STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-0: Πράσινος εκτελεστής ο Αϊτόρ, έκρινε το ντέρμπι της Λεωφόρου

Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει για το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ολυμπιακό
Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει για το γκολ που σημείωσε κόντρα στον Ολυμπιακό ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Παναθηναϊκός με σκόρερ τον Αϊτόρ που έχει βρει δίχτυα και στα τρία εντός έδρας παιχνίδια των playoffs πήρε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο μπροστά σε μια κατάμεστη Λεωφόρο και πήρε ένα τρίποντο που τον διατηρεί σε θέση Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής του ντέρμπι αιωνίων στη Λεωφόρο επικρατώντας του Ολυμπιακού με 1-0 με σκόρερ τον Αϊτόρ ο οποίος έχει βρει δίχτυα και στα τρία εντός έδρας παιχνίδια των playoffs με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και πήρε έτσι ένα σημαντικό τρίποντο που τον διατηρεί σε θέση Ευρώπης και δύο πόντους πίσω από τον Άρη τον οποίο θα υποδεχθεί στη Λεωφόρο στον δεύτερο γύρο των playoffs.

Οι πράσινοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και μπροστά σε μια κατάμεστη Λεωφόρο μπόρεσαν να δώσουν χαρά στον κόσμο τους που βρέθηκε στο γήπεδο και είδαν την ομάδα του Γιοβάνοβιτς να νικάει για πρώτη φορά φέτος τον Ολυμπιακό.

Πρωταγωνιστής για το τριφύλλι ήταν ο Αϊτόρ ο οποίος αν και στο 6' βρέθηκε κοντά στο 1-0 αλλά είδε τον Βατσλίκ να τον νικάει στο 42' ήταν αυτός που ολοκλήρωσε ιδανικά τη συνεργασία πέντε ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού και την ασίστ του Γκατσίνοβιτς και με δεξί σουτ έγραψε το 1-0 το οποίο παρέμεινε μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης.

Μάλιστα ο Παναθηναϊκός κράτησε με σχετική ευκολία το υπέρ του σκορ από το πρώτο ημίχρονο καθώς ο Ολυμπιακός δεν έφτιαξε κλασικές ευκαιρίες προς την εστία του Μπρινιόλι στο δεύτερο 45λεπτο παρά τις πολλές και μαζεμένες αλλαγές του Μαρτίνς. Αντίθετα αν μια ομάδα θα μπορούσε να φτάσει σε δεύτερο τέρμα αυτή ήταν ο Παναθηναϊκός αλλά οι παίκτες των πράσινων δεν μπόρεσαν να διπλασιάσουν τα τέρματα τους με το ματς να παραμένει στο 1-0 μέχρι τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Οι αρχικές σκέψεις των δύο προπονητών

Ο Παναθηναϊκός είχε μια και σημαντική απουσία πριν το ντέρμπι, αυτή του Χουάνκαρ, ο οποίος αποβλήθηκε στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην αναμέτρηση. Ο Σάντσες κλήθηκε να τον αντικαταστήσει και πήρε θέση στο αρχικό σχήμα του τριφυλλιού ενώ την ίδια ώρα στο δίλημμα Μαουρίσιο ή Βιγιαφάνιες ο Γιοβάνοβιτς αποφάσισε να βάλει τον Βραζιλιάνο και να δώσει επιπλέον ύψος στο τριφύλλι.

Κάτω από τα γκολπόστ ήταν ο Μπρινιόλι, στα δεξιά έπαιξε ο Κώτσιρας και αριστερά ο Σάντσες ενώ το δίδυμο στα στόπερ ήταν οι Βέλεθ, Σένκεφελντ. Μπροστά τους έπαιξε ο Πέρεθ έχοντας δίπλα του στα δεξιά τον Γκατσίνοβιτς και αριστερά τον Μαουρίσιο ενώ στην τριάδα της επίθεσης ξεκίνησε στα δεξιά ο Παλάσιος, αριστερά ο Αϊτόρ και στην κορυφή ο Ιωαννίδης.

Από πλευράς Ολυμπιακού η έκπληξη του Πέδρο Μαρτίνς άκουγε στο όνομα του Μαμαντού Κανέ με τον 25χρονο μέσο από την Γουινέα να κάνει το ντεμπούτο του στη Super League και τον Μαντί Καμαρά να μένει εκτός αποστολής.

Στην εστία των φιλοξενούμενων ήταν ο Βατσλίκ με τον Λαλά να παίζει στο δεξί άκρο και τον Ρέαμπτσουκ αριστερά ενώ οι Παπασταθόπουλος - Σισέ βρέθηκαν στο κέντρο της άμυνας. Τα δύο χαφ του Ολυμπιακού ήταν οι Εμβιλά και Κανέ ενώ η τριάδα μπροστά τους σε αυτό το 4-2-3-1 αποτελούνταν από τους Μασούρα στα αριστερά, Ροντρίγκες στα δεξιά και τον Αγκιμπού Καμάρα πίσω από τον Ελ Αραμπί που προτιμήθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Μασούρας και Αϊτόρ δεν έβαλαν μπροστά στο σκορ τις ομάδες τους

Το ντέρμπι στην κατάμεστη Λεωφόρο ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με δύο σημαντικές ευκαιρίες σε διάστημα έξι λεπτών από τους Μασούρα και Αϊτόρ να βάλουν μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα αλλά οι δύο εξτρέμ αστόχησαν από πλεονεκτικές θέσεις.

Αρχικά στο 4' ο Ελ Αραμπί έγινε αποδέκτης της μπάλας στο χώρο του κέντρου και έβγαλε μια εξαιρετική διαγώνια μπαλιά στον Ροντρίγκες που βγήκε από τα αριστερά, αυτός έκανε την παράλληλη μπαλιά προς το ύψος του πέναλτι όπου είχε κάνει κίνηση φορ ο Μασούρας. Ο Έλληνας εξτρέμ επέλεξε να κάνει κοντρόλ και να μην σουτάρει απευθείας με αποτέλεσμα να ανοίξει το κοντρόλ του και την ώρα που έκανε το σουτ έπεσαν μπροστά του Βέλεθ - Σάντσες που βρήκαν τη μπάλα, ανέκοψαν την πορεία της και ο Μπρινιόλι μπλόκαρε.

Δύο λεπτά αργότερα ο Βέλεθ από την άμυνα του Παναθηναϊκού χτύπησε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα στα δεξιά και τον Λαλά με τον Αϊτόρ να γίνεται κάτοχος της μπάλας να μπαίνει από τα αριστερά και από το ύψος της μικρής περιοχής ο Ισπανός έκανε το σουτ με τη μπάλα να βρίσκει στον ώμο του Βατσλίκ και να καταλήγει κόρνερ.

Το τριφύλλι εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ και συνέχισε να πιέζει αλλά χωρίς αποτέλεσμα ενώ δύο-τρία συνεχόμενα κόρνερ που κέρδισε δεν μπόρεσε να τα εκμεταλλευτεί.

Ο Ολυμπιακός "χτύπησε" ξανά στην αντεπίθεση στο 20' με τον Ροντρίγκες να μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά την ώρα που είχε δύο συμπαίκτες του μέσα στην περιοχή και ο Παναθηναϊκός αμυνόταν επίσης με τρεις ποδοσφαιριστές. Ο εξτρέμ των φιλοξενούμενων επέλεξε να πάει σε παράλληλη σέντρα και όχι σουτ προς την εστία του Μπρινιόλι με τον Μασούρα στο δεύτερο δοκάρι να σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε από τον δεύτερο βοηθό.

Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να απειλήσει ξανά στο 30' όταν σε κόρνερ από τα δεξιά με τον Αίτόρ ο Βατσλίκ αναγκάστηκε να διώξει δύσκολα με τη μπάλα να έχει πάρει κατεύθυνση προς την εστία του.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν τη μπάλα στα πόδια τους και προσπάθησαν να πιέσουν την άμυνα του τριφυλλιού χωρίς αποτέλεσμα όμως γιατί πότε ο Βέλεθ, πότε ο Κώτσιρας, πότε ο Μπρινιόλι απομάκρυναν εύκολα τη μπάλα από την περιοχή των πράσινων.

Αυτή τη φορά ο Αϊτόρ δεν αστόχησε

Το τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου άνηκε στον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι αρχικά απείλησαν στο 41' με τον Αϊτόρ να δίνει στον Παλάσιος ο οποίος μπήκε από τα δεξιά, έκανε το σουτ αλλά η μπάλα βρήκε των εξωτερική πλευρά της εστίας του Βατσλίκ.

Στο επόμενο λεπτό όμως οι πράσινοι άνοιξαν το σκορ μετά από μια άψογη επίθεση με έξι πάσες και πέντε παίκτες του τριφυλλιού να αλλάζουν τη μπάλα. Ο Πέρεθ έδωσε στον Κώτσιρα, ο οποίος με τη μία έδωσε στον Παλάσιος. Ο Αργεντινός πάσαρε στον Γκατσίνοβιτς που είχε βρεθεί στο δεξί άκρο, ο Σέρβος γύρισε ξανά προς τον Κώτσιρα και έκανε την κάθετη κίνηση προς την περιοχή, πήρε ξανά τη μπάλα και την γύρισε προς το ύψος του πέναλτι εκεί όπου ήρθε ο Αϊτόρ και ο Ισπανός αυτή τη φορά με το δεξί πόδι νίκησε τον Βατσλίκ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Τα Expected Goals από την Opta σας δείχνουν τη συνολική απειλή κάθε ομάδας, τα γκολ που θα "έπρεπε" να πετύχει με βάση τις τελικές της. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κύκλος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο επίθεσης και να δείτε ξεχωριστά τις τελικές κάθε ομάδας στην κανονική ροή, από στημένες φάσεις, κτλ.

Τέσσερις αλλαγές μέχρι το 60' ο Μαρτίνς

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Πέδρο Μαρτίνς έβγαλε τον Ελ Αραμπί που δεν φάνηκε στο πρώτο 45λεπτο για να βάλει στη θέση του τον Τικίνιο. Η εικόνα του Ολυμπιακού δεν άλλαξε, οι "ερυθρόλευκοι" ναι μεν ανέβασαν αρκετά ψηλά την πίεση τους αλλά δεν μπόρεσαν να απειλήσουν την εστία του Μπρινιόλι.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Πορτογάλος να προχωρήσει σε τρεις ακόμα αλλαγές στο 59' της αναμέτρησης με τους Φορτούνη, Βαλμπουενά και Μπουχαλάκη να μπαίνουν στο ματς αντί των Κανέ, Μασούρα και Εμβιλά.

Από την άλλη βέβαια και ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να φτιάξει και αυτός φάσεις αλλά ανταποκρίθηκε σωστά στην πίεση του Ολυμπιακού και με τον Μπρινιόλι μάλιστα να έχει καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη των πράσινων και δη στην πρώτη πάσα.

Ο Γιοβάνοβιτς απάντησε στις αλλαγές του Μαρτίνς με την είσοδο των Βιτάλ και Βιγιαφάνιες στο 63' της αναμέτρησης αντί των Γκατσίνοβιτς και Μαουρίσιο. Θέλησε έτσι να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρους που θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλά και να δώσει ανάσες στους παίκτες του.

Πατήστε στο "Πραγματικός σχηματισμός" για να δείτε που ήταν ο κεντρικός χώρος ενεργειών κάθε παίκτη.

Πρώτη τελική στο 70'

Η πρώτη τελική στο δεύτερο μέρος έγινε στο 70' με τον Ολυμπιακό να "χτυπάει" στην αντεπίθεση. Ο Φορτούνης έδωσε στον Βαλμπουενά που είχε χώρο μπροστά του για να αποφασίσει αν θα κάνει σέντρα ή σουτ. Ο Γάλλος τελικά επέλεξε να σουτάρει αλλά ο Μπρινιόλι μπλόκαρε με ευκολία.

Ο Παναθηναϊκός που έκανε και αυτός δύο ακόμη αλλαγές στο 72' με την είσοδο των Αλεξανδρόπουλου, Καρλίτος στο ματς αντί των Αϊτόρ και Ιωαννίδη απείλησε και αυτός με τον Ισπανό σέντερ φορ να προσπαθεί να βάλει το γκολ της χρονιάς στη Super League. Ο Ισπανός έγινε κάτοχος της μπάλας λίγο κάτω από τη σέντρα, είδε τον Βατσλίκ εκτός εστίας και επιχείρησε να τον "κρεμάσει" αλλά ο Τσέχος τερματοφύλακας έδιωξε σε κόρνερ.

Νεύρα, ένταση και σκληρά μαρκαρίσματα

Όσο ο χρόνος περνούσε και πήγαινε προς το τέλος η αναμέτρηση γινόταν όλο και πιο ροκ. Υπήρξαν δυνατές μονομαχίες, σκληρά μαρκαρίσματα, κάρτες αλλά και τραυματισμοί όπως αυτός του Βαλμπουενά σε σύγκρουση του με το Παλάσιος με τον Γάλλο να αφήνει τη θέση του στον Καρβάλιο.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να βρει ένα δεύτερο γκολ στο 85' με τον Βιτάλ όταν οι πράσινοι έφυγαν στην αντεπίθεση, ο Καρλίτος έγινε κάτοχος της μπάλας στα αριστερά, έδωσε στον Βραζιλιάνο που μπήκε στην περιοχή αλλά το σουτ του ανακόπηκε από τον Σισέ ο οποίος έδιωξε σε κόρνερ.

Ο Ολυμπιακός τα έπαιξε όλα για όλα στο τέλος, ανέβασε και τον Σισέ ως δεύτερο φορ, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να φιτάξει ευκαιρίες προς την εστία του Μπρινιόλι με το 1-0 να είναι το τελικό σκορ της αναμέτρησης.


Τα στατιστικά του αγώνα

Τα σημαντικά γεγονότα

Η βαθμολογία των playoffs

Ολυμπιακός 70 **

ΠΑΟΚ 59 **

Άρης 53

Παναθηναϊκός 51

ΑΕΚ 48

ΠΑΣ Γιάννινα 43

**Υπενθυμίζεται ότι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο, καθώς εκκρεμεί η μεταξύ τους αναμέτρηση.

Μη χάσετε την Game Night στις 23:30 για τα σπουδαία ντέρμπι Άρης - ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ