ΑΡΗΣ

Μάθε παιδί μου να βάζεις γκολ

Ο Ντανιέλ Μαντσίνι απογοητευμένος στην αναμέτρηση της Λαμίας με τον Άρη
Ο Ντανιέλ Μαντσίνι απογοητευμένος στην αναμέτρηση της Λαμίας με τον Άρη INTIME SPORTS

Στη Λαμία έγινε η έκπληξη της σεζόν. Η τοπική ομάδα άντεξε, παίζοντας για περισσότερα από 300 λεπτά σε τρεις ημέρες με τον Άρη, να μην δεχτεί γκολ, ενώ κατάφερε να πετύχει την απόλυτη υπέρβαση και να περάσει στα ημιτελικά. Γράφει ο Τσάρλυ.

Σε αυτήν την ιστορική επιτυχία της Λαμίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο και η ανικανότητα του Άρη. Στο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό να έχεις ποδοσφαιριστές που να ξέρουν να βάζουν την μπάλα στα δίχτυα.

Ο Άρης αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα από πέρυσι, δεν μπόρεσε να το λύσει. Αυτό που συνέβη με τη Λαμία ήταν ακραίο, ξεφεύγει από οποιαδήποτε ευθύνη μπορεί να ζητηθεί από τον προπονητή. Τι να πει κάποιος στον Άκη Μάντζιο, όταν δύο φορές οι παίκτες του έστησαν την μπάλα στο σημείο του πέναλτι και δεν κατάφεραν να την στείλουν στα δίχτυα.

Είτε στο 14ο λεπτό ο Καμαρά έκανε το 1-0 είτε στην τελευταία φάση του αγώνα ο Μπρούνο Γκάμα ισοφάριζε, η πρόκριση δεν υπήρχε περίπτωση να φύγει από τα χέρια των παικτών του Άρη.

Χρειαζόταν ένα γκολ, πέταξε δύο μεγάλα δώρα

Το γεγονός πως η ΕΠΟ συνέχισε να διατηρεί το πλεονέκτημα του εκτός έδρας γκολ έδινε μεγάλο αβαντάζ στον πιο ποιοτικό Άρη. Το 0-0 της περασμένης Πέμπτης ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τη Λαμία, όμως στον Άρη γνώριζαν πως διατηρούν σοβαρό προβάδισμα. Έπρεπε όμως να σκοράρουν.

Πήραν δύο μεγάλα δώρα από τους παίκτες της Λαμίας. Στο 14ο λεπτό ο Μπεχεράνο έκανε ένα αχρείαστο τάκλιν, το οποίο το εκμεταλλεύτηκε ο Μπερτόλιο, ο διαιτητής Καραντώνης έδωσε ένα αυστηρό πέναλτι και ο Άρης είχε την μεγάλη ευκαιρία να κάνει την υπόθεση πρόκριση εύκολη.

Ο Καμαρά δεν είναι ο φορ που χρειαζόταν ο Άρης

Ο Άρης είχε πρόβλημα στο εύκολο γκολ αλλά και στο να βρει σίγουρο σκόρερ και εκτελεστή στα πέναλτι από την περασμένη σεζόν. Το καλοκαίρι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα έγινε μία σημαντική μεταγραφική κίνηση.

Δυστυχώς όμως για τους ανθρώπους και τους φίλους του Άρη, η προσθήκη του Καμαρά αποδείχτηκε πως δεν ήταν αυτή που χρειαζόταν η ομάδα. Δεν είναι κακός ποδοσφαιριστής και φάνηκε το διάστημα που έλειπε, πως ο Άρης μαζί του παίζει καλύτερα. Όμως το πρόβλημα του γκολ δεν το έλυσε και για την ακρίβεια δεν παίζει ως καθαρός σέντερ φορ.

Δεν κινείται σαν φορ

Έτσι όπως αγωνίζεται δείχνει σαν να χρειάζεται, η ομάδα του να έχει άλλον στην κορυφή της επίθεσης. Ο ίδιος βγαίνει συνεχώς στο πλάι και ζητά την μπάλα με πλάτη προκειμένου να φτιάξει συνεργασία, η περιοχή όμως είναι μόνιμα άδεια και ο ίδιος δεν έχει βρει τρόπο, μέσα από αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού να σκοράρει.

Στο πρωτάθλημα έχει πετύχει μόλις ένα τέρμα σε ροή αγώνα και αυτό πάνω από στην γραμμή με τον Παναθηναϊκό και τα υπόλοιπα δύο με πέναλτι. Στο 14ο λεπτό, έστησε την μπάλα ο Καμαρά και την έστειλε άουτ. Ο Άρης έχασε την ευκαιρία να κάνει την ρεβάνς εύκολα διαχειρίσιμη, όμως υπήρχε αρκετός χρόνος και κρατούσε το πλεονέκτημα πως ένα δικό του γκολ, θα μετρούσε για δύο.

Απειλούσε μόνο με τον Μαντσίνι

Στο 90ο λεπτό η αλήθεια είναι πως δεν βρήκε πολλές ευκαιρίες. Ήταν η ομάδα που είχε την κατοχή που έψαχνε το γκολ, όμως δεν μπορούσε για μεγάλο διάστημα να σπάσει την πίεση της Λαμίας, που ξεκινούσε όταν η μπάλα έφθανε στους κεντρικούς χαφ.

Πίεζαν οι Καραμάνος, Μπανγκουρά, Ρόμανιτς, Ταϊρόν και δυσκόλευαν την κυκλοφορία των παικτών του Άρη. Οι Ρόμανιτς - Μπανγκουρά δεν επέτρεπαν στους ακραίους μπακ του Άρη να κερδίσουν μέτρα, ο Καμαρά ήταν εκτός περιοχής και στην πράξη, για να απειλήσει ο Άρης, υπήρχε μόνο ένας τρόπος: η ατομική ενέργεια του Μαντσίνι. Το μόνο που έβγαινε στην ανάπτυξη της ομάδας του Μάντζιου ήταν πως ο Προβιδάκης δεν μπορούσε να μαρκάρει εύκολα τον Μαντσίνι, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.

Στο 48ο λεπτό η εκτέλεση φάουλ του Μαντσίνι έφερε μόνο του στην μικρή περιοχή τον Εντιαγέ η κεφαλιά του όμως δεν βρήκε κάποια γωνία και πήγε πάνω στον Σαράνοβ. Στην συνέχεια, υπήρξαν στιγμές που ο Προβιδάκης δεν μπορούσε να παίξει την ταχύτητα του, σε μία από αυτές ο Τζανδάρης παραλίγο να γίνει καθοριστικός.

Φλέρταρε δύο φορές με τον τίτλο του μοιραίου ο Τζανδάρης, τον έσωσε όμως ο ηρωικός Σαράνοβ. Στο πρώτο λάθος του Τζανδάρη, στο 64ο λεπτό, έβγαλε ρεφλέξ, άπλωσε και τέντωσε το κορμί του, καταφέρνοντας, κυριολεκτικά στο όριο να σταματήσει την μπάλα πριν περάσει ολόκληρη την γραμμή. Οι άνθρωποι του Άρη διαμαρτυρήθηκαν, όμως το πιθανότερο είναι να μην έχει περάσει ολόκληρη η μπάλα την γραμμή.

Στο 79ο λεπτό έφυγε ξανά ο Μαντσίνι, με την ταχύτητα του, από τον αντίπαλο του, πέρασε παράλληλα την μπάλα, ο Σαράνοβ είχε νικηθεί, ο Σαραμαντάς δεν υπολόγισε σωστά, όμως ο Γκάμα δεν εκτέλεσε και απλά χτύπησε η μπάλα πάνω του και κατέληξε άουτ. Στο 91ο λεπτό ο Μαντσίνι ελευθερώθηκε και σούταρε, αλλά μπλόκαρε ο Σαράνοβ.

Η ολοκλήρωση του 90λεπτού έφερε για τρίτη φορά μέσα σε 6 ημέρες, τις δύο ομάδες ισόπαλες με 0-0. Είναι μία πραγματικότητα πού σίγουρα δεν τιμάει τον Άρη και στα δύο τελευταία παιχνίδια, δεν είχε και τρόπους για να είναι πραγματικά δημιουργικός.

Κουράστηκε η Λαμία στην παράταση

Το γεγονός πως είναι πιο ποιοτική ομάδα από τη Λαμία φάνηκε στην παράταση. Οι παίκτες του Γρηγορίου κουράστηκαν, έχασαν μέτρα στην πίεση και επέτρεψαν στους παίκτες του Άρη να έχουν πιο καλή μεταφορά μπάλας, να πασάρουν με πιο υψηλά ποσοστά ευστοχία και να δημιουργήσουν χώρους.

Ήταν κινητικός και ο Ιτούρμπε, που ήρθε ως αλλαγή και ο Μάντζιος για να δημιουργήσει έξτρα πίεση, να εκμεταλλευτεί τα κερδισμένα μέτρα, που έφερε η κούραση των παικτών της Λαμίας, έβαλε και τον Μάνο στο γήπεδο, χωρίς να βγάλει τον Καμαρά. Ευκαιρίες δημιουργήθηκαν, πάντοτε όμως είτε η τελική πάσα είτε ένα σημαντικό κοντρόλ είτε η εκτέλεση δεν επέτρεπαν στον Άρη να πετύχει το χρυσό γκολ.

Το ποδόσφαιρο τιμώρησε την ανικανότητα του Άρη

Το ποδόσφαιρο, όπως όφειλε ως ένα άθλημα που έχει μία δική του μοναδική μαγεία, τιμώρησε την ομάδα που επί 300 λεπτά, δεν μπορούσε να πετύχει ένα τέρμα απέναντι σ' έναν κατώτερο αντίπαλο. Στο 118ο λεπτό μία ακίνδυνη ψηλή μπάλα, που πήγαινε για να βγει εκτός γηπέδου, προσπάθησε να την κοντρολάρει, ο Σούντγκρεν με το κεφάλι και την έβγαλε κόρνερ.

Το κόρνερ έδωσε το δικαίωμα στους παίκτες του Γρηγορίου να γεμίσουν την περιοχή και να ψάξουν την δική τους στιγμή. Ο Προβιδάκης έκανε μία πολύ καλή εκτέλεση και ο Τζανετόπουλος σκότωσε τα όνειρα του Άρη και έδωσε το χρυσό τέρμα στην ομάδα του. Όλα έδειχναν πως θα είναι αυτός ο μεγάλος ήρωας. Όμως υπήρχε ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας. Οι παίκτες της Λαμίας είχαν "πεθάνει", δεν είχαν άλλες δυνάμεις, δεν μπορούσαν να βγάλουν το παιχνίδι μέχρι το τέλος.

Η ευκαιρία του Ιτούρμπε

Ο Άρης λοιπόν είχε την ευκαιρία του στα επόμενα δύο λεπτά. Η κούραση των παικτών της Λαμίας ήταν και στα πόδια και στο μυαλό. Στο 120' οι περισσότεροι παίκτες ήταν ψηλά και επέτρεψαν στον Ιτούρμπε, να παίξει "ένας με ένας" με τον μπακ να συγκλίνει και να σουτάρει. Αυτή η φάση δεν γίνεται να βγει στο 120'.

Η άμυνα της Λαμίας την επέτρεψε, ο Ιτούρμπε όμως δεν εκτέλεσε χαμηλά, δεν βρήκε κάποια από τις δύο γωνίες που του άφησε ο αντίπαλος του, η εκτέλεση του είχε ύψος και ο Σαράνοβ απόκρουσε σε κόρνερ. Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε, ο Άρης είχε ακόμα μία ευκαιρία, ο Τζανδάρης για δεύτερη φορά πήγε να γίνει μοιραίος. Πήγε χωρίς μυαλό, άγαρμπά πάνω στον Γκάμα και χάρισε ένα δεύτερο πέναλτι στον Άρη.

Θα μπορούσαν να αφήσουν όλη την ευθύνη στον Καμαρά

Ο Καμαρά ζήτησε να το εκτελέσει. Θα μπορούσαν να του το αφήσουν και να απαλλαγούν οι πάντες από την ευθύνη. Όμως δεν είχε κερδίσει αυτό το δικαίωμα, δεν έχει κερδίσει τον σεβασμό που έχει ένας μεγάλος σκόρερ, που κάνει τους πάντες, με ασφάλεια να πιστέψουν, πως δεν γίνεται να χάσει δεύτερο συνεχόμενο πέναλτι. Μιλάμε για έναν επιθετικό, που επί 120 λεπτά, έπαιζε ήταν δραστήριος, όμως εκτός από το πέναλτι δεν μπόρεσε να κάνει τελική στο τέρμα.

Την εκτέλεση την πήρε ο πραγματικός ηγέτης της ομάδας, ο Μπρούνο Γκάμα και η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Σαράνοβ έστειλε την Λαμία στα ημιτελικά. Καταδίκασε τον Άρη σε μία αποτυχημένη χρονιά, τον Άκη Μάντζιο να αναρωτιέται, τι άλλο πρέπει να γίνει για να σκοράρουν οι παίκτες του και τους οπαδούς της ομάδας να μην μπορούν να πιστέψουν πως χάθηκε αυτή η πρόκριση.

Και την περσινή σεζόν ο Άρης, είχε αποκλειστεί με έναν ακραίο τρόπο από το κύπελλο. Όταν έκανε το λάθος ο Κουέστα και χάρισε το γκολ στον Μπουχαλάκη, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί, πως την επόμενη χρονιά, ο αποκλεισμός θα έρθει με ακόμη πιο σκληρό τρόπο.

TAGS ΑΡΗΣ ΛΑΜΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ