ΑΕΚ

Η πίεση ψηλά του Αλμέιδα και οι τρεις ηγέτες της ΑΕΚ

SUPERLEAGUE 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ έδειξε πως διαθέτει πλέον την απαιτούμενη ποιότητα, αλλά και τρεις ηγέτες που μπορούν να την κουβαλήσουν. Η πίεση ψηλά, το νέο σύστημα και οι εναλλακτικές επιλογές. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η ΑΕΚ μπήκε με θόρυβο στο φετινό πρωτάθλημα. Δεν ήταν εντυπωσιακή, υπήρχαν κομμάτια που δεν λειτούργησαν καλά, ειδικά μέχρι να μπει το πρώτο τέρμα, όμως ήταν ολοφάνερο πως έχει προσωπικότητα, ποιότητα σε όλους τους χώρους και με τον Αλμέιδα έχει δουλέψει σοβαρά την πίεση ψηλά.

Το φετινό ρόστερ έχει πολλούς παίκτες σε διαφορετικούς χώρους με ποιότητα και προσωπικότητα, που μπορούν να καθαρίσουν παιχνίδια με κατώτερες ομάδες, χωρίς να χρειαστεί να πιάσουν τοπ απόδοση. Η ΑΕΚ κέρδισε με 3-0 στην Λαμία δίχως να ιδρώσει, χωρίς να χρειαστεί να πιάσει υψηλή απόδοση, σε κάποια κομμάτια δεν κατάφερε και να διορθώσει κάποια θέματα που προέκυπταν από τις τακτικές επιλογές του Αλμέιδα, όμως η διαφορά ποιότητας των παικτών που υπήρχαν στο γήπεδο ήταν χαοτική.

Η μπάλα αγαπάει τον Αλμέιδα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Ο Αλμέιδα στο ντεμπούτο του παρουσίασε την ΑΕΚ με ένα πειραγμένο 3-5-2. Ο Τζαβέλλας ήταν κεντρικός στόπερ, ο Βίντα στα δεξιά και ο Χατζισαφί στα αριστερά. Ακραίοι μπακ στις πλευρές δεν υπήρχαν, αλλά τις κάλυπταν οι Άμραμπατ, Τζούμπερ, ο Γιόνσον έπαιζε σαν 8άρι και ο Μάνταλος δεύτερος επιθετικός.

Ο αντίπαλος ήταν χαμηλών δυνατοτήτων, δεν μπορούσε να βάλει αμυντικές δυσκολίες στην ΑΕΚ και δεν μπορεί να κριθεί με ασφάλεια το πλάνο του Αλμέιδα. Το σίγουρο είναι πως απέναντι σε έναν αντίπαλο, που ήθελε να έχει πολλούς παίκτες πίσω από την μπάλα και να παίξει για το 0-0, υπήρχαν πράγματα που λειτούργησαν μετά το πρώτο τέρμα. Μέχρι να έρθει όμως, η ΑΕΚ φαινόταν να ψάχνεται.

Στο ποδόσφαιρο όμως είναι μεγάλο πράγμα η ρέντα και πέρα από τις καλές εντυπώσεις που άφησε η εκπληκτική κατάσταση που βρίσκεται ο Αραούχο και η φανερή ποιότητα των Πινέδα - Βίντα είναι σημαντικό που η μπάλα έδειξε πως αγαπάει τον Αλμέιδα. Του χάρισε μία εύκολη νίκη σε ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκαν οι συνθήκες να σταυρώσει και με το σύστημα που έπαιζε, θα έπρεπε να πάει σε πολλές διορθώσεις και αλλαγές, για να πάρει την νίκη.

Στο 35ο λεπτό ο Ντε Βινσέντι έστειλε την μπάλα στο δοκάρι από το σημείο του πέναλτι και στην επόμενη επίθεση, που ήταν και η πρώτη ευκαιρία της, η ΑΕΚ σκόραρε.

Το γκολ του Αραούχο τα έκανε όλα εύκολα

Μετά το τέρμα του Αραούχο όλα έγιναν εύκολα. Η ΑΕΚ παίζοντας με τρεις στην τελευταία γραμμή άμυνας και με τέσσερα χαφ απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν μπορούσε να επιτεθεί από τα άκρα, ήταν εύκολο να κρατήσει την αμυντική ασφάλεια και να αξιοποιήσει τα προτερήματα της.

Είναι η πρώτη αγωνιστική και το να κερδίζει με 3-0 σε εκτός έδρας παιχνίδι είναι σπουδαίο.

Υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, που αξίζει να εστιάσει κανείς, υπάρχουν και κομμάτια που προσωπικά με προβληματίζουν, όμως τον Αλμέιδα, δεν τον γνωρίζουμε σαν προπονητή και πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει σε παιχνίδια με διαφορετικά "θέλω".

Κάτι καλό γίνεται στις προπονήσεις

Το πιο θετικό από όλα είναι πως η ΑΕΚ έχει πάρει έναν προπονητή με συγκεκριμένη φιλοσοφία, την οποία ακολουθούν οι ομάδες τους. Μετά από χρόνια λοιπόν, η ΑΕΚ γίνεται ένα σύνολο που προσπαθεί να μπει σε ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό καλούπι μέσα από το οποίο υπάρχουν πολλές ελευθερίες.

Γνωρίζαμε λοιπόν πως η αρχή της ποδοσφαιρικής κουλτούρας του Αλμέιδα είναι η πίεση ψηλά και στο πρώτο παιχνίδι της, η ΑΕΚ πέτυχε και τα τρία της τέρματα μετά από κλέψιμο που έφερε αυτή η πίεση. Είναι σίγουρο πως κάτι καλό γίνεται σε αυτήν την ομάδα.

Επίσης, θέλει να κάνει τους παίκτες να είναι μία γροθιά μεταξύ τους και με το τεχνικό τιμ, από πολλές αντιδράσεις, φάνηκε πως έχει γίνει σοβαρή δουλειά στο ψυχολογικό κομμάτι και στην ενότητα του γκρουπ.

Οι τρεις ηγέτες

Οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται να έχουν ηγέτες μέσα στο γήπεδο. Από το πρώτο παιχνίδι φάνηκε πως οι Βίντα, Πινέδα, Αραούχο θα είναι οι ποδοσφαιριστές που θα κάνουν την διαφορά στους χώρους τους.

Ο Βίντα με ελάχιστες προπονήσεις πήρε πολλές πρωτοβουλίες και στο τρίτο τέρμα άνοιξε με τεράστια απλότητα για αμυντικό την άμυνα της Λαμίας.

Ο Πινέδα είναι ένας ποδοσφαιριστής που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια από τον άξονα, από την δημιουργία της ΑΕΚ. Με τεράστια ικανότητα στο να χώνεται ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και να κάνει την διαφορά με την ποιοτική του τελική απόφαση είτε αυτή είναι για να δημιουργήσει είτε να εκτελέσει. Ο Πινέδα άργησε να μπει στο παιχνίδι, όταν ανέβασε στροφές, η ΑΕΚ μεταμορφώθηκε.

Η ευκολία που βρισκόταν στο γήπεδο με τον Αραούχο (πέταγε) ανοίγει την όρεξη για τη συνέχεια. Ειδικά από την στιγμή που θα μπει στην εξίσωση και ο Γκατσίνοβιτς, δηλαδή ακόμη ένας παίκτης με την ικανότητα να πατά στην αντίπαλο περιοχή και να συμμετέχει στην δημιουργία και στην απειλή για τον αντίπαλο.

Υπάρχουν και πράγματα που δεν λειτούργησαν και κάποια κομμάτια που θέλουν συζήτηση. Ή, για την ακρίβεια, πρέπει να αφήσουμε τον χρόνο και τον Αλμέιδα για να δούμε πώς θα εξελιχθούν.

Ο Γιόνσον ένιωθε άβολα, παίζοντας τόσο ψηλά

Δεδομένα ο Γιόνσον δεν βοηθήθηκε και ένιωθε άβολα στον χώρο που κλήθηκε να αγωνιστεί. Ένας παίκτης με το δικό του σωματότυπο βρέθηκε να παίζει 8άρι σε σχήμα με τρεις στην άμυνα και καθαρό 6άρι μπροστά του, του ήταν αδύνατον να προσαρμοστεί. Ο Γκατσίνοβιτς θα φέρει ισορροπία σε αυτό το κομμάτι.

Παίζοντας ο Αλμέιδα ένα 3-5-2, με 4 χαφ και δύο καθαρούς επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές στα άκρα, εξασφάλιζε πως σε κάθε κερδισμένη μπάλα και σε κάθε επικίνδυνη επίθεση η ομάδα του θα έβαζε πολλούς παίκτες στην αντίπαλη περιοχή.

Δύσκολες οι καλύψεις στα άκρα

Όμως το να παίζεις με Τσούμπερ και Άμραμπατ στις πλευρές, έχοντας τριάδα στην τελευταία γραμμή άμυνας, έχει και μεγάλο ρίσκο. Η Λαμία αυτό το ρίσκο,δεν είχε τον τρόπο να το αναδείξει, δεν μπορούσε να ανοίξει την κουβέντα με το τι γίνεται όταν ο αντίπαλος επιτίθεται γρήγορα και άμεσα από τα άκρα.

Χρειάζεται να γίνει πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά στο τακτικό κομμάτι ώστε να μπορούν οι τρεις χαφ και οι ακραίοι στόπερ να δίνουν τις καλύψεις στα άκρα, να παίρνουν αυτοί τους παίκτες που θα παίζουν στις πλάτες των ακραίων τους και ταυτόχρονα να μην χαλάει η αμυντική ισορροπία.

Αποκλείεται να πλήξουμε

Πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας πως τον Αλμέιδα δεν τον γνωρίζουμε καλά. Τώρα μας συστήνεται σαν προπονητής. Δεν αποκλείεται, να εφάρμοσε το συγκεκριμένο σχέδιο, για τον συγκεκριμένο αντίπαλο και σε παιχνίδια με διαφορετικά θέλω, είτε να πάει σε μία πιο ρεαλιστική εκδοχή του 3-5-2 είτε και να αλλάξει σύστημα.

Σαν προπονητής έχει δοκιμάσει άλλωστε τα πάντα. Είναι σίγουρο πως η φετινή ΑΕΚ έχει ποιότητα σε όλες τις γραμμές της, η αποτελεσματικότητα της στην πίεση φωνάζει πως ο προπονητής της την έχει δουλέψει και πως αποκλείεται μαζί της να πλήξουμε.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ