρέτησαν πρόωρα το τουρνουά. Η σημερινή Ολλανδία έχει καταφέρει να φτάσει στους “8″ πηγαίνοντας σβηστή. Εάν αποκλειστούν την ομάδα του Φαν Μάρβαϊκ δεν θα την θυμάται κανένας μετά από λίγα χρόνια.

Η αλήθεια όμως είναι πως μέχρι σήμερα οι ολλανδοί έπαιζαν όσο χρειαζότανε για να πετύχουν τους στόχους τους. Η ομάδα του Φαν Μάρβαϊκ είναι επικίνδυνη για τους βραζιλιάνους πολύ απλά γιατί δεν θυμίζουν σε τίποτα οράνιε.

Το ποδόσφαιρό της παραπέμπει περισσότερο σε μια παλιά κλασσική εθνική Γερμανίας που φτάνει πάντα μακριά χωρίς κανένας να καταλαβαίνει τον λόγο. Έχω την αίσθηση ότι απέναντι στους Σλοβάκους είδαμε απλά μια πρόβα ενδεκάδας για το παιχνίδι με την Βραζιλία.

Θεωρώ πως απέναντι στην φιλότιμη αλλά αδύναμη ομάδα του Βάις οι ολλανδοί θα έκαναν πλάκα παίζοντας με πιο επιθετικό σχήμα. Δοκίμασαν όμως να παίξουν με σχήμα προημιτελικού. Δηλαδή με τρεις γερούς αμυντικούς χαφ, Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ, Σνάιντερ, αριστερά τον Κάιτ γι’ ακόμα μεγαλύτερη πίεση, ο Φαν Πέρσι μόνος στην κορυφή και δεξιά ο Ρόμπεν που έπρεπε να πάρει παιχνίδι βασικού για να είναι έτοιμος για τον προημιτελικό.

Σίγουρα όταν δίνεις χώρο και γήπεδο σε έναν φανερά χειρότερο αντίπαλο δεν μπορείς να είσαι σε εγρήγορση. Γι’ αυτό τον λόγο η άμυνα των ολλανδών πολλές φορές πιάστηκε στον ύπνο. Γράφω το κείμενο πριν από το παιχνίδι της Βραζιλίας με την Χιλή. Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος ο Μπιέλσα ν’ αλλάξει τα δεδομένα.

Η εθνική Ολλανδίας όμως που έφτιαξε ο Φαν Μάρβαϊκ είναι λες και σχεδιάστηκε να παίξει αυτόν τον υπέρ πάντων αγώνα. Κι αν σκεφτούμε πως φτάνοντας στους «4» παίζουν με το νικητή του παιχνιδιού Γκάνα – Ουρουγουάη δεν αποκλείεται οι πιο βαρετή οράνιε που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε μεγάλο τουρνουά να γράψουν ιστορία.

Φυσικά για να αποκλείσουν την Βραζιλία πρέπει τα’ αστέρια τους να βγάλουν την ενέργεια που έχουν στο champions league και ν’ αποδείξουν πως μέχρι σήμερα έκαναν απλά μια έξυπνη διαχείριση των δυνάμεων τους.

Αν θυμηθούμε την χρονιά που έκαναν οι Φαν Μπόμελ, Σνάιντερ, Ρόμπεν και πόσο σπουδαίο εργαλείο έχει αποδειχθεί στα μεγάλα ματς ο Κάιτ είναι δεδομένο πως αυτοί οι παίχτες αν δώσουν χώρο μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε αντίπαλο.

Έχω την αίσθηση πάντως πως στο κέντρο της Βραζιλίας δεν υπάρχει παίχτης να περιορίσει τον Σνάιντερ ενώ και ο Μπάστος που δεν έχει κληθεί ποτέ στη ζωή του να μαρκάρει ποδοσφαιριστή θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα από τον Ρόμπεν.

Μην παρεξηγηθώ, σε τέτοιο επίπεδο δεν μπορεί κανένας να προεξοφλήσει αποτέλεσμα θεωρώ όμως πως οι οράνιε έχουν την δυνατότητα να μας χαρίσουν ένα μεγάλο παιχνίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ