ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ψαλίδα κλείνει, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει

Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε απέναντι στον Ολυμπιακό
Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε απέναντι στον Ολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Η αλλαγή συμπεριφοράς που αξίζει χειροκρότημα, ο Παναθηναϊκός που είναι έτοιμος να αξιοποιήσει έναν φορ υψηλού επιπέδου και η ψαλίδα που κλείνει με τον αιώνιο αντίπαλο. Ο Τσάρλυ αναλύει τη μεγάλη νίκη του τριφυλλιού στη Λεωφόρο.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε λύση στην απουσία του Χουανκάρ, είχε ως καλύτερο παίκτη του τον Κώτσιρα, κυριάρχησε στον χώρο του κέντρου, πήρε ξανά γκολ από εξτρέμ του και κράτησε την αμυντική συμπεριφορά που δείχνει στα playoffs. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο ντέρμπι τον Ολυμπιακό, κατάφερε για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι απέναντι στον αιώνιο αντίπαλό του να μην δεχτεί γκολ, να κρατήσει το αήττητο στα playoffs και να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την έξοδο του στην Ευρώπη.

Αλλαγή συμπεριφοράς που αξίζει χειροκρότημα

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει κάνει τεράστια πρόοδο όσον αφορά στον τρόπο που δουλεύει στο αμυντικό κομμάτι. Ο Σέρβος προπονητής, από την πρώτη ημέρα κατάφερε να βελτιώσει την ομάδα του στον τρόπο που λειτουργεί με την μπάλα, όμως για ένα πολύ μεγάλο διάστημα παρουσίαζε ένα σοφτ σύνολο. Κάτι που άλλαξε στα playoffs. Η ανάγκη για να επιβραβευτεί η πολύ καλή δουλειά που καθημερινά γίνεται με την ευρωπαϊκή έξοδο, έκανε την ομάδα να δουλέψει ώστε να βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που λειτουργεί χωρίς την μπάλα, αλλά και τον που διαχειρίζεται τα παιχνίδια

Ήταν ξεκάθαρο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό πως οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ήθελαν αυτήν την νίκη περισσότερο, είχαν βαθμολογικό κίνητρο, το οποίο τους οδηγεί να παίζουν με το μαχαίρι στα δόντια. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, η αμυντική συμπεριφορά των παικτών του Παναθηναϊκού στο μεσαίο μπλοκ δεν επέτρεψε στον αντίπαλο να πατήσει ούτε μισή φορά σε ροή αγώνα με αξιώσεις μέσα στην περιοχή. Όλα σταματούσαν πιο ψηλά. Πραγματικά αξίζει χειροκρότημα αυτή η αλλαγή συμπεριφοράς, η βελτίωση που έχουν ο Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του στον τρόπο που διαχειρίζονται ειδικές καταστάσεις και στον τρόπο, που παλεύουν που μάχονται για κάθε πόντο. Η δουλειά που έχει γίνει από την αρχή της σεζόν, αλλά και η αλλαγή στάσης στα playoffs, δημιουργούν μία παρακαταθήκη για την επόμενη σεζόν. Ασφαλώς προέχει να κλείσει η φετινή, καθώς υπάρχουν ανοιχτοί στόχοι.

Η ομάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει έναν φορ υψηλού επιπέδου

Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί τίτλο και πάνω από όλα την ευρωπαϊκή του επιστροφή. Όμως πλέον υπάρχει ένα πακέτο που του δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει από πολύ πιο καλή βάση την επόμενη σεζόν. Βλέπεις τον τρόπο που αγωνίζεται ο φετινός Παναθηναϊκός, το επίπεδο του ανταγωνισμού και καταλαβαίνεις πως γίνεται μία προσπάθει που αν ενισχυθεί με χρήμα και σωστές επιλογές, μπορεί να αποκτήσει ψηλό ταβάνι. Αυτή η ομάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει έναν φορ υψηλού επιπέδου. Δεν χρειάζεται έναν μεγάλο παίκτη στην κορυφή της επίθεσης, ώστε μέσα από την δική του αξία να γίνει καλή ομάδα και να διεκδικήσει στόχους. Η δύσκολη δουλειά, το χτίσιμο έχει ήδη γίνει και το γήπεδο φωνάζει πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αξιοποιηθεί ένας πραγματικά καλός ποδοσφαιριστής στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Παναθηναϊκός το τελευταίο διάστημα έχει ως βάση την καλή αμυντική του λειτουργία, την δουλειά που έχει γίνει στην κυκλοφορία μπάλας τόσο στην αρχική ανάπτυξη όσο και στο μεσαίο μπλοκ και περιμένει τα γκολ από τους δύο ακραίους επιθετικούς. Όταν δεν σκοράρουν, οι Αϊτόρ, Παλάσιος, όπως έγινε στους Ζωσιμάδες ή στο ντέρμπι της κανονικής περιόδου στην Λεωφόρο με τον Ολυμπιακό, η ομάδα δεν βρίσκει λύσεις. Δεν μπορεί να βρει λύσεις, γιατί όσο και να παλεύει ο Ιωαννίδης, όσο φιλότιμος και αν είναι, του είναι δύσκολο να βγάλει καθαρά τελειώματα.

Αυτήν την φορά, ο Αίτόρ αξιοποίησε μία σπουδαία συνεργασία, ο Παναθηναϊκός έκανε ό,τι έπρεπε για να κρατήσει το μηδέν και πέτυχε μία σπουδαία νίκη με 1-0.

Η νίκη χτίστηκε από την ανταπόκριση του Κώτσιρα

Ο Γιοβάνοβιτς είχε να καλύψει το σημαντικό κενό του Χουανκάρ. Η νίκη ξεκίνησε από το γεγονός πως ο Κώτσιρας κάλυψε πλήρως τις νέες απαιτήσεις που είχαν δημιουργηθεί. Βλέπετε, στον τρόπο ανάπτυξης του Παναθηναϊκού, η τελική εκτέλεση ζητείται από τους δύο εξτρέμ και η κύρια πηγή δημιουργίας, ειδικά στην Λεωφόρο, έρχεται από τον Χουανκάρ. Ο Γιοβάνοβιτς κρατά πιο συντηρητικά τον Κώτσιρα και δίνει όλη την πλευρά στον Ισπανό. Από την στιγμή που ο Χουανκάρ τιμωρήθηκε άδικα, ήταν δεδομένο πως θα υπάρξει μετατροπή. Ο Σάντσες που θα πάρει την πλευρά με ανάποδο πόδι, δεν είναι εύκολο να πάει σε πολλά ανεβάσματα, οπότε αυτός έπρεπε να πάρει τον ρόλο του Κώτσιρα και ο Κώτσιρας του Χουανκάρ. Κάτι που την βδομάδα που πέρασε, δουλεύτηκε πολύ από το προπονητικό επιτελείο.

Σε πολύ σημαντικό βαθμό αυτή η πολύ σημαντική νίκη ήρθε επειδή ο Κώτσιρας κατάφερε και έβαλε τα παπούτσια του Χουνκαρ. Μπορεί να μην πέρασε κάποια σπουδαία σέντρα, από αυτές που μας συνηθίζει ο Ισπανός μπακ, όμως έβγαλε πολλά ανεβάσματα, ήταν επιθετικός και από δική του Key pass, ήρθε το τέρμα του Αϊτόρ. Στο 42ο λεπτό ο Κώτσιρας είδε τον Παλάσιος να έχει πάρει πλάτος, κινήθηκε εσωτερικά ανάμεσα στις γραμμές του Ολυμπιακού και με το πολύ ωραίο σπάσιμο μπάλας στην κίνηση του Γκατσίνοβιτς, δημιούργησε τις συνθήκες να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα. Συνολικά ήταν ένα σοβαρό ζήτημα, για τον Παναθηναϊκό το πώς θα τα πάνε οι Σάντσες, Κώτσιρας και έγινε μεγαλύτερο με την εικόνα που είχαν τα πρώτα λεπτά του ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο και έδειξε πως θα ψάξει το γκολ με τους Ροντρίγκες, Μασούρα. Το γεγονός πως μετά από το αρχικό κομμάτι του αγώνα οι πλευρές του Παναθηναϊκού έδεσαν, ήταν η βάση της νίκης του Παναθηναϊκού.

Κυρίαρχος στον άξονα

Έπαιξε ρόλο πως σε ολόκληρο το παιχνίδι ο Ολυμπιακός έμοιαζε να παίζει χωρίς κέντρο. Η αρχική επιλογή του Μαρτίνς να βάλει τον Κανέ, δίπλα στον Εμβιλά, δεν βοήθησε στο να κυκλοφορήσει η μπάλα και να βοηθηθεί, μία λογική που ήθελε τον Ολυμπιακό να χτυπά με την ταχύτητα των δύο ακραίων. Όταν η μπάλα δεν περνά από τον άξονα, ώστε να δημιουργηθούν κενοί χώροι και να υπάρξουν μεταβιβάσεις, δεν μπορείς να παίξεις από τα άκρα. Ο Παναθηναϊκός, σε ολόκληρο το παιχνίδι, ήταν κυρίαρχος, σε ένα παιχνίδι που κυλούσε πολύ στο μεσαίο μπλοκ.

Η τριάδα των Πέρες, Μαουρίτσιο, Γκατσίνοβιτς, όσο έπαιζε απέναντι στους ερυθρόλευκους, είχε τον έλεγχο μέσα από την δικιά του κυκλοφορία. Όταν ο Μαρτίνς έκανε τις αλλαγές και πέρασε στο γήπεδο ό,τι πιο δημιουργικό είχε, ο Γιοβάνοβιτς απάντησε. Πέρασε αρχικά τον Βιγιαφάνιες χαμηλά και στην συνέχεια κλείδωσε το κέντρο, χρησιμοποιώντας τον Αλεξανδρόπουλο μπροστά του. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβγαιναν πρώτοι στην μπάλα, δεν επέτρεπαν στους αντιπάλους τους να κερδίζουν μέτρα, δεν έκαναν λάθος στην μεταφορά μπάλας και μέσα από αυτήν την λογική κατάφεραν και έκλεισαν, χωρίς απειλή τον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός συνολικά άλλαξε 413 πάσες, έναντι 328 του Ολυμπιακού, πάσαρε με 84,5% ευστοχία, έναντι 75,6% του Ολυμπιακού, είχε 73,7% εύστοχές μεταβιβάσεις πάνω από την σέντρα, έναντι 63,4% του Ολυμπιακού, 66,6% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο, έναντι 50,6%. Νούμερα που προέρχονται από την κυριαρχία του Παναθηναϊκού στον άξονα και έχτισαν την νίκη της ομάδας του Γιοβάνοβιτς.

Η ψαλίδα κλείνει

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι η πρώτη φορά που κερδίζει τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια και πέρυσι με τον Μπόλονι είχε καταφέρει και είχε επικρατήσει στο ντέρμπι της κανονικής περιόδου. Τελείωσε όμως το παιχνίδι και η εικόνα του αγώνα σε έκανε να καταλάβεις πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Πως η απόσταση που έπρεπε να καλυφτεί, είναι σημαντική. Αυτήν την φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η δουλειά που έχε γίνει με τον Γιοβάνοβιτς, σε συνδυασμό με την πτώση του Ολυμπιακού, δημιουργούν συνθήκες για να κλείσει σημαντικά η ψαλίδα. Ασφαλώς και η διαφορά των 19 βαθμών που χωρίζει τις δύο ομάδες, δεν προέκυψε από τύχη. Όμως είναι πραγματικότητα, πως φέτος ο Παναθηναϊκός έχει γνωρίσει δέκα ήττες σε παιχνίδια που στην πλειοψηφία τους ήταν έστω και οριακά καλύτερος από τους αντιπάλους του.

Μόνο στα δύο παιχνίδια που έχασε από τον ΠΑΟΚ ήταν πραγματικά κατώτερος από τον αντίπαλό του. Κρατώντας την αμυντική βελτίωση που βλέπουμε στα playoffs, μπορούμε βάσιμα, να υπολογίσουμε πως αν το καλοκαίρι υπάρξει στο μπάτζετ χώρος για ένα ακριβό συμβόλαιο στην θέση του φορ και φυσικά γίνει και καλή επιλογή, η ψαλίδα μπορεί να κλείσει σημαντικά και ο Παναθηναϊκός να γίνει ανταγωνιστικός ακόμα και για τον τίτλο. Έχουμε όμως καιρό για όλα αυτά, προς το παρόν είναι απαραίτητο για την εξέλιξη του συλλόγου να κερδηθεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο και όλα δείχνουν πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Δείτε την Game Night για τα ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός και Άρης - ΠΑΟΚ

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ