ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ταλαιπωρήθηκε, αλλά άξιζε την νίκη

Η ΑΕΚ ταλαιπωρήθηκε, αλλά άξιζε την νίκη
INTIME

Η ΑΕΚ με το γκολ του ξεχασμένου Σάκχοφ πέτυχε μία τεράστια νίκη και έμεινε ζωντανή. Μετά από την ήττα από τον Ολυμπιακό, που έφερε την διαφορά στο -6, ήταν πολύ σημαντικό για την ομάδα του Γιαννίκη να δείξει χαρακτήρα και να μην έχει τρίτη απώλεια στην σειρά.

Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ μάς παρουσίασε το γνώριμο της πρόσωπο στους Ζωσιμάδες, όπου επικράτησε του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1. Μία ομάδα που δεν βαριέσαι ποτέ τα παιχνίδια της, που παίζει σε υψηλό ρυθμό δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά πίσω έχει κενά.

Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ έχει πολύ καλύτερους μεσοεπιθετικούς από ότι μεσοαμυντικούς ποδοσφαιριστές και με αυτή την πραγματικότητα θα πορευτεί στην συνέχεια.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα παίζει ένα επιθετικό 4-4-2, έχει ένα θηρίο στην επίθεση και από την πρώτη φάση έδειξε πως θα κάνει δύσκολη τη ζωή της ΑΕΚ.

Έχοντας να αντιμετωπίσει η άμυνα της τον Περέα, που έψαχνε συνεχώς τρόπο να πέφτει πάνω στον Μήτογλου, παίζοντας ο αντίπαλος της στα πρώτα 45 λεπτά και από το 69' και μετά με δύο επιθετικούς και έχοντας δεχΘεί γκολ από την πρώτη επίθεση, μπορούμε να πούμε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και χειρότερα για την άμυνα της ΆΕΚ.

Το ακατέργαστο διαμάντι δόθηκε στον ΠΑΣ για ψίχουλα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει εκπαιδευτεί από πέρυσι στο 4-4-2 αντεπιθέσεων και ο Μεταξάς έχει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του γι' αυτό το ποδόσφαιρο. Εδώ νιώθω την ανάγκη να κάνω μία παρένθεση και να αναφερθώ στον Παναθηναϊκό.

Τον Περέα, τον έφεραν στον Παναθηναϊκό σε μικρή ηλικία ο Νίκος Νταμπίζας και ο Σπύρος Μαραγκός. Αυτοί οι δύο άνθρωποι διέκριναν τα προσόντα του και σε μία εποχή που ο σύλλογος δεν είχε λεφτά για να κάνει μεταγραφές έφεραν ένα ακατέργαστο διαμάντι. Από την πρώτη στιγμή με ενοχλούσε να ακούω τον προπονητή που είχε εκείνη την εποχή ο Παναθηναϊκός να μιλάει για την έλλειψη τεχνικής κατάρτισης του Περέα.

Μα αν ο Περέα με αυτή την δύναμη, το σώμα που διαθέτει, το ύψος, τον χώρο που πιάνει στο γήπεδο και την ταχύτητα που μπορεί να αγωνίζεται είχε και τεχνική κατάρτιση δεν θα ερχόταν ποτέ για ψίχουλα στην Ελλάδα. θα ήταν ο νέος Σαπάτα.

Το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού όφειλε να δουλέψει με το ακατέργαστο διαμάντι που ήρθε στα χέρια του να βελτιώσει τις αδυναμίες του και να αξιοποιήσει τα προσόντα του. Δεν συνέβη ποτέ οι υπόλοιποι ούτε ασχολήθηκαν και ο ποδοσφαιριστής δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι για 50 χιλιάρικα στον ΠΑΣ. Συμβαίνουν όμως αυτά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Μεταξάς έχει στα χέρια του ένα σημαντικό όπλο και με τον Περέα να τρέχει παντού να κρατάει όλες τις μπάλες και να παλεύει για κάθε κατοχή προσπάθησε να κάνει την ζημιά στην ΆΕΚ.

Ταλαιπωρήθηκε, αλλά πέτυχε δίκαιη νίκη η ΑΕΚ

Η ομάδα του Γιαννίκη ταλαιπωρήθηκε πολύ, όμως κατάφερε και πήρε μία πολύ σημαντική νίκη. Αν βάλουμε κάτω τις ευκαιρίες που δημιούργησε, ασφαλώς και την άξιζε. Είχε δύο μεγάλες στιγμές με τον Αραούχο στο πρώτο ημίχρονο, τις οποίες σταμάτησε ο Λοντίγκιν. Ειδικά στο 18ο λεπτό η ευκαιρία ήταν τεράστια, με τον γκολκίπερ του ΠΑΣ να σηκώνεται από το έδαφος μετά την απόκρουση στην εκτέλεση του Μάνταλου και να σταματά και τον Τσούμπερ.

Επίσης πριν από το δεύτερο τέρμα η επιλογή να ανακατέψει την τράπουλα, να κρατήσει δύο φορ και να περάσει στο γήπεδο τον ξεχασμένο Σάκχοφ σαν τρίτο επί της ουσίας επιθετικό βγήκε και παραλίγο να φέρει νωρίτερα το νικητήριο τέρμα.

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα με την σειρά.

Ροκ το πρώτο 45λεπτό

Ο ΠΑΣ στην πρώτη επίθεση χτύπησε με την ταχύτητα του Περέα πάνω στον Μήτογλου και στο ένατο λεπτό η ποιότητα του Αμραμπάτ έφερε το παιχνίδι σε ισορροπία.

Το πρώτο 45 λεπτό ήταν αρκετά ροκ. Οι δύο ομάδες έβγαζαν ένταση τρεξίματα η ΑΕΚ με την ποιότητα της και με τον δραστήριο Αραούχο προσπάθησε και είχε δύο καλές στιγμές, όπως ανέφερα και παραπάνω, για να πετύχει το δεύτερο τέρμα, όμως και ο ΠΑΣ ήταν απειλητικός.

Η άμυνα του δεινοπάθησε με τον Περέα και ήταν πιο εύκολο για τον Μιλιντσεάνου να ελευθερωθεί. Είχε δύο καλές στιγμές ο Μολδαβός φορ για να κάνει το 2-1. Στο 22ο λεπτό βγήκε από τα αριστερά, στην πλάτη της άμυνας, είδε τον Στάνκοβιτς να κάνει ανάποδη κίνηση και να επιστρέφει προς το τέρμα, αλλά άργησε να εκτελέσει και χάθηκε η ευκαιρία.

Στο 24', με πολύ ωραία σέντρα ο Σάλιακας τον έβγαλε στη μικρή περιοχή, αλλά το βον πλάνε που επιχείρησε ο Μιλιντσεάνου, έστειλε την μπάλα έξω από την εστία.

Ο Μεταξάς έκανε ένα βήμα πίσω και κατάφερε να σβήσει το παιχνίδι

Ο ρεπόρτερ του αγωνιστικού χώρου μας μετέφερε λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο πως ο προπονητής του ΠΑΣ ζήτησε από τους παίκτες του να ρίξουν τον ρυθμό, να κατεβάσουν πιο χαμηλά τις γραμμές, να αφήσουν χώρο στην ΑΕΚ και να κάνουν αυτοί παιχνίδι, με αντεπιθέσεις και όχι το αντίθετο.

Στο ημίχρονο αυτή την απόφαση την ενίσχυσε και με την επιλογή να αλλάξει τακτική να βγάλει από το γήπεδο τον Μιλιντσεάνου και να βάλει τον Λώλη. Μέχρι το 60ο λεπτό ο Μεταξάς είχε καταφέρει να πετύχει τον στόχο του. Έσβησε το παιχνίδι, η άμυνα του ήταν τακτοποιημένη δεν είχε δεχτεί ούτε μίση φάση και η ομάδα του ήταν αυτή που απειλούσε περίστερο.

Η έξοδος του Σιμάνσκι και δέκα λεπτά αργότερα η είσοδος του Μορέιρα, άνοιξαν ξανά το παιχνίδι

Στο 60ο λεπτό το παιχνίδι άλλαξε ξανά από την απόφαση του Αργύρη Γιαννίκη να βγάλει τον Σιμάνσκι, ν' αφήσει την ΑΕΚ στο κέντρο μόνο με τον Σιμόες και να περάσει δεύτερο επιθετικό, δίνοντας μπάλα και μέτρα στον ΠΑΣ.

Ήρθε η ευκαιρία με το σουτ του Μπρένερ που σταμάτησε ο Στάνκοβιτς στο 66ο λεπτό, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στιγμή σε ένα διάστημα που ο ΠΑΣ είχε κλείσει την ΑΕΚ στα καρέ της. Πιθανότατα αυτή την εικόνα ήθελε να ενισχύσει ο προπονητής του ΠΑΣ και στο 69ο λεπτό, έβαλε ξανά δεύτερο φορ, περνώντας τον Μορέιρα αντί του Μπρένερ και το παιχνίδι άνοιξε ξανά.

Ο ξεχασμένος Σάκχοφ

Στο 80ο λεπτό ο Αργύρης Γιαννίκης κοίταξε στον πάγκο και θυμήθηκε τον Σάκχοφ. Τον είχε χρησιμοποιήσει 6 λεπτά με τον Ατρόμητο και 13 με τον Βόλο, ενώ στα τελευταία τρία παιχνίδια ήταν στο πάγκο και δεν πήρε λεπτό.

Η ΑΕΚ είχε μεγάλη ανάγκη αυτή την νίκη και ο Αργύρης Γιαννίκης έβαλε στα δεξιά τους φρέσκους Ρότα, Γκαρσία, κράτησε στο γήπεδο τον Άμραμπατ, που ήταν πολύ δραστήριος, δύο καθαρούς επιθετικούς και πέρασε τον Σάκχοφ για έξτρα πάτημα στην αντίπαλη περιοχή.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Σάκχοφ είναι πως για κεντρικός χαφ, έχει το γκολ και σε ροή αγώνα έχει ικανότητα στο να πατάει στην αντίπαλη περιοχή.

Στο 85ο λεπτό, ήρθε η ευκαιρία που περίμενε ο Γιαννίκης να δημιουργηθεί από την είσοδο του Σάκχοφ, η μπάλα όμως χτύπησε στον Βράνιες και κατέληξε άουτ. Τελικά το χρυσό γκολ ήρθε από τον ίδιο ποδοσφαιριστή με έναν κάπως πιο ανορθόδοξο και λίγο πιο τυχερό τρόπο.

Ο Σάκχοφ εκτέλεσε εκτός περιοχής, η μπάλα χτύπησε στον Κάργα και... νίκησε τον εκπληκτικό Λοντίγκιν. Ο Ουκρανός χαφ κέρδισε το δικαίωμα να πανηγυρίσει δεικτικά προς τον προπονητή του, να δείξει πως αισθάνεται και πιθανότατα να είναι αδικημένος. Ειδικά για παιχνίδια που η ΑΕΚ κυνηγάει το σκορ ο Σάκχοφ είναι μία πολύτιμη λύση.

Με το γκολ που πέτυχε στο 90ο λεπτό πρόσφερε μία τεράστια νίκη στην ομάδα του και το δικαίωμα να παραμείνει μέσα στους στόχους της. Δεν θα ήταν εύκολη η διαχείριση της επόμενης ημέρας, αν έμενε η ΑΕΚ για τρίτο στην σειρά παιχνίδι χωρίς νίκη.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ